» »

Reševanje podatkov z diska

Reševanje podatkov z diska

Mercier ::

Gre za IBM DeskStar IC35L060AVVA07-0 (klasični death star) v fazi umiranja. Stvar sicer še nekaj ruži, ampak podatkov se ne da več prebrati.

Iščem profije, ki bi rešili stvar. Kam je najbolje, da se obrnem?

(kako umirajo ti diski? elektronika, plate, glave? pride v poštev zmrzovanje v domači delavnici?)

LordTado ::

na ibm maš super programček za tole popravit.

5er--> ::

Nekdo je pravil, da kontakti zoksidirajo -> probaj jih spucat.
Drugače pa daj disk v še delujoč pc in probaj s čim od tega:
R-Studio (NTFS)
Easy Recovery
Data recovery
GetDataBack
Smart Recovery
Partition Table Doctor
winternals disk commander
kakšen linux live CD...

Mercier ::

@LordTado

Še kakšen info tem IBM-ovem programčku, prosim?

Zdaj je Hitachi pristojen za tale disk, na njihovi Downloads and utilities strani pa najdem zgolj Drive Fitness Test program, ki pod "Restores drive fitness" funkcionalnostmi opisuje Erase Bootsector utility in Low-level format utility, torej, nič kar bi jaz rad naredil z diskom. Jaz česa ne vidim?

@5er-->

Kateri kontakti? Na IDE konektorju? Ali kaj "bolj noter"?
Glede programov - disk crkuje/je crknil, IMHO nič od tega ne more pomagat.


------------------

Predvsem iščem podjetje, ki se uspešno ubada s tem. (če ni še kakšnega uporabnega trika)

bluefish ::

v Sloveniji je eno tako podjetje: http://www.mikro-sistemi.si.
Na splošno pa obnove podatkov iz poškodovanih diskov veliko stanejo.

EDIT: pri Miskro Sistemi znaša minimalna cena 48.600 SIT, za zahtevnejše posege pa zaračunavajo po 16.200 SIT / uro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Mercier ::

@blueFish

Mogoče veš kaj o njih? Imaš kakšne izkušnje? Mislim, da ni to ena mularija, ki zna File Recovery zagnat?

MiranRxx ::

Meni si to cudovito resili pri Rolanu v MB.
Prej sem bil pri Comtronu, ki je racunal eno urco, pa nic.
Toplo za take primere priporcam Rolan.si

Mercier ::

@MiranRxx

Rešili so ti disk (podatke z diska), ki ni več deloval? Še mogoče veš kateri, oziroma koliko "ni deloval". Povedali kako?


---------------

Nočem bit tečen in sem hvaležen za vsak info, ampak manj ko se bo šarilo po disku, večja je možnost, da se bo kaj zvleklo dol, pa raje vprašam več, kot premalo.


BTW, Mikro Sistemi pravijo (piše na njihovem pdf obrazcu, da medija s katerega rešujejo podatke ne vračajo. Zakaj? Če primerjam z avtomehanikom...

5er--> ::

Med motorčkom in elektroniko, se mi zdi.

bluefish ::

@Saša: izkušenj žal nimam (trkam na les :D). Vsekakor poskusi tudi pri Rolanu.

kekz ::

Jaz za reševanje uporabljam dd (unix/linux ukaz). Gre pa zelo počasi (odvisno od stopnje okvare). Dobijo se hitrejše pečirane verzije prav v ta namen.

Drugače pa sem nekoč en disk, kateremu so zaribali ležaji in se ni hotel več vrteti, odprl in mu z WD-40 namazal ležaje. Potem nazaj zaprl in prebral več kot 99% vsebine.

LordTado ::

jah z ibmi so bili neki problemčki že nekoč zato je dal
na stran programček,sam ne vem kak se mu reče sem pozabil.
tile progiji kot so recvoery itd so za izgubljene podatke če disk dela če pa je hardwerska napaka pa mi slim da bi ti sam
oni progy pomagal,en kolega je mel tut ibma pa mu je to delalo pa mu ga je programček spravil nazaj

pom probal poiskat progyja pa ti javim.

ajde

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

MiranRxx ::

Rešili so ti disk (podatke z diska), ki ni več deloval? Še mogoče veš kateri, oziroma koliko "ni deloval". Povedali kako?

