» »

ADSL in nevihta

ADSL in nevihta

fortunanto ::

Lep pozdrav!
Kakšne so lahko posledice: divja nevihta, imam vklopljen PC sem na netu (ADSL).
Hvala za odgovor
;((

noraguta ::

adsl modem ti zamenjajo brezplačno , računalno pa kupiš sam.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

fortunanto ::

In kaj se lahko zgodi !!
;(

jype ::

Skuri ti lahko masino.

Samo pol, celo, skoraj nic, to je pa bolj vprasanje srece (in tega kako visoka napetost pride v masino).

SepoX ::

Pri adsl-ju si dobil verjetno kako protinapetostno zaščito, nanj priklopi še računalo in si zmagal. Jst mam to rešeno z enim pocen ups-om, ampak zadeva je v principu ista.

Vikking ::

skuri ti celo mašino... ne klobasat... če ti bo šla ti bo itak samo mrežna, kej druga pa zelo zelo težko. Od udarcu strel so se vedno smodili samo modemi, sedaj pa mrežne.

jype ::

Vikking: povej to kolegu, ki je ze 4x kupil celo novo masino.

Stvar je zelo mocno odvisna od veliko reci (ozemljive se posebej).

Jaz sem to resil tako, da imam zraven adslja en poceni (15k) media converter in priblizno 5 metrov optike, od tam naprej pa sele svoje racunalnisko omrezje (vse na UPSu in prenapetostni zasciti). So far, so good.

mrbungle ::

Nam je tudi enkrat udarila strela v satelitsko anteno (glava na krožniku je bla čist zasmojena), udar je šel do sprejemnika, od tam na TV, iz TV-ja na videorekorder in na razdelilec. Ker je bila v razdelilcu varovalka (čist jo je zažgalo), udar ni šel na el. napeljavo, temveč na telefon, ki je bil tudi priklopljen na razdeliled. Od telefona naprej na telefonsko centralo in ostale telefone ter modem v mojem PC-ju. Skurilo mi je modem, plato in procesor, da ne omenim dveh TV-jev, videa, satelitske, treh telefonov, gorilec na peči....

Tko da se jaz ne bi zanašal, da ti bo skurilo samo modem:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mrbungle ()

poweroff ::

Mene pa nekaj drugega zanima. A obstaja kakšna zaščita za S-video in audio cinche (da se priklopi gor)?
sudo poweroff

jype ::

Hja, ucinkovitost zascite je itak odvisna od kvalitete ozemljitve v bajti, tako da ce tako zascito najdes poskrbi, da je zelo dobro ozemljena (ker ce ne bo sel prevelik del toka skozi TV oz. karkoli imas tam gor prikljuceno).

Najbolj ziher je wireless audio/video transmitter, samo verjetno ni tolk poceni, da bi ti bilo vseeno, ce ga skuri.

poweroff ::

V bistvu rabim zaevo za izhod iz grafične in zvočne v kabelsko omrežje. Vse ostalo imam pod zaščito (in je tudi ozemljeno), vendar mi je zadnjič strela prišla v grafično skozi vhod grafične. Glede na to, da so strele pogoste, rabim pa 24/7 delovanje, se vsaka investicija splača...
sudo poweroff

Geo ::

Glejte nehite nakladat bolj malo ti lahkko unici! Meni je od hise nekje 100m stran osekala strela mi racunanik se ugasno, ponovno przgem nic, potem pa vzadej vzgem pa ugasnem napajalnik, pa spet vse dela, najvec kar ti lahko skuri je mogoc napajalc, mrezni nic, je pa od mojga fotra modemu (za dila-up) na prenosiku nekaj zbrkalo potem je malo strajkal in prsu nazak seb, zej dela 100% vredu...
SHIT!!! I did it again...

K0K0 ::

Geo nakladaš ti k si mel srečo zdej se pa tle neki pametnga delaš. Mojmu kolegu je dosedaj uničlo cca. 5 mrežnih, 1 matično, 1 napajalc, in 1 grafično tko da ne nakladi da ti ne more narest skor nobene škode.

