» »

Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve?

Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve?

1 2 3
4
»

Beernarrd ::

pa saj sem ti že jaz odgovoril pod "pa še to".
Drugače je pa bistvenega pomena. brez njega bi ne bili grešni (ker ne bi bili nagnjeni k slabemu, bi tudi osebnih grehov najbrž ne delali). zaradi njega je trpljenje na svetu (če to ni dovolj)

Saladin ::

Moj bad:
Kakšen pomen ima prvotni greh danes v RKC v primeru nekrščenih otrok?

Ponavljam - nekrščen in krščen otrok sta popolnoma enakovredna do trenutka, ko bo otrok jasno in zavestno storil kakšen osebni greh (po RKC)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Beernarrd ::

Ponavljam: ne. nekrščeni otrok lahko samo upa, da bo rešen, krščeni pa bo.

Saladin ::

@Barakuda1 - To pomeni, da bo "pričeval", da (v času njegovega službovanja) sploh niso mogli spoznati božje besede in zato privilegija bivanja v Gospodu, tudi niso mogli izgubiti.

@Beernarrd - nekrščeni otrok lahko samo upa, da bo rešen, krščeni pa bo.

Kako torej?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Yossarian ::

Mene pa še zanima sledeče: glede na to, da škof sploh ne pozna večine prebivalcev v njegovi škofiji, ali bo lahko pričal za konkretno osebo ali pa bo npr. govoril na splošno (v moji škofiji pa res niso mogli spoznat boga). Ali se bo torej presojalo kolektivno ali individualno?
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Barakuda1 ::

Saladin

Moje mnenje, je pač takšno, kot sem zapisal.

Na čem temelji Beernarrd-ova teza, pa bo najbolje da sam pojasni.

Barakuda1 ::

Da nadaljujem misel.

Mnenja sem sicer, da je moja teza pravilnejša.

Če temu ne bi bilo tako, bi bila dobesedno na milost in nemilost prepuščena vsa tista brezštevilna ljudstva, ki za krščanstvo iz povsem objektivnih razlogov, tudi slišati niso mogli. Zraven je potem potrebno prišteti še vse nerojene, tiste, ki so umrli na porodu ali hitro po porodu itd. da o tistih, ki so bili rojeni pred Jezusom Kristusom, sploh ne govorim.

Stvar bi se teološko sila zapletla.

Nastal bi problem, kako potem tolmačiti razkoraka med učenjem Katekizma (Kompendij)

210. Kaj so vice?

Vice so stanje tistih, ki umrejo v božjem prijateljstvu, a čeprav jim je njihovo večno zveličanje zagotovljeno, še vedno potrebujejo očiščenja, da bi vstopili v nebeško blaženost.


212. V čem obstaja pekel?

Pekel obstaja v večni obsojenosti tistih, ki po svobodni izbiri umrjejo v smrtnem grehu. ....

In

Kan. 349 - Krst, vrata zakramentov, čigar prejem, ali vsaj želja po njem, je za zveličanje potreben, ......


Ampak, to sploh ne bi bil edini, nepremostljiv teološki problom. Jih je še več, a ta je še najbolj očiten.

Zagati (teološki) se ognemo le na način, ki sem ga opisoval v prejšnjih postih.
Tudi med teologi so vse bolj glasni zagovorniki teze, kot jo zagovarjam v svojih postih.

TESKAn ::

Enkrat sem imel z nekom debato, zakaj obstaja pekel, če je bog neskončno dober?
Prišla sva do zaključka, da je pekel le kraj, kamor gredo osebe, ki bi čene lahko kaj hudega naredile 'nežnim dušcam' v nebesih. Torej je pekel le neke vrste izolacija problematičnih oseb od 'pridnih'.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Barakuda1 ::

TESKAn:)

Vajin zaključek je bil povsem zgrešen in nima z učenjem RKC, kaj dosti skupnega.

Beernarrd ::

Maketa:
Me prav zanima kam so šle duše pred izumom krščanstva,ker pač niso bile kršćene in niso imele pogojev za zveličanje.Menda niso čakale vsa ta tisočletja v nekakšni čakalnici na prihod Đizusa.
Mislim podn od podna.Če ovčicam paše skupinska psihoterapija (beee beee beee)naj le to prakticirajo;vendar ne na škodo ostalih.

Najprej: za vsakega se najde svoj trop, pa ni nujno, da bleja.

Sicer pa točno tako. Dejansko je govora o nekakšni čakalnici (gl. kkc 632->). Gre za skrivnost velike sobote, ki je lepo prikazana na marsikateri pravoslavni ikoni (tista, ko Đizus daje roko dvema človekoma, ki se nahajata pod zlomljenimi vrati). Čakalnici pravi sveto pismo "inferi", kraj umrlih (kraj seveda ne v dobesednem smislu), znana je tudi kot šeol in pa hades. Kako dolga pa so bila tisočletja v tej čakalnici, pa je nepomembno, ker je bila zunaj časa.

