» »

hrček ali morski prašiček

hrček ali morski prašiček

laguna ::

Zanima me, katera od navedenih živallic (hrček ali morski prašiček) je bolj primeren za stanovanje, glede spanja (ponoči), razgrajanja, nesnage, smradu, zahtevnosti, življenske dobe..., torej zanima me kateri je bolj primeren, da bi otrokom ponudil, da bi se lahko tudi malce poigrala z njim. Za vsak vaš predlog oz. vaše mnenje se že v naprej zahvaljujem. Če pa kdo ve za kak dober link, bi pa bil tudi hvaležen. Hvala

LP
lagunaaaa

aljazh ::

Hrček podnevi načeloma spi, zbudi se šele okoli 18h, 19h in je ponoči načeloma buden, pa tudi precej aktiven. Lahko povzroča kar precej hrupa z grizenjem rešetk na kletki, vrtenjem kolesa (sploh če je kolo bolj glasne sorte).

Sicer je hrčkov več vrst - najpogostejši je zlati hrček, obstajajo pa tudi manjši hrčki (t.i. ruski ter roborowski). Zlati hrček živi nekje 2 leti, ruski nekoliko dlje.

Omenjaš otroke in igranje. Hrček ni primeren, da bi se otroci z njim igrali. Nikoli ni pri miru, je majhen, krhek, hitro se lahko poškoduje, hitro pobegne in se skrije za kakšno omaro ali pod kavč, kjer lahko naredi tudi konkretno škodo (npr. zgrize kable, talno oblogo, tapete, kavč,...). Če bi otroci radi žival, s katero bi se lahko igrali, je prašiček modrejša izbira.

Pri hrčku se zapleti z zdravjem pogosto končajo s poginom. So dokaj dovzetni za poškodbe in bolezni, veterinar mu težko pomaga. Prašiček je v tem pogledu odpornejša žival in tudi veterinarski posegi ali zdravljenje so uspešnejši.

Pri hrčku običajno zadošča čiščenje kletke enkrat na 7-10 dni, v tem primeru kakšnega posebnega smradu ali nesnage ni. Nasprotno, prašiček "pridela" več izločkov, zato je zlasti poleti lahko potrebno pogostejše čiščenje.

Glede hrane je hrček manj zahteven. Poje relativno malo, kar za prašička ne velja. Oba se sicer hranita z mešanico pripravljene hrane, s tem, da je prašičku potrebno dajati tudi svežo hrano - npr. regrat, solata, ...

Prašiček se zna kar glasno oglašati, sploh kadar je lačen, ali če zasliši šumenje kakšne vrečke. Hrček sam ne oddaja nobenih glasov, razen v hudi nevarnosti ali pri parjenju.

Če povzamem: S hrčkom je manj dela, načeloma tudi manj stroškov, je pa to žival, ki ni namenjena, da bi se z njo otroci igrali. Če niso "socializirani" radi tudi ugriznejo. Prašiček je primernejši za otroke, je pa z njim več dela, načeloma tudi več stroškov. Prezreti ne gre tudi tega, da mora biti kletka za prašička dosti večja od kletke za hrčka (sploh če je ovira prostornost stanovanja).

Lahko se obrneš tudi na forum ljubiteljev malih živali. Naj opozorim, da pred odprtjem nove teme preberi že obstoječe objave na temo hrčkov in morskih prašičkov. Mislim, da so tudi že bile teme hrček vs. morski prašiček. In nikar ne odpiraj novih tem. Vprašanje (če nanj še ni bilo odgovorjeno) postavi v že obstoječi temi o hrčkih ali morskih prašičkih. Le v opozorilo, saj znajo biti moderatorji tistega foruma precej ostri.

#000000 ::

Am žival za poigrat, kva pa ko se bota naveličala ? Zafuk v kanto :D
ne ne, žival ni igračka, če hočeš nabavt igračko jima kup 'sablje, puške, pištole' :D
Ne zdej pa res, pomojem da za majhne otroke živali niso kej dost primerne, bolj zaradi kakih alergij kot bolezni. Plišasti medvedki in ostala klapa bo bolj primerno. Lp

laguna ::

Hvala za precej obširen odgovor, glede igranja pa ni bilo mišljeno resnično igranje, ampak mogoče kakšen "sprehod" v sadovnjaku, ..

Še enkrat hvala za odgovore in link.
lagunaaaa

aljazh ::

Sprehod v sadovnjaku?

Nobena od teh dveh živali ni primerna za to! Morda prašiček, pod pogojem, da je na vrvici (obstajajo posebne vrvice za prašičke) ali v ograjenem prostoru. Hrček pa v nobenem primeru.

Še nekaj: Hrčka se ne sme močiti. V nasprotnem primeru je zelo velika verjetnost da zboli in pogine.

Mr_Globus ::

Činčila bi bla lepa izbira. Velika kot mala mačka in bolj naveže od prašička.

