» »

Problemi z diskom, NUJNO!!

Problemi z diskom, NUJNO!!

smrekca ::

Ja mam ful veliko težavo...k pržgem računalnik, mi namesto da bi zaštartal windowse napiše "unable to access hard drive" 8-O In pol čez pol minute še napiše, da mi ni najdu nobenega operacijskega sistema. Jst mam pa gor program za firmo k pišem račune pa dobavnice,... Rač. zaštarta drugač čist normalno.
Računalnik sem nazadnje rabu 1 dan prej in je čist normalno delal, na splošno disk sploh ni obremenjen, ker ga rabim samo za ta program in pa za word. Tko da ne vem kaj je narobe. A se je disk totalno uniču al kaj?? Če se je, kolk pol stane kej da ti podatke dol poberejo oz. kolk sploh stane popravilo če bi se ga slučajno dal popravt?
Hvala za pomoč.

Slowenc ::

Rač. zaštarta drugač čist normalno.

Kako drugač? Al ti dela vredu, al pa ne?

Probaj IDE kabel iz diska potegnt in še enkrat notr dat. Lahko da se ti je samo iztaknil.

Dobro bi bilo da poveš kakšen comp imaš.
Skiny gate.

smrekca ::

Hm.....na začetku k zaštarata vse lepo naloži, pol k pa bi mogu v windowse jit pa mi to napiše. Drugač sem pa disk probu dat že v drug rač. pa tud tam ne dela.

Slowenc ::

A ko prižgeš računalnik ti najde disk? Ali ti BIOS zazna disk? Kje točno se stvar zalomi?
Če daš disk v drug računalnik, ali ga sploh ne zazna al kaj?
Kater disk je to?
Model, velikost...
Pač napiši čim več podatkov, ne bi škodilo, če napišeš konfiguracijo.

Ne moremo ti pomagat, če vse nekaj na pol poveš.
In pa da je NUJNO tudi že vsi vemo. Vsi bi radi imeli vse takoj, ker je nujno.
Skiny gate.

smrekca ::

Ja tko je....to je stara kišta, k jo rabimo samo za račune pisat tko da nisem nikol gledal kakšen je rač. Mislm da je 400mhz pa 64ram, in win98. Druzga pa ne vem. Težava pa nastane takrat, ko bi se moral prikazat pozdravni zaslon windows 98, pa se ne. U bistvu mi sploh ne zazna diska. Kabli so v redu ker tud na mojem rač. disk ni delal. Disk je Quantum, pa mislim da je ta cifra: D760006GJ. Sej ful rad bi probal dat v rač oba diska, pa tega k ne dela kot slave (da bi pol vidu kaj mi nardi), ampak tam k bi mogu tist jeziček al kar kol že je dat na slave, nič ne piše. Na mojem disku je lepo označen ker je master pa ker je slave, pr tem pa nič. Maš mogoče kakšno idejo?

motorc ::

Dej ga na en drug plac pa je. V kolikor vem imas tri opcije: master, slave, in pa tretjo, ki je neke vrste avtomatska (sama zazna kaj je).

Slowenc ::

Uporabi google.
Najde recimo tole: klikenzi

Lahko da ti je disk crknu. Poslušaj če se sploh glava obrne. Lahko da ti je samo elekrtonika šla.
Skiny gate.

farko ::

Moraš priti v biose in potem poglej če ti v biosu pokaže disk.V kolikor ne poskusi da ti ga najde.V kolikorse ne spoznaš na računalnik poklič kakega prijatelja ali pa soseda ki se spozna pa se bo rešilo.Najboljša možnost pa je da vzameš disk ven in če imaš možnost vstaviš v drug računalnik in boš videl kaj je narobe.Ker na pamet pomagat in pisat je težko ker tudi ne poveš bistva še huje pa je če ne poznaš dobro računalnika in programov.
farko

jsmith ::

Če so ti podatki na disku pomembni, potem se ne igraj z njim in ga raje odpelji k strokovnjakom za reševanje podatkov - naprimer Maitim (Šmarca pri Kamniku) ali Mikro Sistemi (Ljubljana).

smrekca ::

Mi je ratal oba diska dat v en računalnik....sem dal ta pokvarjenega kot slave, in pri zagonu mi master disk lepo pregleda pr slave pa javi napako (disk error napiše). Windowsi se pol lepo naložijo, vendar v Mojem računalniku ni ikone za drugi disk.
Zdej ne vem kakšen zvok rata če se glava obrne pr disku, tko da ne morem povedat al se je al ni.

farko ::

najbboljše je da ga daš na najbližji servis koštal te bo manj kot pa so vredni podatki na disku ker lahk da ti je res nesl disk.
farko

jackorsen88 ::

Jaz pa mam en problem pa bom kar v tej temi vprašal. V compu mam disk npr. D prikloplen na Serial ATA in zdaj hočem priklopit še zraven npr. disk E na standardni priklop. To sem priklopo in zdaj meni on zaganja vedno sistem iz E diska namesto iz D, ker bi rad ta E sformatiral in ga mel za razne podatke, ne bi pa mel gor sistema .Ppa sem dal ta E disk na master in na slave .

Hvala za odgovor

Nande ::

jackorsen88, mogoče moraš pa še v BIOSU nastavit 1st Boot Device na SATA...če še nisi...
Samo ugibam...
(Bi pa izkoristil priložnost in sodelujoče prosil še za ogled te teme...)

LP!

jackorsen88 ::

če nimam te opcije, samo HDD-0 (1,2,3) pa LS120, SCSI, samo če drugač normalno štarta iz prvotnega diska, samo ko tega dodatnega priklopim gor na navadn priklop mi začne s tega zaganjat

OmegaBlue ::

Premahni first boot device na SCSI, če hočeš da se ti zažene sistem s SATA diska.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

jackorsen88 ::

Strai špila :)) zakon.

Hvlala ti lepa


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj je narobe z diskom?

Oddelek: Strojna oprema
403319 (2597) Mesar
»

Zakaj diska ne zaznava?

Oddelek: Strojna oprema
101122 (861) zavajon
»

sata disk (Hitachi 7k250), namestitev

Oddelek: Strojna oprema
453202 (2226) Blind
»

Težava z prepoznavanjem diskov

Oddelek: Pomoč in nasveti
81084 (966) mili
»

V Windowsih ne vidim diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
181009 (857) perci

Več podobnih tem