» »

Klišeji v ameriških akcijskih filmih

Klišeji v ameriških akcijskih filmih

«
1
2 3 4

Trdi ::

Med čiščenjem diska sem našel kar mnogo let staro negodovanje, ki sem ga ustvaril, naslov je enak naslovu teme. Zbral sem 23 klišejev v tovrstnih umetninah in jih tudi na kratko opisal. V bistvu - bi rad več. :D Torej odpiram lov na klišeje in pravila v ameriških akcijah. Hvala za pomoč.

P.S. To ni mišljeno za naštevanje filmov in prizorov, je bolj za foro. :D
Trdota d.o.o.
  • zaklenila: Looney ()

MarkV ::

Akcije?:D

Commando stil: ekipa najboljših komandosov na pomembni misiji, ki bo rešila svet. Polovico ekipe umre na misiji, druga polovica pa se krvavo maščuje in pobije 200x večjo skupino teroristov/zlikovcev. Nemogoče akcije in veliko eksplozij.

Katastrofa stil: katastrofa ogromnih razsežnosti zajame vso zemljo (velika ledena doba, jedro zemlje bo počilo, meteorit, pošasti, bolezni) nakar skupina nadobudnih znanstvenikov (ameriških) vse reši in problemov naenkrat ni več. Zanimivo da najbolj najeba amerika. In to vedno:D

Orientalski stil: đeki čenu ugrabijo sestro/mačko/kanarčka, nakar se maščuje in pobije 1213 ljudi (po stopnjah). Ko pride do big bossa sledi dolg dialog (3 min) nakar krajši pretep (20 min). đeki čen zmaga in dobi nazaj sestro/mačko/kanarčka. Polno eksplozij in nemogočih akcij.

Vojaški stil: pehotna skupina se zgubi v gozdu in izgubi stik z bazo, večina jih umre a par jih preživi. Nemogoče akcije in nerealni prikazi "junaštev". Odrešitve v zadnjem trenutku.

:D :D

Goldee ::

Za ameriške akcijske filme je predvsem značilna pištola/brzostrelka s katero streljaš v nedogled in je presneto natačna, a nikoli ne zmanjka municije oz. se ne pregreje cev.8-) Z njo naš glavni lik pobije 100+ zlobnežev na film. Značilne so tudi atraktivne eksplozije, predvsem avtomobilov. Avtomobil eksplodira šele, a takoj po tem, ko se glavni igralec izvleče iz njega. Značilne so tudi lepe, prsate in dolgonoge ženske, ki imajo v nekaterih filmih celo glavno vlogo, a povečini le stransko, v katero se potem naš glavni junak zaljubi in seveda vice versa (aja, in ta ženska ima ponavadi na začetku filma tipa, ki pa jo pretepa in je slab z njo). No, pa da ne pozabimo omeniti še lepih in hitrih avtomobilov. Pa še kaj bi se najdlo :)
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

neres ::

En film, ki je zbirka teh klišejev (po southparkovsko): Team America: World Police

TESKAn ::

Kliše vozil. Velik neroden avto/vesoljska ladja/tank bo brez problema držal tempo in sledil mnogo okretnejšemu vozilcu, v katerem je glavni junak. Tako lahko velik SUV brez problema sledi poršeju na prazni avtocesti ipd.

Kliše postavljanja 'in the line of fire'. Ne vem zakaj, ampak vedno se ena taka majhna, okretna vesoljska ladjica postavi direkt pred 'big gun' velikega neokretnega space cruiserja. Ki jo potem seveda lepo spraži.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Fatboyslim ::

Amreiški športni kliše filmi. Like ko v zadnji sekundi glavni igralec zadane gol/koš oz. knokavtira nasprotnika; ter zmagoslavna glasba ob koncu ki privabi solze v oči

Zgodovina sprememb…

Vikking ::

Kliše killer :) priporočam ogled.

pivmik ::

Tole sem si shranil pred nekaj meseci:

Things I learned from movies.txt
Things I learned from movies (Not me dumbass)

1. If being chased through town, you can usually take cover in a passing St Patrick's Day parade - at any time of the year.