Ne zdej pa res, pomojem da za majhne otroke živali niso kej dost primerne, bolj zaradi kakih alergij kot bolezni. Plišasti medvedki in ostala klapa bo bolj primerno. Lp


Hmm novejše študije (no niso lih tolko nove :8) ) kažejo, da imajo otroci, ki so v stiku z živalmi od malega, manj alergij. Je pa res da če so otroci majhni more bit žival dokaj robustna :D

64202 ::

> žival dokaj robustna

Ali pa iskra kot činčila :D
I am NaN, I am a free man!

Chronoboy ::

Capybara pwn.:D

perci ::

Jst mam skakače, pa so mi zlo kul. Je pa tut pri teh tko, da cel dan spijo (razen če jim težiš), ponoč pa razgrajajo >:D. Ni pa to nek hrup, da ne bos prestrasen ;).

Kar se izlockov tice so tut zlo na izi, so pa precej majhni in otrok bi mu hitro lahko zlomil kako nogo ali dve...

DOOM_er ::

Jst mam hrčka , ime mu je Rambo (ker je bil še mejhn tak mejh cortkan>:D pa še isti je bil k rambo pa res je petarda, k vas use kle na slo-techu nalom>:D >:D >:D ). No uglavnm mam ga v terariju in terarij imam zravn glave in ga ponoči nič ne slišm, resno pa skos leta gor pa dol. Oglaša se pa samo takrat ko ga zbudim sred dneva (renči) zunaj sem ga imel 3x od tega mi je dvakrat zbrisou po stanovanju da sm ga pol komi nazaj dobu, aja pa ne mara kolesa, za vrtet sploh ne trzne not nč. Če boš nabavlu nabav morskega prašička. Hrčki so men drgač kul.

Rambo pwn u all


P.S.: Moj hrček je drgač indijski hrček in z mano gleda filme na računalniku ker je monitor obrnjen proti njegovemu terariju.
Robots will steal your job. But that's OK

OnTheMic ::

Omembe vreden je tudi podatek glede življenjske dobe, saj morski prašiček živi v povprečju dvakrat dlje kot hrček. Hrčki živijo nekje 2 do 3 leta, medtem ko morski pujski od 6 do 10 let.
Toliko v razmislek, ker je nekdo prej omenil, kaj bo z živaljo, ko se jo boste naveličali. Če se odločiš za žival, se prej pozimaj o vsem, ne da potem uboge živalce končajo v vrečah za smeti, ker je pač lastnik manj dozorel in odgovoren od njih samih.

LP

Viro ::

aja pa to ne drzi zmer za zlate hrcke d zivijo 2-3 leti... moj Piki je zivel 7 let... 0:) pol pa ga ena debela prasica ni hranla 2 tedna biu je brez vode in hrane polet pa je umrcku :( biu je fulll ziu podnev se je skoz ama skoz igrau... resno ponoc je spau podnev pa si se skoz res skoz igrau z njim... prou zakon zvauca je hrck 0:) tko da aja pa pazi d nov dobu kaksne najlonke na kletko k use zgrize :D tko da vrjamte d lahko velik dlj zdrzijo hrcki samo prava nega je potrebna...


LP Viro

SkIDiver ::

laguna laguna sklepam, da bivate v hiši, ko je bil omenjen sadovnjak. Kaj pa pes? To je za otroka zelo dobro razvedrilo. Pri nas imamo pse od kar pomnim in dejansko ne znam živet brez psa.

Sicer zahteva nekaj higiene, hrane in posledično stroškov ampak zna bit pa tud najboljši prijatelj. Pri nas imamo trenutno dva in oba sta faca po svoje.

SodVina ::

Pa bi se jaz izkoristil tole temo. Kaj bi se lahko bilo ekvivalentnega hrcku? Morski prasicki so preveliki. Nekdo je omenil skakace, kaj bi se lahko bilo takega? Nekaj je receno, da mora bit hrcek sam v kletki, ker ce jih je vec, se stepejo, ko odrastejo. A je to res? Kaj kupiti, ce bi rad imel dva?

thx,
lp

aljazh ::

Nekaj je receno, da mora bit hrcek sam v kletki, ker ce jih je vec, se stepejo, ko odrastejo. A je to res?


Res. Obstajajo izjeme, a so zelo redke. Pa še to ne smeta biti samec in samica - ta dva skupaj se najprej lepo razumeta in uživata, čez kakšna 2 tedna pa že začne samica napadati samca. >:D

Mojchy_3_ ::

Zdravo!
Mene pa zanima :
Imam hrčka starega cca. 2 meseca. Lula v posodo za hrano kako ga naj odvadim?
Prosim za odgovor na zasebnem sporočilu :D

Hvala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

težava z dosegljivostjo slo-techa (strani: 1 2 )

Oddelek: Slo-Tech
606182 (4722) BigWhale
»

Modificiran računalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
809796 (4576) mrTwelveTrees
»

Opravičilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Obvestila
606727 (4773) Jeebs
»

Domača žival - ne lih standardna

Oddelek: Loža
312608 (2037) frenk
»

(ne)domače živali

Oddelek: Loža
305398 (4998) BoO

Več podobnih tem