Ne to ne vem kako je bil pokvarjen, skratka ni se sistem vec zagnal iz njega.
Oni pa so mi na CD prekopirali vse, pa je bilo.

VolkD ::

Sam sem rešil že kar nekaj podatkov s slabih diskov. Je pa potrebno vedeti kje je okvara in kako se manifestira. Pri nekaterih okvarah je problem elektronika sama, drugod pa površina magnetnih plošč. V najslabšem primeru pa je okvara taka, da je poškodovana glava diska.

Različne vrste poškodb zahtevajo različne prijeme.
Če se gre za elektroniko, ki "umira" potem pomaga ohlajevanje. Sam sem že napeljal kable v hladilno skrinjo in reši 100% vse bistvene podatke.
Pomaga, da uporabnik pove, kaj je potrebno rešiti, oziroma prioriteto reševanja. Kopiranje kar počez je slaba odločitev!
Disk je seveda potrebno dati v najlon vrečko, da ne pride v stik z vlago.
Če je elektronika definitivno izdihnila, potem je pametno poiskati enak disk in zamenjati elektroniko. Pred dnevi sem tako na E-bay kupil enak disk za prenosnika in se lotil reševanja podatkov. Žal brezuspešno, ker je bila okvari očitno kriva okvarjena glava (se še vrnem k temu problemu).
Pri "umiranju" zapisa na magnetni površini se gre zato, da je jakost magnetnega polja, ki se ustvari ob preletu plošče mimo glave premajhna. Verjeli ali ne, a pomaga, če disk obrnemo za 90°. Ni to rešitev diska, a je vredno poskusiti, ker se na ta način dobi še kak procent podatkov več. Hec je v predmagnetizaciji v glavi, ki jo povzroči zemeljsko magnetno polje.

To je tudi v glavnem vse, kar se da narediti za relativno malo denarja in truda.

Če je vrednost podatkov večja od cca 500 eur, potem obstajajo še druge metode, ki pa niso ravno za domačo delavnico.
Okvara glave je običajno taka, da je ob udarcu glava podrsala po površini. Na tem mestu so podatki definitivno izgubljeni. Glava pa je običajno le zamazana s slojem, ki ga je uspela ostrgati. Filigranski poseg očisti tako glavo toliko, da je sposobna čitanja. Uspešnost je relativno dobra, a zahteva brezprašno atmosfero in poseben set orodij, kot tudi človeka, ki to zna narediti. Sam sem na ničvrednih diskih poskušal to operacijo. Vedno je bilo neuspešno. No enkrat mi je sicer uspelo, da sem prečital 11 sektorjev več, kot sicer, to je pa tudi vse.
Za res hudo pomembne podatke obstajajo še druge metode, a so strahotno drage. Gre se za menjavo glav, ki so občutljivejše, za odstranitev površine, ki je definitivno poškodovana, za krmiljenje z specialnimi elektronikami,... vsega verjetno ne bom nikoli izvedel.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

kekz ::

Takrat ko sem jaz podmazoval ležaje z WD-40, sem disk razstavil popolnoma. Bila ga je polna miza. Po sestavljanju ga nisem niti popolnoma zaprl. Sem lahko gledal, kako glave šibajo sem in tja.
Gre tudi v "prašnem" okolju. ;)

Na njem je eno znano slovensko podjetje imelo plače zaposlenih. Bili so brez backupa!

bad_dog ::

Tudi meni je pred kratkim, brez karkšnega opozorila, crknil 60G ibm-ov hdd. Ker so na njemu slike iz letošnjega poletja, bi jih rad, za pametno ceno dobil nazaj.

Diska mi ne prepozna v biosu, plošče se vrtijo in ob tem glava spušča zvok kot da bi se vsako sekundo nekam zaletavala.
Probal sem že z programi, hladilnikom in kot zadnja opcija mi je ostala, da razstavim disk.
Po vsej verjetnosti se je zapacala glava ali pa je nekalibrirana. Vidim, da imaš VolkD že nekaj izkušenj s tem, pa bi te vprašal ali koga z podobnimi izkušnjami kaj se da narediti v tem primeru?

Hvala za odgovore.

Spajky ::

Če ti diska ne prepozna v biosu, je crkla zgornja zunanja elektronika - uno klik-klakanje je tudi pol posledica tega; moraš najdet enako (za isti model) in jo zamenjat in boš pol lahko prebral podatke in prepisal na drug disk! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

roscha ::

@kekz

dd ni prav dobra izbira.

dd_rescue ali gddrescue je precej bolša zadeva. Zakaj si preberi v man straneh.


