» »

Gravitacija - čas za nove teorije?

Gravitacija - čas za nove teorije?

dr.J ::

Na http://www.physicsweb.org/ sem naletel na zanimiv članek o gravitaciji. Znano je, da se vseh pojavov ne da razložiti z Newtonsko mehaniko, saj ta odpove že razmeroma kmalu, kot je to pri opisu gibanja galaksij, pa tudi položaja sond Pioneer z njo ni moč pojasniti.

Za razlago neznanega se zelo pogosto uporablja t.im. temna snov (dark matter), ki je kjub temu, da je je po nekaterih ocenah več kot 95% vse snovi, na noben način ne vidimo. Tudi Einsteinova splošna teorija gravitacije, ki letos praznuje 90-letnico, očitno ni brez napak, čeprav svojo potrditev v obliki rezultatov raziskave Gravity Probe B še čaka.

Nekateri zato že snujejo novo teorijo gravitacije, kot je napisano v zgoraj omenjenem članku.

Še članek o pojavih ob sončnih mrkih (iz domene uni-lj.si je dostop možen s polletnim zamikom preko cobissa).

Thomas ::

Mau smo o tem že rekli.

Vendar je povsem primerno, da še kaj, IMO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

A zna kdo razložiti, kako lahko obstaja nekaj, kar nima mase? Fotoni (energijski val) recimo nimajo mase in zato lahko potujejo s svetlobno hitrostjo. Hočem reči, meni kot laiku ni jasno, kako lahko obstaja nekaj, kar nima mase.

Sicer sedajle malo po spominu (kar pomeni, da obstaja velika verjetost, da sem zadeve pomešal :D ) : Hawking je dejal, da tudi črne luknje lahko tudi izgubljajo na masi, ker sevajo na robu delce, ki potujejo s svetlobno hitrostjo in ki se izognejo strahotni gravitaciji črne luknje. Kako gre to skupaj?.

NavadniNimda ::

Foton je "instantna" interakcija. Kar se fotona (odnosno tiste energije) tiče, potuje od točke A do točke B točno nič časa. Zato lahko "potuje" s svetlobno hitrostjo.

Tako to zgleda fotonu... Nam, kot opazovalcem, pa izgleda, kot da je preteklo nekaj časa med dogodkom v točki A in dogodkom v točki B, pač glede na njuno medsebojno oddaljenost. Temu potem rečemo, svetlobna hitrost.

A ni zanimivo: če vidim Luno, jo vidim, kakor je bila pred cirka 1 sekundo. Tista energija, ki mi je prinesla informacijo o Luni (foton) se ni nič postarala po poti, jaz pa kljub temu vidim Luno, ki je eno sekundo stara.:O

O trinajst milijard letih starih galaksijah, ki oddajajo tudi gravitacijske valove na podoben način kot "fotone", pa lahko spregovorimo recimo takrat, ko bo nova teorija doživela širšo javno podporo.:D

Thomas ::

> Hawking je dejal, da tudi črne luknje lahko tudi izgubljajo na masi, ker sevajo na robu delce, ki potujejo s svetlobno hitrostjo in ki se izognejo strahotni gravitaciji črne luknje. Kako gre to skupaj?.

Je kar žalostno, da je nekdo apliciral prej že desetletja znan pojav kvantnega tuneliranja (ko si biciklist sposodi energijo pri premagovanju klanca tako, da na drugi strani pri spustu ne pridobi toliko hitrosti, kot bi jo sicer), tudi na črne luknje, saj z neko neničelno verjetnostjo tunelira lahko karkoli.

IMHO, fiziki fizike ne jemljejo dovolj resno. Dovolj je samo smrtno resno, vedno in povsod.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Fizikalko ::

A bi lahko malo razdelal (in obrazložil) zadnjo trditev?

gzibret ::

Tale pojav tuneliranja je ena zelo čudna zadeva, ki potrjuje princi nedoločenosti, da pa se ga opazovati že na makroskali. Molekule superfluida tunelirajo gravitacijsko bariereo šalčke in tekočina vseeno kaplja iz čaše kljub temu, da ima čaša dovolj visoke robove, da se to nebi smelo dogajati.