2. All beds have special L-shaped top sheets that reach up to armpit level on a woman but only waist level on the man lying beside her.

3. All grocery shopping bags contain at least one stick of French bread.

4. Once applied, lipstick will never rub off - even while scuba diving.

5. The ventilation system of any building is a perfect hiding place. No one will ever think of looking for you in there and you can travel to any other part of the building without difficulty.

6. Should you wish to pass yourself off as a German officer, it will not be necessary to speak the language. A German accent will do.

7. The Eiffel Tower can be seen from any window of any building in Paris.

8. A man will show no pain while taking the most ferocious beating but will wince when a woman tries to clean his wounds.

9. When paying for a taxi, never look at your wallet as you take out a note - just grab one at random and hand it over. It will always be the exact fare.

10. If you lose a hand, it will cause the stump of your arm to grow by 15cm.

11. Mothers routinely cook eggs, bacon and waffles for their family every morning, even though the husband and children never have time to eat them.

12. Cars and trucks that crash will almost always burst into flames.

13. A single match will be sufficient to light up a room the size of a football stadium.

14. Medieval peasants had perfect teeth.

15. All single women have a cat.

16. Any person waking from a nightmare will sit bolt upright and pant.

17. One man shooting at 20 men has a better chance of killing them all than 20 men firing at one.

18. Creepy music coming from a graveyard should always be closely investigated.

19. Most people keep a scrapbook of newspaper cuttings - especially if any of their family or friends has died in a strange boating accident.

20. It does not matter if you are heavily outnumbered in a fight involved martial arts - your enemies will wait patiently to attack you one by one by dancing around in a threatening manner until you have knocked out their predecessor.

21. During a very emotional confrontation, instead of facing the person you are speaking to, it is customary to stand behind them and talk to their back.

22. When you turn out the light to go to bed, everything in your room will still be clearly visible, just slightly bluish.

23. Dogs always know who's bad and will naturally bark at them.

24. When they are alone, all foreigners prefer to speak English to each other.

25. Rather than wasting bullets, megalomaniacs prefer to kill their arch-enemies using complicated machinery involving fuses, pulley systems, deadly gases, lasers and man eating sharks that will allow their captives at least 20 minutes to escape.

26. Having a job of any kind will make all fathers forget their son's eighth birthday.

27. Many musical instruments - especially wind instruments and accordions - can be played without moving the fingers.

28. All bombs are fitted with electronic timing devices with large red readouts so you know exactly when they're going to go off.

29. It is always possible to park directly outside the building you are visiting.

30. A detective can only solve a case once he has been suspended from duty.

31. If you decide to start dancing in the street, everyone you bump into will know all the steps.
LP, Gregor GRE^

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: STASI ()

Stajerc ::

Samo eden kliše je:

Ameriški film sam po sebi.
Have a nice day.

Daedalus ::

Glavni junak vedno podre tanajboljšo bejbo:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

begy ::

Hehehe, dober primer kliše moviea je Rambo oz. nasploh vsi stalloneovi filmi. V ramboju neopazno smukne mimo vojske, čeprav imajo polno stražnih stolpov, senzorjev... Potem z brutalno silo pobije vse na poti, pot se mu vliva pa velikih mišicah, spozna žensko ki mu je postala ljubezen vendar nato - tragično in nepričakovano umre:O . Rambo uide eksploziji ki uniči celotno goro, rambo gre z tankom in se zaleti v helikopter pri polni hitrosti in nato iz gorečega železa kot hero iztopi iz tanka. V samem filmu ubije prib. 100 ljudi, v 2. in 3. delu se amerika kajpak bori proti sovjetom...

V rockyju vedno znova in znova zmaguje. Prikazen je naporen trening pred vsakim matchem. V philadelfiji teče skupaj z približno 1000 otroki sredi mesta, brez avtomobila...

