» »

Ventilatorji

Ventilatorji

a13misko ::

A se splača kupit zalmanove ventilatorje ki stanejo le 11008-O !

frenk ::

če jih rabiš se splača...če rabiš kvaliteto pa panaflo, ys-tech in podobne ampak so pa dražji:)

a13misko ::

Kaj saj mislim da so dovolj hvalitetni imel bom dva zadaj in 2 spredaj tako da bi bili tile zalmanovi naredili dovolj pretoka shozi celo ohišje. Kaj je 20db velik ali ne!

xpozed ::

Ja, 20dB je že kar poštena glasnost. Je pa tudi res da je to na najvišjih obratih... tako da če ne bi laufal zadevic na full load, bi se dalo preživeti (odvisno kako si navajen). Malce poglej tudi po Papst ventilatorjih (milina za ušesa vsaj pri večini), so pa nekoliko dražji... :\

a13misko ::

Ne to ni na najvišjih obratih to je na 5V!

a13misko ::

NE bi rad dal več kot 5k sit za 2 80mm in 1 92mm ventilatorja! Bom pa potreboval še 1 120mm za napajalnik!

xpozed ::

Na 5V 20dB? 8-O -> takih ventov se ne bi dotikal niti s palico :D

Šalo na stran; lej če te ne moti brenčanje ventilatorjev daj tako kot si rekel 5k za 3 ventilatorje in je... sam poglej si s te strani da če boš imel zadevo 24/7 up v svoji sobi... men se zmeša... zate pa ne vem. >:D

a13misko ::

Daj potem pa predlagajte ene ventilatorje do 10k sit potrebujem vse tiste naštete zgoraj

xpozed ::

Lej; odklikaj na cool-pc in v iskanje napiši "papst" in boš dobil zadetke. Zdej pa samo glej kaj želiš glede na ceno/dB in na zračno pretočnost ki jo ima vsak ventilator... pol se pa za neko srednjo pot odloči.

Jackal ::

Ah, daj Xpozed... da ne boš preveč pameten.

Ti decibeli, ki jih podajajo proizvajalci se dajo interpretirat na veliko načinov - poleg tega pa še ni nikjer nič napisano na kakšni razdalji je merjena glasnost. Boš pogledal na storagereview, pa boš boš rekel da so izmerjene vrednosti za diske že kot za sesalec (merijo namreč okoli 40dB).. ampak to na razdalji 18mm od diska.

Skratka - Zalman ventilatorji so eni izmed najtišjih in za takšno ceno so zelo dober nakup. Teh 20dB, ki jih deklarira Zalman, pa se komaj sliši.

Pred kratkim sem menjal vse hladilnike v računalniku razen enega z Zalmanovimi - in tisti drugi ventilator je bil Sunon na 5V, pa je preglasil vse ostale ventilatorje - tako da sem še tistega po hitrem postopku zamenjal pa je mir.

xpozed ::

Jackal vsakdo lahko izrazi svoje mnenje se ti ne zdi? Lahko mi zaupaš da so Papst zelo kvalitetni ventilatorji... in tudi kar se glasnosti tiče te prvič presenetijo... ko na full obratih slišiš samo piš je zame to dovolj prepričljiva zadeva za nakup, ti pa naredi po svoje.

tiborrr ::

Haha, samo pis, mam dva 120mm papsta pa delata tktktktktk (slaba centracija)! 8-O
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

xpozed ::

tiborrr; pač maš drugačne iskušnje s to firmo kot jaz... tuki ti pa ne morm pomagat. Mislim, da nisem edini ki bo pohvalil papst ventilatorje... vsak je pa upravičen do svojega mnenja na podlagi tega kakšne iskušne ma z določeno firmo... eni hvalijo nekaj... drugi pač drugo. Naj ima vsako tele svoje vesele :P

Nejc Pintar ::

Vsi vemo da je Papst kakovostna firma, problem je ko ti kle serješ po Zalmanovih produktih je kul, pol pa en neki reče čez Papst je pa terorist...
Lahko je biti prvi, če si edini!

a13misko ::

Jackal kaj priporočaš te zalmanove ventilatorje!:D

Grimlord ::

Sam imam tri te zalmanove F1 vente, sicer vezane na fan controler pa sem zadovoljen z njimi. Čeprav kolko sem slišal za papste, bi te zalmanove najraje menjal. Ampak ko vidiš ceno za papste, te mine.... ;(
Iz malenkosti nastane popolnost in popolnost ni malenkost.

xpozed ::

Puschkin; mogoče sem res kanček preveč ostro skritiziral... se Vam vsem opravičujem z veliko mero spoštovanja. :8)

a13misko ::

keteri fan controler priporočate za mal denarja gledal sem tega

1

in

2

Malo me moti če kupim tega 1 lahko pa dodam 2k pa imam 2 zato me zanima če je boljši!

Jan987 ::

mah dejte no. zalmanovih vetilatorjev se na 1m na 5w ne sliši oz. so tišji kot je lc power 550w 120mm vent. če daš uho zraven se pa slišjo. na full pa so res glasni ja ampak na 5v to mislim če tega ne zdržiš potem je malo čudno.

AndrewSmith ::

2 :D

a13misko ::

če daš uho zraven se vsak sliši!