Saladin: "lahko samo upa" sem nekoliko karikiral, gre pa za . Cerkev ni še za nikogar rekla, da je v peklu, da pa so postali svetniki (torej so v nebesih) "nedolžni otroci" pa je znano. Za to, da bodo tudi nekrščeni otroci prišli v nebesa, govorita med drugim že omenjena tradicija (svetniki) in pa človeška pravičnost (težko je verjeti, da bi božje usmiljenje zaostajalo za njo). Tako da, če smo na "milost in nemilost" prepuščeni božji volji, to niti ni tako slabo (vedno se moramo otepati predstave o nemilostnem bogu, ki s prstom kaže na naše napake; ni zaman satan tisti, ki je dobil vzdevek tožnik.)

Še katekizem s tem v zvezi:
1281:
Tisti, ki pretrpijo smrt zaradi vere, katehumeni in vsi ljudje, ki ob nagibanju milosti, ne da bi poznali Cerkev, iskreno iščejo Boga in si prizadevajo za izpolnjevanje njegove volje, se zveličajo, tudi če niso prejeli krsta.

in 1283:
Kar se tiče otrok, ki umro brez krsta, nas bogoslužje Cerkve vabi k zaupanju v božje usmiljenje in k molitvi za njihovo zveličanje.


Vidimo torej, da je več kategorij nekrščenih. Za prave iskalce Cerkev pravi, da se zveličajo, za otroke pa se zaenkrat ne upa izreči, ampak nas vabi v zaupanje v božje usmiljenje (in molitvi - odvisno je torej tudi od nas vseh). In kot pravim, božje usmiljenje ni tako slabo.

Ko govorim, da so stvari odvisne tudi od nas vseh, naj opozorim na problem, da smo v grehu in milosti ljudje solidarni. Zato ni vseeno, ali otrok ni krščen po naključju ali pa zaradi izrecnega nasprotovanja staršev.

edenpač: ne vem. predstavljam pa si sceno iz schindlerjevega seznama, ko se je tip tolkel po glavi za vsak "tolar", ki ga je zapravil za druge stvari, kot za reševanje nesrečnikov. Podobno bo najbrž tudi škof videl obraz vsakega, ki bi mu lahko pomagal...

Barakuda: Med katekizmom in kanonom ni razkoraka. Katekizem (1257) pravi, da gospod sam zatrjuje, da je krst potreben za zveličanje (prim sv. pismo: Janez, pogl.3, verz 5). Cerkev enostavno ne pozna drugega sredstva za zagotovitev vstopa v božje kraljestvo. Vendar pa katekizem tudi dodaja, da je bog zveličanje navezal na zakrament krsta, on sam pa ni vezan na svoje zakramente In spet smo pri mojem "lahko samo upa".

TESKAn ::

Vem, da nima nič skupnega z cerkvijo in njenimi nauki, je pa edini, ki ohrani 'dobrega boga'.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Beernarrd ::

praviš da je bog, ki pošlje zlobne v pekel, da ne bi gnjavili dobrih, bolj dober od boga, ki pošlje zlobne v pekel, ker sami tja želijo?

No Can Do ::

//on topic

Zakaj bi morala oseba podati utemeljen razlog za izstop?
Če sem bil prisiljen, od cerkve, ki je srala drek med ljudi, da bodo šli v pekel in ne vem kam še, biti krščen in ne morem izstopiti po svoji volji lahko sam recem FU cerkev in vsi dreki tam. In če bom šel pred cerkev in govoril da bom postrelil vse, ki bodo hodili v cerkev bom zaprt, oni v cerkvi, ki pa razglašajo da bo vsak, ki ne bo upošteval cerkvenih pravil in bla bla bla izgnan v pekel in ne bodo kaznovani saj omejujeo ljudi proti volji, ne fizično ampak psihično... Kje je tu pravica?
This user may use sarcasm and cynicism
in a way you are not accustomed to.
You might suffer severe mental damage.

jype ::

Ne razumem. Kakšno zvezo naj bi imela RKC s pravico. Zakaj bi ta povezava sploh obstajala? A kaj v obstoju RKC kaže na to zvezo?

Blazs ::

Moje dekle je izskopilo iz RKC. Ni nobenga problema. Gres v zupnijo kjer si bil krscen, zupnik potegne ven eno debelo buklo(krstno knjigo), tem napise da si izstopil iz RKC in podpises. To je vse.
Notranja vez je pa itak en bullshit. Tisti ki hoce izstopiti itak nikoli ni imel notranje vezi.

BigWhale ::

Po dolgem casu en pameten post na to temo. :)

poweroff ::

Vprašanje je posredno povezano z izstopom iz RKC. Trenutno je v Sudanu zaprt Križnar. Nekje sem zasledil, da so ga prisilno pomuslimanili. Kako pa je s tem?

Mislim - če ti tega ne priznavaš, pač ne priznavaš. Kako je v tem primeru z vezjo z Alahom?

BTW: krsti pa lahko človeka vsak kristjan, ne samo duhovnik. Poleg tega obstaja tudi "krst želja", ko se na nek način krstiš sam.
sudo poweroff
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Verouk kot oblika pranja možganov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
30817835 (13218) Barakuda1
»

RKC d.d. (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18113724 (4810) borchi
»

tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1088758 (6580) cbelica

Več podobnih tem