» »

Igre in širokozaslonski 16:9 ekrani

Igre in širokozaslonski 16:9 ekrani

miranpozar ::

Alo!

Kolega kupuje nov računalnik in ekran. Rabil ga bo za igre in ker budget ni pretirano omejen smo se odločili za Core2Duo 6400, Radeon X1950XTX, 2GB DDR2 RAM, itd. Zataknilo pa se je pri ekranu! Ne znamo se odločiti med 20" ali 21" navadnim (4:3) LCDjem in 22" do 25" widescreen (16:9 ali 16:10) LCDjem najverjetneje Samsungove manufakture.

Problem, ki se ga bojimo je, kako se igre obnesejo pri širokozaslonskih ločljivostih... konkretno, kako trenutno stojijo zadeve na tem področju in kako kaj kaže v prihodnje. Res bi bilo škoda vložiti dodaten denar v širok ekran in nato gledati ali porezano, stisnjeno ali raztegnjeno sliko!

Rabili bi torej nasvete koga, ki ima izkušnje na tem področju.

Hvala in LP.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

Mavrik ::

Precejšnja količina iger podpira 16:9 in 16:10 že kar po originalu, še posebej novejše. Moram pa priznati da so nekateri še itak trmasti in se jim ne da potruditi (recimo NFS: Carbon je tak).

V tem primeru nastaviš v driverjih da ti sliko raztegne (kar zgleda ko drek) ali pa da maš dva črna roba ob strani. Če hočeš za kako konkretno igro, potem povprašaj.
The truth is rarely pure and never simple.

MEDENA ::

Robertos19 ::

Kaj pa če sam monitor ne podpira za nastavljanje slike po meri? kako se obnese ta wide screen ob filmih ali tudi raztegne sliko?, ali pa recimo pri tv kartici televizijski program? kako se potem izkaže? imam nanem kupiti:
LCD 22" Samsung SyncMaster 226BW

Ima morda gdo kaj povedati o tem monitorju?

dzinks63 ::

:)) Praviš da je že izbrana grafična : X1950XTX 512MB GDDR4 PCI-E379,32 EUR[90.900,24 SIT
pa vendar bi priporočil Leadtek WinFast PX8800 GTS TDH (640 MB) 389,94 EUR / 93.445,22 SIT
ker je že DX10 in tudi zmogljivejša je test
za ekran bi rekel takole, v prihodnje bodo sigurno podpirale 16:9, 16:10 , nekatere pa že sedaj

Klemzz ::

mene zanima če se da nekak nastavt da mi nebi recimo rastegnal sliko pr špilih, ampak da bi enostavno meu črn rob ob straneh??? maximalna resolucija je 1360*768 za to pr recimo NFS Carbon igram na 1024*768...

Mavrik ::

Načeloma se nastavitve za raztegovanje slike nastavljajo tudi v grafičnih driverjih, tako da le prekopaj Catalyst Control Center ali pa nVidiin control panel pa boš gotovo našel ustrezno nastavitev.
The truth is rarely pure and never simple.

Klemzz ::

sem pregledal ceu CCC pa nič...kaj čmo, bomo pa u config posega, usaj pr nekaterih igrah se da :))

Mavrik ::



Pri tebi namesto "notebook panel" verjetno piše nekaj drugega ;)
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Mavrik ()

Klemzz ::

no ja to mam, sam not ni nč podobnega temu kar imaš ti :(

Pesimist ::

Prakticno vse se da na widescreen spilat. Nabava ne widescreen monitora je cista bedarija sploh pa ce mas mocno komp ki brez problema prebavi idealno resolucijo. Se malo pa tak vec 4:3 nebojo delali verjetno.

Drugace pa z Samsung 226BW 22 colski za igre ne mores zgresit. Ni bolsega za igre pa pika. ZA filme pa je bol tak tak TN matrika pac ni idealna za kaj druga ko direktno buljene v monitor pod pravim kotom :D
Obstajata dve verzijo Samsung 226BW. A in S panel. Prvi je povprecni nic bolsi in slabsi od ostalih podobnih monitorjev. S pa je baje superiorni vsem ostalim ampak to je stara serija in zdaj samsung ocitno hoce ceneje skup prit in se S samo mogoce v kaki stari zalogi najdes. Torej tam ki so najdrazji monitorji bos mel vecjo sanso najti S kot pa tam ko jih majo najceneje :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Mavrik ::

Kupovati TN matriko je bedarija, razen če res ne maraš lepe slike. PVA/MVA matrike so že več kot dovolj hitre za igre.
The truth is rarely pure and never simple.

