» »

XP-ji ali čudna druščina hardvera. Kdo je kriv?

XP-ji ali čudna druščina hardvera. Kdo je kriv?

Fico ::

Imam vprašanje za vse, ki imajo ali , še bolje, so imeli težave z windowsi XP in/ali hardverom kot je K7S5A, slab hladilnik, čudna kombinacija strojne opreme...

Imam naslednjo konfiguracijo:
plata: ECS K7S5A
procesor: Duron 600
RAM: 2×128MB Samsung DDR 2100
napajalnik: običajni 235W
CD-ROM: LG 48×
Disk: Maxtor 8,4 GB
Grafična kartica: Chaintech Cirrus Logic GP-5464 PCI(vem ja, zrela je za odmet, v načrtu je že druga)

Pri inštalaciji XP-jev sem mi pojavljajo težave. Vsakokrat preden se prične kopiranje datotek na disk mi inštalacijski program javi napako v stilu: "... disk is corupted ...". Poskusil sem že z različnimi oblikami inštalacije (na formatiran disk, na neformatiran diskz različnimi datotečnimi sistemi FAT, FAT 32, NTFS, kot nadgradnjo ME-jev, z izklopljenimi zadevami v BIOSU...), rezultat je bil vedno isti. Preveril sem že RAM-e, poskusil sem z drugim diskom, rezultat je isti. Poizkusil sem tudi z drugo grafično, ki je tudi nepodprta - ATI Video Expression, brez sprememb. Windows ME delujejo na tem računalniku brez problemov.

Kje bi lahko bil izvor težav? Tenutno najbolj sumim nepodprto grafično kartico na PCI-ju. Ali je to možno? Hlajenje procesorja ni najboljše vendar se mi v ME-jih ne sesuva zaradi pregrevanja. Bi lahko bila previsoka temperatura procesorja kriva za nerazumljive dogodke?
Načrtujem nakup grafične kartice Geforce2 MX. Ali bo delovala v tem sistemu brez problemov? Ali bo delovala vsaj v ME-jih tako kot je trebe? Ali bo morda celo rešila probleme in bom končno lahko pričel uporabljati malce boljši operacijski sistem.

Vprašanj je dovolj za celo četo vedeževalk. Upam, da je rešitev dosti preprostejša. S svojimi močmi sem že pri koncu zmanjkuje mi idej. Prosim za pomoč. Hvala za odgovore!

Včasih zanesenjak - danes obupanec :)

JLP ::

Dej probej dobit en drug CDROM pa z unmu probat. To da grafična kartica ni podprta neb smel vplivat na inštalacijo an. Pa seveda če maš skopirano/piratsko verzijo WinXP pol je lahk tud slaba kopija.
Live long and prosper!

Jaxx ::

Hmm... Maxtorjevi diski in SiS plate se ne marajo preveč.. IBM, WD dela bp. Grafična pa tle res nima veze!

matjaz000 ::

Tudi jaz bi zamenjal CD rom (Teac). Ali poznas koga, ki mu je s tvojim CD -jem uspelo instalirat WinXP? Poskusi s kaksnim drugim CD-jem.

Pisk ::

imel problem z diskom na k7s5a le da brez erorjev. disk je nastavilo na pio only in nisem mogel nastaviti drugace. sedaj je gor 98se in dela bp. disk IBM 40 ta nova 7.2 serija (ne dtla).
Ti bom jaz enkrat zapiskal!!!!!!!!!

Fico ::

Na žalost je slišat kot da vas spodbijam, :\ vendar sem samo tako obupan , da sem že skorajda vse od predlaganega že poizkusil.

Poizkusil sem inštalirat že na drug disk (15GB IBM) - ista napaka ;((.
Inštalacijski CD-ROM sem uporabil že na drugem računalniku kjer je deloval bp.
Da bi bil CD-ROM kriv? Lahko ga poizkusim menjat, vendar ne vidim smisla, ker delujejo ME-ji brez problemov, torej bi dejal da hardversko CD-ROM ni kriv, pa še podprt je v HCL-ju.

Ko bi vsaj lahko našel izvor napak. Če je matična, jo pač jo pač fuknem nazaj na pult. Če je kaj druga, menjam. Samo, da me neha enkrat jebat >:D. Ali pa, da mi vsaj nekdo reče - kriv je M$. Hvala za vse vaše odgovore :D!