Lp
hehehe

STASI ::

V vseh blockbusterjih je happy end. :D
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

pivmik ::

Črnc umre.
LP, Gregor GRE^

mchaber ::

Men pa najbolj bode v oči prizor, ko dežuje in potem kamera iz tal snema lužo. Mimo pa pride komandos pa stopi ravno vanjo, samo da špricne:)
.

begy ::

Ali pa ko v kakšnem action filmu hero beži pred točo iztrlki potem pa nekdo vrže bombo ali pa grozi da bo avto eksplodiral, pa naš hero beži v počasnem posnetk in se vrze tik pred eksplozijo. potem pa leti po zraku, pade na tla, se pobere in nadaljuje pot

Lp
hehehe

SodVina ::

Ko je negativec pred tem, da ubije glavnega junaka, mu vedno izpove zelo zgodbo.

Nihce ne uboga, ko se mu rece, naj kje pocaka (stay here)

Goldee ::

...seveda mu takrat drži pištolo na glavo.

1) Ko nekdo preteče čez cesto je vedno polna prometa in glavni igralec jo seveda odnese brez praske, veliko avtomobilov pa se zaradi tega zaleti.
2) Policisti ne znajo vozit in se vedno zaletijo eden v drugega.
3) Glavni igralec še vedno stoji po X udarcih na gobec.
...
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

jest10 ::

V družini glavnega junaka je ponavadi hči v puberteti in iznajdljiv sin z okoli 12 let

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

Bob Rock ::

ce pride do nesrece, se obvezno odkotali ratkapa

gume vedno cvilijo...tut ce je mokra cesta

glavni junak nikol ne spara s sarzerjem...ko se sprazni, ga pac vrze in vzame novega, polnega

u vietnamu so vse bitke dobil americani...zacuda ne tudi vojne
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

iskra ::

V ameriških filmih same lepotice/lepotci, realnost na cesti pa obratna - vsi so debeli :\
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Ejsi_Disi ::

Ko se negativci spravijo na našega heroja, recimo vseh 33, bojo počakali, da bo prvo prvega namlatil, potem drugega..., vsak posebej. Dokler ne pride na vrsto zadnji - boss. Kot da bi špilal Mariota. :D

Zgodovina sprememb…

T-h-o-r ::

junak nikdar ne bo zadet, četudi 20 bad guyov strelja nanj s strojnicami, on pa bo vse ubil s pištolco

MarkV ::

junak nikdar ne bo zadet, četudi 20 bad guyov strelja nanj s strojnicami, on pa bo vse ubil s pištolco


Bi še dopolnil: ali pa bo zadet samo toliko da mu bo malo kože pobralo, pa bo pritekla kapljica ali dve krvi. Potem glavni junak totalno pop*@!( in pobije 2000x več bad guyev.

Poldi112 ::

Ma ne, vedno jih posteno postrelijo, ampak to junaka ne moti, on ignorira rane in bolečino.

Pa vedno je kakšna scena ko vidiš kolikokrat je že bil ranjen. Pač, veteran.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

klemen22 ::


Kralj klišejskih filmov.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

A. Smith ::

"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

klemen22 ::

Vav dali so mu oceno 7/10. Saj ni res pa je:D
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

klemen22 ::

Evo ko smo glih pri klišejih, zdej ob 20.00 se je začel en film z Van Dammom v glavni vlogi. :D
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

T-h-o-r ::

I love karate, it's like a bible to me. But deep inside I'm so I mean, I'm so sensitive :P

gkovac ::

Včeraj sem gledal XXX (z Vin Dieslom, da ne bo kakšne pomote) in sem videl klasični kliše:

"good guy", ko ga ujamejo zbija (neumne) šale na račun tistih, ki so ga ujeli. Bolj, ko je situacija "resna" bolj se on dela norca. (primer je ravno XXX in pa recimo Tango and Cash).
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Ch4N93 ::

pa recimo skoki z motorjem 3m v zrak na ravni podlagi (kao), medtem ko je v zraku, 3-5 krat navije plin do ful obratov (skok pa predvajan v počasnem posnetku), pa recimo vožnja po cesti ter nenormalno veliko prestavljanja (navzgor, kot da ima 20 brzin :).

pa vožnja po kaki zaviti, nepregledni cesti, ko se 2 peljeta vštric vedno pripelje tovornjak nasproti, nato pa besno hupanje...
Ni nam lahko...

