» »

Pranje možganov

Pranje možganov

Luka Percic ::

Zanima me kako uspešni so postopki pranja možganov. Kako zgledajo, ali se da predvidet izid,...
Ali se da totalno spremenit mnenje?
Zanima me tudi če med pranje možganov lahko prištevamo razne prevzgojne zavode (recimo tiste hujše za odvajanje od drog(bral sem, da pri tistih ki zržijo od začetka do konca se ne vrnejo več k drogam...))

jest10 ::

recimo tiste hujše za odvajanje od drog(bral sem, da pri tistih ki zržijo od začetka do konca se ne vrnejo več k drogam
No kar si bral, ja bilo napačno. Veliko se jih vrne nazaj k drogam, tudi če zdržijo do konca. Med njimi je bil tudi moj daljni sorodnik- po kao "uspešnem" odvajanju v prevzgojnem zavodu se je predoziral.

Loki ::

Zanima me kako uspešni so postopki pranja možganov. Kako zgledajo, ali se da predvidet izid,...
kar poglej MTV. :\
poglej si se avtosugestijo ali avtogeni trening (je sicer razlika, a v osnovi je isto - da spremenis mnenje)
I left my wallet in El Segundo

Tear_DR0P ::

ja TV je ena izmed boljših aparatur za pranje možganov - uspeh je zagotovljen, vendar je postopek dolgotrajen

narkomanu pa težko opereš možgane, ker mu moraš najprej spremenit kemijsko delovanje možganov - po uspešno opravljenem odvajanju pa je potrebna še pravilna resocializacija - ker če se vrne v isto okolje, v isto družbo, ni nič iz odvajanja
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Yohan del Sud ::

Osnovna metoda je ponavljanje. Ponavljanje deluje. Ponovi za mano. Ponavljanje deluje. Res deluje. Ponavljaj, pa bo delovalo.


Še en kratek test, da boste videli da res deluje:

Nič razmišlat, samo izstreli odgovor.
Katera je najboljša tuna na svetu?



No vidiš. A je res? Ni, je navadno sranje, ampak ker si tolikokrat slišal, videl reklamo...

Ni treba biti šerlok. Pomislil si na calvo.
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

sverde21 ::

@Yohan del Sud: I've been brainwashed >:D (Itq da sm pomislu na Calvo) :D
<?php echo `w`; ?>

Tear_DR0P ::

damn se vidi da nimamo TVja in sm razmišljal da ne vem katere vse sm jedu
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

motorc ::

He, he ... men je na tisto vprasanje beseda "bljak" skocla v glavo.

jest10 ::

Yohan del Sud: Na Rio Mare:D

hamax ::

insalatisime v novi sklecki :D

Luka Percic ::

Jaz tega nebi imenoval pranje možganov. Saj ko rečem punca, boste vsi pomislili na svoje punce (če jih imate). A so vam torej punce oprale možgane?

Če je neka stvar velikokrat videna si jo lažje zapomnimo. Ko si omenil tuno, sem se tudi spomnil na kalvo (najboljšo vsi v hitrem odgovoru spustijo.), ampak kupujem je pa ne ker so mi druge boljše. Pranje možganov me je zanimalo bolj znanstveno (predvidevam da če to uporabljajo obveščevalne službe je nek dokazan učinek..).
Zakaj bi prišlo prav?
Jah, recimo da če je uspešno, bi storilcem hujših kaznivih dejanj ponudili dosmrtno ječo ali pranje možganov, po čemer bi bil takoj izpuščen. ČE.
Torej ni treba da je prijetno, le da je uspešno. A je?

Tear_DR0P ::

obstajajo metode pranja možganov s pomočjo kemikalij, kjer moraš ti konstanto jemat te kemikalije, da možgani obdržijo stopnjo opranosti, drugače se vrneš naaj v prejšnje stanje, samo tu gre za psihoze, ki so kakor jaz vem hardwired, medtem ko softpart in pranje le tega ne vem koliko je uspešen

po mojem obstaja tudi visoka stopnja tveganja da oseba med postopkom pranja možgan zblazni

aja pa ponavljanje je mati pranja možganov - če želiš da človek nekaj verjame, mu ponavljaj dovolj dolgo - modrosti propagande veljajo za pranje možganov vsaj 99.9% (skor kot kontracepcijske tabletke)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

A. Smith ::

>>Jah, recimo da če je uspešno, bi storilcem hujših kaznivih dejanj ponudili dosmrtno ječo ali pranje možganov, po čemer bi bil takoj izpuščen. ČE.

Clockwork orange, anyone? :\
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

gzibret ::

V tej knjigi so obsedencu z nasiljem prali možgane tako, da so mu vbrizgali sredstvo, po katerem ga je bolela glava in mu je bilo slabo, medtem pa so mu prikazovali prizore nasilja. Vsakič, ko je po pranju možgan pomislil na nasilje, mu je postalo slabo.