Daedalus ::

Jaz mam v te namene zvezano - modem - router (PC) - switch - ostala računala. Če mi tu pride strela kaj dlje kot do routerja...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Veron ::

Meni je šla na srečo "samo" plata 2 dni stara po gobe (takrat Abit Nf7-S rev2)

bzp ::

Ena podrocja so bolj "obcutljiva" na strele, druga manj. Enim v zivljenju ne bo v nobeni nevihti nikoli nic skurilo, drugim lahko treska kilometer stran, pa gre vse v franze. Mocno pa dvomim da obstaja zascita ki prezivi direktni udar.

Keyser Soze ::

NO ja, če nimaš zaščite na strehi, potem sploh ni problem z direktnim udarom. Se moraš namreč zavedati, da mora zadeva ko udari recimo v el. napeljavo, skozi števce, varovalke, po napeljavi, vse do prenapetostne zaščite.

Zaščita ti lahko prepreči marsikatero škodo. Le ustrezno mora biti narejena in testirana.

P.S.: Davno tega(ne tako daleč nazaj), ko sem bil še na dial-up. Je v popolnoma jasnem vremenu, par kilometrov stran usekala strela. Skurilo je tako modem, kot telefon. Je lepo en mosfet odletel dol z modema.:)

Vikking ::

Mojmu kolegu je dosedaj uničlo cca. 5 mrežnih, 1 matično, 1 napajalc, in 1 grafično tko da ne nakladi da ti ne more narest skor nobene škode.

Tvoj kolega pa ma srečo... vpraši ga če uporablja računalnik za lovljenje strel, saj spada pod statistiko skorajda nemogoče če živiš v hiši z normalno napeljavo in normalno zaščito.

poweroff ::

Vikking - področja izven mestnih središč so bolj občutljiva. Jaz sem imel probleme dokler nisem kupil zaščite pred strelo in UPS. Zdaj imam mir.
sudo poweroff

BigWhale ::

No ja nekemu znancu je strela unicla tudi stvari, ki jih je izklopil iz elektricnega omrezja. Je pac kabel preblizu vticnice pustil, pa je iskra preskocila pol metra...

Od takrat naprej je med nevihto kable zvil in jih dal na drug konec sobe. :)

Veron ::

koliko je kaj res dobra ta zaščita ko jo da siol zraven adsl in isdn?

Geo ::

Ej tisti, ki govorite, da je skurlo nevem kaj evo razlago...Ce gre samo mimo racunanika ni treba v njega tak visok tok, napetost, pride v zelo malem casu do zelo velike spremembe toka, napetosti, in to povzroca tako imenovane inducirane tokove, ki vam lahko skurijo vse, ampak to se ni vse, ko gre vse nazaj na normalno stanje, ker ta iskra, ta velika napetost, tok traja le kratek cas pride spet do induciranih tokov, ki spet lahko skurijo vse, skratka dobi kista dvojno dozo...;)
SHIT!!! I did it again...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Geo ()

tiborrr ::

Vikkking:
skuri ti celo mašino... ne klobasat... če ti bo šla ti bo itak samo mrežna, kej druga pa zelo zelo težko. Od udarcu strel so se vedno smodili samo modemi, sedaj pa mrežne.


Daj ne seri, meni je strela skurla Abitko in procesor, ISDN centralo + DSL modem.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Geo ::

Kaj sem glih kar napisal... Res je in napajalnik ni naret da sprejme 10000 voltov naenkrat, saj lahko le majnsa nihanja tistih bogih 220 voltov sprejme, ampak ne me narobe razumet napetost sploh ni tako vazna tok je bolj, no ja za hardware je tolk obcotljiv, da ni tolk vazno, to je bolj vazno ko tebe elktrika strese saj te lahko 220 voltov ubije ker ima zelo velik tok, recimo na stedilniku ma pa ona iskra zelo nizek tok ampak napetost par 10.000 voltov8-O, res je ce ti useka v napajlnik, ni pomoci noja kakor kdaj, velikokrat gre elektrik lepo skoz in po moznosti skuri tisto kar je gor prkljuceno in potem se dodatno nastanejo inducirani tokovi... Mater sem mel sreco, da mi nic ni slo pa celo 2X je uskala...
SHIT!!! I did it again...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Geo ()

