» »

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost

««
4 / 13
»»

Dr Evil ::

V čem pa je razlika med vstopom v teroristično celico in prisego?

Pravzaprav je prisega(kolaboracija) z ženevsko konvencijo pokrita,medtem ko banditstvo ni.

Komunistom nihče ni dal mandata,da vodijo upor proti okupatorju,še manj,da sodijo Slovencem.V nikakršnem pogledu niso legitimni ne legalni.

Ker so med uporom ropali in ubijali,bi mogli pred vojaško sodišče.Tako kot morajo američani.Saj vemo,kdo je pri zločinih američanov najbolj glasen, a ne?

Dr Evil ::

Ker iz partije lahko, če ugotoviš, da ne zasleduje ciljev, ki so jih oglaševali, izstopiš.


Seveda ti s krsto pomagajo,ali pa te predajo pristranskim sodnim mlinom in se te rešijo v gulag.


Dajte si že dopovedat,da NACISTI IN KOMUNISTI so ista medalja z dvema stranema.Oboje je sranje in oboje je za OBSODIT.Noben ni manj kriv!Če človek ni proti obema izmoma,potem ni demokrat.

In jype to ni.

tecumseh ::

Človeku se fučka za ideologijo.Boril se bo proti tistim,ki mu strežejo po življenju.
Aha, torej ce si belcek, potem zgornja trditev drzi, ce pa si bil s partizani, potem pa ne, kajti ti so bili 'komunajzarsko' indoktrinirani, sploh pa se niso borili proti nacijem in fasistom, ki naj bi jim stregli po zivljenju, ampak proti svojim bratom, v imenu nekega tujega bandita... Tako nekako trdis.

Komunistom nihče ni dal mandata,da vodijo upor proti okupatorju,še manj,da sodijo Slovencem.V nikakršnem pogledu niso legitimni ne legalni.
Vsak tvoj post je bolj bolan. Zanima me, kdo je dal mandat Anglezem, Americanom, delu Francozov, ... in nenazadnje Sovjetom, da so se borili proti okupatorju? Ta je bil po tvojih besedah sodec itak izmisljen... Aja, pa do tell, ce ubijes okupatorskega vojaka, potem to ni ne legalno ne legitimno? Torej pravis da bi takim morali soditi?

Dajte si že dopovedat,da NACISTI IN KOMUNISTI so ista medalja z dvema stranema.Oboje je sranje in oboje je za OBSODIT.Noben ni manj kriv!Če človek ni proti obema izmoma,potem ni demokrat.
Hm, ne vem, zakaj potem zagovarjas ljudi, ki so sodelovali z nacisti? Pa zanimivo da nisi zraven omenil fasistov, predvsem recimo klerofasistov...

Luka Percic ::

Na kateri strani? Je zaradi atomske bombe umrlo manj Japonskih deklet, žena, otrok? Kaj pa radiacija? Kaj pa tumorji, levkemije, prizadeti otroci? Boleče umiranje, ki je trajalo od nekaj ur, do nekaj tednov po padcu bombe?


Da, več mrtvih bi bilo na obeh straneh, če bi se šli "pucanja". Ena hirošima je bila le delček tega masakra ki bi se dogajal, če nebi bilo bombe. Samo na ameriški strani je bila ocena miljon vojakov.
Tebe seveda moti da so ob udaru umrli le japonci.
Tko da ideološko si zaslepljen. Moti te nesmrt Američanov ob tej potezi američanov. pa govori kako nočeš pobivanja.

tecumseh ::

Opravicevat en poboj (atomski bombi)s tem, da je bil manjse zlo, kot bi bil drug... je groteskno. Prav tako ne-locevanje med vojno in pokolom.

Luka Percic ::

Torej maš na izbiro;
1 pritisnem gumb in umre 1000 ljudi
2 ne pritisnem gumba in umre 10000 ljudi

Kaj boš naredil?

Jaz pritisnem gumb.

Barakuda1 ::

Dajte si že dopovedat,da NACISTI IN KOMUNISTI so ista medalja z dvema stranema.



Pa sej ne moreš verjet.

Tud če sledim tej tvoji trditvi, mi prosim pojasni, zakaj so potem domobranci dali zaprisego lojalnosti nacističnim oboroženim silam in Adolfu Hitlerju, ki je bil nesporno nacist.

Če že hočeš delati razlike ali enačaje tudi iz tega v kar verjetno še sam intimno ne vrjameš je pa tudi fora v levo

Nacistična Nemčija je bila okupatorska sila, komunisti pa ne.
Nacizem tudi pod razno ni bila ideologija, ki bi jo bilo vredno sprejeti.

