» »

PRVO navijanje mašine!!!

PRVO navijanje mašine!!!

Rejzanec ::

Lep pozdrav !!!

Kakor vidite sem nov na forumu zato se opravičujem če nisem napisal posta k pravi temi!!!
Mene najbolj zanima KAKO lahko navijem rač. vem da je polno možnosti za postoriti...
Zato bi vas prosil da bi mi čim več napisali o tej zadevi kje naj začnem in kaj naj naredim..
Trenutno imam star rač. na katerem bi se rad čim več naučil. V načrtu imam kupit novo mašino na kateri nebi rad imal kaj škode. Zato sem se odločil da bom starega imel za poskusnega zajčka :)

Mašina pa je:
Procesor: Intel Pentium 4 1.7 Ghz
Matična: atx e ms-9047c ddr+dimm
Ram: 2x ddram 256 Mb 266Mhz
Trdi disk: ibm 40 Gb uata100 (7200ic)
Grafična: Ati radeon 9600 se agp 128Mb...
LP R3jz@n3c

timek ::

Najprej naj napišem, da to počnete na LASTNO ODGOVORNOST, noben ne odgovarja za vaša dejanja, če kaj uničite ste sami krivi.
Zavedajte se, da navijanja ne podpirajo niti proizvajalci niti prodajalci, če se stvar pri navijanju (ali overclockanju) zalomi, prodajalec ni dolžan nadomestiti pokvarjenega dela opreme, ker ni bil izdelan za ta namen.

Preden se lotite navijanja se pozanimajte kakšno strojno opremo sploh imate (dolpotegnite si SiSftovo Sandro ali pa se igrajte z dxdiag-om –> start > run > ''dxdiag'') in ali je zmožna prenesti breme, ki ji ga boste naložili. Po možnosti preberite dokumentacijo, ki ste jo dobili zraven komponent (matične plošče, procesorja, grafične kartice,…)

Preden začnete brati, si preberite še ta razdelek:
Pri navijanju bodite pozorni na temperaturo procesorja, programček za merjenje temperature ste dobili na CD-ju od matične plošče, če ga ni si poberite MBM (Motherboard Monitor) ali kakšnega drugega. (Uporabniki Gigabytovih plošč imamo za ta namen EasyTune).
***Spodaj naj bi bili navedeni podatki za posamezne firme matičnih plošč, pričakujem še ostale podatke***
Gigabyte – temperatura procesorja v idle naj ne presega 55°C, temperatura pri load pa naj ne presega 63°C (Velja za BIOS-e, ki so nekoliko spremenjeni, da prikazujejo temperaturo v notranjosi jedra, priporočam vam, da pri Gigabytkah posodobite BIOS na najnovejšo verzijo, ker so odpravljene številne napake)
Abit – pričakujem, da mi bo kdo sporočil te podatke
Asus – pričakujem, da mi bo kdo sporočil te podatke
XYZ – napišite za katere plošče vaš še kaj zanima

Če se po overclockanju sistem ne zbudi več – se računalnik noče restartat, noče prit v operacijski sitem, se pojavljajo modri zasloni,…
Boste morali v BIOS-u spremeniti nastavitve na manj agresivnejše. Če sistem ne pride niti do BIOS-a poskusite stisniti reset nato pa držite tipko insert (tako naložite zadnje stabilne nastavitve) nato poskusite prit v BIOS in spremenite nastavitve. Če še to ne dela pa boste morali izbrisati CMOS. Če to ne pomaga so bile nastavitve previsoke in ste po vsej verjetnosti kaj ''skurili''.

Če že navijate, navijajte rajši FSB kot multiplier, ker boste pri navijanju multiplierja morali dvigniti voltažo, to pa pomeni, da se temperatura dvigne.
FSB = Front Side Bus, pomeni pa s kolikšno hitrostjo se pogovarjata procesor in ram
Multiplier = množilnik, pomeni s kolikokrat večjo hitrostjo naj deluje CPU od FSB-ja
Primer: FSB=200, multiplier=10, procesor bo deloval s hitrostjo 2000MHz ali 2GHz, za izračun hitrosti procesorja morate FSB množiti z množilnikom, logično ne?
Dobrodošli bi bili tudi podatki default voltaž:

Barton 2500+ @ 1,652V
.
.
.