K0K0 ::

Vikking kolega ma hišo glih na konc vasi tko da je tazadni na elekrtični napeljavi in je zato tud bolj izpostavljen.

ginekolog ::

punci je skurilo napajlnik atx in plato ter modem. Lahko pa bi še marsikaj drugega. Če imaš dobro ozemljeno bajto, se pa to zelo tekožko zgodi, ker strela raje potuje tam, kjer gre lažje. (hint: to je finta ozemljitve)
Divers do it deeper.

Geo ::

No shit, Shelrlock!:) Ampak, ce mas slucajno blizu tistega droga kjer mas ozemljitev kaksno napravo npr. TV, Racunanik, Stolp... Ti ga bojo spet inducirani tokovi unicli (ni nujno), ker tam je pac velik tok in napetost, okoli teg pa nastanejo elektromagntna polja...
SHIT!!! I did it again...

mrbungle ::

Sej men je takrat, ko mi je razsulo mašino, potoval po nuli (ozemljitvi) in se tako izognil varovalkam, vsaj tko je rekel nekdo, ki nam je popravljal telefone...

Loki ::

kako zgleda tista zascita od siola? je to malo vecja bela skatlica (velikosti recimo zun. modema, malo visja) ali tista druga, manjsa?
na vecji pise gor ISKRATEL NTBA, na spodnji pa Iskratel SI 2000.

jype ::

Nobena od teh dveh ni zascita.

Geo: ce je oprema v kovinski omarici (in vecina masin naj bi bila v kovinskih ohisjih) se elektromagnetno polje tam zelo ukrivi in ne povzroca skoraj nobene indukcije v kablih znotraj t.i. faradayeve kletke. Kabli, ki tecejo po stanovanju, so lahko bolj izpostavljeni, vendar ce nimas vzporedno s strelovodom po notranji strani stene napeljanega kabla v precejsnji dolzini, potem se nimas prakticno cesa bat.

Azrael ::

Sama kišta računalnika je Faradayeva kletka, to drži, samo problem so vsi kabli, ki peljejo v kišto. Daljši so, več možnosti za indirektni udar.

TV in ostala zabavna elektronika pa dandanes skoraj nikoli ni grajena v maniri Faradayeve kletke, zato je zelo občutljiva na strelo in tudi ostale motnje (npr. GSM telefoni).

Obstaja še en učinek udara strele. Včasih komponente, bolj pravilno RAM v njih postane po takem prenapetostnem sunku nezanesljiv - naključno dela napake, lahko pa dela nekaj časa BP, kar pomeni veliko težavo ko je trebas ugotoviti, kaj ne štima. RAM je danes praktično v vseh rač. komponentah.

Tisti, ki jim je dosedaj skurilo samo kakšno drobnarijo za jurja ali dva, imate srečo. Strela lahko skuri vse kar je elektičnega v bajti ali kar kompletno bajto z vso vsebino...
Nekoč je bil Slo-tech.

maticm ::

ZGOLJ V VEDNOST!

EDINA 100% ZAŠČITA PROTI STRELI JE IZKLOP IZ EL. OMREŽJA, ODKLOP ANTENE, ODKLOP ANTENSKEGA KABLA!
Vse ostalo (zaščite ter strelovod) ti po moji "strokovni" oceni zmanjša verjetnost da strela pride do naprave za max 1%.

Poleg tega so telefonski kabli naviti na principu tuljave tako da se v njem indurira tok kljub temu da lahko strela udari 1km proč zato so ti kabli še toliko bolj "nevarni" od električne napeljave.
Antena že sama po sebi na strehi "privablja" udar strele.


