» »

Win98 & Win NT dual boot

Win98 & Win NT dual boot

su37 ::

Zdravo, imam en nerešljiv problem (vsaj zame), stvar pa je sledeča.
Hočem instalirat duoal boot z win nt in win 98, najprej sem si ustvaril 125mb fat16 particijo, ki je primarna in aktivna, potem sem šel instalirat nt je, kjer sem kreiral dve ntfs particiji, (če kreiram particije v Fdisku, potem ntji spoloh ne prepoznajo ne primarne 16 ne nobene druge..) ter tako namestim gor ntje. Ne vem zakaj mi ne dela atapi service pack driver, za prepoznavanje velikih diskov, to je tud en problem. No potem ko imam ntje, sem si gor dal Pmagic, si naredim še preostale particije in sicer FAT32, potem si naložim win 98, ki povozi boot sektor od win nt. Po vsej teoriji ki sem jo prebral bi moral rescue disk rešit problem z boot sektorjem, ampak me že takoj opozori da je na disku več kot 1024 cilindrov, potem postopek steče naprej in seveda nič ne naredi, tako da boot izvisi. Imam programček Bootpart, s katerim si povrnem NT boot sektor, ampak potem ne morem v WIn 98...čeprav so v startup meniju. Mislim da je napačen podatek ki govori na kateri particiji se nahajajo, al kaj vem. To je prava mora, skratka delajo mi eni ali drugi, ne morem pa zadeve uredit. Poskusil sem tudi xp in nt, pa je še hujša mora, saj xp kot kaže prepozna ntfs, potem pa neke svoje zadeve kreirajo na vsakem disku in tako uničijo NT je. Ma ne vem, a se komu sanja???
Prosim da mi svetujete.
:'(

miranpozar ::

Najlažja varianta je, da na svež disk, kateremu vse particije formatiraš v FAT32 (npr C: 125MB, D: 4GB, E: 8GB) najprej inštaliraš Win98 na D disk. Ko je to končano na E disk inštaliraš eno varianto NTjev in sredi inštalacije izbereš, naj E konvertira v NTFS format. Tako boš imel lepo delujoč boot in ne rabiš nobenih sumljivih programov za particije, ampak samo dobri stari FDISK.
Obstajajo pa seveda tudi bolj zapletene rešitve, če se ti prav da za**bavati...
A ja, pa še nekaj. Kot si opazil s FDISKom ne moreš brisati NTFS particij, kar ti lahko malo zateži delo. Zato poberi z neta mali Microsoftov programček DELPART.EXE.

PS.: Ops!... WinNT ne podpirajo FAT32, zato naredi FAT16. Ali še bolje inštaliraj Win2000!

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com

andrej ::

1. najboljsi nacin za dual boot je da najprej instaliras win98 potem pa NT
2. NT-je moras instalirat znotraj prvih 7.8 GB
3. XP in w2k uporabljajo novejso verzijo NTFS-ja, ki ga z NT 4 brez SP4 ne mores brat.

su37 ::

Takole je, glede prve variante da bi najprej vse particije dal na fat32, ne bo šlo, ker mi nt tega da bo transofmiral ne omogočijo pri inštalaciji, saj ne prepozna boot particije (posledično), čeprav je ta fat 16, zakaj je tako ne vem, tako da sploh ne pusti dalje. Šele ko imam kreirano SAMO primarno fat 16, ter extended še ni kreirana, mi dovoli formatiranje in kreiranje ntfs particij, ter s tem instalacijo. In tud to da bi najprej inštaliral win 98 ne bo šlo ker mi pač potem tiste fat 32 particije zazna kot damage or unformated (zakaj jih sploh prikaže) !!?? pa ga nekaj mešajo in spet ne morem pognat instalcije, ne formatiranja, saj spet ne prepozna primarne fat 16.
Men dela samo kot sem že reku, da imam izključno kreirano samo fat16, ter nič drugega. Tud to se mi zanimivo zdi ker noče potegnit atapi driver, SP4 ki ga imam na disketi, napiše da nimam nobene komponente ki bi podprirala ta driver. Ne vem a je to fora v disku (jumperji), ali morda kaka nastavitev v BIOSU. Morda bi bilo vse ok, če bi ta drv potegnu, ampak na žalost ne.

miranpozar ::

OK... probaj tako:
Poženi FDISK in ko te vpraša za podporo za velike diske (FAT32) odgovori z NE. Potem ustvari FAT16 particije C, D in E (žal ne morejo biti večje od 2GB). Na D inštaliraj Win98, po koncu pa na E še NT in se znotraj NTjev poigraj z NTFS particijami in ne spreminjaj C in D particij, ker boš pokvaril Win98.

su37 ::

Samo s Fat 16 izgubim kar nekaj diska če se ne motim a ne, kaj pa optimalnost selovanja sistema?? Ne vem, nekako sem skeptik glede te variante.
No na netu sem dobil en morje napotov kako to narediš, ampak zanimivo ker noben od teh ne dela. Torej mal sumim da imam tud kaj narobe nastavljeno, ne vem disk IC35 ima ful enih nastavitev tam zadaj, nisem pa nič premikal, navodila pa ni nobenega, čudno se mi zdi ko dam recimo popravilo boot sektorja s repair diskom ko mi sporoči da ima več 1024 cilindrov, ampak se mi ne sanja na kaj bi to vplivalo...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dualboot - je to mozno

Oddelek: Operacijski sistemi
51167 (1072) jlpktnst
»

deinstalacija windowsov xp na notebooku

Oddelek: Pomoč in nasveti
111269 (1140) Imagination
»

boot.ini

Oddelek: Pomoč in nasveti
131777 (1571) Red_Mamba
»

MS Dos particija pri instalaciji Win XP!?!?

Oddelek: Pomoč in nasveti
61016 (924) zaj_tam
»

DOS zagonska

Oddelek: Pomoč in nasveti
111025 (907) dr.J

Več podobnih tem