» »

Programerji

Programerji

aambro ::

Hej, programerji! : ) Dal vam bom en nasvet. Vi delajte s tem, kar hočete.

Ste opazili, da cene vaših storitev padajo? Ste se vprašali zakaj? Vas moti? Se vam zdi kdaj, da bi mogoce pa sli v nekaj drugega, bolj profitabilnega?

Ze povsod vrabci civkajo, da ceno storitve, produkta, doloca ponudba in povprasevanje. Torej. Cene padajo kdaj? Takrat, ko povpraševanje pada ali ko ponudba narašča. Stanje pri nas: Povpraševanje po programiranju narašča uf uf kako močno. Ponudba tudi narašča. Z vsako generacijo ekspopnentno. Torej.. zaradi enega dejavnika naj bi se cene nižale, zaradi drugega višale. Vendar cene padajo. Kaj so dejavniki končne, ravnotežne cene. Edini dejavnik v končni fazije, kdo je bolj prepričljiv. Situacija: Vi ste se naučili programirat zakaj? Seveda ne zaradi denarja. Najboljši ste programirali iz veselja. Cele dneve. Brez da bi vas kdo silil ali vam plačal. In to je družba imenovala lenoba.. ali.. pejte pejte ven na zrak. AMpak vi ste uživali. Potem ste videli, da se da tu zaslužit kar nekaj denarja. In ste začeli delat nekaj, kar vas veseli, poleg tega ste dobili denar. Ampak cene so začele padati, dobivali ste vedno manj denarja, nabirali ste si vedno več projektov, ker ste mislili, da potrebujete vedno več ali enako denarja. S čim vas prepričujejo? Največkrat s tem: Sej nimate dovolj velke formalne izobrazbe, zato vam ne mormo plačat. Joj, nimamo denarja.. tud mi mormo od česa živet. Ja, sej bomo pa koga druzga dobil. Kr pejt. Nisi nenadomestljiv.

In kaj si recete vi?
Pismo rabm un kes zarad tega pa tega pa tega. Pa sej to rad pocnem, pa mi ni panike. Sej res nas je ze tok velik, da bodo komot dobil enga druzga... In sprejmete projekt. In se enga in se enga. In kmal ne programirate skor vec iz veselja, in potem ne programirate vec tok ucinkovito, kot drugace..

Isti ljudje.. ki so vam govorili, da zapravljate cas za racunalnikom, vas bodo pocasi bolj in bolj rabili. in vi ste se pustili takrat in bili slabe volje in puscate se jim zdej, ker vam zbijajo ceno.

Ekonomsko podlago veste. Psiholosko veste. Rezultate tud opazate. Kaj boste pa nardil s tem, je pa vasa odlocitev. Se en primer: poznam veliko super programerjev. Ki nimajo casa za zivet. Za bajk. Za punco. Za fanta. Delajo projekte za 200 cukov. VEM pa, da je bilo podjetje pripravljeno dat 1.000.000 SIT. Neverending story. Go figure. Kaj bi raje delali? en projekt za 1 miljon al 5 za 200 cukov. pri drugem vam vzame stvar 5x vec casa. Enjoy. And learn whatever U want. We will rock the world. Zdele pa grem na izico delat en projekt za 30 miljonov. Zakaj? Ne zarad dnarja. Zato k me veseli. Kako sem dobil 30 miljonov ceno? Rekel sem jo. In preprical sem jih. Pa tudi ce jih ne bi. Pac je na njih. Zares nimam tega projekta. Poznam pa ljudi, ki jih imajo.

Vesoljc ::

res mislis, da ta tema pase v ta oddelek?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Tr0n ::

In cez kaksno leto, dve bodo slovaski/polski/indijski/... programerji delali na milijonskih projektih za malco. :)

Nerdor ::

Tr0n: I doub it , ker problem je v temum da se je treba konstantno učiti in raziskovati. Od kje bodo pa dobili znaje te slovaki/poljaki/indijci?? Od nas europejcev, ki bomo gonili tehnologijo naprej, da bodo potem oni kodirali leta in leta za nami, ker bodo več ali manj vzdrževalski programerji. Pravi Edge programerji bomo vedno mi, zahodnjaki. Američani in Europejci. Tako bo Tr0N in nič drugače. Ker nevem, kako bi lahko nastal Linux v Indiji ali pa v Bratislavi, če nebi bilo Edge progamerjev iz zahodnega sveta (usa+eu) :\
... for lifetime!

kopernik ::

Nerdor, mislim da nimaš prav.

