» »

C compiler

C compiler

Herminator ::

Lep pozdrav

Ima kdo kakšen dober link do C/C++ compiler-ja.Sem še čisti začetnik v programiranju, zato bi mi prav prišli tudi kakšni pametni nasveti, linki do poučnih WWW strani, naslov kakšne dobre knjige in podobno.
Aja pa še to. Zanima me kateri programski jezik je najboljši, najprimernejši za programiranje čipov (ZA ZAČETNIKA:D).

Brane2 ::

Herminator:


Ima kdo kakšen dober link do C/C++ compiler-ja.


Za moje pojme ga ni čez Linux. Vsa orodja so na razpolago, How-To ji tud, sam kišto pira pa cajt rabiš.

Na C/C++ FAQ

maš odgovore na precej vprašanj, pa tudi nekaj naslovov z zastonj orodji. Sam sem probu instalirat na svojo delovno mashino na W2K Cygnusovo verzijo gcc za Winse, sam se v njej sploh ne znajdem...
Probi, mogoce bos najdu kej več...


Sem še čisti začetnik v programiranju, zato bi mi prav prišli tudi kakšni pametni nasveti, linki do poučnih WWW strani, naslov kakšne dobre knjige in podobno.


Bjarne Stroutstrup je kreator C++ in njegove knjige veljajo kot referenca, so pa tud na razpolago baje v PDF obliki zastonj na netu. Naredi search za "c_c011---The C++ Programming Language (Third Edition)", verjetno boš kej najdu.

Full dobra stvar je tud "C++ Annotations", ki je na voljo onLine v HTML obliki...

Aja pa še to. Zanima me kateri programski jezik je najboljši, najprimernejši za programiranje čipov (ZA ZAČETNIKA).


Če govoriš o mikrokontrolerjih, ga ni čez assembler, tud če misliš čip programirat v višjem jeziku. Asembler ti da tist občutek na atomarnem nivoju, kako se te stvari dogajajo.
Razumevanje teh stvari ti daje podlago, da tudi v višjih jezikih si vedno predstavljaš, kaj približno lahko prevajalnik naredi s kodo, ki si mu jo dal in ne zahtevaš od njega nemogočih stvari.

Kar se mikrokrmilnikov tiče, je za začetnika najboljša izbira Microchip ali Atmel. Oba imata dobro in zastonj razvjono okolje (čeprav je MC tu daleč naprej). Atmelovi čipi so vsi FLASH, kar pomeni da se jig da lažje programirati in jih ni treba brisati pod UV, Microchip pa daleč večji proizvodni program v katerem lahko izbereš točno to, kar te zanima, od igle do vlaka.

Začni z asemblerjem, nato pa oprezaj, kje bi staknil kak C zastonj.

Kojekakvi BASIC interpreterji ali compilerji in podobne zadeve so za folk, ki ni dojel bistva.
Tak folk se ljubiteljsko ukvarja z elektroniko in bi se ukvarjali z mikrokontrolerji, ker jih zanima, kako se te stvari zares dogajajo v majhnih črnih kebrih. Radi bi videli Matriko. Yeah, Neo just follow the white Rabbit :D
Nato pa kupjo Basic za čip, ker bi radi meli rešitve na knof, da se jim ni treba ukvarjat z bistvom. Ne sekira jih, da so te rešitve hudo omejene in skriplane, radi bi bli poznavalci "na knof"

To je tko kot biušu kvihtat in bi najel dva črnogorca da ti dvigujeta kvihte, da se ne matraš.:\



Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Herminator ::

Najlepša hvala za tako izčrpno razlago.
Praviš, da ga ni čez assembler. Zakaj pa potem na faksu učijo C in C++?
Kakšen bi bil pa preskok z assemblerja na c++ naprimer.Ali za ta prog. jezik pa obstaja kakšna dobra slovenska knjiga? Ali je mogoče še kak drug način učenja?

Brane2 ::


Najlepša hvala za tako izčrpno razlago.
Praviš, da ga ni čez assembler. Zakaj pa potem na faksu učijo C in C++?


Pravim, da če programiraš MIKROKRMILNIK (kot je na primer Microchipov PICali Atmelov AVR), potem bi moral poznati asembler. Mikromrmilniki so ščurki z zelo omejenimi resursi, zato jih za soliden efekt moraš uporabljat pametno... Tud koda zanje se dostikrat razvija v višjih jezikih, kot je recimo C, kljub temu pa je dobro poznati asembler.

