» »

AP direktno na ADSL modem

AP direktno na ADSL modem

Slowhand ::

Pozdravljeni!

Zanima me, če je mogoče priklopiti wireless AP direktno na ADSL modem, se pravi brez routerja vmes. Imam Siol ADSL, ki omogoča 4 hkratne dostope in bi poleg dveh obstoječih računalnikov nanj priklopi še laptop brezžično. V ta namen bi kupil poceni wireless router in ga uporabil samo kot AP (brez uporabe routerskih funkcij, DHCP izključen). Bi stvar delovala?

LP

5er--> ::

Po mojem bi moral uporabit routerske funkcije, saj more nekdo vzpostavit pppoe povezavo.

Slowhand ::

Mislil sem, da bi za pppoe uporabil Windows klienta (podobno, kot, če je na modem preko switcha priključenih več ožičenih računalnikov)

LP

BlueRunner ::

Ja, obe varianti ti bosta delovali. Bodisi AP, potem pa PPPoE iz računalnika direktno skozi WLAN na modem in ven, bodisi PPPoE na modemu, ki s tem postane enostaven router + NAT, WLAN pa je nato samo del notranjega omrežja.

Če imaš več računalnikov, ti priporočam varianto z PPPoE na modemu. Iz vidika pasovne širine ne boš z več vzporednimi sejami pridobil prav nič, zaradi narave PPPoE protokola, pa boš z vzpostavljanjem več vzporednih povezav po omrežju po nepotrebnem prenašal še nekaj dodatnega in nepotrebnega smetja. Res pa je, da NAT na modemu (mislim, da) ne pozna uPnP, kar pomeni, da bodo imeli potem notranji računalniki težave pri prenosu datotek preko MSN, morda pa še kakšne težave pri kakšnem drugem IM programčku.

Sicer pa lahko poskusiš obe možnosti, pa boš videl katera ti je bolj in katera manj všeč. Vsaka ima pač svoje pluse in minuse.

Slowhand ::

Hvala, BlueRunner, samo zame itak pride v poštev samo varianta z pppoe na windowsih, ker mam še star modem (Calisto), ki ne omogoča vzpostavljanja pppoe sej. No, samo da bo delovalo, ker drugače bi moral gledat že za kakšnim boljšim routerjem.

LP

SaXsIm ::

Kateri callisto je to?
SaXsIm

Slowhand ::

Calisto 821+

Sicer vem, da so routerske funkcije pri tem modemu samo onemogočene s strani Telekoma, ampak kolikor mi je znano, se jih ne da odklenit samo z LAN povezavo.

LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ne dela internet

Oddelek: Pomoč in nasveti
404954 (3360) seba-beba
»

Modem -> Router, statičen IP

Oddelek: Omrežja in internet
173008 (2682) crniangeo
»

Nova škatla, novi problemi

Oddelek: Omrežja in internet
198290 (4183) kihc
»

težava z dostopom do IP kamere prek dveh routerjev

Oddelek: Omrežja in internet
235939 (4445) nx6325
»

sinope568+in linksys WRT54GL

Oddelek: Omrežja in internet
175700 (5390) dreamtheater

Več podobnih tem