Jan987 ::

ja sam hočm povedat da mam jest enga 92mm in je v moji kišti neslišen 8res pa nisem prav občutljiv za take stvari) ampak recimo da je zvok enak lc powerju 550w ko ni nič obremenjen recimo da sistem nič ne dela in če pridešpo ene 2 urah v sobo se skori nobena stvar ne sliš in moraš kr mal poslušat da slišš comp

xpozed ::

a13misko; ce isces nekaj poceni imajo pri mlacomu v lj ZALMAN ZM-MFC1 Multifan Controller za dobrih 6k...

a13misko ::

tako bom kupil kar te zalmane! sedaj me pa še ena stvar zanima fan controlerji imajo senzorje pa me zanima če se tudi v windowsih vidi te temprature in imam zalmana na procesorju pa me zanima če priključim ventilator na regulator če bom videl obrate v OS.:D
Aja kupil boom Cooler Master Aerogate II ker ima vgrajen ventilator ki mi bo pihal po disku!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: a13misko ()

Grimlord ::

Teh temperatur neboš videl v winsih, samo na LCD displeyu na controlerju. Obrate pa boš videl v OSu, če ga boš priklopil preko posebnega kabla. Recimo takega ki ga dobiš pri Zalman ZM-MFC1, kjer se kabel razdeli, in gre en konec na plato (za merjenje vrtljajev) drugi pa v fan controler. Na tak način boš videl obrate v OSu, drugače pa samo na regulatorju.

Aja, pa glede tega ZM-MFC1. Ga imam in mi kr dobro služi. Simple je, ampak ga ne menjam za nobenega drugega ;)
Iz malenkosti nastane popolnost in popolnost ni malenkost.

bajker ::

Dejte no, neslišni venti so samo tisti, ki se ne vrtijo :D .
Pri vsakem vrtečem ventu se sliši dve stvari. Šum zraka (več ali manj), odvisen od vrtljajev, kvalitete in oblike lopatic, kvalitete vhodne in izhodne šobe, itd. Prav tako se pri ventih sliši mehanski zvok vrtenja, pri drsnih ležajih manj, kasneje, ko se obrabijo (in to se definitivno slej ko prej), pa več, pri krogličnih pa je šum enakomeren večino življenske dobe, ki je parkrat večja kot pri drsnih. Ko se drsni ležaji obrabijo, se taki venti nočejo več zagnati pri nižjih voltažah, recimo 5V.
Potem je važna tudi "kvaliteta" hrupa, nižji toni so manj moteči kot višji, prav tako manj moti enakomeren šum kot pa spremenljiv.
Doma imam lepo zbirko ventov, po moje je najboljša izbira grede hrupa 92mm vent, ki je najboljši kompromis glede hrupa in pretoka. Bil sem tudi pri Franu in poslušal kar lepo število ventov. Glede na te izkušnje se pri meni na procu vrti tale, zanj ne rabim zmanjšanja voltaže, ker ga ne slišim na 12V, za not in ven pa skrbita dva tale venta, jasno na ~6V, bom pa poskusil dobiti tudi Nexuse. Zalmani na 5-7V so dobri na začetku, se pa hitro obrabijo. So pa poceni, a je cena sorazmerna z "muziko". Sam ne uporabljam nobenega.
Najglasnejša zadeva v kompu sta žal diska (Samsung Spinpoint P80), ker nisem uspel dobiti Nidec motorja, pač pa JVC, ki ima višji zvok.
Še tole, kišto dajte poslušat ponoči, ko ni drugih zvokov, takrat je vsaka (razen pasivna) kišta slišna tudi na par metrov in ne podnevi, ko je hrup okolice bistveno večji in tih komp preglasi.
Več obveznega branja je seveda na SPCR-ju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bajker ()

Nejc Pintar ::

Vsekakor je boljši 120mm, ker ima večjo pretočno površino (manjši procent mrtve točke)
Lahko je biti prvi, če si edini!

bajker ::

No ja, govora je bilo o glasnosti... Ne vem točno, kaj misliš povedati s tem, da je boljši.

Nejc Pintar ::

boljši pretok/površino, drugače pa tudi 1 rotor nardi manjši hrup kot 2, tako da 120mm je tišji kot 2 92mm
Lahko je biti prvi, če si edini!

bajker ::

Lej, naredil sem en izračun. Primerjal sem dva venta, ki jih imam ravno pri roki in sicer YS-Tech FD129225LB-N (92mm) in YS-Tech FD121225LB (120mm), prvi ima notranji premer zračne šobe 88mm in premer mrtve točke (motorja) 29mm, drugi pa 117/47mm. Prvi ima 10% mrtve točke, drugi pa 16%. Torej ima 92mm procentualno manj mrtve točke kot 120mm. Papsta 120 ne bom primerjal, ker ne bom brskal po kompu.
Glede ventov, ki sem jih omenil v prvem postu (YS92 in Papst 120), prvi ima deklariran pretok 49m3/h na 12V, drugi pa 70m3/h na 12V. Prvi mi teče na 12V, torej da od sebe res kao 49m3/h, drugi pa na 6V, kakšen je pretok na 6V pa ne vem, vsekakor pa ni 70, zelo verjetno je, da je manjši kot 49, glasnost pa je podobna.
Iz česa pa sklepaš, da ima boljši pretok na povrsino? Skupni že, na površino pa ni nujno.
BTW, prvi post sem popravil, ker sem zaj... prvi link.

Kr_Edn ::

Ker se tukaj ravno ukvarjate z ventilatorji: ali kdo ve, če se dajo dobiti 92 mm ventilatorji, ki so nižji od 25 mm in kje?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere 120 in 92 mm ventilatorje?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
91584 (1376) bajker
»

Katere 120 mm ventilatorje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101793 (1549) Kato
»

Nexus Real Silent ventilatorji se dobijo tudi pri nas

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
193691 (2911) bajker
»

140mm ventilatorji

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
141921 (1504) SloMusty
»

Papst venti

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
161376 (882) JanezH

Več podobnih tem