Da pa mi sedaj upokojeni nadškof razlaga, kako so pa oni (RKC) vedeli kakšno zlo je komunizem, pa se mi maltene stemni pred očmi.
Saj ne rečem da niso. A ravno tako so verjetno vedeli kakšno zlo je nacizem.
Zakaj pa niso svoj glas povzdignili zoper nacizem?
A to pa ne. Raje so svoje vernike nagovarjali naj zaprisežejo lojalnost ideologiji nacizma, ali jim vsaj tega niso odsvetovali, al kako.
Izprijena dvoličnost, ki ji ni primere (ali jo je vsaj težko najti)


In nenazadnje a ste katoliki (po tvoji logiki pripadnosti ideologiji)izdajalci zaradi svoje ideologije. Sedež RKC je v državi Vatikan.
A res ne uvidiš nesmisla tvojih trditev.

Komunizem in social-nacizonalizem, fažizem, katolicizem itd, so svetovnonazorski pogledi na svet.
KP, je bila ilegalna - ja, tako kot pred Nikejskim koncilom delovanje kristjanov v Rimskem imperiju.

Preprosto dejstvo je, da je ena svetovnonazorska skupina pripadnikov istega naroda in iste države dala zaprisego lojalnosti okupatorskim silam, druga pa ne.

Državljanska vojna med sonarodnjaki različnih svetovnonazorskih pogledov pač ni in ne more biti opravičilo za IZDAJO

In ena največjih manipulacij je, da je kolaboracija pokrita z Ženevsko konvencijo.
Da se razumemo kaj ta pokriva.

Prebivalstvo okupirane države je dolžno sodelovati z okupatorskimi silami (ki imajo tudi svojo dolžnost) glede prometne varnosti (morajo pomagati omogočiti delovanje javnega prometa) nujne komunalne infrastrukture, osnovne zdravstvene oskrbe, pogrebne storitve, poštne in druge komunikacijske storitve. Delovati mora tudi sodstvo (vknjižbe v zemljiško knjigo in podobno)

Vse te aktivnosti se izvajajo izključno brez orožja.

Niti slučajno pa Ženevska konvencija nikjer ne omenja, da je dolžnost okupiranega prebivalstva, da da zaprisego lojalnosti okupatorjem, da od njega sprejme orožje in se pod njegovo zastavo bori zoper lastne državljane.

To, kar so storili domobranci, torej ni pokrito z Ženevsko konvencijo, pač pa je navade in gnusen akt izdaje.
p.s.

Bi pa tukaj izpostavil Luka Veliki-ga (v pozitivnem smislu). Čeprav je hud in neizprosen nasprotnik prejšnjega sistema in komunistične ideologije, je kljub vsemu zmogel toliko dostojanstva in državljanske drže, da je jasno in nedvoumno zapisal

Prisega Hitlerju seveda je bila izdaja.
Tu so stvari jasne.

Sedaj podoben akt priznanja pričakujem tudi od ostalih (dosedanjih) zagovornikov izdaje.

Double_J ::

Mene samo zanima, če bi nas okupirala Sovjetska zveza, pa bi partizani sodelovali z njo.
Bi bili pa še neki uporniki, ki bi imeli nacistično ideologijo, vodil bi jih pa nek Slovenec, Hitlerjev preverjen kader.

A potem bi bili še vedno enako dosledni, ter rekli, da so partizani izdajalci naroda, tisti drugi pa borci proti okupaciji?

Thomas ::

> če bi nas okupirala Sovjetska zveza

Kar se je zgodilo nekaterim Poljakom, naprimer.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

tecumseh ::

Torej maš na izbiro;
1 pritisnem gumb in umre 1000 ljudi
2 ne pritisnem gumba in umre 10000 ljudi

Kaj boš naredil?

Hm, tako je torej bilo, natanko so izracunali koliko jih bo pomrlo zaradi AB ter koliko jih bo pomrlo ce se bo vojna nadaljevala? Ali so morda pohabljene steli za 1.5 'smrti' in potem preracuali? So uvedli tockovanje se za nacin smrti, bolj krut in mukotrpen je stel vec, manj pa manj? Ali je bilo tako, da so izracunali koliko zavezniskih sil bo pomrlo, ce vrzejo AB ali ne? Da niso mogoce vprasali Cerkev, katero je manjse zlo? Povej kako je bilo no, prosim? Pa se moji morbidni radovednosti povej za koliko pik (ko bos povedal katero tockovanje so uporabili) je uporaba AB zmagala pred alternativo. (Aja saj res, alternativa temu je bila samo full scale napad na Japonsko ali je obstajala se kaka opcija?)

