» »

Ali bo luna padla na zemljo?

Ali bo luna padla na zemljo?

slovencl ::

Ali bo (in zakaj) luna, ki se vrti vedno bolj počasi okoli zemlje, enkrat padla na zemljo, ali bo odfrčala, kot je nekdo predlagal tukaj?

Goldee ::

Luna sploh ne more "pasti" na zemljo! Kvecjemu lahko pride do "trka". :))
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

sid911 ::

mislim da sem nekje zasledil da se luna vedno bolj oddaljuje od zemlje
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Caligula ::

Bi ampak bo zemlja prej trescila ob kaj drugega tako da ni frke...

Sicer se pa lahko resimo s tisto stranjo, ki poziva h poskakovanju vse zemljane ob istem trenutku. Gremo spremenit naso orbito,... :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

gzibret ::

Malo sem pogooglav in tule našel odgovor:

But the Earth is not completely fluid, either. The Earth's rotation carries the Earth's bulges slightly ahead of the point directly beneath the Moon. This means that the force between the Earth and the Moon is not exactly along the line between their centers producing a torque on the Earth and an accelerating force on the Moon. This causes a net transfer of rotational energy from the Earth to the Moon, slowing down the Earth's rotation by about 1.5 milliseconds/century and raising the Moon into a higher orbit by about 3.8 centimeters per year. (The opposite effect happens to satellites with unusual orbits such as Phobos and Triton).

The asymmetric nature of this gravitational interaction is also responsible for the fact that the Moon rotates synchronously, i.e. it is locked in phase with its orbit so that the same side is always facing toward the Earth. Just as the Earth's rotation is now being slowed by the Moon's influence so in the distant past the Moon's rotation was slowed by the action of the Earth, but in that case the effect was much stronger. When the Moon's rotation rate was slowed to match its orbital period (such that the bulge always faced toward the Earth) there was no longer an off-center torque on the Moon and a stable situation was achieved. The same thing has happened to most of the other satellites in the solar system. Eventually, the Earth's rotation will be slowed to match the Moon's period, too, as is the case with Pluto and Charon.
Vse je za neki dobr!

jype ::

Pa to je super. Dan bo vsaj malo daljsi.

A zna kdo zracunat, kdaj bosta "synced" in kako dolg bo takrat zemeljski dan?

AndrejS ::

jype ... samo tega ne boš dočakal .. 1.5 milliseconds/century !

jype ::

Mene skrbi za moje praprapraprapra... ...pravnuke.

V bistvu me zanima, kako se to sploh izracuna, glede na to da niti zemlja niti luna nista homogeni.

Kar komplicirano, i guess.

slovencl ::

Torej zemlja poganja luno, da se ta vrti vedno hitreje, in ne obratno, kot je rekel thomas ;)

Thomas ::

Hohoho ... Thomas gre zdej z družino na pijačo. Če pride trezen nazaj, pa če se mu bo ljubilo, bo pojasnil tole dobr.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mchaber ::

Luna se oddaljuje od zemlje. Počasi.
.

Thomas ::

mchaber je povedal dovolj. Vsaj zaenkrat.

Kaj bi pa bilo, ČE bi se Luna res bližala Zemlji? Bi padla nanjo?

Ko bi prišla dovolj blizu, bi bila bližja polovica bolj vlečena k Zemlji, kot oddaljenejša. Več razlike, kot sila ki obe polovici drži skupaj. Zato bi razpadla. Tako nastane tak prstan, kot ga ima Saturn. Luna se pred padcem razsuje v obroč kamenja. That is the way of the force.

Samo kot že rečeno, če bi imel list papirja in svinčnik, bi vam narisal, zakaj se v resnici oddaljuje. Tko pa - trust me!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Luna bi se razsula nekako 10 krat bližje kot je zdaj. Prej bi (milijone let) obkrožila Zemljo vsak dan in za sabo vlekla po Zemlji plimski val, visok stotine metrov in z nadzvočno hitrostjo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Hmmm, tole je pa sumljivo.

Kak teden dni nazaj sm sanjal da se je luna zaletela v zemljo. No, zaletela se je v ene visoke gore, mi smo pa to po tv-ju gledal, direkt prenos. Pol so se začel hud potresi pa smo se pod mizami skrival....

Par dni nazaj mi je frend razlagu da je sanjal podobno reč.

Sedaj tukaj takšnale tema.

