» »

Strežniki

Strežniki

urkoland ::

V podjetju, kjer podatki niso Zelo pomembni, so pa pommebni in imamo ADSL dostop in približno 40 računalnikov, bi rad postavil strežnik. Najcenejša varianta, kar mislim da je LINUX. Kateri OS predlagate in kakšna naj bi bila strojna oprema.
Želje so: datotečni, domenski in spletni strežnik. A bi lahko bilo vse na enem rač.?

Hvala.
lp ur;)S
ur;)s

ToniT ::

Vse to gre z enim strežnikom (je možno).
Vzami strežnik z SCSI diski vezanimi v RAID 1 polje. RAM-a naj bo čim več.
OS ena od distribucij Linux-a. Meni dela SUSE 9.2 čisto dobro z malo več uporabniki.
Zraven se še pozanimaj za varianto backupa!

Matri[X] ::

Ali kot domenski streznik mislis Domain Controller (Active Directory) ali navaden DNS server?

urkoland ::

Hvala za odgovore.Vem, da gre z enim strežnikom, sprašujem le če je to OK.
Čim več rama - 1Gdovolj, 2G? Uporabniki itak ne bodo dostopali do strežnika, le kolikor rabi DNS, datotečni strežnik, in pa spletni strežnik (ta mislim, da je najbolj požrešen).

A bi bla tale konfiguracija OK?
Fujitsu Siemens PRIMERGY Eco50a P4-3,0GHz/1GB
Samostoječi strežnik namenjen uporabi kot mailserver, spletni strežnik ali delovna postaja v manjših in srednjih podjetjih.
- procesor Intel Pentium P4 z delovno frekvenco 3.0GHz in 1Mb predpomnilnika
- 1GB DDR2 unbuffered ECC pomnilnika (PC2-4300)
- trdi disk: 2x SATA 7200rpm 160GB, NE podpira hot-plug
- opcija: podaljšanje garancije na 3 leta

Diski niso SCSI. A so dost hitrejsi kot SATA? Verjetn tud dost dražji? A v RAID vežeš hardwersko al softwaresko?

Z domenskim strežnikom sem mislil navaden DNS.

lp ur;)S
ur;)s

Ales ::

Seveda bodo uporabniki dostopali, če praviš da bo datotečni strežnik. Ta bo v tvojem primeru verjetno najbolj požrešen. Kaj boš sploh uporabljal, Sambo?

Če bo spletni strežnik imel samo eno ali nekaj strani (lahko tudi 100), ki najbrž niti ne bodo ne vem kako obiskane (govorim o nekaj tisoč unikatnih obiskovalcih dnevno ali več), ter bo poleg tega tekel še DNS (npr. BIND), potem za to sploh ne rabiš drugega kot kak srednje star PC. Npr. kak novejši P III z 256 ali 512 MB RAM-a je čisto dovolj, v ustreznem ohišju z dobrim novim napajlnikom in novim HDD.

Če ob tem rabiš visoko zanesljivost, za kako aplikacijo, ki mora biti dosegljiva preko neta, ali pa bodo strani aktivne (PHP, baze podatkov, itd.) potem moja izjava morda ne drži, odvisno od tehničnih podrobnosti in števila obiskovalcev strani.

Za datotečni strežnik pa rabiš en soliden stroj. 40 uporabnikov lahko tudi hardverski RAID kar solidno obremeni.

Najprej vsaj napiši, kaj bi rad dal uporabnikom na voljo. Koliko prostora na uporabnika, kakšen backup potrebuješ (dnevni, tedenski, sprotni...)? Bodo uporabniki imeli vse svoje datoteke na tem datotečnem strežniku, lokalno pa samo OS? Kakše datoteke bodo to, teksti, razpredelnice, kaki bolj specifični programi... CAD?

urkoland ::

Z Datotečnim strežnikom sem imel v mislih, bolj kot ne le backup datotek iz kakšnih 20rač., ki bi se prenašale dnevno ali tedensko. Tako da mislim, da ni panike.
Spletni strežnik bi pa postavil ravno zato, da bi imeli gor spletno stran narejeno v joomli (mambo) - torej podpora php in mysql. To mislim, da bo najbolj požrešno za specifikacijo.
FTP strežnik ni panike, domena pa tudi po mojem ne bo (rad bi imel centralizirana uporabniška imena- uporabnik im an vseh desktopih iste nastavitve).

Za sistem še nisem prepričan. Verjetno kakšnega od Linux, čeprav ne vem kako je to z nastavitvami in potem z vzdrževanje. Kako zapleteno je to.