ZAKLJUČEK:
Če ne želite biti v koži mojega soseda (ki mu je pred kratkim udar strele - strela po domače uničila: 2*TV, ojačevalec antene, sat (Dreambox), VCR. DVD, Reciver (Nad), telefon, PC (matična, napajac, procesor, disk,...),ruter, GSM, ki ga je ravno takrat polnil,...(da ne bom preveč smetil) Vam vsekakor priporočam ODKLOP vseh naprav z OSTALIM SVETOM če ste le doma!

pa LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: maticm ()

bzp ::

dojaja: telefonski kabel, parica, je "navita" ne zato/tako da bi imela ucinek tuljave, ampak se dve zici prepletata da iznicita vpliv motenj. Tko da ce 1km stran strela udar si ti lahko s 5km parice ovit pa ti tud dioda ne bo zasvetla.

jype ::

dojaja: in kadar cez slovenijo divja nevihta telekom odklopi vse centrale, ISPji shutdownajo vse server roome in vsi imajo en tak ogromen starinski master switch, kjer odklopijo vse skupaj iz vseh povezav, potem grejo pa se kable pulit iz masin, da jim ne bi skurlo kaj ce preblizu useka?

Daj ga lomit... Ce imas kvalitetno ozemljitev (valjanec napeljan s strehe v zemljo in zakopan dovolj globoko, da je ze v podtalnici), potem direkten udar strele v tak strelovod povzroci kvecjemu sunek napetosti, ki ga vsaka kvalitetna prednapetostna zascita zlahka obvlada.

Ce imas masine na UPSu samo slisis kako za par sekund skoci na baterijo, potem pa nazaj na omrezje. Nic posebnega.

Ampak vecina stanovanjskih his ni pravilno ozemljena. Stanovanjski bloki praviloma so, tako da je tam manj moznosti. Seveda je lahko zajebal tudi elektro ali telekom in potem strela raje potuje po tk ali elektricni napeljavi, namesto po strelovodu. Ampak to je tako redko, da sem samo enkrat slisal kaj takega.

Tajo ::

Meni, je strela uničla mašino, lahko sem jo samo še stran zabrisal.
Prišla pa je po telefonskem kablu. Računalnik sem imel ugasnjen. Uničla mi je interni modem, potem je šla pa iz modema ven po matični(točno se vidi na matični po kateri poti je šla) in uničla še ves RAM. Diski so bili ok, pa napajalc tudi. Potem sem kupil nov računalnik in zaščito za telefonski kabel(električni priključek z vhodom za telefonski kabel). To se ni več ponovilo.

Zdaj imam ADSL in že tretji računalnik od takrat. Trenutno nimam nobene zaščite. Zaenkrat se ni še nič zgodilo. Je pa res, da vsako klinčevo neurje vrže ven centralno elektriko v vsem naselju in se potem računalo boota po 20x preden pride v windowse, tako, da je UPS edina rešitev (to naj bi rešlo tudi zaščito prenapatosti na napajalnem delu). Kar se tiče strele preko telefonske linije bo pa itak samo skurilo ADSL modem(ker je zunanji, tako upam), mogoče pa potrebujem še električni razdelilc z vhodom za mrežni kabel .

Je pa res, da je najbolje takrat vse izklopit, najbolj sigurna varianta, ne pa vedno izvedljiva.
Live is what you make it

Geo ::

EDINA 100% ZAŠČITA PROTI STRELI JE IZKLOP IZ EL. OMREŽJA, ODKLOP ANTENE, ODKLOP ANTENSKEGA KABLA!

Kaj sem govoril o induciranih tokovih, ni 100% zascite, ker ce ti v hiso/stanovanje, useka strela, in nima strelovoda, in, da gre po elektricni napeljavi, katere mas v blizini kaksen TV, Stolp... Adijo :D, ker za skurit taksno svar, sploh ni pomemben vlek tok, saj lahko, taksne stvari skuri ze staticna el. !
SHIT!!! I did it again...

