» »

Excel 2003 - Ozadje

Excel 2003 - Ozadje

organic ::

Pozdrav

Tole sem studiral pa mi ne rata nikakor tko kot bi rad; namrec na excelovem worksheet-u mi gre, ko koncam z vsem, na zivce "mreza med celicami" ki se vidi na screenu - dosedaj sem enostavno izbral za ozadje belo barvo in se tej mrezi izognil. No, zdej sem dal pa za background logo ene firme in ta logo ne prekrije te mreze. A je varijanta da se to "skrije"?

In, o makrih pojma nimam. A ma kdo na lagerju macro za "print" in "print preview", da bi ga postavil v sam worksheet?

Eh, upam da ne zveni prevec komplicirano tole :)

Hvala za info

Oxford ::

A ima tisti logo prozorno (transparent) ozadje? Če ga ima, potem pretvori logotip v nekem grafičnem programu v JPG z belim ozadjem.


Glede Print in Print Preview pa tole: sploh ni težko narediti makra. Lepo pojdi na Tools (Orodja) -> Macro (Makro) -> Recor new macro... (Posnemi nov makro...). Lepo vnesi ime makroja in klikni OK (V redu). S tem se ti bo na workshhetu pojavila dodatna orodna vrstica (čisto kratka), kjer je gumb za zaustavitev snemanja. Z miško klikni na File (Datoteka) -> Print... (Natisni...), izberi ustrezen printer in pritisni OK (V redu). Nato zaustavi snemanje makroja. Vključi orodno vrstico Forms (Forme) in na worksheetu nariši (!) gumb s klikom na ikono Button na omenjeni orodni vrstici. Klikni z desnim gumbom na narisani gumb in izberi Assign macro (Priredi makro). Izbereš svoj makro in to je to. Gumbu lahko še popraviš tekst (desni klik nad njim) in pa to, ali naj ga Excel sprinta ali ne.

samomas ::

Greš v Tools (Orodja)- Options (Možnosti) - View (Pogled) in pod Window options (Možnosti okna) odkljukaš Gridlines (Mrežne črte).

LP

Oxford ::

Uf, samomas, že celo večnost delam z Excelom, pa nisem vedel tega. Hvala za nasvet. :))

organic ::

Je, je......super! Hvala obema za trablsut:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: organic ()

organic ::

Holla

Se nekaj me muci. Ko v worksheetu uporabim subtotale in pa filter se graf chart pobrise (valda). A se de to kako fixirat, da kljub filtriranju podatkov chart ostane nespremnjen?

Hvala!

LP

samomas ::

Na hitro testirano in deluje. Kljub filtru imaš na grafu vse podatke.
Orodja - Možnosti - Grafikon - pod Aktivni graf odkljukaš Nariši samo vidne celice.
Ko to delaš moraš biti na listu kjer je graf.

LP:))

organic ::

Ej hvala ti ful Samomas. Mas pivo v dobrem!8-)

organic ::

Samomas, dej mi se tole povej please, ce se da nardit. Mam recimo v sheetu X logo firme in narjen hyperlink na drug sheet (kjer so charti). In ker je firm 12 in grafov se mal vec, me zanima, ce recimo kliknem na hyperlink logo firme "X" bi jst hotu, da me vrze tocno na graf te firme in ne samo v sheet, kjer je potem treba skrolat in poiskat doticni graf!

Eh, se neki. En graf mi prikazuje gibanje tecaja delnic za 1 teden. Ker je vmes vikend in borza ne posluje valjda manjkata dva dneva in posledicno dva datuma. Ok, v tabeli mam format "date" in vikend datuma nista zajeta. Ok, ko nardim "stock report" chart mi pa na os x kjer je datum avtomatsko nabije datum tud za vikend. Ne vem sicer zakaj vlece vikend, ce v tabeli ni prikazan. A se da to kje na grafu izklopit? Sem gledal pa mi nic ni kazalo na to, da se da........

Hvala ti puno

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: organic ()

Oxford ::

Namesto, da grafe vstaviš na en sam list, jih lahko kreiraš, kot samostojne zavihke (Tabs). To izvedeš tako, da v čarovniku za izdelavo grafa, čisto na zadnjem oknu (Chart location) izbereš, naj graf kreira kot samostojen graf in ne kot objekt na worksheetu. S tem boš enostavno polinkal na točno določeni graf.

Drugi problem: imaš mogoče za os X izbranih 7 dni namesto petih? To je prvo (in edino), kar mi je padlo na glavo.
:)

samomas ::

Odgovor na prvo vprašanje:
- ko delaš hyperlink določiš na kateri list naj gre. Nad tem oknom je vrstica (Vnesite sklic na celico) in tu določiš v katero celico naj gre ko klikneš. Vneseš celico (npr.A50) kjer se ti želeni graf začne.
Za drugo vprašanje:
- če imaš format celic datum, stvar ni mogoča. Vedno ti bo dalo vse dneve tudi če vmes nimaš vpisanega podatka. Če imaš vnos od npr. od 1.5.2005 do 5.5.2005 bo graf narisal samo pet dni. V primeru, da si npr. izpustil 4.5.2005 ti ga bo graf upošteval in narisal z vrednostjo nič.
Edini način, da se temu izogneš je ročni vnos datumov kot tekst in ne kot datum, potem bo graf tak kot si ga želiš. Je pa več dela z ročnim vnosom datuma.

Še nekaj iz Excelove pomoči:
Uporaba datuma na grafikonih
Kadar iz podatkov delovnega lista ustvarite grafikon, ki uporablja datume, in ti na grafikonu sestavljajo os kategorije (x), Microsoft Excel samodejno uporabi časovne osi kategorije.

Prikaz datumov Časovna os kategorije prikazuje datume v kronološkem zaporedju v določenih intervalih ali v osnovnih enotah, tudi če datumi v delovnem listu niso urejeni po vrsti ali niso v isti osnovni enoti.

Excel najprej nastavi osnovno enoto za časovno merilo (dnevi, meseci ali leta) glede na najmanjšo razliko med katerima koli datumoma v podatkih. Če imate na primer podatke z vrednostmi delnic, kjer je najmanjša razlika med datumi sedem dni, nastavi Excel osnovno enoto na dneve.

Osnovno enoto lahko spremenite na mesece, če želite videti spreminjanje vrednosti delnic skozi daljše obdobje, kot v prvem grafikonu v primeru. Osnovno enoto spremenite tako, da kliknete os, v meniju Oblika kliknete Izbrana os in nato na kartici Merilo izberete želene možnosti.

Čas in grafikoni s časovnim merilom Grafikona s časovnim merilom ne morete narediti iz podatkov, ki so bili izmerjeni v urnih, minutnih ali sekundnih intervalih. Osnovne enote grafikona s časovnim merilom so lahko le dnevi, meseci in leta.


LP:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: samomas ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

timeline v Excelu

Oddelek: Programska oprema
151382 (1250) kuglvinkl
»

Generator word dokumentov

Oddelek: Pomoč in nasveti
91126 (781) Pina
»

Excell - osveževanje pivot tabele

Oddelek: Programska oprema
163951 (3562) klemenSLO
»

Excel in dinamično risanje grafa

Oddelek: Programiranje
81311 (1148) Good Guy
»

Excel in graf

Oddelek: Programska oprema
51283 (1113) bluefish

Več podobnih tem