Trdi ::

Odlično, fantje, ste v formi. Zbirko bom lahko povečal na 30 komadov. :D
Trdota d.o.o.

sverde21 ::

Hehe Segal je res specjalc na tem področju... najprej 10 bad guyev meri z kalašniki vanj, on gre proti njim z rokami skupaj tak čist mirno, nasledno sekundo jih pa lama k majmune z eno roko :D .

Pa če je kdo gledu Transporter 2 :) Glavn igrelec vidi bombo na dnu avta v luži, ki je v garaži!! Nato se normalno odpelje, po 100m ko ga kao ne vidjo več zašalta v 9 prestavo :D naredi 360° flip in zahakla bombo z kavljem bližnjega žerjava, v tistm bomba eksplodira in on brez prask prileti direktno na kolesa in se odpelje naprej ;)
<?php echo `w`; ?>

jeryslo ::

najbolje bedne so mi pa te fore, ko naenkrat nalomi 10 bad guyev in vsi hodijo do njega en po eden. Kva pa drugi delajo vmes, čakajo? :). Že če grejo trije na tebe ti nobena borilna veščina ne pomaga, ker te bo zmerom lahk ker od uzadi po buči vsekal:)

Fatboyslim ::

Najbolj debilen film glede klišejov in ogromnih naključij je IMO bil Van Helsing

Trdi ::

Jeryslo, ta kliše je res idiotski, ja, tudi tu je omenjen po mojem največkrat med vsemi, kar samo kaže na to, kako zelo moti gledalce. Sam sem ga poimenoval "Fair-play" pravilo. :)
Trdota d.o.o.

Goldee ::

Glavn igrelec vidi bombo na dnu avta v luži, ki je v garaži!! Nato se normalno odpelje, po 100m ko ga kao ne vidjo več zašalta v 9 prestavo :D naredi 360° flip in zahakla bombo z kavljem bližnjega žerjava, v tistm bomba eksplodira in on brez prask prileti direktno na kolesa in se odpelje naprej
Ja ja, to je tud mene vrglo na rit od smeha... :D

Men pa je drgač huda nadaljevanka Teksaški mož postave. Tam vsi znajo karate. Najsi bo to 15 letni mulc oziroma 50 letni oča... vsi znajo karate muve.. in seveda jih potem Chuck Norris razbije (po možnosti z round-house kickom™©)
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

rdecaluc ::

chuck norris je itaq svoja tema ... men je blo najbolj usec napihnenci ko je "glavni igralc" zajel 20 metkov in jih vrgel v sovraznike pa so usi pomrl ... res da je to parodija na filme sam useen.
Est modus in rebus. ,typos

sid911 ::

Bad guy-i so ponavadi ruskega, arabskega, nemškega ali latinskega porekla, največkrat so oboroženi s kalašnikovi. Ko zajamejo glavnega junaka jim ta pobegne iz strogo zastražene hiše kljub temu da je privezan na stol in je ob njem pet goril z uziji, on bo tistega ki ga hoče fentat onesposobil ( pred tem si bo nekako odvezal roke) in ostale postreljal.

Če gre za kak policijski film je glavni junak obvezno suspendiran. Seveda zaradi tega ker vztrajno hoče glavnega badguy zgrabit in pri tem prekorači svoja pooblastila.