Za testiranje nastavitev, uporabite ta programčka:
http://www.memtest86.com/ in
http://www.mersenne.org/freesoft.htm (Prime95)

Prvi se imenuje memtest in testira ram, drugi pa je Prime95 in dodobra obremeni vaš računalnik. Priporočljivo je, da najprej temeljito stestirate računalnik, programčka pustite naj tečeta čez noč (kakšnih 20 ur (vsakega 10) Prime 95 in memtest vseh 11 testov) ter se potem lotite navijanja (če bo sistem to preživel).

OPOZORILO!!! Spodnje nastavitve veljajo za Bartona 2500+. Ne da se mi zapisovati za vse procesorje, ker bi bilo preveč dela. Postopek navijanja pa je itak podoben.
Naj vas še enkrat opozorim, da delate na LASTNO ODGOVORNOST.

Najprej pojdite v BIOS in preglejte različne funkcije oz. nastavitve, ki vam jih nudi. Lahko pogledate v knjižico, ki ste jo dobili zraven, da se prepričate kaj vse tiste stvari pomenijo. Ko ste preštudirali BIOS se lahko lotite naslednjega:

Barton 2500+ deluje privzeto na 166×11 = 1826MHz. V BIOS-u naštimajte nastavitve na expert in ram na 100%.
Še to, Bartoni naj nimajo multiplier-ja nižjega od 10, najnižje kar jim določite naj bo 10, če bo manj bodo problemi s pomnilnikom.
V naslednjem koraku dvignite FSB na 185MHz, ker Bartoni nimajo nobenih težav s frekvencami do 185, smo ostalo preskočili.
Potem pa vsakič višajte FSB za 5MHz, pri tem pa vsakič testirajte s Prime95 za najmanj 3 ure. Če sistem postane nestabilen, boste morali dvigniti voltažo, dvignite jo za najmanjšo enoto, ki jo lahko. Pri tem pa še zmeraj testirajte, ne pretiravajte z višanjem voltaže. Nekje sem zasledil, da Bartonom velja garancija do 1,71V, ne vem pa kako je s tem v Sloveniji.
Vaš cilj je prit do FSB 200MHz. Ko (če) to dosežete imate 200×11 kar pomeni 2200MHz to pa je 3200+. Če to deluje, stestirajte s prime95, pustite da program dela celih 20 ur. Če sistem preživi ste na konju. Zaženite tudi memtest, vse teste. Če vam to še ni dovolj se lahko še malo poigračkate, in poskusite ali sistem deluje na 10,5×210.

Sedaj pridejo na vrsto nastavitve za RAM.
Pod temi nastavitvami se skriva marsikaj, če imate kvalitetne rame, ste v veliko boljšem položaju (o kvaliteti ramov bi lahko razpravljali, vendar pustimo to za kakšno poznejšo debato).

Po defaultu imate verjetno te timinge za rame (Kaj so timingi vam je lepo razložil Snail v Jokerju št. 116, str. 75, črni okvirček): 5-2-2-2.0. Sedaj spremenite t(RAS), prvo cifro na 11. Pri visoki FSB vrekvenci, naj bi bil tudi t(RAS) višji, 11 naj bi bil optimalni za FSB 200MHz (Vsaj pri navijanju Bartona 2500+ na 3200+). No sedaj lahko dvignete v ramom voltažo, to počnite pazljivo, ker se lahko hitro poslovite od precenjenih modulov, namreč se lahko ''skurijo''. Corsair rami naj bi bili garancijsko zavarovani do voltaže 2,9V. Ni pa rečeno, da zadeva ne bo delovala tudi brez višanja voltaže, zato se najprej prepričajte ali dela brez višanja voltaže. Za tiste, ki ne vedo se voltaža ramov določa pri VDIMM (voltaža ramov), Vcore pa je voltača CPU-ja.
OK, sedaj stestirajte zadevo z memtestom in Primeom95 poglejte, če deluje oz. če je sistem stabilen. (Še to, nekateri priporočajo, da pred testom spustite multiplier na 10,5 in FSB dvignete za 5MHz) Če zadeva ne deluje oz. se sesuje poskusite T(RP) dvigniti za 1 (to je 3 nastavitev pri timingih).
Sedaj ste imeli 10,5×205, sedaj pa spremenite na: 10,5×210, da dobite 3200+ in stestirajte z Prime95 3rd torture test in z Memtestom.
Če zadeva deluje ste uspešno navili svoj procesor in si prihranili nekaj težko prigaranega denarja.