Ne vem kaj bi storil v tej situaciji z gumbom, ker ni dovolj podatkov na voljo, ce pa se ze gremo butasta vprasanja, ki imajo z realnim topicom prav malo zveze, potem pa odgovori na tole:
Imas na izbiro:
1. Pritisnem gumb in umre 1000 ljudi, med njimi moja punca, druzina in vsi prijatelji, ostanek pa je sosedov.
2. Ne pritisnem gumb in umre 10000 nakljucno izbranih Kitajcev?
What do you do, what do you do?

WarpedGone ::

What do you do, what do you do?


Točno tko.

U pizdi si. Globoko. Brez dnevne svetlobe in svežega lufta. Karkoli nardiš je kriminal Tut če nič ne nardiš je to kriminal, ker bi moral neki narest. Ni nobene lepe šanse. Približno se ti sanja kakšne so opcije. Približno se ti sanja kakšne so posledice. Vse pa so krvave. Zelo.
Smiliš se samemu sebi, poln K maš celga sveta, prekolnil si ga že po dolgem in počez. Maš pa opcijo da končaš klanje. Če je temu potrebna AB, je tako pač bilo.

Američani so končali II. svetovno vojno. Za sranje je primarno odogovrn tisti, ki ga začne, in ne tisti, ki ga konča. Američani, so ga končali. Jasno?

Situacija pri nas ni bila nič kej bolj enostavna. Domobranstvo se NI začelo s prisego. Začelo se je kot obramba pred komunističnim zločinom nad civilisti - nad lasntnim narodom. Zaradi znanega 'če nisi z nami, si proti nam'. Kmetje so hotl preživet. Niso bili ravno navdušeni, da v krasni svobodi ne bodo imeli ničesar, bo vse od vseh.
Zbogom in hvala za vse ribe

Daedalus ::

Predvsem je zelo brihtno nekaj desetletij kasneje razdeljevati političen prostor in pridobivati svoje owce na račun dogodkov, o katerih teče beseda. Sploh ko nekemu volilcu očitno ratajo nekateri dogodki takorekoč osrednja motivacija za poistovetenje z neko politično opcijo. Kako bi rekel...brihtni politiki, neumni volilci.

In slednjih sploh ni malo, če že samo tole temo pogledam.

Sicer pa samo en logičen premislek:

Domobranstvo se NI začelo s prisego. Začelo se je kot obramba pred komunističnim zločinom nad civilisti - nad lasntnim narodom. Zaradi znanega 'če nisi z nami, si proti nam'.

To je smešen argument. Ker lahko pol jaz vprašam, zakaj so pa komunisti začeli z uporom in tako (navidezno) vso odgovornost zvalim na Dolfeja. Dokler ne pride fan od Dolfeja, pa zatrdi, da je za vse skup kriva delitev sveta in reparacije, ki jih je Nemčija fasala po I. svetovni vojni. Pol se pa pojavi zagovornik ostrega kaznovanja Nemcev in spravi na svetlo, da je pravzaprav za vse skup kriva Avstroogrska politika, ki je prav silila v vojno...in tako naprej (oziroma - nazaj) do Adama in Eve.

Jebat ga, komiji so se šli revolucijo poleg upora. To je jasno ko beli dan. Kot je jasno ko beli dan, da so se anti-komiji pač postavli na popolnoma napačno stran in na koncu za to zelo krvavo plačali. Ampak - eno ne opravičuje drugega, zločin je zločin. In nekateri ljudje, ki jih imam za sicer inteligentne - bi to lahko enkrat že dojeli.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Luka Percic ::

tecumseh; ne nakladaj. Če hočeš odgovori, tvoje izmikanje je že patetično.
Če situacije v tej vojni nepoznaš pač vprašaj, drugače se pa ne oglašaj.


Kar se tiče izdajalstava.
Osebno seveda nedam dosti na zaprisege/govore/namene/,... itd..
Ampak na dejanja.

To, da je prisega Hitlerju bila izdaja, še ne pomeni da ta ni bila potrebna/logična (nevem, premalo podatkov imam). Tudi ne pomeni da je nedopustljiva. Če boš z eno izdajo odpravil drugo še toliko večjo..
.. je mogoče edina logična.

tecumseh ::

Ja, ja, to je ta nova 'resnica'. Komunisti so zacel klat vsepovprek, potem so domobranci branili svoje domove in ker sami niso bili dovolj mocni so pac rekli, izberimo manjse zlo in se pridruzili okupatorju (ki ni imel niti priblizno namena manjvredne Slovane iztrebit in zasuznjit) ter se skupaj z njim borili proti resnicnim izdajalcem, ki so kolaborirali s tujim diktatorjem in banditom.

Aja, ce bo vse od vseh, kako potem ne bodo imeli nicesar? Imeli bodo kvecjemu vse.

tecumseh ::

Luka Veliki: ne izmikaj se. Dal sem ti precej vprasanj, da me poducis, pa si ocitno spregledal.

