» »

instalacija xpjev na 250gb disk

instalacija xpjev na 250gb disk

PIII850 ::

mam plato gigabyte ga-7n400 pro2 in gor sem dal serial ATAII disk WD 250GB. KO hocem instalirat xpje, mi enostavno ven vrze BSOD, tam ko si hocem/lahko naredim particije oz formatirat disk.

Mi lahko kdo pomaga. zravn plate pa nisem dobil nobenih drajverjev za SATA :(

lp

dejansan ::

gigabytova domača stran ti bo v pomoč

pobereš driverje, jih posnameš na disketo in ob začetku inštalacije winsow pritisneš f6
dejansan

Duhec ::

Če že prideš do 'fdiska'/formata potem XPji disk zaznajo in ne potrebujejo preko F6 in diskete vnosa sata furmanov.
Disku natakni jumper na OPT1 in poizkusi znova.

PIII850 ::

nazalost ni gor ne drivrjev ne navodil, tk da ne vem kaj naj nardim. Vsaj jz jih nisem nasu

dejansan ::

tukaj imaš vse driverje

snemi si samo sata driverje, brez sata raid
dejansan

PIII850 ::

ok hvala, ne vem kako jih nisem sam opazil. Pojavi se mi pa drug problem in sicer, ko pridejo XPji do tam, ko je potrebno ustvarit particije (in disk formatirat) mi to enostavno sistem ne ponudi, ampak javi, da na disku ni pravi datotečni sistem in da naj ustvarim novo particijo. Ampak ko to nardim (al ustvarim1 al pa 3 particije - manjse od 137GB) mi se zmeri isto javi.

kaj je to, oz kkao odpravit??

PIII850 ::

A res noben ne ve, kaj mi je storiti??

thx

zee ::

uporabi cd od Windows XP, ki imajo vgrajen (integriran) Service Pack 2. ne potrebuješ nobenih gonilnikov.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

dejansan ::

zee, če prav razumem je težava z zaznavo diska rešena

če imaš možnost prikjluči disk na drug comp pa s kakšnim partition magiccom naredi particije

drugega se trenutno ne spomnim
dejansan

PIII850 ::

problem je v tem, da ko priklopim disk gor na sata vodilo, mi ga niti XP ki se bootajo z ATA diska ne najdejo. Imam zgoraj omenjeno plato in nikjer ne najdem za xpje za kao mass storage controler driverjev.

Če pa hočem instalirat na frisno pa morm dat tud z xp SP2 not disketo z F6. Potem pride do ekrana kjer mors naredit particije, ampak potem ko nardim particije mi napise:

To instal winxp on selected partition, setup must write some to the folowing disk - uknown disk.

However this disk does not contain a winxp compatible partition.
To create a winxp compatible partition, return to partition selection screen and create a winxp compatible partition on disk. To retunr to partition selection screen press return.

In ko dam return, pridem na un enkran, kjer lahko delam particije, nikjer mi pa ne ponudi opcije FORMAT disk.

Duhec ::

Kaj ko bi ti najprej povedal celotno konfiguracijo posebno z diski saj v prvem postu razberem, da imaš samo sata 250GB disk, zdaj pa imaš v sistemu tudi ata disk.
Če se ti sistem zdaj butne z ata diska, priklopljen pa imaš tudi sata disk potem v disk managementu (Desni klik na 'Moj Računalnik', izbereš 'Upravljaj', klik na 'Upravljanje diskov') klikneš na sata disk in najprej aktiviraš particijo, nato pa jo še formatiraš.
Šele po formatu bo vidna v XP sistemu, npr. v raziskovalcu.

PIII850 ::

imam dve moznosti

1. na obstojecem disku ATA ima XP, kjer ko priklopim zravn SATA disk, mi najde neki kao mass storage controler in nnikjer ni driverjer za ta kontroler. Diska mi xpji ne zaznajo oz ne vidijo

2. Če pa probam na frišno instalirat - odklopim vse diske razn SATA, pa dam potem notr disketo z gonilniki za sata disk. Pridem pa do tam, kjer moram pri instalaciji ustvarit particije. Jz paricije ustvarim, sam potem mi pa noče diska formatirat :) in mi javi tako kot sem mal visje napisal

lp

dejansan ::

če si slučajno kje iz lj. ali okolica mi pošlji ZS.
dejansan

Dark Angel ::

PIII850:
V WinXP nikjer ne vidiš diska ali samo z raziskovalcem ne? Ker predno lahko disk v XP uporabljaš ga moraš postavit na "active", šele potem lahko čaraš z njim.

