» »

Postavitev 5.1 zvočnikov v prostoru

Postavitev 5.1 zvočnikov v prostoru

Tomson ::

Lp,

Zanima me kako naj postavim 5.1 zvočnike da bom imel optimalen zvok glede na možnost postavitve.

Sprednja stena je dolga 2.4 metra, torej dam sprednja zvočnika maximalno narazen.
Center pride v omarco pod TVjem na sredino sobe.
Zadnja stena je dolga 2.8 metra.

Tukaj je sedaj dilema. Ker je prostor zelo mali, med sprednjo in zadnjo steno je le 3m, s tem da je pred sprednjo steno TV, pred zadnjo pa sedežna, me zanima kaj je bolje. Zadnje zvočnike dat na 2.4 metra, sam tu je problem ker bodo zvočniki na steni direkt za sedežno in se bojim preblizu glave. Ali je potem bolje da jim dam na 2.8 metra, pa bodo vsaj levo in desno oddaljeni od ušes ... Ali jih je obvezno treba zasukat pod kotom, ali jih lahko dam kar naravnost ker bo fejst komplicirano pod kotom?

Zanima me tudi na kakšni višini naj bi bili sprednj in zadnji zvočniki. V višini ušes ali malo višje?



Zaenkrat hvala za pomoč,


Tomson
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

cojss ::

Neke optimalne postavitve za dolby digital in prologic II so prikazane na tej sliki od dolby labs. V tvojem primeru bi mogoče malo odmaknil kavč od stene. V glavnem poskusi čimbolj zadeti to postavitev:

Zadnje zvočnike je v tem primeru bolje namestiti na stranski steni, obrjena en proti drugemu.

Višina bo vredu, če bodo visokotonci v višini ušes. So pa tudi druge možnosti, recimo jamo za zadnje zvočnike priporoča višino 1.80 metra. Pač kar ti bolj ustrreza.

Nizkotonca pa je najlaže postaviti tako, da ga daš najprej tja, kjer ponavadi sediš in hodiš po sobi ter poslušaš, kje se basi najbolje slišijo. Tam je potem primeren prostor za nizkotonca. Seveda je treba tu upoštevati tudi praktičnost, saj ta ne more biti na sredi sobe. Pač izbereš najboljši kompromis.

Upam da sem ti s tam odgovorom pomagal, če te pa še kaj zanima pa kar vprašaj.

PS: Kakšne zvočnike pa imaš?

e_boy ::

jz mam tud nov 5.1 sistem pa se zdj mal zajebavam s tem kako pa kaj.. :8)

mam pa se eno prasanje:
a morajo bit zvocniki nujno v takem polozaju?? k jz jih nimam zdj tko razporejene (2 zadaj) kr mam mal vecjo sobo (pa premal kabla) pa jih mam tko nekak u polkrog nastimane..sam se mi zdi da pol zarad tega tm u nastavitvah ne morm nastimat idealnega zvoka..pa obcasno se muzka ful cudn slis (zamouklo) pol pa kr naenkrt ful naglas pol pa spet tiho (sumim na strom al pa os.plosco)? ;(

jutr grem po novo zvocno k tale zdj je integrirana na plosci.. pa zvocniki so creative t6060 tko da bom najbrz kupu creative sb live..pa upam da bo pol bols k zdj..pa se ksna luknca vec bo - da bom lah tv tuner uklopu (zvok), k zdj oboje ne morm..;(

se kje kj motm? bom lahko s sb resu to tezavco? al bo treba se mal okrog zvocnike premetavat pa se igrat z nastavitvami??

hm...vem mal cudn napisan sam je ze tok ura..pa se oproscam ce je to ze kje obdelan itd...bom rabu mal cajta da precekiram forum..;)

Lp! 8-)

Trancedeejay ::

Cojs je kar uredu povedal. Ce je sedezna takoj pri steni mora bit tocno taka postavitev kot je na sliki(nic odmikat sedezno od stene). Zelo je pomembno da sta zadnja zvocnike postavljena bolj narazen kot sprednja, saj se mora zvok do poslusalca ze razprsit in ne da je clovek napol na visokotonce naslonjen. Torej surround zvocniki ustvarjajo atmosfero, brez tega ni surrounda. Sub ponavadi postavljamo po sobi po obcutku. Seveda je potrebno zadeve tudi dobro nastaviti, recimo na receiverju rez frekvence, prav tako na aktivnemu subu, delay oz. oddaljenost zvocnikov od poslusalca(potem receiver ze sam nastavi primeren delay).......
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Tomson ::

Ja, to sliko sem že gledal. Problem je ker mam zvočnike Z-5500 ki se jih ne da obračat na steni, pridejo gor naravnost. Sedežne pa od stene tudi ne morem premikat ker je že tako samo dober meter in pol od TVja. Na stransko stene jih tudi ne morem dat, ker na levi strani ni stene. Kaj bo zelo slabo če bodo zadnji zvočniki 50cm od ušes na vsaki strani kavča? Pa jih recimo malo dvignem ene 10cm višje od ušes?
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

cojss ::

Ja, zandja zvočnika morata biti v tem primeru bolj narazen. V bistvu bi morala biti toliko oddaljena kot sta sprednja dva. Ker pa v večini primerov taka postavitev ni možna in so zadnji zvočniki bliže, so ti tudi manjši in je to treba regulirati z glasnostjo, delayem,...

e_boy:

Ne boš verjel ampak vzrok za spreminjanje glasnosti je lahko tudi potenciometer za glasnost. Daj glasnost na njih malo više kot ponavadi poslušaš, pa na zvočni ustrzno tiše in potem poglej, ali ti niha glasnost.