Ce hoces odgovor na tvoje vprasanje: ce bodo izbrali nakljucne meni tuje ljudi, potem ne bom pritisnil gumba. Ce ga bom, bom ubil 1000 ljudi, ce ga ne bom, bodo drugi ubili 10000 ljudi, kaj pravis na tako logiko?

Luka Percic ::

Komunisti so zacel klat vsepovprek, potem so domobranci branili svoje domove in ker sami niso bili dovolj mocni so pac rekli, izberimo manjse zlo in se pridruzili okupatorju (ki ni imel niti priblizno namena manjvredne Slovane iztrebit in zasuznjit)


kakorkoli gledaš, komunisti niso naredili nič odločilnega, kar bi povzročilo odhod Nemcev. Še več; povzročili so požige domov, poboje veliko civilistov. Seveda so te poboje izvajali Nemci, ampak partizani(vodstvo) so jih izvali, IMO namerno. To je zame izdajalstvo ki daleč zasenči domobransko zaprisego. Torej da dajo svoj cilj pred življenja civilistov.

Dr Evil ::

Aha, torej ce si belcek, potem zgornja trditev drzi, ce pa si bil s partizani, potem pa ne, kajti ti so bili 'komunajzarsko' indoktrinirani, sploh pa se niso borili proti nacijem in fasistom, ki naj bi jim stregli po zivljenju, ampak proti svojim bratom, v imenu nekega tujega bandita... Tako nekako trdis



Komunisti so začeli klat.Pred ustanovitvijo vaških straž je bilo ubitih preko 1000 ljudi.Antikomunistov.

Ne mi začet zdaj tkat neke čudne kombinacije.Komunisti so začeli in pika.

Tud če sledim tej tvoji trditvi, mi prosim pojasni, zakaj so potem domobranci dali zaprisego lojalnosti nacističnim oboroženim silam in Adolfu Hitlerju, ki je bil nesporno nacist.



Valda da so morali dat prisego,da so prišli do orožja.Nemci pa so se tako zasigurali,da se jim to orožje ne bo proti njim obrnilo.Kljub vsemu je od nemcev izšlo manj nevarnosti kot od komunistov.Go figure:\


Da pa mi sedaj upokojeni nadškof razlaga, kako so pa oni (RKC) vedeli kakšno zlo je komunizem, pa se mi maltene stemni pred očmi.


Seveda.Podiranje cerkva,poboji političnih nasprotnikov in večji meri namišljenih,genocid skozi umetno povzročeno lakoto,gulagi,itd itd,je seveda svetu ušlo.Prosim te lepo.

Le zakaj je toliko ljudi z nemčijo potegnilo?Ker so izbirali.Končna rešitev pa se je začela nekje od sredine vojne.Do takrat so bili nemci boljša opcija.

Državljanska vojna med sonarodnjaki različnih svetovnonazorskih pogledov pač ni in ne more biti opravičilo za IZDAJO


Točno.Ampak kdo je izdal?Domobranci niso bili včlanjeni v nsp.Komunisti pa v KP.Ne bit tako slep.

To, kar so storili domobranci, torej ni pokrito z Ženevsko konvencijo, pač pa je navade in gnusen akt izdaje.


Daj ne mi s takimi.Okupator mora poskrbeti tudi za varnost.In nemci so tako,da so domobrance opremili.Če bi bili zares izdajalci,potem bi bili vpleteni tudi v druge akcije nemcev.Na primer branjenje rajha,ali skupni napad na drugo državo,kot so to počeli italjani,romuni in ostali.


Prisega Hitlerju seveda je bila izdaja.


Seveda:\ ČE ti tako rečeš.Zame so komunisti izdajalci iz čisto preprostega razloga.Domobranci so kolaborirali iz opravičljivih razlogov.Varnosti.Komunisti pa so bili zločinci že pred vojno.Vojna jim je dala le priložnost,da se zavihtijo na oblast.Naredili so le to,kar danes maotovi teroristi počnejo.

Mene samo zanima, če bi nas okupirala Sovjetska zveza, pa bi partizani sodelovali z njo.


Pri komunjažrjih je vse na ČE zgrajeno.

Luka Percic ::

Ce hoces odgovor na tvoje vprasanje: ce bodo izbrali nakljucne meni tuje ljudi, potem ne bom pritisnil gumba. Ce ga bom, bom ubil 1000 ljudi, ce ga ne bom, bodo drugi ubili 10000 ljudi, kaj pravis na tako logiko?


Tvoja čista vest je torej vredna 9000 človeških življenj.
Zanimivo.
Moje ne cenim niti na 1.

Barakuda1 ::

Daj ne mi s takimi.Okupator mora poskrbeti tudi za varnost.In nemci so tako,da so domobrance opremili.