Pesimist ::

LOL ne sanjaj. Pokazi mi eno MVA ki je dovol hitra!

Nik$on ::

Mene pa zanimama če je dell 2407WFP vredu za igre pa za filme???

Pesimist ::

Za filme ja odlicen za igre pa ne. Dell je eden vecjih laggerov kaj se iger tice. Nasplosno lahko to prakticno za vse MVA, PVA trdim. Kot vedno obstajajo sicer izjeme tak da mas tudi TN monitore z slabo odzivnostjo kot tudi IPS z OK. Le za MVA/PVA se nisem vido primera dobrega niti OK monitora za igre. Ce si le kolko tolko obcutljiv ne priporocam kaj tak pocasnejsega kot ta dell. Reje prej posezi po malo hitrejsem MVA ce ze mora bit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Nik$on ::

Kaj mi pa te predlagate za igre in filme čim večje, pa čim boljše za nekje do 1000evrov?

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

Daliborg ::

emm..a ni bilo ze govora in tema o tem ? ...je bolje in za igre in za filme ...

LP!
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Nik$on ::

Verjetno je ži bilo samo to so stare teme, pa verjetno vam ni tak težko pomagat pa enga posta napisat!

nsane ::

Če želiš imeti wide in tako lepo sliko kot je bila na starem CRT-ju kupi Nec 20wgx pro za 579,00 € v big bangu. Odlično je obnese v filmih, kot v igrah in predvsem v Photoshop-u zaradi S-IPS matrike. Klik.

Nik$on ::

Glej jaz mam zaj enga starega lcd s tn matriko pa mi je slika čisto vredi! Zaj sem si pa reko da si bi pač en vredi monitor rad kupo! Toti nec se mi zdi vredu samo jaz bi rad mel večji ekran okoli 24 col!

Mavrik ::

|Sawyer|: Poglej si kakega Samsunga 970p pa njegove naslednike, da ne boš okoli neresnic širil.

Nik$on: Če kupuješ monitor, pa ti je vsaj malo pomembna kvaliteta slike, se boš ogibal TN zaslonom, ampak boš iskal monitorje z MVA/PVA matriko z dovolj nizkim odzivnim časom. Ker ima PVA/MVA opazno boljše vidne kote, barve (posebej imajo vsi TN zasloni navado grešiti črno barvo, kar naredi filme ter temnejše igre izjemno grde). 6ms bo več kot dovolj za igranje praktično vsega, tako da te naj nategovanje proizvajalcev z 2ms (ki sploh niso 2ms) ne zavede.

Zavedaj pa se, da boš za monitor z PVA/MVA (tudi S-IPS, samo tiste so ponavadi opazno počasnejše) plačal opazno več kot za en generičen TN cigel.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Nik$on ::

Glej te bi bil dell 2407wfp dober nakup! Pa zanime kako je pa kaj z input lagom pa s temi stvarmi???

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nik$on ()

Mavrik ::

Sam si lastim tudi 6ms LCD zaslon, in še nisem nikoli opazil ghostinga in drugih problemov zaradi počasnega odzivnega časa. Prav tako ni nihče drug.

Pa tudi na internetu revieweri pravijo, da na tem zaslonu praktično ni ghostinga in da se pohvali z odlično kvaliteto slike.
Edino kar pazi je, da imaš dovolj hitro grafično kartico, ki ti bo igre lahko laufala v nativni 1920x1200 resoluciji.
The truth is rarely pure and never simple.

Nik$on ::

Kakšno matriko pa imaš ti??? Za grafično ni treba skrbet, ker ko bom kupil ekran bom kupil tudi nov računalnikin v njem bo grafična za 600evrov tako, da za to se ne skrbim! Pa še to če slučajno kdo ve če v kratkem času slučajno pridejo ven kaki novi dellovi ekrani ali podobni???

Pesimist ::

Nikson ce ti lahko dam kaj na srce ne poslusaj Mavrika. Tip ne loci input laga in tovarnisko podanega podatka v ms. NE obstaja MVA panel ki nima input laga da bi bil opazni pa pika. Ti hoces super monitor za igre? Trenutno ni na trgu bolsega kot Samsung 226BW in pomoznosti model S. V 10 meritvah mu samu enkrat input lag skoci na 8ms tak da je povprejce 1.3ms. Njegov novejsa izdaja A je malenkost slabsa a se vseno superioren monitor za igre. Input lag ma 11ms max. To je to ce hoces super monitor za igre. Bolsega enostavno ni. TN pac rox ne gre mimo tega fakta zaenrkat. ISP kompromisi noja. Zgoraj recommendan NEC za 500+ euro se razen z dobro sliko ne more pohvalit z nicem drugim. Input lag je vec kot 2x vecji od Samsung 206BW in 226BW modelov. Sliko ma bolso ampak bos trpel pri igrah ce ti je to vredno.