Fičo

Highlag ::

Am a si že probu CD na disk skopirat, pa potem inštalirat iz diska? Že zelo dolgo nazaj sem imel W98 kar na rezervnem disku. Vsakršna inštalacija je bila blazno hitra :D

Ne vem pa če to dela :-(

MTB ::

Včeraj sem imel podoben problem. Ves hardver se, zmetal ven, razen grafične (GF). Še vedno isto. In potem?
Od 2x128 Mb RAM-a sem enega vrgel ven. Delalo BP. Ker sam nisem verjel, sem sformatiral disk in naredil vse še enkrat. Spet BP. Potem sem RAM-a zamenjal, se pravi tisti ki je bil zunaj je šel not, oni drugi pa ven. Spet je delalo brez problema. Ko sta bila skupaj - NAPAKA. Oba RAMA sem stestiral in oba sta bila OK. Tako sem mašino inštaliral le z 1x128, po inštalaciji pa sem vstavil še drugega. Če bi mi kdo to povedal, bi se mu verjetno smejal, tako pa...

RS

krucymucy ::

pa dej ram tko da bosta zasedena 1 pa 3 slot!!! Vsaj tko je nekdo reku da je najbolj...

DeLonghi ::

Se popolnoma strinjam z RSjem
FICO>tudi jaz sem imel podobne probleme...ze pri sami instalaciji mi je javilo napako da ne najde nek file na CDju..isto pomislil da je nekaj narobe s CDjem ali CD-ROMom-potem ugotovim da je kriv RAM..po zamenjavi le-tega je bilo vse BP

RS< ni dobro da imas notri ram ki ti je delal probleme pri instalaciji-zamenjaj cimprej, ker ob priliki ko bos obremenjeval masinko ti bo pokazal zobe in skresiral system
..................................
Zbogom in hvala za vse ribe

D.A.

Fico ::

Lep pozdrav!

Upam, da se je pričel zvitek težav razvijati :\. Predvčeraj sem testiral RAM z MEMTest-om. Pri testu št. 4 mi prične javljat napake. Poizkusim ponovno. Spet isto. In še enkrat. Vedno na istem mestu. Pričnem sumit RAM ;(.
RS in DeLonghi: Kot vidim, nisem edini in zanimivo, da sem sam prišel do iste ugotovitve kot stami jo podala vidva.
No, da povem dalje. Včeraj grem kupit boljši hladilnik za procesor in glej MEMTest ugotovi, da je RAM v najboljši formi :). Kdo bi si mislil. Naslednja stvar. Pomnilnik nenadoma prične delati tudi pri frekvenci 133MHz, kar prej ni :D.
Moja teorija je naslednja: Zaradi prevročega procesorja so se pojavljale napake, ki so za XP-je usodne, medtem, ko ME-ji nekako živijo z njimi. Napaka se pa odraža v napačnem delovanju pomnilnika (npr. zapiše bfbfbfbf, prebere bfbfffbf).
Sedj upam, da bo tudi inštalacija XP-jev uspešna in samo delovanje tudi :\. Bom poizkusil v naslednjih dneh.

Fico

Fico ::

Na žalost moja teorija ni bila pravilna...
Vstavil sem grafično kartico GeForce2MX in jo preizkusil v Windowsih ME. Rezultati so bili po pričakovanjih dobri. Torej vse lepo dela.
Navdušen nad uspehi sem se odločil, da bom spet poizkusil naložiti Windowse XP. Pričnem z namestitvenim postopkom (kot upgrade). Vse lepo in prav do prvega butanja v XP-je. Isto kot prej: pred kopiranjem datotek mi javi napako "Unable to install...disk is corupted...". Nakar poskusim butat v ME-je. Modri zaslon in system halted. Zaženem v varnem načinu in najdem na disku kopico napak (v nekaj ključnih datotekah od ME-jev in v datotekah, ki jih je skopiral inštalacijski prigram XP-jev.
Zaključek: Ob delovanju inštalacijskega programa se pojavijo v ME-jih napake pri delu z datotečnim sistemom.
Zakaj?????
Sedaj sem zamenjal že vse kar je bilo možno. Isto je ostalo le še: procesor, matična plošča, CD-ROM, RAM-i (pa še te sem že pretikal, iztikal, vtikal, poskusil samo z enim - skratka vse kombinacije. Pa še stestiral sem ga.) in napajalnik. Na tem procesorju so XP-ji že delovali. Torej ostaneta matična plošča in CD-ROM (nekateri ste to že predlagali, vedno bolj se nagibam tudi sam v to smer).
Je komu kaj več jasno kot meni???

Fičo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Formatiranje-Težave

Oddelek: Pomoč in nasveti
241740 (1159) luksorzi
»

Nameščanje Windows XP pro in NTFS format

Oddelek: Operacijski sistemi
161560 (1361) fenomen79
»

ne da se naložit Xp-jev, ali linuxa ali katerega koli drugega sistema

Oddelek: Operacijski sistemi
131080 (902) Daedalus
»

redhat 8.0 zamrzne pri instalaciji

Oddelek: Operacijski sistemi
241261 (1029) medjugorje-si
»

POMAGAJTE-NE RAZUMEM VEČ NIČ

Oddelek: Pomoč in nasveti
201725 (1266) Kriko

Več podobnih tem