8-O

Pa saj ni res. Ampak, ko berem, vidim da je:\

Domobranci so dali javno prisego lojalnosti in to tiji okupatorski sili, ki je slonela na dikataturi social-nacionalizma. Torej na dikaturi ideologije višje rase.


In zdaj vi meni bluzite, da je to pokrito z Ženevsko konvencijo.

NE, NI POKRITO z Ženevsko konvencijo.

Izdaja kot najnizkotnejši akt slehernika NI sestavni del Ženevske konvencije.

To vam je ideologom izdaje sicer jasno, zato pa toliko iščete druge izgovore za to gnusno dejanje.


Če bi bila izdaja pokrita z Ženevsko konvencijo, bi vi že zdavnaj tulili, da bi se slišalo samo vas, kje in kaj in kako piše v Ženevski konvenciji, tako pa ...ma saj nima več smisla.

Izdajalec je in bo ostal izdajalec.
Kaj več od njega tudi ne moreš pričakovat. Je pa to dobro vedet. JA

imagodei ::

Američani so končali II. svetovno vojno. Za sranje je primarno odogovrn tisti, ki ga začne, in ne tisti, ki ga konča. Američani, so ga končali. Jasno?

V končni fazi se strinjam. Japonci so bili agresorji in kot taki so morali računati tudi s takšnimi žrtvami. Sicer vztrajam pri tem, da se med vojno ne pobija civilistov, sicer je to, jasno vojni zločin. Danes bi za takšno dejanje, kot so ga ZDA naredile z AB, odgovorne postavili pred sodišče za vojne zločine (oz. v primeru ZDA we only wish). Vojaka, ki si stojita nasproti in se gledata preko puškine cevi, sta v povsem drugačni situaciji, kot generali, ki v topli pisarni pokažejo na točko na zemljevidu in je posledica tega poboj 80.000 civilistov.

Številke gor ali dol, civilistov se v vojni ne pobija. Sicer je pa to side point, s katerim sem želel ilustrirati, da se gredo danes Američani neke angele odrešitve, v preteklosti so bili pa kvečjemu angeli smrti - iztrebili so nativno prebivalstvo severne amerike, pobili 120.000 civilistov na Japonskem v nekaj sekundah (da ne štejemo tistih, ki so umrli kasneje)... Vse to pa je v resnici off topic, tako da ne bi več kaj dosti o tem. Bottom line: v vojni pobijaj vojake, ne civiliste.
- Hoc est qui sumus -

Barakuda1 ::

Mam za ideologe izdaje še eno vprašanje iz zgodovine

Ali je bil Urh (zločini na njem), pa še kje kaj, da ne bom predlog, pred, ali po - zloglasni zaprisegi lojalnosti?

In kako ta dejanja stlačiti v vašo "formulo" skrbi za varnost prebivalstva?

jype ::

Dr Evil> Komunisti so začeli klat.Pred ustanovitvijo vaških straž je bilo ubitih preko 1000 ljudi.Antikomunistov.
Dr Evil> Ne mi začet zdaj tkat neke čudne kombinacije.Komunisti so začeli in pika.

Jasno je, da so vaške straže zgolj družbe fantov, ki jim delo ne diši, ki so jih po nalogu vatikana nabirali cerkveni možje, da bi ohranili in povečali vpliv cerkvene fašistične oblasti, oborožil pa jih je kar okupator.

Komunisti niso nikoli nikogar ubili.

Če boš kdaj navedel kakšen vir, ga lahko morda tudi jaz.

Dr Evil ::

Torej na dikaturi ideologije višje rase.


Ta diktatura višje rase izhaja iz evgenike,darvinovih privržencev,aka ateisti,marksisti!Nacisti so bili socialisti.Svoje neumnosti so vlekli iz istih virov kot komunisti.

Saj pravim,komunisti nacisti,isto sranje drugo pakovanje.


Levaki!

imagodei ::

kakorkoli gledaš, komunisti niso naredili nič odločilnega, kar bi povzročilo odhod Nemcev. Še več; povzročili so požige domov, poboje veliko civilistov. Seveda so te poboje izvajali Nemci, ampak partizani(vodstvo) so jih izvali, IMO namerno. To je zame izdajalstvo ki daleč zasenči domobransko zaprisego. Torej da dajo svoj cilj pred življenja civilistov.

Zanimiva alternativna zgodovina. Glede na to, da vaša stran deviira od uradno priznane zgodovine, pričakujem vire. Prosim.
- Hoc est qui sumus -

Dr Evil ::

jype.S tabo se pogovarjam le če nalepiš kredibilne linke.

Tisto z komunisti,da nikogar niso ubili pa menda ne verjameš kje res.