Probaj: Desni klik na "My Computer" (na namizju) --> Manage in potem na levi strani zberi "Storage" --> "Disk Managment"
Se ti tam notri pojavi tvoj SATA disk?

Duhec ::

@PIII850, še v sliki :

Sata disk se mora prikazati kot disk1, če je disk0 ata obstoječi ata disk. Nato desno klikni na nedodeljen sata prostor in izberi 'Nova particija' in jo določi. Nato desni klik na določeno particijo in format. Po formatu pa bo šele vidna v sistemu/raziskovalcu.

PIII850 ::

v primeru, da se mi xpji zbootajo z ATA diska, in je dodan SATA disk se mi pojavi ikona found new hardware - mass storage controler. In ko hočem za to instalirat driverje jih nimam. Verjetno bi potem lahko (ce bi imel primerne driverje) v XPJ sformatiral disk. Tako mi ga pa ne zazna v XPjih!! ampak samo ta mass storage controler.

5er--> ::

Ja, potem pa dobi sata driverje na netu (stran proizvajalca matične) in bo mir.

PIII850 ::

na netu jih ni :) sej v tem je problem :))

5er--> ::

Kako da jih ni?
GA-7N400 Pro2(Rev 1.x)
GA-7N400 Pro2(Rev 2.x)
PS:Glej pod SATA RAID (Pa windowsom boš moral verjetno pokazat mapo kjer so driverji extractani.)
Mogoče bi ti pomagali tudi novi nForce driverji.

PIII850 ::

sem na netu - forumih prebral da enostavno ne gre. NI resitve :) oz je ta da kupim plato drugega proizvajalca al pa ATA disk.

hvala vsem

dejansan ::

zakaj že?

do sedaj sem imel že precej opravka z ga-7n400XY platami in so gor sata diski 160 in 200gb delali brez problemov, tako da ne vem zakaj pa potem 250gb ne bi
dejansan

PIII850 ::

zaradi tega ker ima plata gor od silicona kontorler 3112 in nikjer ni za dobit oz je neki narobe s tem kontrolerjem. Men diska niti plata ne zazna tk da....

če pa kdo slučajno ve za rešitev se pa priporočam :)

5er--> ::

Najnovejši BIOS?

mrTwelveTrees ::

ne vem kero plato imaš to .... ne vem če ti plata podpira sata II ali sata I ?
povem ti da nekatere druge plate z sata 1 kontrolerjem nočejo delat z sata II diskom... oz obstaja na nekaterih diskih jumper da premakneš iz sata II na sata I

najbrž pa si že probal naložiti novejši bios ?

probaj z drugim diskom drugega proizvajalca ?

Person ::

Hm, a si ti že sploh kdaj uporabil ta disk? Pač mislim, če ti je normalno delal v raziskovalcu.
Ena finta gigabyte matičnih je v tem, da imajo privzeto vklopljen raid za SATA dike, kar pomeni, da ti bo disk delal potem, ko ali nastaviš raid polje (raid bios oz. nvidia raid manager, ki ga dobiš ko namestiš raid gonilnike) ali pa enostavno izklopiš raid v biosu.
Pač v glavnem, brez nastavljanja raid polja, ti bodo windowsi normalno zaznali ta tvoj SATA disk, namestili gonilnik, videl pa ga ne boš niti v raziskovalcu niti v partition managerju.

Jaz sem imel podoben problem (dodatni SATA disk), ker pač nisem poznal te finte ...

No, moja plošča tudi podpira samo SATA 1, disk je pa SATA 2, pa koliko se spomnem, mislim, da sploh ni bilo potrebno postaviti jumperja, ker ima možnost samodejne zaznave.

LP
Let's make something useful!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Person ()

PIII850 ::

fantje ne vem ce nisem uspel resiti problem :) kako in kaj v kratkem :)

PIII850 ::

V bistvu je rešitev problema zelo zelo preprosta.
Najprej pa problem - Če sem priklopi novi disk SATA 250gb in ob tem imel na ATA disku XPje mi je sistem zaznal mass storage controler. (ni mi zaznalo diska ampak samo ta kontroler). Ko sem hotel naloziti driverje z diskete (tiste ki si jo posnames z gigabytove strani) niso bili "pravilni". Xpji jih niso zaznali, ker niso podpisani gonilniki s strani microsofta. Mamu jim vidim... Jih pa lahko ročno naložiš če greš pod update drivers in tam sam izberes SCSI and RAID kontrolers, pa daš noter disketo in ti nato zazna gonilnike za Silicon 3112. Instaliras driverje, gres pod computer manangment in disk sformatiras in to je to. Simplk ko pasulj. Disk dela BP.

