» »

Potovanje skozi čas ?

Potovanje skozi čas ?

1
2
»

stealth ::

v prihodnost tako ali tako potuješ nonstop, vsako sekundo :P
Neki so govorili včasih da se zamrzneš, pa te čez X tisoč let odmrznejo pa boš čist normaln :P

thor984 ::

No js sm mislu z mal večjo hitrostjo

korenje_ver2 ::

v prihodnost potujemo tko al tko, namrec ura ne stoji.

thor984 ::

Baje se človk, ki je v 35 nadstropju hitrej stara, kot pa nekdo v pritličjo. Baje zrd hitrosti:P

Grey ::

Zakaj bi se čas vrtel nazaj, če bi potovali hitreje od svetlobe? A se ne bi moral vrteti naprej?

OwcA ::

Zaradi tistega minusa v enačbi. Beden odgovor? Se strinjam.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

njok ::

v času nazaj in se razgledate, vendar ne morete narediti ničesar


Zgodovinski dokumentarec? Pa dodajte realtime, 3D, first-person view -- po želji. ;)

gzibret ::

IMO je čas človeški konstrukt, s katerim merimo hitrost fizikalno-kemijskih reakcij. Čas sploh ni "4 dimenzija", ampak le konstrukt.

Če bi bilo potovanje nazaj v času možno, to pomeni, da bi obstajale reakcije, kjer bi se skupna entropija manjšala. Do sedaj jih človeštvo še ni opazilo.

Če pa enačbe potovanje skozi čas omogočajo, pa to nikjer ne piše, da je v realnosti res. Einsteinove enačbe v bistvu govorijo o tem, kako se objekti, ki potujejo mimo tebe, tebi zdijo. In obratno seveda. Kako se ti zdiš tistemu, ki se z vesoljsko ladjo pelje mimo tebe (v bistvu je glih point relativnosti v temu, da ne moreš določiti, ali se giblje letalo mimo tebe ali pa morda ti mimo letala).

Samo čeprav einsteinove enačbe, če vneseš hitrost večjo od svetlobne, dobiš ven negativno število pod korenom, ki vrne ven kompleksno število. Kaj pa si lahko razlagamo s tem kompleksnim številom pa je drugo vprašanje.

> Baje se človk, ki je v 35 nadstropju hitrej stara, kot pa nekdo v pritličjo. Baje zrd hitrosti:P

To je crap. Morda se onemu iz nižjega nadstropja zdi, da se ti hitreje staraš. Iz tvojega stališča čas teče normalno, tebi pa se zdi, da se on spodaj počasneje stara. Obema pa v bistvu ura teče enako hitro.
Vse je za neki dobr!

Container ::

edin če se oni iz 34 nadstropja več vozi z dvigalom, ki ima nek pospešek! Potem bi bil oni zgoraj za piko mlajši:D

Thomas ::

Ni tako enostavno.

Odvisno od zemljepisne širine. Ker če anuliraš večji težni pospešek z višino in pospešiš uro, jo to isto uro upočasniš z dodatno hitrostjo. Na ekvatorju večjo, na polih zelo majhno.

Čist tko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Nejc Pintar ::

Stealth: če bi vsem delcem svojega telesa naenkrat odvzel energijo (dosegel bi absolutno ničlo) in bi čez x let vrnil vsem delcem toliko energije kot si jo odvzel bi IMO preživel
Lahko je biti prvi, če si edini!

pietro18 ::

A ni škoda izgubljenega časa za raziskovanje časa. Kakorkoli, tudi če je možno potovati skozi čas, kaj ti to koristi, tvoja biološka ura teče tik tak tik tak, pa v kteri koli dimenziji si.... je kot bomamba v tebi, bum in te ni več. To me spominja na to , kot če bi imel človek dinamit na sebi pa bi šel raziskovat teorijo letenja ali pa plovbe, da bi se premaknil na drugo mesto . Kakšen smisel ima če si hin tu ali tam, hin si in je vseeno kje. Je pa zanimivo to "seveda če NLP" obstaja to ne vem in ne račem ne ja ne ne pa čeprav si mislim, da mora obstajat. Kako pa oni lahko prepotujejo vesolje in pridejo k nam. Sigurno so si izpopolnili tehnologijo podalješevanja življenja in to preden da so dognali take stvari, kako mislite da obvladajo telepatijo in podobne stvari... to ni evolucija ampak trening z vellllllllllllliko časa, ki ga pa mi nimam navoljo, zanimivo je, da tudi ljudje nekateri to obvladamo samo zelo slabo......

nicnevem ::

ČE potovanje v času je možno, potem pomojem ne bi smel biti problem preplonkati tehnologijo, ki bi nam radikalno podaljšala življenje, iz prihodnosti. Poleg še marsikaterega dodatnega bonusa, ki bi ga pridobili na s tem.