Me zanima če je urh zares domobranski zločin.Komunisti se nekako preveč nanj sklicujejo.

imagodei ::

Ta diktatura višje rase izhaja iz evgenike,darvinovih privržencev,aka ateisti,marksisti!Nacisti so bili socialisti.Svoje neumnosti so vlekli iz istih virov kot komunisti.

Saj pravim,komunisti nacisti,isto sranje drugo pakovanje.

Ampak tisti, ki so pa naci režimu zaprisegli, so pa iz tega prikladno izvzeti? Vsaj konsistenten bodi.
- Hoc est qui sumus -

jype ::

Dr Evil> Saj pravim,komunisti nacisti,isto sranje drugo pakovanje.

Se pravi so domobranci darvinisti, ateisti in klerofašisti hkrati?

Ni čudno, da so bili tako usodno zmedeni.


Mimogrede, spominski muzej (mučilnica) na Urhu, odkar imamo "novo" oblast, nekako propada. Me zanima, kdo je za to odgovoren. Me zanima, zakaj se je treba spominjat _zgolj in samo zločinov komunizma_, nikakor pa ni lepo prižgat svečke ljudem, ki so jih mučili in zverinsko umorili veseli fantje na Urhu, medtem ko je župnik zadovoljeval svoje sadistične potrebe.

Dr Evil ::

Itak.Kaj misliš,da so hrvati arijci?

Dr Evil ::

Se pravi so domobranci darvinisti, ateisti in klerofašisti hkrati?


To praviš ti,ker smatraš domobrance za naciste oziroma komuniste.Niso bili nič od tega.Če so kolaboranti,te še ne pomeni,da so enaki tistim,s katerimi kolaborirajo.Če bi bili nacisti,potem ne bi rabili kolaborirat.Čisto logično.

jype ::

Dr Evil> Če bi bili nacisti,potem ne bi rabili kolaborirat.Čisto logično.

Res? Mislim, res logično?

Meni se ne zdi.

Kolaboracija je sodelovanje z okupatorjem.

Če si ti nacist in sodeluješ z nacističnim okupatorjem, potem nisi kolaboracionist? Nisi kvizling? Nisi izdajalec?

Jaz menim, da si.

tecumseh ::

http://wordnet.princeton.edu/perl/webwn... oz. ce kopiram: # S: (n) collaboration, collaborationism, quislingism (act of cooperating traitorously with an enemy that is occupying your country)

Dr Evil ::

traitorously ja.:\


Kaj so pa domobranci za naš narod tako slabega naredili?

Bojevali so se proti komunističnim banditom.

Kdo jim to najbolj zameri?

KOMUNISTI!

lufthammer ::

Za vse neverne Tomaže ( ne Thomase) je danes v sobotni prilogi zanimiv članek. Ja, teli "humanisti" so se tudi bolnikov in ranjencev rešili na enostaven način - po vzoru.

tecumseh ::

A tako, nov podatek imamo, belcki so izdali ne samo domovine, tudi okupatorja, ki so mu prisegli. V resnici sploh niso mislil tega kar so govorili.

imagodei ::

V totalni vojni, kakršna je bila WWII ima vsak posameznik nekako štiri možnosti.

1.) Tako kot je to storila država se lahko pokori novemu režimu, se da potujčiti in upa, da ga bodo nekoč sprejeli kot polnopravnega državljana nove države. Guess not v primeru nacizma, ki je izvajal etično čiščenje. Najbrž bi par primerkov Slovanov preživelo, ker bi v sebi imeli dovolj arijskih genov, ostali pa bi po vsej verjetnosti končali kot kurivo za centralno ogrevanje arijcev v novi Veliki Nemčiji Vzporedne realnosti.

2.) Lahko pohlevno čaka na svoji kmetiji ali svojem stanovanju in si reče "Pridružil se bom zmagovalcem!" v upanju, da bodo DRUGI, ki SO premogli toliko ČASTI in POGUMA, rešili njegovo preračunljivo rit. V bistvu zelo podobno kot prvo, samo da človek svoj otročji odnos do navijaštva v F1 ali fuzbalu (v smislu "Navijam za boljšega") prenese v veliko resnejšo situacijo.

3.) Lahko se odloči za kolaboracijo z okupatorjem in izdaja svoje sonarodnjake

4.) Smrtni nevarnosti navkljub se lahko odloči za bolj ali manj aktiven odpor proti okupatorju. To vključuje aktivno borbo, špijonažo, skrivanje pripadnikov gibanja, sabotiranje sovražnika. Karkoli, samo da ne izdajaš, čakaš, da bo tvojo rit rešil nekdo drug ali pa se že v naprej predaš.

