» »

mikrokontroler

mikrokontroler

boss-tech ::

zanima me kok programirat mikrokontroleje, da bi lahko pol krmilil razne stvari. sam ne vem kje začet, kakšno opremo rabiš, kje programirat- mi lahko kdo pomaga?
http://tovornik.info

Senitel ::

Čisto odvisno... Za nekatere mikrokontrolerje boš moral pozant njihov assembly, za kakšne novejše obstajajo C prevajalniki. Potem potrebuješ pa še programator.

boss-tech ::

se pravi da preko programatorja priključiš mikrokontroler na comp in naložiš program. zanima me kje se da tako opremo kupit in kter mikrokontroler bi vzel
http://tovornik.info

Zgodovina sprememb…

icek ::

programator ti je elektronsko vezje, ki sluzi kot vmesnik med PCjem in mikrokontrolerjem. Sluzi pa za to, da program, ki si ga napisal, spravis gor na mikrokontroler.
Na internetu imas dosti nacrtov programatorjev, ki si jih lahko naredis sam.
Za zacetek lahko izberes Microchipove mikrokontrolerje PIC, ali Atmelove AVR. So dost enostavni. Skodi pa ne vsako znanje elektronike.
Dobijo se tudi ze narejene testne/razvojne kartice za posamezne mikrokontrolerje, na kateri so ze razne tipke, prikazovalniki in podobna sara. Ce prides do kaksne take kartice, ti bo najenostavneje. Lahko pa so tudi zelo drage.
Rider of Theli
www.air-tv.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: icek ()

boss-tech ::

to bi šlo. ka pa potem vezava na razne motorčke, pa senzorje itd...

ma kdo kej slik da vidim kok take stvari izgledajo
http://tovornik.info

BladE_ ::

Ce si kdaj brau Svet EL si opazu da je notr doskrat omenjen komplet bascom testna plošča(za testerat mikrokontroler) pa programator!! in to dobis u kit kompltu al pa ze sestavlen in je zakon sm ze delu s tem pa pride te okol 5-10k ne vem tocno :D
Akcija - Reakcija

boss-tech ::

kje pa bi lahko to kubu?
http://tovornik.info

Zgodovina sprememb…

Highlag ::

Programator je en kos hardware-a, ki ga vstaviš med osebni računalnik in tvoj mikrokontoler. Omogoča pa da na tvoj mikrokontroler naložiš programsko opremo, ki si jo sestavil.

Programatorji prihajajo v vseh mogočih oblikah. Od najbolj enostavnih, ki niso dosti več od priključnega kabla, ki ga priključiš na paralelni ali serijski port na tvojem računalniku, do mega pošasti, ki omogočajo serijsko proizvodnjo ...

Za začetek se boš moral odločiti kateri proizvajalec mikrokontrolerja je tisti s katerim bi začel. Obstoja množica proizvajalcev, med sabo pa niso ravno komatibilni. Za začetnike so najbolj popularni Pic mikrokontrolerji od proizvajalca Microchip pa mikrokontrolerji proizvajalca Atmel.

Obišči strani proizvajalcev, in si oglej kaj ponujajo.

Sam se ukvarjam z PIC mikrokontorlerji, in moram reči da ima Microchip odlično dokumentacijo. Za Atmel sicer ne moram nič reči, ima pa v Sloveniji tudi veliko bazo uporabnikov. Sploh recimo revija Svet Elektronike je imela cele serije člankov v zvezi z Atmelovimi mikrokontrolerji.

Mogoče bi ti priporočal obisk foruma http://www2.maxi.si , ki je namenjen predvsem tematiki elektronike, notri imaš tudi teme kot so Kako začeti, kjer smo se o začetniški tematiki kar precej razpisali. Dobiš pa tudi pomoč za določene družine mikrokontrolerjev.

Druge strani, kjer tudi lahko zveš veliko o mikrokontrolerjih je pa tudi http://www.svet-el.si/phpBB2/index.php, pe še recimo http://www.elektro-n.com/
Never trust a computer you can't throw out a window

ql000 ::

prva stvar: se mi zdi, da si rahlo oddelek falil! O mikrokontorlerjih boš za začetek lahko veliko našel kar tukaj: kliknzi

Za začetek programiranja mikrokontrolerjev si moraš najprej izbrati mikrokontroler. Moja osebna preferenca so pravtako PIC mikrokontrolerji, ki so izdelek Microchip inc. Lepota teh mikrokontrolerjev je, da imaš poleg velike izbire programskih jezikov (assembler, pascal, C, C++, grafični programski jeziki) tudi veliko število programatorjev, ki si jih lahko narediš zastonj (design je zastonj, pač moraš pa kupit elektronske komponente). Za začetek si mogoče izberi PIC16F876, ki bi ga programiral z JDM programatorjem (za načrt poglej v eni od starejših številk Sveta Elektronike)in programom IC-prog, ki je tudi zastonj. Na tak način lahko začneš z minimalnimi stroški (cc. 3000SIT). Da boš pa mikrokontroler lahko pametno uporabil si boš pa moral malo pogledati osnove digitalne elektronike. Digitalna elektronika je v bistvu relativno enostavna zadeva, tako da bi moral hitr noter prit, če pa kaj zašteka smo pa mi tu!

Malo še posurfaj po netu (uncle google) pa boš našel malo morje how-to -jev! Posebej ti priporočam, da pogledaš po straneh elektro fakultet, posebej ameriških. Pa tudi na naših boš našel kar nekaj uporabnih zadev, posebej na mariborski!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Robotika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
264077 (2765) darkolord
»

programiranje mikrokontrolerja

Oddelek: Programiranje
51498 (1342) BluPhenix
»

Izbira mikrokrmilnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
313302 (2899) BluPhenix
»

programiranje mikrokrmilnikov?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
346900 (6309) radiator
»

mikrokontrolerji, programatorji, c/asm ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
292851 (2470) snow

Več podobnih tem