» »

Prototip notesnika za 19.900 SIT

Prototip notesnika za 19.900 SIT

Stepni Volk ::

Media Lab, z Massachussetts Institute of Technology - MIT, je napovedal predstavitev svojega prototipa, notesnika za 100U$, 17. novembra letos na konferenci WSIS - World Summit on the information society, ki bo potekala v Tuniziji.

Za vse vas željnih divjih strojčkov, frekvenc in razkošja, je verjetno zadeva razočaranje. Pri Media Labu mu namreč ljubkovalno pravijo: "notesnik na dieti". ITworld poroča po interviewu z ustanvoiteljem Media Laba Nicholas Negropontejem, da bo napravica delovala s 500Mhz AMD procesorjem, 1 Gb spomina, USB porti, Wi-fi in možnost povezave z GSM omrežji. Ekran, ki meri 12" t.j. 30,5 cm, naj bi bil neke vrste dvoživke in znal delati tako v barvnem, kot črnobelem načinu. Slednji porabi manj energije in omogoča večjo vidnost ob močni dnevni svetlobi. Vse skupaj bo poganjala okleščena verzija Red Hat Linux-a.
Za minimaliste in večji del nerazvitega sveta ohrabrujoča novica, da nekdo misli tudi na njih. Osnovni cilj tega projekta je zagotoviti dostop do računalnika in sodobnih informacijskih tehnologij otrokom širom po svetu. Da ne gre samo za nerazviti svet, kaže namera zvezne države ZDA Massachusetts, da bo opremila vse otroke z računalnikom.

Vse skupaj se odvija pod okriljem OZN in njene agencije International Telecommunication Union. Za dosego cilja se je MIT Media Lab povezal z različnimi partnerji po svetu. Za sedaj imajo pet stalnih partnerjev: AMD, Brightstar, Google, News Corporation in Red Hat. Glavni cilj je, da se ceno še oklestiti, saj je zaenkrat previsoka za večino držav. Poleg tehnoloških rešitev, je za znižanje cene predvidena tudi 100-200 milijonska proizvodnja. Za primerjavo naj omenim, da je trenutna letna proizvodnja "normalnih notesnikov" petdest milijonov.

Zadani cilj OZN-a je dokaj težak, saj mora biti takšen notesnik zelo robusten, univerzalen, prilagodljiv, kulturno sprejemljiv...

Eden od virov energije bo tako tudi akumulator z ročico, ki jo bo potrebno navijati 1 minuto, za 10 minutno delo z računalnikom. Ta del bi bil uporaben tudi za vedno bolj zavaljene in nerazgibane otroke zahoda. Za njih bi bilo najbolj primerno pridobivanje energije s poganjanjem sobnega kolesa.

Poleg tehnologije, dobrih namenov, so tu še pomisleki in ovire, kot:
- Bojazen pred sivim trgom, kamor bi zadevo ljudje prodali za življensko bolj potrebne stvari.
- Ker je govora o otrocih, so tu tudi pomisleki, do možnosti dostopa do internetne pornografije.
- Tu je tudi skrb raznih diktatur, da bodo z dostopom do interneta, ljudje prišli tudi do "napačnih informacij".

Slaba stran novice, za nas minimaliste je, da notesnik še ni mišljen, za prodajo končnim uporabnikom. Namenjen je le za prodajo direktno vladnim organizacijam.
hartware.net navkljub temu predvideva, da bo zadeva ponujena tudi prostemu trgu, ki bo prej ali slej, za višjo ceno, ponudil izdelek tudi zahodnim tržiščem.
  • spremenil: Matek ()

fahrenGONE ::

To je super zadeva. Upam da bodo dobili cimvec "napacnih" informacij in zrusili tiste preklete zavozene rezime. Res mi je vsec ideja, da bodo lahko tudi iz bolj revnih predelov dostopali do interneta.

Doman ::

Kakšna je pa kapaciteta diska?

Azrael ::

Stvarca je zanimiva, samo iz opisa mi ni jasno ali bo imel trajno zapečen OS in programje, ker ni govora ne o disku in CD/DVD enoti (vsaj nič nisem) našel)?

S stališča tistega, ki računalnik rabi samo za net, pošto in napisati nekaj manjšega je kar primeren. Nič formatiranja in drugeih coprnij z njim. Pravi plug&play notesnik.

Do sem vse lepo in prav, poceni notesnik za ljudske množice, ampak glede številk prodaje sem zelo skeptičen.

Kje bo trg tega notesnika? 200 do 300 milijonov kosov letno je ogromno. To bi pomenilo, da bi ga teoretično v 5. letih lahko imela vsaka družina na svetu. Jasno nizka cena je pogojena z ogromno proizvodnjo in uspešno prodajo.

Za ljudi, ki živijo skoraj v kameni dobi, pomeni tak notesnik enako, kot Janezu Kranjskemu, če mu kdo podari del Space Shutla, dragocena reč, ki je zanj skoraj povsem neuporabna.

V tretjem svetu je 100$ velik denar. Za nerazvite je spet veliko vprašanje ali bo prišel v roke tistim, ki ga rabijo in ne samo v skladišča kakšnega diktatorja in naprej na črni trg, kot se je že prevečkrat dogajajalo s pomočjo ZN?

Za Zahod ni 100$ ni nevem kaj, vendar je vprašanje, če bo ta notesnik štel kaj več kot igrača ali še to ne, če ne bo imel iger, ki bi pritegnile razvajeno mularijo. Drugih kupcev bo pa premalo. Večina, ki bi rabila notesnik si bo omislil normalen notesnik od 500$ naprej in si naložila programe po želji.

Dober poskus, vprašanje je samo ali bo uspel.
Nekoč je bil Slo-tech.

frenk ::

če mu kej ne odpada bi pa jest kupu kšnga za namest zvezka...seveda če bo na voljo za nabavt:)

Stepni Volk ::

Domen - trdega diska ni. Podatke bo potrebno shranjevati na internetnih serverjih. Glede nato, da sodeluje Google imaš na Gmailu že 1Gb prostora.
Če bolje pomislite, je s takšnim konceptom pred leti poskusil že Sun. Shranjuje se samo na internetu, računalnik je samo sredstvo za dostop do le tega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MIT razvija človeku podobnega robota

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
195543 (4282) Keyser Soze
»

Kitajski izziv Wintelu

Oddelek: Novice / Procesorji
163362 (2642) BluPhenix
»

Prenosnik za vsakega otroka na svetu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
6210796 (8880) Nejc Pintar
»

I/0 čopič

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
203431 (2534) BigWhale
»

Google Wi-FI v San Franciscu

Oddelek: Novice / Ostale najave
154327 (3584) urban99

Več podobnih tem