Za tiste, ki pa jim to ni dovolj lahko poskusijo še to:
Spustite multiplier na 10, FSB pa povišujte po korakih za 2 FSB dokler ne pridete do 220MHz, tukaj pa dvignite voltažo procesorja na 1,7V oz 1,72V, ker se sedaj morate skoncentrirat na timinge. Prej pri timingih sem napisal, da dvignite T(RP) za 1 = 11-2-3-2.0, če zadeva ni delovala, posksuite to: 11-3-3-2.0, vsakič pa testirajte s Prime95. Če zadeva ne deluje, je morda kriv North Bridge, ki ne prenese takšne frekvence. Pozabil sem omeniti, da se bo North Bridge pri dviganju FSB-ja začel pregrevat, če nimate aktivnega hlajenja, pa še pri tem je vprašanje. Morda, pa zadeva sploh ne bo mogla prenest teh 220 MHz, ker nima dovolj voltaže, voltažo na NB-ju pa se ne da dvignit (OPOMBA: To velja za mojo Gigabyte GA-7NNXP). Skratka, če vam uspe, lahko poskusite še kaj več. Ko zadeva postane nestabilna, najdite najvišje vrednosti pri katerih je sistem stabilen in tu je meja vašega sistema.

Pri tem velja omeniti, da mora biti za hlajenje dobro poskrbljeno, glede hladilnikov bi vam svetoval kakšnega SLK 900 od Thermalrighta s 120mm ventilatorjem in adapterjem iz 80 na 120mm. To velja za tiste, ki mislite extremno navijat, za ostale je SK7 in 92mm ventilator čisto dovolj in je zelo posrečena kombinacija. Lahko pa počakate in kupite nov Gigabytov 3D hladilnik. Pri hlajenju velja omeniti tudi termalno pasto, tisto, ki jo dobite zraven hladilnikov ne uporabljajte, ker niso kvalitetne, rajši pljunite še 2k SIT za AS5 os AS Ceramique.
Glede hlajenja ramov, bi priporočal kakšne hladilne ploščice, dobite jih skoraj v vsaki štacuni. Velja omeniti, da mora biti tudi ohišje prezračeno, da ima kištica svež zrak.

Kot zanimivost: Na plošči Gigabyte GA-7NNXP je možno dvigniti FSB na neverjetnih 250MHz, vendar postane plošča po 3 urah mučenja s Primom95 nestabilna, najvišji FSB, ki so ga dosegli pa je 245MHz. Zaenkrat velja DFI LANParti NFII B za kralja, saj deluje stabilno s FSB-jem na 247MHz, pri nas je zaenkrat še ni. Gigabytka pa je in je zelo dobra, vem iz izkušenj.
______________________________
______________________________
__________
Da ne bo prišlo do nesporazumov: Te nastavitve veljajo za Bartona 2500+ na Gigabyte GA-7NNXP plošči s 400MHz ramom (PC3200). Postopek je enak pri vseh procih, le nastavitve (cifre nastavitev) so drugačne pri različnih modelih.
______________________________
______________________________
__________

Update:

- Asusovi uporabniki zamenjajte PCProbe s kakšnim drugim programom, ker ta programček prikazuje nižjo temperaturo od realne. (En uporabnik je ob zamenjavi programčka pridobil 20°C, če ne pa se te temperature gibljejo v povprečju med 5°C-10°C - v primerjavi z MBM).
- Uporabniki A7N8X-Deluxe pa se ne zanašajte na temperaturo sistema, ker je Asus postavil senzor v spodnjo desno stran, tam pa je temperatura nižja, kot na vrhu plošče.