Grem stavt da smo u kakem sociološkem poskusu....
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Zdej pa zakaj eni sateliti migrirajo po spirali not, drugi pa po spirali ven?

Tisti, ki jih zavira atmosfera (v najširšem smislu), migrirajo na not. Od nizkoorbitalnih umetnih satelitov, ki jih atmosfera počasi zabremza dol do tla ali oceana, do Jupitra, ki ga drobir ki pada nanj, počasi vleče v Sonce.

Tisti, ki pa doživljajo predvsem medsebojno plimovanje, pa večji najprej ustavi rotacijo tamalega (kot Zemlja Luno, Sonce pa Merkurja in Venero). Potem ga pa ta plima počasi odriva na ven.

Samo nimam svinčnika in papirja, da bi narisal zakaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

slovencl ::

Thomas, v zgornjem člasnku piše da luna ustavlja zemljo, in ne obratno, kot praviš ti v zadnjem postu.
Kako bo luna razpadla, saj ni iz mivke, saj je v enem kosu, oz zelo zbita skupaj. Kar daj skalo na štrik, pa jo suči kolikor hočeš, a bo razpadla?
Kako bo šel val z nadzvočno hitrostjo, če se pa tlačna motnja lahko širi največ z zvočno hitrostjo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slovencl ()

Thomas ::

> Kar daj skalo na štrik, pa jo suči kolikor hočeš, a bo razpadla?.

Bo, če jo boš dovolj hitro vrtel. Pa če bo štrik seveda dovolj močan.


Tudi Luna bi razpadla, če bi jo rezultantna gravitacija vlekla narazen. Ravno tako, kot bi je centrifugalna sila.

> v zgornjem člasnku piše da luna ustavlja zemljo, in ne obratno

Ena drugo. Zemlja ima večjo maso in večjo vrtilno količino. Luno je že skoraj ustavila, Luna Zemlje niti ne more. Prej bi odplula.

Zakaj bi odplula? Ja ker se zaustavljata v rotaciji, a ker vrtilne količine ne moreta uničiti ... jo prevajata v medsebojno kroženje na večji razdalji.

Ko val brlizgne skozi skale - pa je šlo nekaj (vrtilne) kinetične energije Zemlje v segrevanje vode! Toda vrtilna količina must go on. Zato se posledično Luna nekoliko oddalji. Če bi se približala, bi morala pospešiti, za isti rezultat. Toda potem bi jo takoj prestavilo (centrifugalna sila) na višjo orbito.

Štekaš?

> Kako bo šel val z nadzvočno hitrostjo, če se pa tlačna motnja lahko širi največ z zvočno hitrostjo?

Komot, če ga nekaj vleče. Supersonična Luna v tem primeru. Komot, ni ovire!



Mau sem narisal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

dusanr ::

Pomoje je večji problem Zemlej v daljni prihodnosti, neizogibno približevanje galaksije Andromeda, katera se bo združila z našo Mlečno cesto.. BUM :)

gzibret ::

> Kako bo luna razpadla, saj ni iz mivke, saj je v enem kosu, oz zelo zbita skupaj. Kar daj skalo na štrik, pa jo suči kolikor hočeš, a bo razpadla?

Fora plimskih sil je v tem, da sila gravitacije Zemlje na Luno ni enaka po celem Luninem preseku. Tisti del Lune, ki je bolj oddaljen od težišča Zemlje, ga Zemlja vleče malo manj kot tisti del Lune, ki je bližje Zemlji. Posledica tega je, da je obhodni čas delcev Lune, ki so bolj oddaljeni od Zemlje daljši od obhodnega časa delcev Lune, ki so Zemlji bližje. V Luninem primeru je ta razlika dovolj majhna, da se Luna ne razsuje, saj različne obhodne čase kompenzira strižna trdnost luninih kamnin. Če pa bi bila razlika v obhodnih časih dovolj velika, bi bile strižne sile, ki bi delovale na lunino skalovje dovolj velike, da bi Luna "počila" oz. se razsula v asteroidni pas.