LoneWolf ::

Pismo rabm un kes zarad tega pa tega pa tega. Pa sej to rad pocnem, pa mi ni panike. Sej res nas je ze tok velik, da bodo komot dobil enga druzga...

To ni logika programerja. To je logika "programerja".
Vecina ljudi zna brat in pisat, veliko jih je tudi bolj ali manj funkcionalno pismenih, ampak zato se ni vsak pisatelj. Kodirat v nekem jeziku se ni problem naucit v letu ali dveh za hobi, ampak ta je programer ravno toliko, kolikor je srednjesolec s prostim spisom za dvojko pri slovenscini pisatelj.

Pravi Edge programerji bomo vedno mi, zahodnjaki.

Tale bumerang znas v kratkem dobit nazaj v glavo. Ce so trenutno vzhodnjaki iz socialno-ekonomskih razlogov pripravljeni sprejemat dela, nad katerimi zahodni programerji vihajo nosove, to se zdalec ne pomeni, da so manjvredni ali manj sposobni. Globalizacija brise razlike in zahod spi na lovorikah.

BigWhale ::

Naravnost butasta tema, ki jo odpre, nekdo, ki bi se rad hvalil?

:P

zigi ::

uf, nisem vedel da je vse tako enostavno. Super, še dve leti in končam faks, pol pa na lov za desetine milijonov. Aston Martin here I come :D

Vesoljc ::

premaknil temo v lozo...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Monster ::

..sej pri tekstilu je isto glede ponudbe in povprasevanja :) .. in tako je povsod ... in nevidim razlog zakaj ne bi blo tu ... itak je to gospodarska panoga hehe :) ... tak pac je ... osebno pa mislim da ma programiranje se zlo dobro prihodnost
Ka zaboga...

poweroff ::

Kaj pa če je bilo programiranje vedno precenjeno? Pač, sedaj dobiva realno ceno.

Saj delavke za tekočim trakom tudi ne dobivajo milijonov...
sudo poweroff

|CyGNUS-x ::

Pa si mnenja, da je programiranje isto kot delo za tekočim trakom? :\
Ni in ne more biti nobenega drugega načina za preizkušanje
resnične moči kapitalistične države kot je vojna.

poweroff ::

V bistvu večinoma isto. Nivo zanja je sicer višji, ampak večina informatikov (se pravi tistih, ki postavljajo Windowse, vzdržujejo sisteme, codajo kakšne osnovne stvari) v bistvu dela za tekočim trakom, skratka neko delo, ki je na pol avtomatizirano.

Saj to je žalostno slišati, ampak na žalost je kar tako. Vsaj podjetja tako obravnavajo informatike.
sudo poweroff

Zvedavec ::

No ja, pri programiranju lepo sediš v klimatizirani pisarni, malo tipkaš, vmes še kaj brskaš po internetu, za trakom se pa zares dela >:D
Je pa tako, da bo cena dela z globalizacijo zanesljivo padala in tudi programiranje pri tem ne bo izjema, najbrž se bo zgodilo še prej, ker nimaš transportnih stroškov. V Sloveniji nas malo ščiti eksotičen jezik (je pač udobneje sodelovati z nekom, ki govori tvoj jezik, kot z nekom, ki govori nek čuden dialekt angleščine), ampak ljudje vedno bolje znajo angleščino in bo to zmeraj manj problem. Potem se bo pa pač šlo le še na to, kdo stvar naredi za nižjo ceno. In brez skrbi, da bo tudi med Indijci in Kitajci več kot dovolj dobrih programerjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zvedavec ()

Vesoljc ::

kdo je pa reku, da so informatiki programerji? >:D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Bob Rock ::

I doub it , ker problem je v temum da se je treba konstantno učiti in raziskovati. Od kje bodo pa dobili znaje te slovaki/poljaki/indijci?? Od nas europejcev, ki bomo gonili tehnologijo naprej, da bodo potem oni kodirali leta in leta za nami, ker bodo več ali manj vzdrževalski programerji. Pravi Edge programerji bomo vedno mi, zahodnjaki. Američani in Europejci.


bivsi cimer je lani tekmoval v programiranju, zastopal FERI, pa ce se prav spomnem, je pravil, da so najbolsji programerji bli poljaki pa rusi, tak, da, Nerdor,....ne na pamet ;)
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

poweroff ::

Sicer je pa znano, da ZDA dobiva nove znanstvenike iz tujine.

