» »

Tezave z VU metrom

Tezave z VU metrom

brainiac20 ::

No v glavnem jas sem si naredil preprost led VU meter z cipom LM3915 in mi rahlo nagaja. Ko si lepo nastavim potenciometer tak da 7 diod (od 10) deluje pri normalni glasbi od teh 7ih 5 samo gori 2 pa utripata tako kot morata po vrsti. Newem glih kak bi razlozo... lahko pa se en kratki video file nalozim ko sem posnel.

BluPhenix ::

Dej poskusi malo bolje predstavit problem. Kaj sploh deluje narobe, če deluje tako kot mora po vrsti?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

brainiac20 ::

Nevem kak bi povedal! Ju3 ko pridem iz sole bom nalozo kaksen video fajl pa si lahko ogledas zadevo.... do takrat mi pa lahko poves kam naj jas video uploadam da bom link prilepo... po moznosti da gre .3gp ker sem s telefonom snemal :P

zcetrt ::

Jaz ga razumem, kaj ga muči. Vsaj mislim.

Ti bi rad imel ves čas blinken lights, kaj ne? Da bi ti vumeter gor in dol šibal z glasbo. Ne poznam čipov, ki si jih uporabil, verjatno pa delajo na napetostni nivo, torej zasveti npr. prva lučka pri 0.1, druga pri 0.2, tretja pri 0.4 itd. volta. Ce glasba igra, je nivo glasnosti visok in niha okrog neke vrednosti, ki je ves čas prisotna (vem, da je vse skupaj sinus, a verjetno da vezje vzorči maksimum v neki časovni periodi po možnosti usmerjenega signala in tako dobi rezultat, ki ob glasni konstantni glasbi niha okrog neke vrednosti, ki je različna od nič). Če bi povečal občutljivost vezja in mu zvišal začetno vrednost prižiga, bi se denimo prva lučka prižgala pri prilično visokem nivoju napetosti (glasnosti) a bi posledično nato vse skupaj bolj živahno utripalo, saj bi bili mejni nivoji bliže vsaksebi. Dokler ne bi prišel do tišjega segmenta glasbe in bi vse crknilo. In oči bi se znova osolzile.

Če sem opisal tvoj problem prav, ni z vumetrom nič narobe, le fetiš faktor ima nizek. Sam sem si izdelal vumeter z 33 ledicami, a ga krmilim z mikrokontrolerjem. S tem dosežem še nekaj več možnosti prikaza (peak vrednost ostane in počasi ugasne npr.), minimalna sprememba v programu pa omogoča tudi spremembo nivoja proženja posamezne ledice, kar bi "rešilo" tvoj problem.

Če problem sploh je tak...
4.

Highlag ::

Torej za delovanje čipa v celem območju moraš najprej vedeti maksimalen nivo signala, ki ga pripelješ v čip.

Ko veš maksimalno napetost izračunaš po formuli, ki je v specifikaciji pod poglavjem "internal voltage reference" vrednosti uporov R1 in R2.
Če je pin REF out vezan na 0V potem se zadnja LEd dioda prižge pri 1,2V.

Če bi pripel shemo bi bilo lažje povedati kaj in kako. Seveda pa moraš vedeti nivo signala, ki ga meriš.
Never trust a computer you can't throw out a window

brainiac20 ::

Tako je! Težava je točno ta.... zcetrt daj probaj mi ti to razložit nekak enostavneje.... pa magari crkne na koncu vse skup če sem prav razumel.... Problaj rezložit bedaku :D

zcetrt ::

Si si kaj prebral datasheet ali se naj bi res jaz zakopal vanj? Ti je kaj uspelo ali še vedno potrebuješ pomoč?
4.

domzi ::

@zcetrt Bi lahko dal kak nacrt lahko tudi na pm ker sem v izgradnji VU metra in iscem en pametni nacrt. To mas 33ledic za stereo? LAhko tudi kako sliko moj email t3ch@email.si. Pa se koliko te je prisla izdelava.

zcetrt ::

Zadeva zgleda takole, napajana je preko USB vhoda, je pa med izhodom zvočne kartice in zvočniki. Prikazovanje je realizirano z mikrokontrolerjem, je pa vse v SMD izvedbi. Vse skupaj sem napravil pred enim letom (danes bi realiziral malo drugače ;)) .

Če želiš, ti lahko pošljem shemo in PCB ter seveda program, a predlagam, da če nisi ravno vešč spajkanja SMD elementov, pogledaš na internet za kakšnimi shemami, ki jih načeloma kar mrgoli. Res pa je, da je kar nekaj načinov prikaza mogočih z mojim programom, ki je vedno lahko še spremenjen, saj je mikrokontroler prepisljiv. Uporabljen je PIC 16F876a.



4.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zcetrt ()

domzi ::

Aja, je v SMD...za to pa ravno nimam orodja in izkusenj spajkanja...Drugače pa zanimivo napajanje usb 5v kajne.
Jaz sem imel v mislih normalne elemente z nekje 16LED na kanal...

kondezator ::

Pomoje bi bilo treba zamenjati glavni kondezator z manjšo vrednjostjo.:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rabim mojstra za led diode =) za nasvet

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
142074 (1726) ;-)
»

led obratomer + prikazovalnik prestave

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
455859 (4274) DimmniBurek
»

LED VU-meter čim manjših dimenzij

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
71874 (1693) aljazh
»

Utripanje LED diod

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
145587 (5414) Mikron
»

Vroč načrt

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
152475 (1921) VolkD

Več podobnih tem