- Pozabil sem omeniti, da lahko naletite na težave pri dviganju FSB-ja. Uporabniki nForce 2 čipov se temu izognemo Smile ostali pa ne. Pri višanju FSB-ja se viša tudi frekvenca PCI in AGP, privzeta vrekvenca PCI-ja je 33MHz, AGP-ja pa 66MHz, za PCI je priporočljivo, da ne presega 37MHz, ker lahko pride do težav s trdimi disk oz. drugimi napravami na PCI vodilu. NForce 2 plošče pa imajo AGP in PCI lock, kar pomeni, da se pri višanju FSB-ja, vrekvenca ostalih ne bo spremenila. Via ima neke vrste razdelilnik, ki nekako poskuša odpraviti težavo, vendar je pri visokih FSB-jih ne more, tako pride PCI tudi do 41MHz.



Še podatek kako ima VIA urejeno zadevo s PCI lock-om:
BIOS sam avtomatsko naštima nastavitve, če pa želi uporabnik kaj spreminjat, mora dat na "user defined" in tam se mu odprejo različne možnosti:
3:2:1
4:2:1
5:2:1
6:2:1

Pri tem je FSB - AGP - PCI.

OK sedaj pa primer: Če je izbrana nastavitev 5:2:1 je rezultat sledeč: FSB= 166 × 5/5= 166; AGP= 166 × 2/5= 66,4; PCI= 166 × 1/5= 33,2.

Hvala Kocka, ker si pogledal v BIOS in mi poslal zgornje nastavitve.
Da se zopet ne bo nekdo oglasil, da pri njemu ni tako, ker on ima XY ploščo, to velja za Abit KV7 z VIA KT600 čipovjem.

Preko maila sem vprašal različne proizvajalce plošč, zakaj so dali na koncu še črko a recimo VIA KT600A, odgovor sem dobil samo od MSI-ja, rekli so, da je to izboljšana plošča in se jim je zdelo primerno označiti drugače kot ostale firme recimo rev. 2.0, oni so na kocu čipovja navedli še tisti a.



Alternativno preverjanje stabilnosti sistema in uspešnosti navijanja.

Vsi, ki imate WindowseXP (PRO) pojdite v mapo c:\Windows\System32 in mapo dllcache KOPIRAJTE na primarno particijo (tam kjer so winsi) ter preglejte velikost. Če je manj kot 400MB not dodajte razne file, da bo velikost 400MB (lahko so majhna odstopanja), potem pa desno kliknite na mapo (to kopirano, duplikat, ne originalno) z desnim gumbo ter izberite Add to archive -> RAR -> Compression best, seveda morate prej imeti WinRAR gor. Zadevo ponovite 5×, če računalnik preživi, je vse v redu in se ne bo sesul, zato ni več potrebe po celodnevnem testiranju s Prime95.

OPOZORILO: Da ne bi kdo slučajno raral originalne mape, ker je sistemska.
Mapa je skrita, morali boste klikniti na: Tools -> folder options -> View -> Show hidden files and folders mora biti obkljukan, hide protected operating system files pa ne sme imet kljukice.

Lahko pa sprobate in izemrite čas, pred in po navijanju, da vidite pri čem ste.