Zanimame še,a se RAID naredi softwarsko ali hardwarsko?
lp ur;)s
ur;)s

ToniT ::

Če imaš centralizirana uporabniška imena, imaš domeno - pika.
Hardverski RAID je boljši od softverskega (tukaj mislim pravi hardverski raid, ne nekih kvazi IBM -eRaid in podobno.)
To niti ni tako zapleteno, vendar je problem v tem, da mora to delovati. Ne moreš se igrati z nastavitvami in eksperimentirati, kot na tvojem desktopu. Uporabniki sovražijo spremembe in stvari, ki danes delajo, jutri pa ne.

Ales ::

Sploh ni panike v tem primeru, tudi če boš za teh 20-40 uporabnikov kdaj v prihodnosti postavil še lokalni mail strežnik, za povrh vsemu naštetemu.

Če boš zadevo skonfiguriral in postavil v kot, kjer bo veselo delala naslednjih par let, potem ostajam pri svojem prvotnem priporočilu - katerikoli zanesljiv, srednje star PC. Ena spletna stran, tudi če je to Mambo oz. Joomla, ki ni ne vem kako obiskana, se na linux strežniku praktično nič ne pozna, kar se tiče obremenitve. Sploh ne boš opazil obiskovalcev, če ne boš gledal statistike dostopov, CPU in disk pa bosta večinoma spala.

Če pa boš na strežniku dnevno kaj šaril, kompiliral, testiral stvari in boš verjetno kar "sedel" za njim ter delal v grafičnem okolju, potem vzemi sodoben PC z performansami dobre delovne postaje, z malo bolj izbrano osnovno ploščo, hitrim diskom (ali dvema) itd. Skratka, sam si ga sestavi. Če boš uporabljal linux, si omisli nVidia grafično kartico, ne ATi, zaradi boljših 3D gonilnikov za linux.

Profesionalnega RAID strežnika pa za rabo, kot si jo opisal, še zdaleč ne potrebuješ... Seveda pa ga lahko ravno tako kupiš >:D

urkoland ::

Hvala za nsvete in odgovore. Bom verjetno vzel kar eno solidno delovno postajo z 1GBRama in 2x250GBdiska, ki bosta nastavljena v BIOSU na zrcaljenje (RAID1 če se ne motim).
Strojno upam, da bo tot to.

Zanima me pa še, kako težko je postaviti linux strežnik za domeno-centraliziran upor.imena, datotšni in ftp. Z Apachijme imam že nekaj malega izkušenje, tako da sklepam, da ne bo ne vem kakšnih težav.
Sprašujem zato, ker mislim, da imamo tudi licenco Win2003 strežnik zakupljeno še za 2leti. Slišal sem da WIn2003 Strežnik je na izi za administrirat?

Imamo tri podmrežja z 3 različnimi getwayi. A bodo to 3 nove domene? Vse registrirane na enem strežniku? Torej bodo lahko vsi uporabljali isti datotečni strežnik?

Hvala.lp ur;)s
ur;)s

urarrr ::

Podobno situacijo imam tudi jaz doma.

Na net je priklopljenih cca 20 PC. Večina ima vžgano kazza oz. podobne programe tako da je linija kar obremenjena. Obenem imam domenski,ftp,mail in web server.(isto jomla in druge baze,php,https...)

Za getwayi oz. router uporabljam

IBM PIII 1000 MHz z 512RAM
3 ločene mreže .
System openBSD


SERVER

AMD 1.9XP
1 GB ram
2X 160 DISK
system: trenutno linux Slackware....sedaj bom prešaltal na openBSD..( na linuxu je vedno več lukenj...njihovi popravki so zastareli..kar se pri xyBSD systemih dogaja zelo redko.)

Zadeva je zelo obremenjena ampak dela BP. Konfiguracija je glede uporabe dovolj zmogljiva. V podjetju imamo pribljižno isto zadevo samo namesto openBSD je cisco in PIV 3.0 s scsi.

Zadosti bi bila ena mašina. Ampak zaradi varnosti je veliko,veliko bolje da je server na drugi škatli.
LP Urarrr

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urarrr ()

urkoland ::

Hvala za praktičen primer in nasvet.
lp ur;)s
ur;)s


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel OpenBSD 4.9

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
175461 (4368) Poldi112
»

Linux - Alternativa Windows Serverju (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
785851 (3715) jype
»

omrežje - manjše podjetje

Oddelek: Omrežja in internet
71249 (1063) jype
»

OpenBSD 3.8

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
153654 (3116) poweroff
»

Kako do surfanja na starih masinah (on-live CD)?

Oddelek: Operacijski sistemi
191569 (1220) urkoland

Več podobnih tem