Zaradi tuneliranja se vodik v soncu zliva v helij. Energije so vseeno prenizke za hitro in verižno zlivanje, zaradi tuneliranja pa sonce prav lepo počasi sveti in ne eksplodira, kot bi to glede na obilico vodika in vročino "zdrava kmečka pamet" pričakovala.

Tunelski elektronski mikroskop deluje na istem principu, ko elektroni tunelirajo iz preparata na špico sonde el. mikroskopa.

Skratka, zanimivi in fascinantni kvantnomehanski pojav.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

> A bi lahko malo razdelal (in obrazložil) zadnjo trditev?

Z veseljem, zvečer. Ker zdej sam mau kukam sem, mam delo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Fizikalko ::

Štima. ;)

TESKAn ::

Tuneliranje imaš tudi v polprevodniški industriji - konkretno takrat, ko je treba pritrdit žico na N tip polprevodnika. Naredijo med polprevodnikom in npr. bakrom tanko plast močno dopiranega n tipa in potem je energijska bariera med polprevodnikom in kovino dovolj tanka, da lahko elektroni tunelirajo skozi. Taka 'domača' razlaga tuneliranja je to, da ker za elektron pravzaprav ne vemo, kje je in imamo le verjetnostno funkcijo, kje se lahko nahaja, je zaradi dovolj tanke pregrade dovolj velika verjetnost, da bo elektron na drugi strani in tako dejansko tam tudi je:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

dr.J ::

Kolikšna pa je masa vseh nevtrinov?

Thomas ::

Obljuba dela dolg.

> Tuneliranje imaš tudi v polprevodniški industriji - konkretno takrat, ko je treba pritrdit žico na N tip polprevodnika.

Ja. In to bi en fizik iz leta 1960 moral vedet, da je tuneliranje možno praktično povsod. Da sicer ni zelo verjetno, da možno pa je, da Blejsko jezero stunelira čez svoj rob v nižjo dolino Save Bohinjke in potem steče s toliko manj zaleta po Savi navzdol, kolikor je bilo izposojene energije.

Samo jasno, verjetnost hudimano majhna, za kar celo jezero, za posamezno molekulo pa niti ne!

Da so pa govorili, kako "nič več ne more več zapustiti črne luknje", je bilo pa direktno ignoriranje, oziroma nepriznavanje pojava tunelinga. Ker kakor so si že predstavljali črno luknjo, precej in stalnih elektronskih, protonskih, nevtronskih ... tuneliranj iz črne luknje, bi morali le dopuščati.

WTF?

Poleg tega, vsi vemo, da je zadeva tudi klasično jasna. Brez kvantne mehanike. Če leti Luna ravno nad glavo, polna ali ne (>:D), se počutimo nekoliko lažje in bolj zlahka izstrelimo tudi sondo izven Zemlje nekam. Manj goriva gre. Zakaj niso pomislili, da dve črni luknji ob bližnjem srečanju utegneta mau puščati in s tem postati lažji, da drugič bo pa še bolj simple?

Ni to fizikalen problem, zakaj so bili tako čudni, da je moral šele Hawking prvi (kolikor vem), izreči ta jasna dejstva. Psihologija je to huda!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Kolikšna pa je masa vseh nevtrinov?

Zelo majhna. Čeprav jih je milijarde na vsak atom, je še vedno zanemarljiva.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobili prve posnetke črnih lukenj in okolice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6317795 (13730) spegli
»

Fotoni-delci svetlobe

Oddelek: Šola
242549 (2110) Limit-sky
»

Črne luknje (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
589983 (8564) OwcA
»

Svetloba! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
14512081 (8905) Zavo
»

relativnostna teorija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14510445 (8760) bobby

Več podobnih tem