» »

Obstaja kakšen ampermeter za velike tokove in majhne napetosti?

Obstaja kakšen ampermeter za velike tokove in majhne napetosti?

Tero ::

Torej ker se veliko "zajebavam" z muziko v avtu me je vedno zanimalo kakšni tokovi se resnično pretakajo po kablih. Zato sem nekaj iskal po netu pa nekak ne najdem nič takega. Potreboval bi nekaj vgradnega da bi merlo tokovoe od 0-80A pri napetosti do 16V(dobro no napetost itak ni pomembna).

Kašne ideje? Pozna kdo kaj takega?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
  • spremenil: Tero ()

trek@s ::

Ne boš našel takšnega. Boš moral ubrati kakšno drugo pot - "soupor", če ti je znano.

A. Smith ::

Tokovne klešče, zgledajo takole.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

kondezator ::

S tokovnimi kleščami ali z navadnim ampermetrom ne bodo točne meritve zaradi različnih frekvenc.
Ko predvajaš glasbo gre skozi kabel od 20Hz do približno 20kHz.

Azrael ::

Padec napetost pri ampermetru je nezaželjen in proizvajalci stremijo k temu, da ga zmanjšajo na najmanšo možno mero. V avtu kjer je že tako nizka napetost imaš naslednje možnsti:

1. inštrument, ki deluje na enakem principu kot tokovne klešče za istosmerni tok, skozenj samo napelješ kabel na kateremu bi rad meril tok. Slabosti: pogosto je njihova natančnost vprašljiva in verjetno boš rabil daljši kabel, kot ga imaš sedaj. Tudi nimam pojma kje bi ga lahko dobil.

2.Vgradni ampermetri za istosmerni tok, ki lahko meri do 100A (ni noben problem tak in še večji tok). Slabosti: padec napetosti na inštrumentu (0.1 do 1V odvisno kaj boš uporabil), cena, kabel boš moral podaljšati in še prerezati, da boš lahko vmes priklopil inštrument = še dodatni padci napetosti.

3. Verjetno najbolj enostavna rešitev, uporabiš vgradni mikro-amper meter ali mil- volt meter skupaj s trimerjem in ga priklopiš na oba konca enega od napajalnih kablov do ojačevalca; na kabel za plus ali kabel za maso - priporočam maso, nekako tako:
Ali tako:
Katero od teh dveh verzij uporabiti je odvisno od karakteristik uporabljenega inštrumenta in dolžine kabla na katerega je vse skupaj priklopljeno.

Ko to imaš, moraš samo še z vrtenjem trimerja in primerjanjem rezultatov z merilnimi kleščami, umeriti pravilno prikazovanje. Slabosti: potrebno bo vse skupaj umeriti, ni univerzalno prenosljiv brez ponovnega umerjanja, na meritev bo vplivala temperatura kablov (pri -20 bo za enak tok kazalo manj, kot pri +40). Mogoče boš moral tudi narisati svojo skalo na analognem inštrumentu, če uporabljeni ne bo imel primerne.

Če boš uporabi analogen (kazalčni) inštrument, izberi takega, ki je odporen na vibracije, drugače bo kazalo vse sorte, samo nič uporabnega. Digitalni so manj občutljivi na vibracije, vendar se pozanimaj kako je z njihovim napajanjem, saj v avtu ne boš mogel ločiti obeh tokokrogov, baterije pa ti ravno ne priporočam.
Nekoč je bil Slo-tech.

SSH ::

za to kar potrebuješ ti namesto zvočnika veži element z linerarno ohmsko upornostjo. 4oz8R vzporedno z tem uporom pa meri tok. Malo matematike in VOILA tokovi so tu. Kako močne upore pa boš rabo pa je odvisno od feršterkarije. aja, vzameš pa analogni ampermeter s primerno skalo. po potrebi mu še vežeš predupor.



lp, FReAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

radiator ::

HAL serija bo to kaj rabiš če te res zanima kakšen tok teče. Najdeš jih pri Farnell. Rabil pa boš še DC/DC za napajanje in en ojačevalec ki bo ti gnal instrument z mehkim železom, da boš videl rms.

Drugače pa kakšna koli metoda z shunt-i odpade ker če res z tem ukvarjaš boš vedel, da se hočeš znebiti vsakega mOhm ko polješ elektriko od akumulatorja do amp-a. Kot je že Azrael napisal bi lahko meril padec napetosti kar na kablu samo boš ga moral umerit in temepraturno kompenzirat. In tudi v tem primeu rabiš instrument z mehkim železom, ki po naravi meri rms in je frekvenčno dokaj neobčutljiv proti IVT. In tudi tu boš rabil napajanje in ojačevalnik. Tako da če že delaš delaj prav in uporabi to kaj uporabljajo veliki fantje :) in to je LEM. Ni poceni je pa zakon ;). In ko potem že imaš LEM-a montiranega lahko daš zraven uC in prikazuješ tok kako koli se ti poželi.
Kaj je jutri že bilo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: radiator ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalniška poraba električne energije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
13732934 (26483) oemdzi
»

Seminarska - elektrika na mopedu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
82707 (2598) Pyr0Beast
»

kok watt-ov požre posamezna komponenta

Oddelek: Strojna oprema
221727 (1273) Azrael
»

Koliko električne energije pokuri povprečen računalnik

Oddelek: Strojna oprema
479622 (8619) BigHugo
»

Kako pogledati, kako obremenjen je napajalnik?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
363367 (2601) Mr.B

Več podobnih tem