Rejzanec ::

Kaj podrobno ti še morem napisat?
hvala na tolikšnjih informacijah vendar bom nekaj časa rabil da bom to vse preštudiral...
imam program Cpuz če ti kaj pomaga bom nalimu slikice čim hitrej kako bom mogel...
LP R3jz@n3c

Rejzanec ::

LP R3jz@n3c

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rejzanec ()

tiborrr ::

Willamette je hudo slab navijalec, brezveze sploh poskusati... Razen ce ti teh 100 ali 200MHz toliko pomeni.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tiborrr ()

Rejzanec ::

Meni ni namen kaj hudo naviti to mašino, jaz bi se rad naučil kako se to naredi !!!

tiborrr : praviš da se ta procesor ne da kaj dosti naviti???
LP R3jz@n3c

tiborrr ::

Tako je, slab navijac. Beri najprej tole: Osnove navijanja 1.del, članek na Slo-Techu
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Rejzanec ::

Zanimiv članek!!!
Čim več takšnih člankov... prosim :)
LP R3jz@n3c

Rejzanec ::

Lep pozdrav!!!

Kako nadgraditi (spremeniti) Bios e?
In kako odkleniti v biosu da bi lahko spremenil fsb frekvenco za procesor?

In kaj priporočate za boljšo nastavitev biosa?
LP R3jz@n3c

Randomm2 ::

Mam isti procesor kot ti. Pred časom sem pravtko malo eksperimentiral samo ne predaleč ker je to edini računalnik pri hiši:\ (delujoč). Kot je že blo omenjeno je Willamette sranje. Če pa hočeš računalnik samo uničit se pa le loti!
Mess with the best die like the rest.

Rejzanec ::

Dan!!!

Nisem še mogoče omenil da jaz nimam velik namen naviti mašine ampak se čim več naučiti o teh rečeh...
LP R3jz@n3c

tiborrr ::

Sinhrono dvigni CPU in DRAM frequency (prva slika). Recimo na 108MHz.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Rejzanec ::

Vem da morem dvigniti frekvenco !!!
Vendar ne morem dcvigniti frekvence za cpu ker je zamrznjeno!!!
Kako odkleniti to , da bom lahko spremenil frekvenco???
LP R3jz@n3c

tiborrr ::

Ziher gre, idi do onega polja in stisni plus na numericnem delu tipkovnice.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

megabit ::

Mel bi samo eno kratko vprasanje, ki je malo povezano z navijanjem, sam da ne odpiram nove teme...
A mogoce ve kdo kako bi navil prenosnika Prestigio 159W (1.7 Dothan). V biosu se ne da nic spreminjat. A obstaja kaksen program, al pa kaj podobnega?
Hvala

tiborrr ::

ClockGen For i855. Najdi. Pa RMClock za downclockanje in downvoltanje.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

megabit ::

katerga pa:
AOpen i855GMEm-LFS

ali

DFI 855GME-MGF

Rejzanec ::

tiborrr
za dram frekvenco lahko spremenim , od cpu pa je ne morem !!! Pa sem poskusil z plusom na numeričnem delu...
LP R3jz@n3c

basko ::

Mal sem bral tole in pogledu v moj bios za nastavitve.Original nastavitve so pri meni (Barton 2600+);hitrost CPUja je 1917MHz;množilnik je naštiman na 11.5,FSB pa na 166.Tko je blo naštiman.Plata je ASUS A7V600-X.Glede na to,da je zgoraj omenjeni množilnik10 oziroma 10.5,a je moj potem previsok?Oziroma,če se malo igram in dvignem FSB,a morem potem spustit na 10 oziroma 10,5?Zdale sem probu sam mal dvignit FSB na 170,ker me je zanimal kok se bo poznal.Pa še glede voltaže;v BIOSu je naštimana na 1,650V,Hardware Sensors Monitor in SiSoft mi pa kažeta 1,76-1,78V.S tem se zdaj prvič ukvarjam tko da mi ne zamert zaradi teh vprašanj.Mam pa tale PC že več kot leto in dela brez problema.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

celeron 2.4

Oddelek: Navijanje
10867 (779) lenivec
»

7600 GT V Akciji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Navijanje
10610633 (5255) asus
»

Termalna pasta

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
182105 (1798) d3k0
»

Napaka winsew pri navitju sistema

Oddelek: Strojna oprema
131095 (874) JIM22
»

Amd64 Winchester vs. Venice core CPU-Z (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
614358 (3620) Matey_kp

Več podobnih tem