Kar se pa namiznih strojev tiče, so pa stvari obrnjene. So zelo kompleksni, zato bi blo preveč zahtevati od vsega folka, da jih pozna v vsak detajl. Poleg tega imajo konjskih moči na pretek in tam je pač pametno šparati z delavnimi urami programerjev. Kakšne večje aplikacije so tako kompleksne, da jih verjetno nikoli ne bi napisali v asemblerju, saj bi blo to podobno kopanju rudnika s kavno žličko.


Kakšen bi bil pa preskok z assemblerja na c++ naprimer.Ali za ta prog. jezik pa obstaja kakšna dobra slovenska knjiga?


Ne bi se kaj dosti oziral za slovenskimi knjigami za tovrstno literaturo na tvojem mestu. Raje obvladaj angleščino.
Asembler omenjam samo kot podlago vsemu. Ni treba, da ga uporabljaš, bi se ti pa moralo vsaj sanjati, za kaj gre...
O preskoku z assemblerja na C/C++ nimam pojma.
Tud sam grizljam literaturo o C++, Intelov asembler pa poznam bežno- in se ga mislim lotiti, čeprav z odporom (grd je ko svina, kdo je to delu upam da bo kaznovan že za kej)



Herminator ::

:D:D:D
Najlepša hvala. Si eden redkih ki se jim da nekaj več vrstic napisat. Maš pivo u dobrem.

Monster ::

Kupi si si en disk(okol 4-6gb), si dej gor linuxa(ker si ti res splača, če že ne druga zgleda fulla fuckerso), mal poglej stare teme in posurfaj po netu in valla C biš znal za.. nevem pol leta :)).
Ka zaboga...

MasterBlaster ::

Tudi za windowse se najdejo kakšni zastonj c++ prevajalniki.

Borlandov je pravgotovo eden najboljših. Sam zraven ni IDE-a.
Ali pa Dev-cpp, ki dela na Win. in na Linux-u.

Pa še kaj bi se našlo.

Herminator ::

Kaj pa menite o Microsoft Visual C++...Ne znam si predstavljati, kako programiraš mikrokontrolerje. Obstajajo kakšni posebni programi za to, ali lahko programiraš kar v Visual C++? Kako ta stvar približno zgleda potem, ko enkrat obvladaš C++?

cyer^3d ::

Microsoft Visual C++ je samo orodje v katerem programiras z C ali pa z C++. Omogoca ti kompilanje za win32 aplikacije prav tako tudi za dos. Ime tudi nekaj naprednih funkcij, ki jih drugi kompilerji nimajo 'edit and continue', ko lahko kodo spreminjas on the fly in se ti avtomatsko preslika v memorijo v ze runnable program.

V industriji je Visual C++ kot razvijalno orodje zakon. Sam ga uporabljam ze par let in ne zamenjam ga za nic. Tudi ce si zacetnik ti priporocam, da se cim prej navadis delati z njim. Zacni z osnovnimi stvarmi in nato dograjuj. Seveda je to misljeno da uporabljas windows platformo. Za linux imas druge stvari..gcc etc kot kompiler in potem vrsto ponaredkov kot orodje, ki pa ne sezejo Visualu do kolen(bi se dalo diskutirati).

Probaj vse, ostal bos na Visualu.

GaPe ::

cyer^3d

Poznaš kako dobro knjigo o Visual C++?
Don't steal! The government hates competition.

Herminator ::

Ja...saj na prvi pogled je Visual C++ res zakon, vendar skrbi me pa, da ta "visual" stvari poenostavi, omeji stevilo potrebnih besed za programiranje.Naprimer v kaksnem zelo preprostem compilerju bi moral za enak program napisati veliko vec kot pa v Visual C++, kar zahteva boljsega programerja. Tako si jaz te stvari predstavljam. Se motim???

GaPe ::

V Visual C++ imaš wizarde (čarovnike) za izdelavo MFC aplikacij ipd., lahko pa tudi sam začneš iz čiste nule pisat aplikacije. Your choice. :P
Don't steal! The government hates competition.

Jaxx ::

Hm, ne vem zakaj Herminatorju ni nobeden odgovoru na vprašanje; seveda ne moreš pisat kode za mikrokontrolerje v VC++ (32bit x86)!.. Za to rabiš cross-compiler. Lahko pa cross-compiler napišeš v VC++...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaxx ()

Herminator ::

zanimiv:D.Samo na tale vprasanje mi se odgovorte, pa vam dam mir...Ce se jaz naucim C++ jezika v Visual C++ bom lahko programiral mikrokontrolerje? Kaksna pametnejsa pot do programiranja mikrokontrolerjev (razen assembler)?

