» »

programerjeva plača v Mariboru

programerjeva plača v Mariboru

1 2
3
»

meszaj ::

Jaz vem za magistra oz takrat je bil soon-to-be na FRIju, ki ni vedel kako se naredi particija na disku.


kje pa je zaposlen ta tip?

in pa tisti ki se ni slisal za IDE disk?

Gandalfar ::

A mora analitik IT procesov to res vedt?

WarpedGone ::

Ne.

Ampak močno dvigne njegovo kredibilnost v očeh tistih, ki to poznajo in zaslužijo 3x manj.

V IT industriji je ogromno ljudi, ki se gre analize in načrtovanja in etc, na koncu pa za njimi napake popravljajo ljudje, ki nimajo faksov imajo pa zato izkušnje in si poleg vsega znajo predstavljat kako tista slika na steni dejansko zaživi v programu.
Zbogom in hvala za vse ribe

mojo ::

Men se zdi, da je "tista slika na steni" vedno bolj pomembna ko iščeš službo. Hočem reč npr., da na razgovoru vprašajo koliko vsebine (odvisno kje iščeš zaposlitev) že poznaš, ter da nekak pričakujejo da poznaš (kar) nekaj vsebinske plati in seveda obvladaš tehnično. Ve se, katero dobiš na FRIju, drugo pa ...

Gandalfar ::

WarpedOne: ampak bi ti ljudje lahko tako dobro delali brez dobre slike na steni?

WarpedGone ::

Težko.

Sem le mnenja, da ni dobrega analitika brez praktičnih izkušenj na koncu verige - pri pretvarjanju diagramov v postopek, ki se izvaja na realni mašini v realni situaciji.
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

Gandalf, ja mora vedet. Nekako tako, kot ce vodja avto servisa ne bi vedel kaj so to batni obrocki. Oziroma, ne bi znal zamenjat zarnice v svojem avtomobilu.

Nevem, to pomeni, da ne zna uporabljat niti svojega osnovnega orodja.

Predstavljaj si mizarja, ki ima vse prste! ;)

Ziga Dolhar ::

"Po moje" pa mu ni treba vedet.

Je pa precej neokusno, če svoje nepoznavanje skušal na tak način upravičevat.

Kot recimo "šefe" Istrabenza, ko so ga povprašali po kemijski formuli bencina [oz. nafta], pa je to označil za "nizke udarce". Eno je ne-vedeti sploh, drugo pa vedeti-po-svetovalcih. Sodni postopek o "neumnosti" Henrya Forda je to lepo prikazal.
https://dolhar.si/

Gandalfar ::

Ziga Dolhar: tale sodni postopek, je kaksen film po tem posnet? :)

Ziga Dolhar ::

Gandalfar, ne da bi vedel. Lahko pa precej izveš na guglu.

Na kratko: nek čikaški cajteng je Henrija označil za "nevednega pacifista"; Ford je tožil, odvetniki cajtenga pa so zahtevali pričanje Forda, da bi dokazali njegovo nevednost. Po par relevantnih in irelevantnih vprašanjih je odvrnil:

"I may not have a Harvard law degree like yourself, but what I do have is a button on my desk, and when I push that button in a matter of minutes I can have a dozen or men in my office that can answer all of your silly questions. Not only can they answer your silly questions I am sure some of those can ask you questions that will make you look silly."
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Ampak, to ga se vedno ne naredi ne-vednega. ;)

Pa ce se vrnem nazaj, problem taksnih 'it analitikov' je drugacen. Taksni ljudje potem planirajo koliko casa bo nekdo nekaj delal in mu potem se hocejo dopovedovati kako se to dela.

Zelo lep primer je Gartner Group. Marsikaj povedo in recejo in se kar dogaja, da recejo kaksno traparijo. Primer? Nekaj casa nazaj so govorili, da je pac Visual Basic THE orodje (in vrli mozje zaposleni na nasem ministrstvu za finance so ga potem zaceli uporabljati, kaj je pa nastalo, bi vam pa prihranil, ker bodo zrtve ;>) za razvoj aplikacijs. Nedavno nazaj so tudi trdili, da preinstaled Linux vzpodbuja uporabnike k piratiziranju Windows OS.

IT Analitiki, ki imajo verjetno Masters degree iz CS in ne znajo formatirati diskov.

Ziga Dolhar ::

> Ampak, to ga se vedno ne naredi ne-vednega. ;)

Saj to je bistvo! Morda je res neveden sam po sebi, vendar se ne izvija z izgovorom, da "tega pa njemu ni treba vedet". Če sam ne ve, IZVE od drugih.
https://dolhar.si/

Roadkill ::

Matthai je napisal:
Seveda tudi čisti teoretiki niso OK. Potrebno je biti dober teoretik in še boljši praktik - povezati teorijo s prakso.
^- tole je definicija inžinerja, če mene kdo kaj vpraša.

Problem je pa, ker faxi niso namenjeni proizvajanju inžinerjev ampak k filtriranju ne-inžinerjev. Ni mi potrebno razlagat, kako zelo slabo je to filtriranje v realnosti.

-

Problem pa je, da sem jaz do sedaj v lajfu srečal le enega tipa, za katerega res lahko rečem "e, fantje, tale bo pa taprav inžiner".
In model ni vzoren učenc, niti nima fotografskega spomina in na splošno ni kak genij. Edino kar je, je inžiner (in pijanc :). Kar pomen, da ko se loti določene zadeve, se potrudi in jo naredi tako dobro, kot zmore, pa čeprav to pomeni en mesec po 12ur dela na dan. zraven se nauči en miljon nepomembnih zadev in si sprot mišlja neke svoje probleme in jih rešuje.