Če z letališča A vzleti letalo z glavnim junakom tipa X bo na letališču B glavni junak pristal z letalom tipa Y čeprav nikjer ni prestopil.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

jRk0 ::

seagal ma 7. dan crnega pasa v aikidu btw...chuck norris pa v tekvandoju pa karateju tud crne plus da je bil prvak...

sicer je vse mal klisejsko potem, ampak oprosti, 10 slo-techovcev vsak posebaj komot polozi =)
You fuck up once, you loose two teeth.

klemen22 ::

sicer je vse mal klisejsko potem, ampak oprosti, 10 slo-techovcev vsak posebaj komot polozi =)

Ja no 10 geekov verjamem da položi Chuck Norris ali Seagal. Samo v filmih nastopajo ostali badassi ki so videti vsaj tako nevarni kot sam Seagal.
Jaz bi reku da gredo po klišejskosti najbolj znani igralci takole:
- Seagal
- Chuck
- Van Damme
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Ejsi_Disi ::

Se spomnim enga filma, ko so imeli ameriški specialci (Tjulni) Kalašnike z dušilcem.:D In dostikrat sem že videl, da imajo raznorazni specialci čisto zgrešeno orožje.

Bombo se onesposobi vedno v zadnjih sekundah. Bognedaj pol ure prej. Mora pisat - 003 na števcu.

Nikoli v življenju ni pilotiral, ampak vseeno bo pilotiral Boeinga 747 in z njim pristal ter rešil vseh 200 potnikov.

Ko ga lovijo in se usede v avto ne bo NIKOLI vžgal v prvo. Parkrat ga 'zavergla', 3x zakolne in potem šele avto vžge.

Zgodovina sprememb…

klemen22 ::

Še fotke tega badassa z imenom Chuck da bodo neposvečeni vedeli o kateremu gre govora:
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: STASI ()

MarkV ::

Ne pozabit na Sean Connery-ja. Za moje pojme ma on tudi enih par groznih klišejskih cvetk. To že niti ni več tolko kliše ampak humor:D Ali pa parodija.. Kdo ve

kunigunda ::

Vcasih je obstajala stran na netu www.moviecliches.com ampak je zgleda sla.
However, google cache ima se vedno podatke :)

Tukile


Na vse teme kliseji

BigWhale ::

Vsak avto, ki pade v prepad explodira.

Goldee ::

Vsak nož se odseva, tudi v temi.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Vajenc ::

Ameriška zastava, se mora vsaj 1X pojaviti v american filmu.

Skoraj v vsakem filmu, kateri se dogaja v bližnji sedanjosti, se vidi nekje hrošča (VW).

dmok ::

Policija pride ponavadi šele takrat, ko je glavni negativec ravnokar premagan.
Žrtev želi poklicati policijo ravno v trenutku, ko nekdo prereže telefonski kabel.
Potem ko ženska udari napadalca po glavi se ta zbrihta še ravno ob pravem času, da jo lahko zgrabi za nogo.
Notranja vrata sobe, v katero so se zaklenile žrtve so tako močna, da jih mora obilen napadalec velikokrat razsekati ali pa se vsaj nekajkrat zaleteti vanje.
Vsa okna skozi katera padajo ljudje so iz kaljenega stekla.
Avto ne vžge ravno takrat, ko se najbolj mudi.

d.

jamiroq ::

vsak nož, meč,... spušča zvok, ko ga nekdo zavihti skozi zrak (*zing* :)).
vsako orožje zelo glasno rožlja, sploh ko ga igralec povsem narahlo preprime.
ko nekdo nekomu grozi z namerjeno pištolo praktično nikoli ni naboja v cevi, saj se vsaka grožnja podkrepi z repetiranjem, kjer orožje seveda ne izvrže neuporabljenega naboja.
"gangsta" style streljanje z akjem oz. strojnicami... need i say more?
eksplozije, ki zgledajo kot ognjemeti (vključno z raketami in žvižganjem le-teh).
junaki imajo zgleda zelo veliko odpornost na toploto, saj jih pri vsem besnem rafalnem streljanju pregrete cevi na orožju nikoli ne opečejo.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elysium (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
14538793 (17881) oo7
»

kaj je fora da se v filmih ne znajo pogovarjat po telefonu?!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
548023 (4105) Unknown_001
»

Pacific Rim (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Sedem umetnosti
27560652 (53089) St235
»

še o filmskih klišejih

Oddelek: Loža
311920 (1435) OmegaBlue

Več podobnih tem