Tako da IMO časa za raziskovanje časa nikakor ni škoda, ga pa je recimo bolj, kot za ukvarjanje z AI-jem. Ali pa biotehnologijo.


No, sicer je na nature spet objavljen en članek, kjer nek gospod (teoretični fizik) "puts the chances of ever being able to construct a time machine at 50:50."

Zapletena matematika, ki opisuje "zvijanje" prostor-časa pravi da bi zadeva načeloma šla. Vendar se meni (popolnemu laiku) zdi dokaj smiselno tisto, kar sta mislim da omenila že OwcA in Thomas - ni nujno da nek pojav, ki matematično v okviru neke teorije popolnoma "špila", tudi resnično "špila" v naravi. Glede na to, da sploh ni jasno, kaj naj bi čas bil, je tisti članek IMHO še ena izmed mnogih špekulacij.
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nicnevem ()

Vesoljc ::

neakteri ste malo zabluzili :))
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

miguelslo ::

se strinjam z gzibret-om :|
_____

_marko ::

->Tako da IMO časa za raziskovanje časa nikakor ni škoda, ga pa je recimo bolj, kot za ukvarjanje z AI-jem. Ali pa biotehnologijo.

Biotehnologija = slow take off(transhumanizem). Vse poti vodijo do transhumanizma. Se vsaj meni zdi. Naj me kdo prepriča drugače, če lahko!:))
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

> Biotehnologija = slow take off(transhumanizem)

Ne bom reku, da ta način nima nobenih možnosti. Če bi se zgodilo, da bi vse drugo šlo bolj počasi - je to The way.

krisspace ::

znanstveniki naj bi že odkrili ''črvino'', katera nas bi lahko poslala v preteklost ali prihodnost. Tudi negativno energijo, ki naj bi to črvino razširilo do dimenzij za potovanje, se odkrili.
Problem naj bi bil pri fizikalnih zakonih, ki bi se spremenili, če bi hoteli potovat. Ti naj bi to potovanje preprečili.
Lahko pa bodo tudi ta problem kdaj v prihodnosti rešili.

Barakuda1 ::

krisspace 8-O

A bi nam lahko postregel s kakšnim uporabnim linkom za te tvoje trditve:\

BigWhale ::

Enkrat sem v ZIT bral eno zgodbico o potovanju skozi cas. Tip je izumil casovni stroj, sel nazaj in rimljanom ali grkom, ne vem vec. Blazno pomagal pri razvoju, medicini in tako naprej. Stvar je prisla tako dalec, da je bila zemlja ze leta 500 tako zelo gosto naseljena in poseljena, da so bili blazni problemi. Okrog leta 2000 pa niso vec vedeli kam s trupli ljudi, ker je bil cel planet eno veliko pokopalisce na katerem se je zivelo. Ko je nekdo spet izumil casovni stroj, tokrat veliko prej kot sicer, je odpotoval nazaj v stari rim in ubil tistega prejsnjega izumitelja. :)

Hecna stvar.

miguelslo ::

skozi čas se ne da potovat, pika. :(
_____

Thomas ::

> skozi čas se ne da potovat, pika.

Se strinjam.

nodrim ::

vse te fore okol spreminjanje zgodovine niso mogoče ... zakaj? ker če se bodo zgodile, so se itak že zgodile :) same sebe izključujejo .. če so se itak že zgodile, zakaj bi nekdo v prihodnosti šel nazaj in jih spet naredil ...

edina druga možnost so vzporedni svetovi, ki nastanejo ob vsaki spremembi zgodovine ... vendar je to IMO samo cheap razlaga ...

kopriwa ::

hehe kera zgodbica od BWja:D

-vzporedni svetovi: dosti bolj logična ideja od potovanja skozi čas

-glede časa:ali ne teče čas počasneje ob večjih telesih (večja gravitacija)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kopriwa ()

krisspace ::

nimam nobenega uporabnega linka. to kar sem napisal sem videl v eni znanstveni oddaji in v knjigi ali reviji.

se bom pa potrudil, da bi sedaj našel kaj uporabnega na netu:)

nurmaln ::

-glede časa:ali ne teče čas počasneje ob večjih telesih (večja gravitacija)?

