» »

zamenjava opreacijskega sistema

zamenjava opreacijskega sistema

bbbana ::

na računalniku imam nameščen OS windows 2000. hočem zamenjati oziroma namestiti windows xp, imam cd original. Ne vem ali lahko to sama naredim, sicer na računalniku nimam nič kaj tako pomembnega, razen glasbe, slik, ipd. razen skb net-a za plačevanje računov. Mi lahko kdo pove postopek oz. kakšne nasvete preden se lotim, sicer imam pisna navodila zraven cd-ja. Kako se potem "znebim" starih windowsov?
Hvala

muzičar ::

Dobro bi bilo da bi si vse podatke, ki jih rabiš nekam shranila -> če imaš pekača potem jih zapeci na CD ali DVD. Ko to narediš in si prepričana da lahko vsebino diska oz. vse podatke, ki jih imaš sedaj, pobrišeš se lahko lotiš dela.

Upam da veš kaj to BIOS je. Namreč v BIOS-u je treba potem nastaviti "1st boot device" na CD-ROM oz. tisto optično enoto, ki jo imaš. V BIOS prideš tako da ob zagonu rač. pritiskaš tipko DEL oz. če to ne deluje imaš potem več možnosti kot so TAB, F1 ali pa F2. No ko si v BIOS-u poiščeš tam kjer piše BOOT (ta beseda je verjetno v stavku kot naprimer BOOT DEVICES ipd.) in tam nastaviš 1st boot device na CD-ROM. Potem še izbereš "save and exit BIOS" in počakaš da se rač. resetira, nato pa ko ti bo na ekranu napisalo "press any key to run setup...." pritisneš bilokero tipko in že letimo. Pokaže se ti modri zaslon kjer se nekaj dogaja. Ko se to neha dogajati nadaljuješ (najberž znaš angleško tako da ti to ne bo težava). Verjetno ti bo pred namestitvijo rekel da že obstaja en OS in da pritisni tipko esc za nadaljevanje -> pritisni esc in nadaljuj. Potem bo pa treba formatirati C: . To boš najberž naredila tak oda takrat ko boš imela na izbiro particije (C: D: etc.) boš izbrala C: in v naslednjem koraku izbrala "format using NTFS file system" (nekaj takega, govorim na pamet). Ko bo končal se sprehodiš malo okol za 10min in počakaš da se konča pri del. Po resetiranju rač. boš vstopila v "setup" od tam naprej je pa zelo simple. Paziti boš le morala da boš izbrala "slovensko" tipkovnico in če imaš raje tudi slovenski jezik (drži se tiste knjigice oz. navodil, ki jih imaš ziher piše notri kako pa kaj).

Ko bo vsega hudega konec boš imela nov sistem. Treba bo na novo naložiti vse programe, ki si jih prej imela, prenesti vse stare podatke in naštimati skb net (pa še kaj se bo našlo). To je to.

M-XXXX ::

Navodila najbrz vsebujejo tudi opis postopka FORMAT? Ko boš formatirala se ti bo čisto vse z diska izbrisalo.

ToniT ::

Lahko pa Windows 2000 enostavno nadgradiš!

trademark ::

Obvezno izvozi in shrani certifikat za skb-net.

aljazh ::

skb.net ne uporablja certifikatov ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Instalacija windows Xp se prekine....

Oddelek: Pomoč in nasveti
131093 (913) amigo_no1
»

sata disk (Hitachi 7k250), namestitev

Oddelek: Strojna oprema
453200 (2224) Blind
»

"Format C" - kako narediti ???

Oddelek: Operacijski sistemi
202560 (1962) Damjan Jagar
»

Bios

Oddelek: Pomoč in nasveti
5878 (822) m.i.h.a.
»

Hellp

Oddelek: Operacijski sistemi
111210 (1078) ToniT

Več podobnih tem