@all

Če se z diska še da brati podatke je PRVI IN NUJNI korak kopiranje (bit po bit)vse vsebine drugam, potem pa podatke rešuješ(mo) s kopije.

bad_dog ::

Spajky - koliko si prepričan da je šla elektronika?
Ibm diski imajo možnost nastavitve jumperjev "avto spin disable" in v tem primeru mi bios nekaj najde, vendar se ob tem disk ne vrti in nimaš podatkov o glavah, cilindrih in velikosti. Sicer nimam izkušenj z tem, vendar če bi šla elektronika, mi verjetno v nobenem primeru bios nebi prepoznal diska.

Naj še povem, da mi je disk crknil med delovanjem. Comp je zmrznil, zaslišalo se je škrtanje, ki se je nadaljevalo ob ponovnem zagonu in bios ga ni več prepoznal.

kekz ::

dd ali dd_rescue?
Jaz imam prav za reševanje spečan dd. Ali je to dd_rescue? Patch dela to, da ne bere do nezavesti slabih sektorjev in zelo pohitri zadevo.

Če v biosu ne najde diska, ni nujno da je crknila elektronika.
Pred kratkim sem imel v obdelavi disk. V biosu ga ni zaznalo, ves čas je škljocal. Zamenjam elektroniko, pa je bilo povsem enako. Potem sem ga odprl in ena stan na eni plošči je bila povsem zdrsana. Tam potem nisem rešil nič.

bad_dog ::

Se pravi, bi bilo najpametneje, da ga previdno odprem, preverim plošče in če bo izgledalo vse ok, se podam na lov za elektroniko :)

Aha pa še to. Kje pa ponavadi iščeš rezervne dele (če ni skrivnost)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bad_dog ()

Jackal ::

Če misliš disk fizično odpirat, ti naj bo to zadnja možnost, ker po tistem dvomim, da bo še kakorkoli uporaben.

Preberi, kaj je napisal Azrael v eni starejši temi - pomaga. Klik

bad_dog ::

Sej zato gre, da sem že vse ostale možnosti preizkusil: od čiščenja kontaktov, puščanja diska v hladilniku, zamenjava rač, ostalo mi je le zamenjava elektronike in pa odpiranje ohišja diska. Ker pa bo iskanje enake elektronike verjetno mukotrpen proces, me zanima če lahko odprem disk le na kratko, seveda v sterilnem okolju, da bi pogledal če so plošče diska nepoškodovane in se mi nakup enakega diska sploh izplača.

Jackal ::

Če že misliš disk odpirat, potem bi lahko poskusil odpreti vklopljen disk (da se vsaj plošče vrtijo). Na tak način naredijo plošče nekakšen piš zraka in prah in razne smeti se ne morejo vsesti na ploščo.

Sicer pa imam takšen disk - Zaenkrat še dela in je poln podatkov. Ostalo na ZS, če te zanima.

bad_dog ::

Jackal, hvala. Sm ti poslal nekaj na ZS.

VolkD ::

Menjava elektronike tu ne bo pomagala. Vsaj tako govorijo moje izkušnje. Meni od 11 diskov z ekvivalentnimi simptomi na ta način ni uspelo narediti nič. To je pravzaprav logično. če ohladitev ne pomaga, potem je z elektroniko več ali manj v redu. Reševanje podatkov z fizično poškodovanih površin na ploščah je pa kot da bi z tintnim svinčnikom vsebino pisal na moker papir....

Sprijazniti se bo pač treba, da je na zaščito podatkov treba misliti, dokler podatke še imamo - kasneje je malo pozno.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

kekz ::

8-) Ravno mi je spet uspelo rešiti VSE podatke z diska, ki mi ga je prinesel en nesrečnež.
Disk je bil WD800 (80 Gb) in ob vklopu je delal samo brrr, brrr. Vrtel se ni. Pomagala je menjava elektronike 8-) 8-)

Mercier ::

Eto, stvar zaključena. Podatkov ni. Upam, da so nekateri v tej lekciji spoznali pomembno vlogo ga. V. Kopije.

Hvala vsem za odziv in nasvete!

Na priporočilo kolega sem reševanje diska zaupal tem strokovnjakom.