Da.

korenje_ver2 ::

kaj so eni smesni. niti ne poskusajo razumet kaj je cas.

nurmaln: torej ce bom pojedu 50 kil zeleza, bo cas v kaksnem smilu tekel pocasneje? okrog mene? kaj to pomeni, da ce sm tezji, da hitreje razmisljam?

kopriwa ::

mislm da ne govorimo tle o 50kg železa:\

nurmaln ::

Kot ti je povedu kopriva ne govorimo o 50kg železa, se mi zdi da bi bil tud sonce mal premal. Če boš pa slučajno probu pojest 50kg železa pa poklič pa pridem gledat:D Obljubim da bom uzel samo zlo natančno uro in ti štopal okol trebuha, potem pa na slo-tech napisal obširen članek o tem

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

Vesoljc ::

ostanite resni...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

jest10 ::

nurmaln: Tudi če ti uspe pojesti črno luknjo bo zate čas tekel še vedno enako hitro. Le nekomu, ki te gleda od daleč, se bo zdelo, da pri tebi teče čas počasneje.

kopriwa ::

kokr sm jst bral in razumeu se ti tudi "bio" ura upočasni tako da dejansko živiš dlje (zarad gravitonov...se ne spomnm čist dobr)

jest10 ::

Tebi se nič ne upočasni. Le drugim, ki niso pod vplivom gravitacije izgleda tvoj čas počasnejši. Tebi se pa zdi da drugi živijo hitreje

jype ::

Skozi cas lahko potujete z vlakom. Ali pa pes.

Ali pa sedite na stolu, in potujete skozi cas.

Precej enakomerno in stalno, zasilne zavore pa tudi ni videti.

jype ::

Ce se komet z nadsvetlobno hitrostjo giblje proti tebi, se svetloba se vedno giblje s svetlobno hitrostjo od kometa proti tebi za opazovalca, ki na kometu sedi.

To je lastnost svetlobne hitrosti. Cas ni neodvisna spremenljivka.

nurmaln ::

@jest10
ja sej to pravim, glede na okolico bo zate čas tekel počasnjeje

spelic ::

En primitivni miselni poskus:

Iz zemlje letiš z 2x svetlobno hitrostjo. Ljudje na zemlji te vidijo pri x, ko si ti že na 2x poti. Ko tam obrneš si v istem času na zemlji, zemljani pa te vidijo na 2x poti. A te vidijo da stojiš pri njih ali 2x poti od njih?

nodrim ::

a pri svetlobi tudi velja Dopplerjev efekt??

BigWhale ::

nodrim: ja.

jest10 ::

spelic: Vidijo te obakrat. Zraven sebe in na poti

Thomas ::

Spelic, ne.

Vrnil bi se nazaj v preteklost.

nurmaln ::

vprašanje ni kam bi šel ti ampak kje bi te videli

spelic ::

Ja vprašanje je kje bi te videli in če bi sam sebe videl kako potuješ?

spelic ::

Torej če lahko sam sebe vidiš, bi lahko rekli da si šel v preteklost in opazuješ samega sebe kaj si počel na ladji. Z tem potrdimo tudi prvi članek, kjer se lahko vrnemo v preteklost in SAMO opazujemo stvari spremenit pa jih ne moremo. JASNO zakaj ne. Vprašanje pa je če se lahko vrnemo v čas preden smo sploh poleteli?

_marko ::

No, ja.. če verjameš enačbi bi se vrnil v preteklost.
Po drugi strani pa, če verjameš Einsteinu se pa niti gibat nebi mogel z več kot c.

spelic:
Pozabi na to. Nima smisla se s tem ubadat.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj naj se ne bi bilo možno gibati hitreje od svetlobne hitrosti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
25950845 (41999) jype
»

Potovanje skozi čas (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17226216 (22681) Yosh
»

Potovanje-svetlobna hitrost (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
988857 (6295) SavoKovac
»

Časovni stroj (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
827455 (5612) Nejc Pintar
»

Casovni stroj...jeseni 2002 :) (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
796342 (4864) Thomas

Več podobnih tem