Razlika v obhodnih časih je seveda večja blizu Zemlje, poleg tega pa je ta efekt dosti bolj opazen pri objektih, ki imajo večje gravitacijsko polje in s tem večje gravitacijske potenciale.
Vse je za neki dobr!

frudi ::

Pomoje je večji problem Zemlej v daljni prihodnosti, neizogibno približevanje galaksije Andromeda, katera se bo združila z našo Mlečno cesto.. BUM :)

naša galaksija je v svojem življenju preživela že marsikatero trčenje z drugimi galaksijami, tudi v času obstoja sončnega sistema, pa smo še vedno tu. pravzaprav so taka trčenja bolj ali manj normalen pojav v razvoju galaksij in morda glavni razlog, da imajo spiralne galaksije tako lepe zavite krake. če se prav spomnim nekega članka, je naša galaksija celo v tem trenutku sredi trka z eno svojih bližnjih manjših spremljevalk!
trki med posameznimi zvezdami ali celo bližnja srečanja zvezd so pri trkih galaksij dokaj redek pojav, preveč praznega prostora vmes. oziroma tudi malo manj praznega, ker so pa toliko bolj pogosti 'trki' med oblaki medzvezdnega plina, ki se zato začnejo sesedati sami vase in tako nastanejo nove zvezde... pravzaprav miljoni njih!

sicer pa, do trka z Andromedo je še par miljard let... bomo že davno prej prišli do nje, in jo bolj koristno ponucali :)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Thomas ::

frudi:

"Kvalitetna razlika" med to be trkom z Andromedo je ta, da bo to tudi trk dveh supermasivnih črnih lukenj. Polovica zvezd bo prav tako končala v črni luknji, ki bo nastala. Polovica pa v novo oblikovani galaksiji. Kot že videno, samo še ne v takem merilu.

No, čas je da začnemo računat minimalni impulz, ki je potreben, da se ta scenarij ne zgodi. Oziroma da se ga ublaži tako, da se bo najbolj splačalo, z energetsko entropijskega stališča. Ker zgleda da potrebujemo dvokilogramske črne luknje, več je potrata. No, ne vemo še.

gzibret:

Zdej ne vem, a si ti hotu povedat isto kot jest. Vem da sem jaz želel povedati, kar si ti (tako lepo) povedal.

slowencl:

Samo na znanje vzemi!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nicjasno ::

Zakaj ze ta tema ni v "znanost in tehnologija" ?
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Stepni Volk ::

Ker je tema uspela obdržati popolnoma "ne Ložino" smer, sem na predlog zgoraj, s trani nicjasno, zadevo premaknil na bolj pirmerno mesto.

matjash ::

V neki oddaji (mislim da na discoveryju) sem zasledil da se luna vsako leto oddaljuje od zemlje za približno 4 cm in so prav lepo prikazali kako je zgledala luna z zemlje miljarde let nazaj - ker je bila bližje je morala zgledati dosti večja. (takrat je bila oddaljena približno 200.000 KM zdaj pa je okrog 384.000 KM, se pravi skoraj 2x več)
... bolje pozno kot nikoli.

OwcA ::

V duhu oddelka kjer se je tema znašla, malo počistil odgovore. Hvala za razumevanje.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

keber ::

Glede Andromede, ja res bo "trčila" čez nekaj milijard let, samo trčili bodo večinoma le oblaki plina (kar bo prineslo mnogo novih zvezd), dejansko pa bodo med sabo trčilo le nekaj zvezd, večinoma v jedru. Kljub stotinam milijard zvezd v obeh galaksijah, ki se bodo zbrale na kupu, bo še vedno ostalo ogrooooomno prostora.

Sicer pa, v teh nekaj milijardah let bomo pa ja ugotovili kako rešitev, če bi bila sila ;)

Thomas ::

Trčenje galaksij nima kakšnih posledic. Vse dogajanje se odvija na časovni skali milijonov in več let.

Drugače je s trčenjem dveh supermasivnih črnih lukenj, kar se namerava tokrat zgoditi. Požrto bo pol zvezd.

Zakaj?

Verjetnost, da bo prišlo do direktnega ali celo centralnega trka je majhna. Zaorbitirali bosta. Imeli bomo torej nekakšen gravitacijski pulzar, ki bo stalno destabiliziral orbite bližnjih zvezd, dokler ne bodo padle v eno od njih, ali pa zapustile bližino centra.

Ja, ja, tokrat ne bo anfoh.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec misije GRAIL, satelita padla na Luno

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
196709 (5052) SuperVeloce

Ali je pristanek človeške posadke na luni prevara? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
24128574 (18127) bluefish
»

19. marca polna luna v perigeju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5312996 (9776) Okapi
»

Pristanek na luni s 40 letno zamudo (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
72046257 (29232) poweroff
»

Potres spremenil rotacijo Zemlje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
15118289 (14224) MrStein

Več podobnih tem