Samo Kitajci so od hudiča. Učljivi, pa v domovino se vračajo. počasi, a vendarle se razvoj seli tudi tja.


Drugače pa, coding raznih indijskih programerjev zelo spominja na tekoči trak...
sudo poweroff

Daedalus ::

I doub it , ker problem je v temum da se je treba konstantno učiti in raziskovati. Od kje bodo pa dobili znaje te slovaki/poljaki/indijci?? Od nas europejcev, ki bomo gonili tehnologijo naprej, da bodo potem oni kodirali leta in leta za nami, ker bodo več ali manj vzdrževalski programerji. Pravi Edge programerji bomo vedno mi, zahodnjaki. Američani in Europejci.

Se spomniš, kaj se je zgodila z avtomobilsko industrijo, zabavno elektroniko, ipd...? Najprej so bli Japonci, pol so Japonci kopirali, zdaj pa marsikje vodijo razvoj. In kje piše, da ne bojo nekoč Kitajci/Indijci prevladali nad Zahodom glede razvoja programske opreme?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Kitajci sploh delajo paniko, ker je IT taka ključna tehnologija. Oni so prepričani, da je Zahod v IT vgradil tehnologijo, ki omogoča prisluškovanje. Zato so se odločili, da bodo razvili svojo različico Linuxa.

Torej imajo željo. Imajo tudi denar. In s pametnim načrtom se jim lahko želja celo uresniči.
sudo poweroff

aambro ::

Jaz se ne hvalim. Ne potrebujem denarja. Nisem programer. Dal sem vam samo idejo. Kaj boste z njo naredili je vasa stvar. Pomislite se nekaj. Ste opazili, koliko znanja vam da faks? Kako dobri programerji prihajajo z racunalniskega faksa? Kako ucinkovito programirate zase in kako ucinkovito, ko delate za druge? Ko se vam mudi ipd? Dejansko.. realno .. ampak zares.. nekoga, ki vam da job, ne zanima, kako izobrazbo mate. Zanima ga, kako dobro pocnete stvari. Zanj je bolje, da imate manjso formalno izobrazbo, ker vam na podlagi zakona in prakse placa manj. Nihce vam ni dal doktorata za programiranje, ceprav si ga zasluzite. Vsi tisti, ki programirate iz veselja do raziskovanja. Zakaj mislite, da se v visoki tehnologiji obrne toliko denarja? Zakaj mislite, da manekenka dobi miljon tolarjev, ko se sprehodi gor in dol po pisti? Koliko je ona naredila za to in koliko casa ste vlozili vi v vse raziskovanje?? No ja. Meni je vseeno. Jaz od tega nimam nic. Razen zadovoljstvo, ker vam odpiram oci.

Zanimivo pa mi je.. da sem sam podjetnik. In sam pljuvam v lastno skledo. In se vedno se najdejo ljudje, ki mislijo, da je v tem en catch. Geez. :)

Ce ima kdo voljo, zeljo za naredit svet lepsi, naj me kontaktira. Mogoce vem nacin. ; )

Za tiste, ki ste razdrazeni. Sem kreten. Prav res. Prevec mi je stopila v glavo ekonomija. Bom ze videlm ko bom starejsi.

P.

root987 ::

Hm, nekako sem živel v prepričanju da v Sloveniji takšne delovne sile ni ravno v izobilju - se motim? (Tu mislim predvsem na programerje in tehnični kader, informatikov verjetno je zadosti.)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Monster ::

..kolko je meni znano je zadeva deficitna .. pa delodajalec res gleda na tvojo učinkovitost samo ti ravno diploma .. oz stopnja izobrazbe nekak ščiti pred izkoriščanjem katerega se lahko gre en delodajalec .. recimo en z 3letno sredno ve več ko en z diplomo .. delala bosta isto samo za različne denarje .. en bo mel 180k plačo drugi pa 300k ... pa še slučajno :) je tak da je tistih z 3letno šolo in da obvladajo programiranje bol malo :) .. tak da neke panike ni mislim ..
Ka zaboga...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Monster ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je programiranje težko?

Oddelek: Programiranje
408870 (6049) 111111111111
»

Koliko dobri programerji iscejo delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
6516849 (13215) htertz

Delo: Iščem čistilca(M/Ž). Zahtevano znanje programiranja. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7412803 (9241) Mavrik
»

Cena programerske ure

Oddelek: Izdelava spletišč
466141 (713) cahahopie

Več podobnih tem