Najbolse bo da gres v tgovino pogledat ga live ponavadi se tak filmi vrtijo gor.

Zheegec ::

2407WFP je OK za igre, mogoče malo boljši bi bil LG L245WP, po mojem ima malo boljšo sliko, pa še cenejši je.

drugače imajo PVA/MVA matrike še vedno težave z ghostingom in input lagom (čeprav samo še minimalno, razen kakšen SM215TW), S-IPS pa praktično ne več (moj 20WGX2 ghostinga nima več, input lag je minimalen, neopazen - veeeeliko več se ti bo poznala hitrejša povezava na net za igranje Counter-strike), tako da je S-IPS super izbira če daš kaj na kvaliteto in bi rad igral hitre igre, TN je pa poceni, kvaliteta slike je pa seveda zelo slaba in priporočam nakup samo če ne bi rad dal veliko denarja za 22" monitor. Za filme je pa TN sploh porazna.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Pesimist ::

aja obstaja ena superduper stran ki ma vec kot 100 monitor ter teste kvaliteti, input laga in se marsicesa. Trenutno je ne najdem ampak delam na tem tak da ce mi das malo cajta bom jo probo najti. Nekje v slotech LCD temi sem tudi ze enrkat link dal tak da bi samo tam mogo se malo bolse pogledat.

Aja pa toti DELL 24WFP je zelo slabi za igre. Verjami mi oz niti nerabis!!! http://www.behardware.com/articles/632-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Nik$on ::

No se taki gamer tudi nisem, samo špilam iger pa kr nekaj! Kak je pa te kaj toti monitor LG L245WP???:D

PRST ::

Sam tudi kupujem 24" monitor. Vendar trenutno čakam na prve uporabne teste in primerjave NEC 2470.

Pesimist ::

Jah te pa vzemi Della pol kaj delas probleme glede input laga?

btw oblubo sem za link in tukaj je. Najbolsa LCD stran!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

rapz0r ::

Zakaj lažete da je slika na TNih slaba? Slaba je osvetlitev in vidni kot, barve. Kar se pa tiče ostrine slike na monitorju s konkretno resolucijo morate slabo videt če pravte da je slaba.

Sam mam L203WT. 20 inčar od LGja z resolucijo 1680x1050. Ostrina je naravnost fenomenalna, za ostale zadeve nebom reku da niso nevme kaj ampak ostrina je 1A. Če pa vi gledate 19" TN, kjer se vidi pxel s tridesetih centimetrov je pa to vaš problem. Preden kritizirate kar vse povprek pejte v eno štacuno in poglejte ene par LCDjev da vam bo malo bolj jasno.

Zheegec ::

Vsak dan vidim kar precej LCDjev, v glavnem Samsung in LG/Philips, pa še par NECov, Applov (17"-24"), kakšen Dell,... Razlika v matriki je zelo opazna, v sami kvaliteti barv ter kontrastu in pa tudi v vidnih kotih.
"Ostrina" je pa težko določljiva, malo na to vpliva matrika, v glavnem pa pixel pitch. Edino na Opticlear/X-black ekranih je ostrina že po defaultu boljša.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

EvilDare ::

Tale test je obširen in natančen. Mislim da ni boljše primerjave med BenQ FP241WZ, Dell 2407WFP A04 in LG L246WP. Moj zmagovalec je še vedno DELL za 700€. LG imajo v big bangu za skoraj 1000€ na internetu pa nisem nikjer našel.

Jaffa ::

Po mojem 99% folka ne opazi tega input laga ...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Nik$on ::

Jaffa, kaj ti opaziš input lag pri svojem hp-ju!:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nik$on ()

Jaffa ::

Še na nobenem monitorju ga nisem. 8-) Če me kaj moti pri LCD-jih, je to kontrast...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse o LCD od A-Ž (strani: 1 2 3 4165 166 167 168 )

Oddelek: Kaj kupiti
8373984931 (2331) crnski0
»

Vsi S-IPS in PVA LCD monitorji ki se dobijo pri nas

Oddelek: Kaj kupiti
196655 (5419) Zheegec
»

Nakup LCD monitorja za Igranje iger, lepo prosim za nasvete

Oddelek: Kaj kupiti
202294 (1703) DrSergioDJ
»

Samsung LCD 226BW vs Dell

Oddelek: Kaj kupiti
121567 (1406) kapca81

Več podobnih tem