Sam problem je v tem, ker je ta stvar IMO prirojena. Trma pač. Nesposobnost odnehanja (lenarjenja) sredi projekta.

Za vse ostale pa ostane fax, da imamo vsaj papir. (no, tudi on bo imel fax, ampak če imaš takega človeka nad sabo, vsaj rečeš: "No, hvala bogu,da mamo njega, ki vsaj ve zakaj se gre in drži vso zadevo skup.")

Sem mnenja, da fax najbolj podcenjujejo tisti, ki ga nimajo in najbolj precenjujejo tisti, ki so ga. Vmesnih pa na žalost ni. Tako da se je težko sploh pogovarjat.
Kot študent na friju sem zagovornik, da je diploma pomembna. Jaz vem, da bom veliko lažje spal, ko bom imel diplomo, ker diploma je zagotovilo službe, izkušnje pa niso. Pustimo totalno nesposobne diplomirance in pa geinalne ne-diplomirance pri miru zdajle.

In ko bom imel enkrat šiht, bom tudi bolj mirno spal, ker bom vedel, da ko bo šlo firmu slabo (in vsaki firmi gre enkrat slabo), ne bom prvi, ki bo letel.
Ü

klemen22 ::

Poglejte vse zadeve preveč posplošujete. Ne morete na podlagi recmo treh oseb ki so končale FRI njihovo znanje enačiti z vsemi ki so končali FRI. Verjemite da se najde na FRIju precej precej folka ki resnično obvladajo zadeve. Je pa res da se na generacijo vpiše oz. konča ene 50% ljudi, ki so tam samo zaradi tistega papirja in potem ne znajo v Winsih enih drajverjev (recmo za zvočno kartico) inštalirat. Samo ne pa posploševati.
Tisto ko je en reku -> 140k neto&moralna odgovornost&kompleksne zadeve --> ja tukaj je nekaj hudo narobe. Jebeš ti za tak keš moralno odgovornost. Mal se je treba zamisliti. Pri programiranju se moralna odgovornost začne pri minimalno 1.500k sit/ uro oz. enako po dogovoru na projekt/ oz. na mesec. S faksom delat za 140k sit na mesec (splozh pa s FRIjem) je pa mal klavrno. Sploh če primerjamo plačo povprečnega policista, ki dobi okrog 200k sit neto (ja toliko dobijo cca). Sej ne rečem morda prvo leto je 140k sit kr cool, saj potrebuje vsak nekaj časa da se priuči (recmo pol leta) ter začne izpolnjevati cilje sistema. Za ta keš moralno odgovornost nimaš kej čutiti. Se je treba mal zase boriti.

Sploh pa so eni oglasi prave cvetke -> stimulativno delovno okolje, zabavni sodelavci, ne vem kere fore še vse -> pol ti pa recmo rečejo da je začetna plača 700sit/uro. Sej ne rečem počutje je zelo pomembno v firmi vendar je denarna plat vsaj še pol toliko.

Skratka teorije se na FRIju nekaj že navadi vendar pa je potrebno za resno praktično delo imeti pač seveda precej samoinciative, entuziazma, kar pa 50% folka na FRIju manjka.

Pač dejstvo je da je diploma POMEMBNA. TO da ni pišejo kvečjemu tisti, ki se jim za faks jebe. Čedalje bolj bo. Sploh če želiš kandidirati za kako državno službo nimaš s srednjo šolo kaj dost praskati. Faks ti da osnove, teorije, ki je pri določenih projektih zelo pomembna (beri: kako bo nekdo načrtoval aplikacijo za recmo delovne procese, če ne ve kaj to sploh je ipd.). To si pa primoran na faksu slišati in se seveda tudi (dobro) naučiti. Seveda je tudi velika verjetnost, da tisti ki naredi faks bo tudi v prihodnje pripravljen se naučiti nekaj novega oz. "garati". Sej ne pravim verjamem da je folk s srednjo šolo pri samem programiranju vsaj tok koristen kot en s FRIja vendar se (morda na žalost) veliko podjetij polaga tudi na sam imidž podjetja ki je nekaj popolnoma drugega če ima zaposlene pretežno visokošolski kader itd.

Še eno dejstvo. S samim programiranjem se v sloveniji zelo zelo težko zasluži več kot npr. 300-350k sit. Za to so potem naslednje stopnice v stilu vodij projektov, analitikov, ...
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

ssitcm ::

klemen22
Vse skupaj je ponudba in povpraševanje (povpraševanje in ponudba). Če rabiš(rabimo) policiste, vojake, smetarje, gradbene težake, jih moramo plačati. Če jih za 100k ne dobimo, bomo morali pa zanje plačati 200k, 300k ali pa tudi več.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira faksa uni ali vsš FE (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8215905 (10847) mr_chai
»

Zaposlitev programerja brez dokončane fakultete?

Oddelek: Izdelava spletišč
449405 (2885) shadeX
»

Koliko je pomembna stopnja izobrazbe v službah?

Oddelek: Programiranje
294768 (3923) BStne
»

Šolski sistem in IT službe (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9146222 (44982) Nejc Pintar
»

FRI in zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8018704 (16784) detroit

Več podobnih tem