» »

pomoc nujno

pomoc nujno

perci ::

Danes mi je med igranjem deltaforce 3 crknil računalnik. Se, pravi med igranjem se je ugasnil. Ok, sm si mislu, toka zmanjkal, jebiga. Ampak kontrolna lučka na razdelilcu na katerga mam komp prkloplen je pa gorela. Ok, čudno, odločim se, da ga bom pač še enkrat zagnal, vendar nič. Ko pritisnem na stikalo za vklop se ne zgodi popolnoma nič.
Mi lahko kdo prosim pomaga? V čem bi lahko bil problem?

Konfiguracija:
Abit bh6
celeron 400@500
256 sdr
maxtor 40 gb ata133 7200 rpm
nek lev cdrom 24x
floppy
na pci vodilu nevemker soundblaster
prav tako na pci vodilu mrezna kartica (cnet)
napajalnik jou jye 200w

Hvala za odgovore
LP Peter

ChiefThunder ::

bolj natančno opiš, kaj se zgodi, ko pritisneš on gumb...

poglej če ni slučajno kaj skurlo, preveri, da so vsi kabli/kontakti dobro skupaj, preveri, če je slotket dobro zataknjen in resertiraj bios z jumprejem na plati...
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

Lucio ::

Meni se ja isto zgodilo pred pol leta.
Diagnoza: Abit KT7Raid FUČ>:D

No pa sem pol dobil KT7A Raid (garancija), ket stare ni blo več:D

MadMax ::

---tega ni tu---

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Fresh Prince ::

Probi zamenjat napajalni kabel kot prvo, men se je zgodil enkrat da je nehal delat.
Sele potem gres lahko v notranjost, mogoce napajalnik, mogoce kaj drugega, prevec moznosti za zdej tko na hitr ugibat.

perci ::

ChiefThunder: ne vem kako bi ti to bolj natancno opisal; ko pritisnem na stikalo, ki je na ohisju in je priklopljeno na mobo se ne zgodi nič, nothing, nada. Nič se ne priklopi, nobene ide enote ne zalaufa, skratka samo pritisnem in vse tiho je bilo.
Kar se pa slotketa tice: men zgleda na mestu in kr trdno je zasidran :), tut objemke ga lepo objamejo.

freš princ: ni fora v kablu, ze menjal in ne dela, pa tut dvomim, da ti lahko zarad kabla kar sred igre ugasne; to po mojem bolj, ce je kabel poskodovan, vendar najbrz se to ne zgodi ravno med igranjem spilov, mozno pa tut; no skratka kabel sem zamenjal in ne dela.

Ugotovil sem pa se nekaj. Ponavadi tudi ko je ugasnjen komp gori lucka na mrezni kartici, sedaj pa sploh nič ne gori, a to pomen, da je napajalc sel v franze?
JOJ, sam ne mi rect, da je mozno, da je sel mobo :(

LP Pero

Ales ::

Marsikaj je možno... če si stestiral že napajalni kabel in podaljšek, potem začni z napajalnikom. Dobi kakega kolega, da ti ga posodi. Lahko da je šla samo varovalka...

Če namreč ni toka niti do diskov in cd-ja, potem najverjetneje ni plata ampak napajalnik. Je pa možno, da je napajalnik skuril še kaj, čeprav imajo plate avtomatske varovalke in se ponavadi ne skurijo tako hitro.

Aleš

perci ::

Zamenjal sem napajalnik in zdej vse lepo dela tko kot more, mam pa nov problem, namrec ta novi napajalnik je v primerjavi s prejsšnjim precej glasen, pa me zanima, ce se da ventilator kako utisat, da bi na manj obratih delov, ker sistem je precej hladen?

alien-w ::

Kater napajalc pa imas? Kolk močen? K moj MacAse je precej bolj tih od unega noname (k mam 2), caprov je Macasejev 250W un pa 200W. Odvisno je od kvalitete.

Ales ::

Ventilator v napajalniku se seveda da utišati. Lahko mu dodaš uporček in s tem zmanjšaš vrtljaje, lahko pa ga tudi zamenjaš s kako "silent" izvedenko. Verjetno bi ga precej utišalo že, če bi odpilil zaščito na ohišju napajalnika in dal raje čez kako mrežico iz blaga oz . pustil prazno odprtino.