BigWhale ::

Jure,

Ce bo strela butnila v trafo postajo, bos ti brez elektrike. ;) Pa imajo kar precej zascit. Isto, ce bo butnila v centralo... ;>

Precej dobra zascita je visok strelovod, ki je nekaj deset metrov oddaljen od tvoje hise in precej dobro ozemljen. To ti pomaga.

jype ::

Tle pri nas prakticno vsako nevihto ustreli v trafo, ampak je trafo tako fino ozemljen, da samo zmrknejo luci, pa UPS mal zacricka... Ker je trafo zraven Ljubljanice in je zato zelo primeren kraj, da se atmosfera razelektri.

Par slab kilometer visje od reke je zelo visoka zgradba z mobitelovimi antenami. Se nikoli ni nobene skurlo, ceprav tudi tja tresci skoraj vsako nevihto.

roli ::

koliko je kaj res dobra ta zaščita ko jo da siol zraven adsl in isdn?


A to po novem al kaj?
Mi nismo dobil nič.ADSL a smo dobil enkrat lansko leto.
http://www.r00li.com

Veron ::

dobil sem ga zraven, brez doplačila... isnd+adsl sem pa nabail april/2004

Container ::

očitno se jim ni več splačal menjavat skurjenih modemov:D
tud jest sem ga namreč maja dobu zravn priključka ADSL...

Sam me pa neki zanima. A je popolna puhlica - brezveze - met prenapetostno zaščito, če v el omrežju nimaš ozemljitve, oziroma je ta vezana na nulo ( t.t. mostiček) ?
Tko mam namreč v zgornjem nadstropju, kjer je zaenkrat pc, pa je treba ozemljitev uštimat, pa se mi ne da, pa tud nimam ideje, kam nej rreč napelem...

roli ::

Jaz tudi sem dobil aprila:
20.4.2004

Sam tega pa nisem dobil.
http://www.r00li.com

neoto ::

Še eno vprašanje glede teh Belkin prenapetostnih zaščit: Ali morata ob vklopu goreti rdeča in zelena lučka? Namreč jaz moram šteker (vtikač :) okoli obrnit za 180°, da sveti zelena.

Barac00da ::

Jaz mam en poseben razdelilec , ki je stal okrog 15k in je na škatli pisalo, da 99,9% zavaruje pred strelo. Na njega mam prikloplen vse od kompa + namizno luč.
Enkrat ko je močno zagrmelo (pa pomojem je nekje blizu usekalo) se je komp ugasnil. ko sem ga hotel prižgat ni nič delal. Potem sem bil že ves paničen, da mi je kaj skurlo, pa sem na srečo našel na tem razdelilcu en rdeč gumb (kao en reset) pa to pritisnem in komp se je normalno prižgal. Takrat tudi nič drugega ni skurlo, tak da nevem kaj je blo.

neoto: nevem, men sveti zelena na tem, ki sem ga dobil zraven ADSLja.

jype ::

Ne, ce nimas ozemljeno, potem zascita ne pomaga skoraj nic, saj zaradi visoke napetosti iskra zlahka preskoci na racunalnik oz. drugo napravo, ce nima bolj prevodne poti do zemlje (kar je bistvo ozemljitve).

neoto: ja, goret morata obe, saj ti pise v navodilih, ki jih nisi prebral.

neoto ::

Sem prebral, a so bila v nemščini. Malo čudno se mi edino zdi, da mi mora šteker gor štrlet iz vtičnice... Smo mel nekega čudnega štromarja v bajti...

krho ::

@neoto: očitno je faza na drugi strani, kot jo tale zaščita pričakuje. (Kakor vem, naj bi bile faze v vtičnicah na desni strani)
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaščita pred strelo - strelovod (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6717473 (6095) jype
»

OMFG - Vse o strelah, praktičnega

Oddelek: Pomoč in nasveti
484433 (3017) Azrael
»

strele in izklapljanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
636760 (4943) klemenSLO
»

Zaščita pred strelo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
638650 (7052) AngelOfDeath
»

Nevihta. Izklopite računalnik?

Oddelek: Loža
383153 (2575) Cokolesnik

Več podobnih tem