GaPe ::

Če boš hotu bit kaj programerja se boš moral naučiti tudi assemblerja.

Ce se jaz naucim C++ jezika v Visual C++ bom lahko programiral mikrokontrolerje?


Nauči se, potem boš pa videl ;).
Don't steal! The government hates competition.

cyer^3d ::

Torej visual tut slucajno ni lazji kot ostali. Mogoce imas malo zgreseno predstavo relacije compiler vs. ORODJE...bos dobil z izkusnjami. Osebno ne uporabljam nobenih 'easy' toolsow, ki kao olajsajo delo..recimo wizardi ..juckie....izogibi se tega. Ce hoces easy pol pejt programirat Visual Basic. klik klik. Uporabljati del tuje kode je zmeraj bumerang v glavo.

Ce znas C++ znas C++..se ne pomeni da bos znal debugat pametno, izkoristt prednosti compilerja, optimizirat kodo...vse se moras pac nauciti.

Moj nasvet zate, ki si zacetnik. READ READ READ CODE CODE CODE. Ne samo brat, in ne samo codat, delaj oboje. Zelo pomemno..zelo zelo zelo..je da ves kako deluje mikroprocesor in da znas BRATI asm kodo. To je osnovno za kaj resnega. Ko bos to znal ti noben nov programski jezik ne bo delal vecjih preglavic. Zacni pa z osnovami ter nadgrajuj.

cahahopie ::

Kr fajn je če delaš na Linux, ker imaš lahko vpogled v kodo bilo katerega programa in se na primerih malo učiš...

Jaxx ::

Kaksna pametnejsa pot do programiranja mikrokontrolerjev (razen assembler)?

Pravzprav ne vem točno kaj hočeš: programirat v VC++ za Win32, programirat mikrokontrolerje, ali oboje?? Če oboje, potem začni z mikrokontrolerji, ker se boš zraven naučil še osnov C-ja, in potem nadaljuj z VC++. Če samo mikrokontrolerje, se nima smisla učit VC++, izberi compiler ki ti najbolj ustreza, ni nujno da je C, lahko je basic npr...

Herminator ::

Saj se sam ne vem kaj hocem.:DNedolgo nazaj sem se resneje zacel ukvarjati z elektroniko, odlocil sem se tudi, da grem po koncani gimnaziji na elektrotehniko.No in potuhtu sem, da brez programiranja raznih PIC-ev, AVR-jev in drugih mikrokontrolerjev pac ne bo slo. Zdaj me pa zanima kateri jezik je najprimernejsi in na kak nacin se ga nauciti. Vecina mi svetuje naj se spravim na asemblerja, vendar me pa zanima, zakaj potem na elektro faksu ucijo C in potem C++. Taksno paniko zganjam pa zato, ker nebi rad po pol leta ucenja programiranja zvedel, da nisem ravno na pravi poti.
Torej se enkrat vas prosim ce mi nekdo, ki se spozna na mikrokontrolerje predlaga jezik in compiler za programiranje.

Brane2 ::

Na MICROCHIP

Pod "Developer's Toolbox" greš na "Development Tools" in snameš MPLAB IDE ter si ga inštaliraš na makino.

Not maš kompletno razvojno okolje za asembler za PIC čipovje.
To pomeni editor, asembler, disasembler, celo simulator in programje za programator. Če nabaviš slednjega, lahko direktno zapečeš kodo iz MPLAB v PIC.


Lahko si snameš še datasheet za PIC16F84, ki je najbolj znan PIC in verjetno med najcenejšimi, pa še FLASH je, torej ga ne bo treba "sončit" da ga izbrišeš.

Poglej si tudi pod "aplikacije", kjer boš našel mali trilijon primerov....

Mislim, da imajo na siteu tudi C, sam IIRC je ta samo za za tahujše PIC-e, mislim da v PIC18XXX seriji.

To je več kot zadosti za začetek, potem se boš pa že znašel...




Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mokrikontrolerji.... the begining

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
203287 (2261) snow
»

programiranje mikrokrmilnikov?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
346898 (6307) radiator
»

Nekaj o programiranju (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
515396 (4536) alesrosina
»

Kateri jezik je bolji?

Oddelek: Programiranje
462120 (1657) Monster
»

Programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
846276 (4874) Thomas

Več podobnih tem