"ozdravljen" je bil šele, ko je pobegnil iz bolnišnice in se udaril na glavo. :D Pol je lahko spet lahko svobodno pretepal stare mame in razbijal avtomobile.

Samo to je le fikcija, čeprav bi IMO kaj podobnega lahko "zapekli" tudi v človeške možgane. Kako se že reče, paulijev refleks, ko so ob zvonenju psom začele tečti sline....
Vse je za neki dobr!

lymph ::

Pavlov efekt, obstaja pa tujka anchor, rahlo poslovenjeno lahko temu rečeš tudi sidranje. Gre za to, da možgani dogajanje dojemajo v stilu vzrok posledica in to se da exploitat.
Stvar je uporabna v terapiji, ampak ja, lahko bi tut kdo izven te stroke to uporabil za inštalacijo kakih novih vedenjskih vzorcev.
"Belief is immune to counter example."

3vil ::

A lahko kaj več poveš o tem sidranju? Stvar se sliši zanimimvo. Kako se to aplicira na osebo?
When there is a will, there is a way!

gzibret ::

Nekaj informacij: Pavlov
Vse je za neki dobr!

Daliborg ::

@3vil

Pavlov efekt je viden na vseh! gre za efekt kjer se navadis nekega vedenja zaradi dolocenih okoliscin! Kot primer odziv na svoje ime ali nadimek! ( vsak nadimek ki si ga dobil si se ga navadil od rutine, in se zacnes odzivati tudi nanj ceprav ni to tvoje "obicanjo" ime )!
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

BigWhale ::

Preberi kako stvar o Watsonovem Albertu. :)

Vendar moras vedeti, da je bil Albert se dojencek, ko je bil se kar ucljiv. Da bi nekemu odraslemu cloveku vzpostavil tak pogojni reflex, bi pa rabil kar precej casa in dela s tem clovekom. Sploh, ce se ta clovek zavestno odloci, da se ti bo upiral.

:)

Ajvan ::

jz tud mislm da stvar ni tko neobičajna, s tem mislim tudi na verske ustanove, tam ljudem perejo možgane z lajnanjem vedno istih misli-stavkov. Pri tem imo ne gre samo za ponavljanje ampak tudi za ritem(frekvenco) govera/petja; menda se določene frekvence raje "usidrajo" v možgane kot druge.
tole sem sicer na pamet povedu ampak jst mislm da dela, podkrepi si pa lahko vsak sam če se pogovarja z nekom ki že od malega v cerkev(krščansko-z drugimi nisem probu) hodi. Ti lahko sicer inteligentni ljudje ti vsi po vrsti zatrjujejo natanko to kar pravi župnik- samo mal jih je treba zbost z kakšnim nekonvencionalnim vprašanjem, kljub temu da če človek malo logično razmisli pride do povsem drugačnih zaključkov

O muslimanih nebi ker z njimi nimam izkušenj, ampak verjetn bi blo tud vredno razmisleka tisto z samomorilskimi teroristi
Secer pa se strinjam da je praktično vsaka reklama/propaganda pranje možganov; primer nemci pod hitlerjem, srbi pod slobom- večina populacije je mislla da delajo tisto kar je prav- in vse z nekaj enostranske propagande, mal pihanja na dušo kok so oni fejst... skratka nekaj osnovne psihologije in spreten govorec pa mate pranje možganov

Verjetno bi blo vredno na to temo razmislit tud o hipnozi in takih zadevah(sugestije...) če se morda kdo spozna?
Pa če kdo ve kej o vplivu frekvenc na možgane, mislim da gre za nizke frekvence, neki sm ze bral o tem sam se mi ne da iskat zdele.
Najbl neumn se najbl dere

lymph ::

Verjetno misliš na brainwave entertainment tehnike. Pri teh tehnikah (recimo s binauralnimi ali pa isokroničnimi toni) se da človeku, ki mu jih predvajaš določen čas, spremeniti stanje zavesti, recimo iz bete v alfo (iz okoli 20Hz na 10Hz), kjer je bolj sugestibilen.

S brainwave entertainment tehnikami ti pravzaprav sinhroniziraš možgane s predvajanimi toni.
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lymph ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tehnološki mogotci rešujejo usode legendarnih medijev?

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
339555 (7817) bbf
»

Notranji zasloni na mestnih avtobusih LPP in lažne objave

Oddelek: Loža
223905 (2618) murmur
»

Naomi Klein: Doktrina Šoka

Oddelek: Problemi človeštva
284721 (3696) Grey
»

Verouk kot oblika pranja možganov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
30817852 (13235) Barakuda1

Več podobnih tem