Glede SB live-a pa ne vem. Če misliš imeti zvočnike postavljene kot so na prvi sliki, ti je skoraj ne moram priporočit. Sem jo imel sam in nisem bil zadovoljen z samo "definiranostjo" prostorskega zvoka. Integrirana kartica na novejši plati je proti njej delala čudeže. Poglej raje za kakim Audigyjem ali čim malo novejšim.

tomson:

Saj to so ista stojala za na steno kot za "ne na steno"? V tem primeru bi jih lahko namontiral v istem položaju kot jih imaše recimo na mizi, le da jih samo nagneš za 90°, da gledata čimbolj proti poslušalcem. Z samo oddaljenostjo pa ni kaj narobe, le nastavit boš moral delaye in glasnosti - raje bolj na tiho kot preglasno, ker ni fajn, če sediš na levi strani in to šopa levi surround v uho bolj glasno kot prednja zvočnika. Zato preizkusi tudi z malo višjo postavitvijo. (za preizkus ti jih seveda ni treba montirati, le dovolj (potrpežljive) delovne sile moraš imeti s sabo, če jih ne moreš postaviti v vse položaje). Aja, pa za zadnji levi zv. si bi lahko tudi naredil eno preprosto stojalo. Jaz sem jih doma delal kar iz iverk.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

e_boy ::

cojss:
potenciometer? al ne vem za kaj se gre al pa poznam pod drugim imenom..

kaj pa to da jih nimam tako nastimane u sobi kt naj bi bli...ampak polkrog....aja pa tud tist u nastavitvah se mi zdi da jih mesa...npr. L zadi za D spredi..ipd...;(

glede zvocne...ta mi je dost pocen..pa eno nujno rabm, kr na tej na plosci mam sam 3 luknce-te se porabjo za zvocnike...rabm pa (usaj) se eno zarad tv kartice....itd...

Tomson ::

cojss; ja, postrani bi se jih sicer dalo dat tako kot praviš, samo pol bi bili pa res konkretno blizu in direkt na ušesa. A ni potem bolje da jih res dam malo višje, čim dlje od ušes in pa naravnost proti sprednjim, seveda malo širše postavljene?
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

cojss ::

Nastavljivi upor, ali gumb za glasnost?>:D
Tole sem mislil.

S tem, da imaš zvočnike postavljene v polkrog ni nič narobe, edino pravega prostorskega zvoka ne slišiš, saj te ta ne obkroža popolnoma. Če se da, poskusi postaviti zadnja dva tako da bosta vsak na eni strani - da imaš glavo vmes.

Zamenjavo kanalov v večini primerov rešiš z pravilnim priklopom kablov. Velikokrat smo s kolegi poslušali in že mislili da je zvočnik crknu, pa smo po petkrat pregledali kable,... Na koncu smo seveda ugotovili, da so bili ti priklopljeni narobe. Če ni tako, pa enostavno priklopi zvočnike na ojačevalec tako, da bo zadnji levi zadnji levi itd. Če so zvočniki enaki ni problema. Potem je lahko temu vzrok AC3Filter, če imaš inštaliranega in si se slučajno kaj igral z matrix-i za surround. Poskusi ga izklopiti, ker če je to, ti bo z novo zvočno delalo enako.

Sb live je čisto spodobna kartica s solidnim zvokom, ima tudi dovolj vhodov, le za surround ni najboljša. Marsikdo ima raje recimo geniusovo 5.1 zaradi tega. Pri tej pa je lahko par problemov z driverji, vsaj gameporta s kolegom nisma mogla uporabiti, kar pa danes ni več tak problem.

cojss ::

Tomson: Potem pa nekaj v tem smislu:
Ker je bolje da sta obrjena proti tebi, saj drugače ves zvok "ugre" naprej, kajti zvočniki imajo nek prostorski kot, znotraj katerega zvenijo optimalno. Recimo moji creative zvenijo čisto drugače, če niso obrjeni direktno vame.

legal notice: tisti stvor na kavču je mišljen kot sound dummy in je samo produkt moje risarske nesposobnosti, da ne bo pomote.>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

e_boy ::

downloadu sm si ac3..pa se bom mal igrau s temi matricami alkarkolze..pa porocam kako bo.. ;) tnx..8-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

sestava kvalitetnega 5.1 srs domačega kina

Oddelek: Zvok in slika
4613830 (12576) krepki
»

Ali je 5.1 sistem res samo za filme in ne za glasbo?

Oddelek: Zvok in slika
306374 (5816) Arntor
»

5.1 Sprednji zvočniki preblizu ?

Oddelek: Zvok in slika
14721 (575) kratos
»

Kako do 5.1 postavitve zvocnikov

Oddelek: Zvok in slika
6923 (805) Janac
»

[5.1] Genius zvočniki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
11016118 (10057) FlamE#7

Več podobnih tem