Od teh 4 možnosti je častna le ena, vse obsodbe vredna pa tudi samo ena. Partizani so se odločili za častno, domobranci za podlo. Simpl ko pasulj. Vse ostalo je laž, sprenevedanje, potvarjanje zgodovine. Kdor ima ČAST, bo branil svojo domovino, kdor je nima, je potencialni kandidat za kolaboriracionista. Od slednjih seveda ne moremo pričakovati, da bodo kdaj na to gledali s stališča časti, tako da so njihove reakcije tukaj pričakovane.
- Hoc est qui sumus -

Dr Evil ::

Jaz bi rekel,da so partizani od vseh nekaj le od 4 ne:D

jype ::

Dr Evil> Kaj so pa domobranci za naš narod tako slabega naredili?

Sodelovali so z okupatorjem, ki je naš narod vozil v koncentracijska taborišča.

Niso bili nacisti? Blazno nacistično so se obnašali. If it walks like a duck and talks like a duck...

No ja, mogoče so bili pa res samo klerofašisti.

Dr Evil ::

Sodelovali so z okupatorjem, ki je naš narod vozil v koncentracijska taborišča.


Komunisti so tiste,ki so se iz dachaua vrnili poslali na goli otok,in ti boš govoril o koncentracijskih taboriščih?


Domobranci niso imeli niti enega,medtem ko so komunisti jih imeli dovolj za genocid.

Luka Percic ::

Zanimiva alternativna zgodovina. Glede na to, da vaša stran deviira od uradno priznane zgodovine, pričakujem vire.


Ni ravno vir, ampak če te zanima si lahko to temo prebereš.
Glede namernosti ti nemorem podati nobenega vira. Poslušal sem nekoč (preveč?) zagrizenega antikomunista, ki je trdil da ve za dokumente iz kardeljevega pisala ki govorijo o tem. Da morajo slovenski domovi goreti, saj bo le tako revolucija lahko uspela. Da kmet brez imetja je sigurno njihov in podobno. Vira ni, vzami to kot moje mnenje.

jype ::

Dr Evil> Komunisti so tiste,ki so se iz dachaua vrnili poslali na goli otok,in ti boš govoril o koncentracijskih taboriščih?

Ja, saj ni nihče rekel, da komunisti niso bili pokvarjeni. Govorimo o tem da domobranci nedvomno so pokvarjeni.

Dr Evil> Domobranci niso imeli niti enega,medtem ko so komunisti jih imeli dovolj za genocid.

In reveži so si zato sposojali kapacitete od nacistov? Rožman je ziher objavil "Outsourcing Death: Reducing Smaller Nation Genocide Costs by Employing Transnational Mass Murder Techniques" v the Economistu.

Dr Evil ::

In reveži so si zato sposojali kapacitete od nacistov? Rožman je ziher objavil "Outsourcing Death: Reducing Smaller Nation Genocide Costs by Employing Transnational Mass Murder Techniques" v the Economistu.


Popolnoma nesmiseln odgovor.:\ ;(

jype ::

Luka Veliki> Glede namernosti ti nemorem podati nobenega vira. Poslušal sem nekoč (preveč?) zagrizenega antikomunista, ki je trdil da ve za dokumente iz kardeljevega pisala ki govorijo o tem. Da morajo slovenski domovi goreti, saj bo le tako revolucija lahko uspela. Da kmet brez imetja je sigurno njihov in podobno. Vira ni, vzami to kot moje mnenje.

Mislim,. da vir obstaja, to so pisma Kardelja mislim da nekemu Alešu ali kaj je že bil, nekakšen regionalni komunistični funkcionar na primorskem. Se najde tudi z googlom, samo zdajle je pozno, se mi ne ljubi.

lufthammer ::

Mene pa zanima, koliko tukajle v resnici vas sploh ve, kaj je Rožman naredil oz. česa ni, ali vse vaše vedenje izvira iz osnovnošolskih učbenikov? Še Stanovnik je rekel, da je bil proces montiran - ?!

jype ::

Ja, kakšen pa naj bo povojni proces, če ne "montiran" ?

Nürmberški procesi so bili tudi montirani. Nobenega upanja ni bilo, da bi kdo od obtoženih dočakal pošteno sojenje, ker so tožili in sodili zmagovalci vojne.

Problem Rožmana je omahljivost. Štajerski in primorski kolegi so načeloma slabše preživeli, a vseeno preživeli vojno. On je pa igral na vatikansko karto (Vatikan je bil takrat izrazito naklonjen fašizmu) in na svojo žalost na koncu vojne ugotovil, da imajo še komunisti boljše (karte).