Naredili so oceno škode, potrebnega časa in cene: okvarjena ena glava, mrtva elektronika, ni vidnih poškodb plat, so pa okvarjene na ~ 15% površine, reševanje traja ~ 14 dni in stane 200-250 kSIT.
Samo reševanje je bilo neuspešno. Torej, tudi po čiščenju površine (v laboratorijskih pogojih) je glava prehitro umirala pri branju. Najbrž bi lahko vmes menjal ogromno glav, pa bi se dalo kaj prebrat, ampak finance niso moje področje...

PerS ::

ravno mi je šel WD 250gb:( jaz pa brez backupa ;((
Pri mimovrste pravijo da se z reševanjem podatkov ne ukvarjajo, pa me zanima kje bi bilo to najceneje. Okvara: ko prižgem računalnik se disk ne zavrti, ostane ugasnjen.. se pa če je priklopljen elektronika v sredini precej segreje...
no gor je za nekoliko manj kot 1gb podatkov za rešit.... Niso podatki vredni zdej nekega ogromnega denarja, predvsem zato ker ga nimam na razpolago, mi je pa škoda izgubiti slike in dela prejšnih let, še posebej pa tisto kar je trenutno aktualno in bom moral očitno narediti na novo :(

Ali pa če kdo tukaj, ki se s tem ukvarja lahko kako pomaga, naj me kontaktira na ZS ali mail

igor0203 ::

Mene pa zanima, kako z GetData programom restoraš podatke DA DELAJO? Meni je sicer najdu podatke itd., samo ko jih restoram, mi nič ne dela? Muzke ne, filmi ne delajo, slike so prazne,...

Spock83 ::

Imam en pokvarjen WD 60GB disk, ki dela vsako sekundo... tk...tk...tk...tk...tk...

Kaj bi to lahko bilo narobe?

PaX_MaN ::

Heh, meni je že drugič to naredil moj IBMček taiste verzije (IC35L), ko sem ga po pol leta stagniranja v kleti drugič resetiral.Grrr. Ena particija je ql, sez Linux :D, na drugi dela pa samo trak-trak-trak-trak-trak... ko hočem narest karkoli na njej ;((.
Prvič mi je ratalo rešit podatke z linuxom, pa čez it s formatom pa je bilo vse v redu. Do sedaj.Še mountat ne morm ;(
Aja, mogoče ma kaj to s tem, da je...hm...pokvarjena... particija FAT32, "zdrava" pa NTFS :D?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Mercier ::

PerS, pozabil sem napisati, da nič ne računajo (tam, kjer sem jaz imel disk na vajah), če reševanje ni uspešno in da prej brezplačno ocenijo potrebne posege, čas in koliko bi to cca. stalo, pa se potem odločiš, če se stvar izpelje. Če ti to kaj pomaga...

PerS ::

Ok, hvala... pošljem takoj v ponedeljek, pa da vidim kaj pravijo strokovnjaki :)

sleby ::

doma imam en hitachi 160gb sata disk, katerega racunalnik ne zazna vec. zvok, ki ga oddaja je povsem normalen, le bios ga ne zazna. je problem v elektroniki? pa disk se ze od nekdaj cudno obnasa. ko sem prizgal racunalnik ga ni nasel, nato sem racunalnik resetiral in je disk normalno deloval. vcasih je tudi kar sam od sebe izbrisal datoteke, ki so potrebne za zagon windowsev in sem moral disk enostavno formatirati ter na novo naloziti. to se mi je zgodilo priblizno 10x v dveh letih. v cem je problem?
sicer je disk se v garanciji in ga bom nesel jutri ali pojutrisnjem na servis, ampak me vseeno zanima.

hvala in lp.

Spajky ::

elektronika crkuje (zgornja-vidna ploščica) ...8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ne zažene po nenavadnem hrupu (zvočni posnetek)

Oddelek: Pomoč in nasveti
372046 (1298) jukoz
»

Zamenjava elektronike diska!

Oddelek: Strojna oprema
161469 (980) MIHAc27
»

Reševanje podatkov z defektnih trdih diskov (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
527463 (5919) kretnichar
»

Popravilo oziroma vsaj reševanje podatkov iz zjebanega diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
103626 (3356) ant
»

Trdi disk -> uničen -> kako do podatkov???

Oddelek: Strojna oprema
312327 (1804) everyone

Več podobnih tem