Zdele grem pa sprobat kako je, če na ta novi disk SATA instaliram frišno verzijo XPjev. Kako naredit, da se bo bootalo z tega novga diska SATA??

lp

PIII850 ::

Evo pojavi se pa nov problem in sicer pri instalaciji. Lepo z F6 nalozim dodatni gonilni, na disku ustvarim particije itd, skopirajo se vsi fajlni na disk in sistem se restarta. Tu pa se mi pojavi disk boot failure, insert system disk and press enter. Enostavno ne zazna mi diska, da bi se lahko xpji instalirali dalje.???

Person ::

Hm, verjetno v biosu nimaš pravilno nastavljenega boot diska ...
Let's make something useful!

OChack ::

mogoče maš navit računalnik?...kolega si je belu glavo ker je mev isti problem, potem je odviv proc in čudežno je zadeva delala,sformatiru particije in use, je pa res da morš met vsaj winse z SP1, da ti podpira več kot 137GB dicke >:D
Int€l inside, IDIOT Outside

5er--> ::

"Xpji jih niso zaznali", ker bi jim mogel ti zatežit in pokazat mapo kjer so driverji (sem napisal:P). Poleg tega jim rečeš še, da se jim ni treba matrat z iskanjem kje drugje.
Nov problem: Poglej v biosu, če sploh bota s sata diska. Mogoče boš moral v nastavitvah Silicon 3112 kontrolerja kaj naštimat.
RTFM!: Bios->Advanced BIOS Features->SCSI/RAID Cntlr Boot Order->2.Silicon Image RAID Controller

PIII850 ::

5er- sori sam ko so me xpji vprasali kje so driverji, sem jim "pokazal" pa zadeva ni laufala. Enostavno sem mogu it pod rubriko SCSI kontrolerji in tam so me se enkrat xpj vprasali ce mam disketo in sele nato so XPji ustrezno prepoznali kontorler

nov problem- kako prit v bios tega kontrolerja?? V biosu odplate imam vse nastimano tako da bi to moglo delat :(

5er--> ::

Probaj s "Press CTRL-S or F4 to enter RAID utility". (Pa, ko si nameščal si imel samo ta sata disk notri? Da slučajno niso windowsi ustvarili boot-a na IDE disku...)

PIII850 ::

sam tako lahko prides v ATA raid kontroler a ne?? Drgač je bil pa gor priklopljen amo ta disk, tk da brez skrbi vem kaj delam :)

Enostavno mi diska ne zazna da bi se lahk bootalo z njega????

Duhec ::

Izklop vse skup, daj že tist jumper OPT1 gor na disk pa probaj še enkrat.

PIII850 ::

ni opt1, ker dela isto z ali brez jumpeerja. problem je v tem, da mi plata ne zazna diska, da bi se lahkop z njega bootali xpji.

računalnik ni OC, plata je omenjena v prvem postu.

5er--> ::

PIII850:Če ti je uspelo začet inštalacijo windowsev do reboota, ti bios sigurno zazna disk. (oz, ti ga ne zazna bios, ampak kontroller)

PIII850 ::

zakaj pa ga potem ne zazna več, ko bi se blo potrebno zbootat z diska??

5er--> ::

Ker:
1. ni omogočeno njegovo boot-anje
ali
2. nima boot sektorja
Ampak namestitev naj bi ga naredila, torej ostane možnost 1.
ps: Pa si siguren, da si prebral navodila?

zee ::

defekten cd s Polkni?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

PIII850 ::

točno ttko kot je tam na uni slikci napisano sem naredil, pa se ene 20 drugih variant sem sprobal. Kar se pa cdja tiče je pa verjetnost 0.01% da bi blo kaj narobe. Ker sem ze ene 20 masin takole instaliral iz istega cdja. Mam pa itak original :)

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Diska ne zazna

Oddelek: Pomoč in nasveti
8741 (597) lovro535v2
»

WIN7 ne prepozna SATA diska

Oddelek: Operacijski sistemi
172956 (2492) Andy21
»

Problemi glede SATA diska...

Oddelek: Strojna oprema
141433 (1246) schwabspenk
»

SATA disk problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
111593 (1461) Shagrath
»

Abit NF-7s v2.0: Nastavitve BIOS-a za bootanje.

Oddelek: Pomoč in nasveti
122705 (2582) jELKO

Več podobnih tem