Če bi bil proces tak, kot se spodobi, bi itak čez slabih par let vkorakali Rusi, in potem bi se veliko ljudem, ki danes pljuvajo po jugoslovanskih komunistih, tožilo po bivšem sistemu. Če že valimo krivdo sem in tja po zgodovinskih kontekstih, pa jo dajmo do konca, ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Dr Evil ::

No povej,kaj je Rožman tako groznega storil,razen ,da se je zavzemal za vsakega ujetnika,pa če je bil komunist ali domobranc?Da slišimo.

jype ::

Dr Evil> No povej,kaj je Rožman tako groznega storil,razen ,da se je zavzemal za vsakega ujetnika,pa če je bil komunist ali domobranc?Da slišimo.

Z veseljem. Ko boš priznal, da je kolaboracija izdaja naroda, da ne le, da je bila nepotrebna, temveč škodljiva (ker če domobranci ne bi kolaborirali po vojni ne bi bilo enopartijskega sistema, ker bi dejansko obstajala alternativa partiji), da je sodelovanje z okupatorjem še toliko gnusnejše, ker je okupator dejansko izvajal genocid, ter da so katoliški odredi smrti (črna roka) pod krinko boja proti banditom zverinsko mučili in umorili številne intelektualce, sindikaliste in druge ključne nasprotnike obstoječe fevdalne družbene ureditve, ki jih je označila cerkev.

En od Rožmanovih hujših grehov se tu notri že skriva, pravzaprav.

Dr Evil ::

Torej ne veš|O

Barakuda1 ::

Dr Evil


O Rožmanu se v tej temi sploh ne pogovarjamo (razen v kolikor vam zagovornikom izdaje to prav ne pride), prav tako ne o dogodkih po vojni, čeprav so vsi do enega v tej debati povojne poboje obsodili.

Bom rekel drugače. Sogovorniki, ki jih ti žališ in zmerjaš s komuajzarji in kaj jaz vem kaj še vse, pa čeprav z njimi veze nimajo (jaz osebno že ne), so v tej debati že zdavnaj obsodili povojne poboje.

Ti in tebi podobni pa gnusnega dejanja izdaje, ki so ga izvedli domobranci še zmeraj niste obsodili.

Še huje. Med vrsticami skušate izdajo opravičiti z neko načrtovano izdajo tistih, ki ste jim najprej, pravtako z aktom izdaje, zaprisegli lojalnost.


Torej, na kratko. Vaša moralna drža je

Najprej bomo izdali lastno domovino in sonarodnjake, ob prvi priliki pa bomo izdali še okupatorje, če pa se bo kdo slučajno pojavil še prej, bomo pa izdali tudi njega.8-O

EEjjj, očitno bo potrebno parafrazirat Cankarja nekako takole:

"Izdajalci! Za izdajalce rojeni, za izdajalce vzgojeni, ustvarjeni za izdajo. Gospodar se menja, nemorala pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je moralno izkrivljen, izdaje vajen in željan!",

Hmmm, po moje se kar prepoznate v tej parafrazirani inačici, a ne

lufthammer ::

>>>>Če bi bil proces tak, kot se spodobi, bi itak čez slabih par let vkorakali Rusi, in potem bi se veliko ljudem, ki danes pljuvajo po jugoslovanskih komunistih, tožilo po bivšem sistemu. Če že valimo krivdo sem in tja po zgodovinskih kontekstih, pa jo dajmo do konca, ne?

Od kje si to potegnil? Če čebula nebi ...

Zgodovina se piše na novo, pa če vam je prav ali pa ne. Gre bolj počasi, pa bo že, na INZ pridno štejejo.

Dr Evil ::

Barakuda1,vidim,da te je marksistični virus popolnoma osvojil.Kdor ni komunist je nacist,a ne?

Nehaj s takimi,ker si prav patetičen.Polagaš nam besede v usta in lepiš na nas dejanja,ki so jih komunisti res zagrešili.

Obtožujete potem pa vas vprašam,kaj je Rožman takega naredil,pa slišim z vaše strani le tišino.Dajte no.

Nacizem je poražen,komunizem pa še živi in noče crknit.

Verjemi mi,da sem proti vsem izmom,za razliko od vas,ki ste le proti enemu in celo verjamete propagandistične pravljice.


Kaj sem še opazil pri "levi opciji".Vidim,da v vas določeni pojmi izzovejo strašne asociacije,ki pri ostalih iz ne "leve opcije" ne vzbujajo kakšnih posebnih občutkov.So vas morali pošteno indoktrinirat.

Da sprožim triger.


Fašizem je kul!"
««
4 / 13
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Prevalje - odkrito novo grobišče povojnih pobojev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11420884 (18857) Ziga Dolhar
»

Mitja Ribičič, Ozna, povojni poboji (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
454101514 (94259) jype

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586497 (5442) imagodei

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532956 (19378) IgorGrozni

Več podobnih tem