Moraš pa se zavedati, da ta ventilator predvsem hladi sam napajalnik, ne sistem kot celoto. Skrbi že za določen pretok zraka, ampak to ni to... Če odpreš napajalnik in ventilator za nekaj časa izklopiš, boš videl kako *zelo* se ti bo napajalnik segrel... Stestiraj...

perci ::

alien-w: na napajalniku piše:
Pro - V
MODEL: MPT - 251
Low noise temperature controller - men se pac ne zdi tih
Je pa 250W in res je tut, da je sistem zdej par stopinj hladnejsi, ampak men to dost ne nuca, ker mam itak celerona.
alien-w: sam po mojem so obrati visji kot v starmu, ker zadaj bolj piha ven kot prej :).
Raj bi vidu, da mal manj hladi, pa da je mal tišji :).

perci ::

Ales: verjamem, da vent hladi predvsem napajalnik, sam glede na to, da gre iz napajalnika veliko zraka ven, to potem logično pomen, da pride tut not, in iz kje drugje naj pride tja, ce ne iz kiste. Poleg tega je moj proc lociran ene 3 cm stran od napajalniških rež skozi katere notri prihaja zrak. Ne bi pa probu, kako se napajalnik pocuti brez hlajenja, ti popolnoma verjamem, da je ta ventilator misljen predvsem zanj.
Kar se tice uporčka: kako to zgleda, kje nabavim in kako to montiram?
Kar se tice odpiljenja zaščite: to mislis tiste pločevinaste reže, ki pokrivajo ventilator na zunanji strani? A to pol pomen, da je velik del tega trušča, ki ga sedajle poslušam prisoten zaradi "zaletavanja" zraka v to pločevino?
Hvala za pomoč

LP Pero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Ales ::

Imaš popolnoma prav, ventilator skrbi tudi za pretok zraka in temperatura v ohišju bi se brez njega dvignila.

Na glasnost vpliva vse, kar je na poti zraku in pa kar odmeva... Torej ohišje napajalnika in predvsem reže spredaj in zadaj, ohišje računalnika, miza, če je pc spodaj, itd. Sam vetilator na prostem je *zelo* tih.

Glede uporov - povej kakemu kolegu, ki je kdaj v življenju že kaj lotal, kaj bi rad dosegel. Po mojih izkušnjah se podobni ventilatorji nehajo vrteti pod 5V napetosti, okoli 7V delajo dokaj normalno in zelo tiho (pa najbrž prepočasi), tako da verjetno ti loviš napetosti med 8 in 12V. Naj ti kolega prinese šop uporov, ki bodo spravili napetost z 12 na različne napetosti, tam do 7V, potem pa testirajta, kaj ti ustreza in kaj je še dovolj učinkovito za hlajenje.

Ampak ne tega sam početi, če nimaš malo izkušenj. Odpreti je treba napajalnik in 220V je tudi blizu... Lahko pa data namesto upora tudi potenciometer, tako da boš lahko povečeval in zmanjševal število vrtljajev ventilatorja...

Aleš

alien-w ::

Perci: jest mislim, da ti je Ales zelo dobro povedal. Preden pa gres karloli početi pa preveri, če res ropota ventilator al mogoče zarad tresljajev napajalc kam udarja. To pomeni da zelo dobro zategni vijake ali pa dej celo na stikih napajalca z ohišjem kaksno tanko siroko gumo ali kaksno peno, da ne bo direktno udarjal ob ohisje. Ce to ne bo pomagalo odrezi najprej pleh kot ti je rekel Ales, pa sprobi, pa sele pol, ce bo se vedno preglasen pejt se z upori igrat. Kar je zelo enostavno, samo prilotaš pa je. Zarad upornosti upora se pa da zracunat...

perci ::

Ales, alien-w:
Šel sem lepo po korakih in naredil sledeče:
1. odpilil sem zascito na tistem delu kjer zrak piha ven, torej na zadnjem delu, tam kjer ga vleče not pa ne bo slo s pilo, ampak si bom sposodil skarje za plocevino; zmanjšanje hrupa je bilo opazno, vendar minimalno
2. dodal sem 27 ohmski upor (nism sam racunal, prodajalci v HTE so pa zlo prijazni, se je ful ukvarju z mano, da mi je pol zaracunu 45 tolarjev za uporcek; res pohvalno; no, učinek ni bil zanemarljiv, ventilator je opazno tisji, Ales: preden sem opravil ta poseg sem dal vent ven iz napajalnika in sprobal kako je ce laufa, ko ni nikamor prisraufan in morm rect, da se je mal stisalpo opravljenem posegu (aja, sicer nism lih ne vem kak mojster, ampak lotat pa se kar znam, tolk za domaco uporabo).
3. tako, kot si mi svetoval alien-w, sem dodal malo gume na spojna mesta ventilatorja in napajalnika ter tudi napajalnika in ohisja; mislim, da je ta poteza se najvec doprinesla k bistveno zmanjsanem hrupu v moji sobi :)

Hvala obema za nasvete (Ales, alien-w)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poceni modificiranje kište

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
161508 (1109) iskra
»

Vent v 400W napajalniku

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
91309 (1147) Yacksy
»

Utisanje in hlajenje P166 masine

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121764 (1543) .:Toto:.
»

glasen računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
352321 (1725) tigrr
»

Tih ventilator

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
8986 (838) alien-w

Več podobnih tem