» »

Cerkvi kar je njenega...

Cerkvi kar je njenega...

1
2
3

KWAN ::

Kje je evidentirano koliko dobi župnik pri vsaki maši s pri nas imenovano "ciganijo"??

Nekaj časa nazaj je bila tukaj (Beltinci) polemika, da je čistilka župniku izmaknila 10 miljonov tolarjev... od kod??

zee ::

@Vikking: amen.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

jype ::

Jaz bi bil z RKC izredno zadovoljen, če bi se obnašala tako, kot to predstavlja Vikking.

Pa se žal ne.

Keyser Soze ::

In se nikoli ne bo.

RKC kot jo poznamo danes še zdaleč ni več ustanova kot se jo predstavlja. Je močna koorporacija s še močnejšo PR mašino, ki pomete vse pred sabo.

Na žalost(???) je tako, pa naj si ljudje še tako zatiskajo oči. O upravičenosti vračanja premoženja bi se pa dalo debatirati. Kje pa je tista meja do katere se pri presoji še upoštevajo zgodovinska dejstva?
OM, F, G!

ripmork ::

...zato še niso naivne. So pa skozi vso zgodovino zapuščali cela posestva cerkvi v oporokah... če si ateist ali kakrokoli neveren, pač ne boš razumel.

Veš, se dogaja tudi to da stare uboge mamice (oziroma v nekaterih primerih stare egoistične babe) z grožnjo "bom raje vse zapustila cerkvi" izsiljujejo pozornost sorodstva in obiske, ker jih pač drugače ne dosežejo. Pa brez hude krvi, podal sem le primer, kaj se tudi med drugim dogaja.

Treba je tule vedet da sta VERA in pa CERKEV dva različna pojma: sam nisem veren, popolnoma pa razumem verujoče, jih niti slučajno ne obsojam zaradi tega, še prej, če je komu všeč hodit v cerkev/kako drugo versko ustanovo oziroma si tam "nafila baterije" je to super in verjamem da lahko ljudem dosti pomeni.
Ko pa pride debata do cerkve se bom pa raje zadržal...naj rečem le to da je TV nekako le ogrel tematiko o največji, najbolj profitni in najuspešnejši (in krvavi) organizaciji kar jih je kdaj bilo na našem planetu.

...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

Poldi112 ::

Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MadMax ::

denar je evidentiran in to natančno, delež pripada cerkvi, škofiji, veliko vzame Vatikan.

Tle pa mene zanima, kako je pravno reguliran odliv slovenskega kapitala v tujino. Pa ne zdaj z EU in tem sranjem, saj zadnjih par let ne pomeni omembe vrednega časa. (a je Vatikan sploh članica EU?)
Kot vem, včasih ni bilo ravno legalno imeti recimo bančni račun v Švici, ne da bi to naš cesar vedel (in seveda poslal dacarja pobrat kar je bilo cesarjevega).

Nekaj cerkev že daje za revne (Karitas), ne bi pa se spuščal v podrobnosti, kako majhen delež kapitala je to.
Vsekakor bi morala biti cerkev pravna oseba ustrezne (d.o.o. ali tudi d.d. ipd.) oblike, z vsemi ugodnostmi, kot tudi dolžnostmi.
Brez da bi se vtikala v politiko.



Treba je tule vedet da sta VERA in pa CERKEV dva različna pojma: sam nisem veren, popolnoma pa razumem verujoče, jih niti slučajno ne obsojam zaradi tega, še prej, če je komu všeč hodit v cerkev/kako drugo versko ustanovo oziroma si tam "nafila baterije" je to super in verjamem da lahko ljudem dosti pomeni.

No, če bi se poglobil v izvor vere (nadzorovanje neuke lačne raje), bi morda tudi proti veri sami imel kaj za povedat. Ampak ok, ker vera sama po sebi ne uči ravno slabih stvari (razen kakšne hinavščine, med vrsticami), mi je prav malo mar, dokler ima vernik to zase, za svojo dušo.

d0rK ::

Ena kul stran:


Cerkveno Bogastvo

Poldi112 ::

>No, če bi se poglobil v izvor vere (nadzorovanje neuke lačne raje), bi morda tudi proti veri sami imel kaj za povedat.

Vidiš, to sem tudi sam včasih mislil. Res je sicer da se občasno zlorablja v te namene, ampak sam smisel ti pa kot ateistu verjento nikoli ne bo jasen, vsaj dokler boš gojil to idejo da so verniki zabite ovce in da je biti ateist stvar inteligence.

Izvor vere je bil praktično vedno čist. Šele kasneje, ko ustanovitelja ni bilo več, so se pojavile zlorabe. Tudi verniki so samo ljudje in delajo napake. Več ko jih naredijo, manj privlačna je njihova vera za outsiderja. Oz. na tej točki smo že pri religiji. Sama vera ostane čista, ne glede na religijo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

globoko grlo ::

še en glas za obdavčitev cerkve po istem kopitu kot ostale doo-je in dd-je

referendum eny1>:D

aja, se pa strinjam glede vere in religije oz. cerkve

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Čist tako enostavno ni, ker cerkev ni doo in ima ogromno odprtih, brezplačnih stvar, ki so za večino ljudi samoumevne. Karitas je zanemarljiv, maše in kar gre zraven pa pač ne.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

koyotee ::

Poldi112 pa pakšen jezusov nauk, vrjameš u te pravljice????
Ja ja, sej je devica marija zanosila od svetega duha :\
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Poldi112 ::

Preberi si kaj o njegovem življenju, oz. še bolje njegove govore. Čeprav se bojim da ne bo efekta, ker je precej govoril s prispodobami, teh pa ti verjetno ne boš razumel. Niti hotel.

Sva pa offtopic in takih tem je ze bilo nekaj.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Trdi ::

Odličen link, Poldi, hvala. Torej to ni zasmrdelo samo meni. 8 milijonov evrov. Pa dej njehi. A ne ve Zver, zakaj je Cerkev zahtevala 23 milijonov? Ker točno toliko potrebuje za vse plane, ki jih s to infrastrukturo ima. Preostali denar bo po lastnih besedah zbrala s prostvoljnimi prispevki.

Mislim, da bi Zver zaradi tega primera moral odstopiti. 8 milijonov je le nekaj denarja...
Trdota d.o.o.

frke ::

Kolikor sem prebral gre za 13,5 let oziroma 162 mesecev.

To znese cca 50.000 EUR/mesec. Nikjer nisem zasledil površine objekta, vendar če je najemnina cca 10 EUR/m2 je to primerna odškodnina, če objekt meri 5000 m2, vendar je po slikah sodeč še bistveno večji.

Meamoto ::

Kaj pol pravte? Da je potrebno odpraviti 2000 let stare krivice? Da morajo Angleži in Španci vrniti zlato Aztekom? Da se morajo belci in črnci izseliti iz ZDA? :\ Dejte vzet pamet v roke

Niti približno, amap teh krivic se ne sme niti zanikat...

Poleg tega, kaj ni bil eden od Jezusovih naukov tudi nekaj v zvezi s ponižnostjo? Je davčna olajšava in hudo 'preseravanje' z financami in oprostitev vseh kriminalnih dejanj ponižnost?

MadMax ::

Poldi112:
Ker sam pač ne verujem v nadnaravno in v nedokazljivo, zagovarjam razlago nastanka vere ravno v neznanju ljudi, pa najsibodo to takratni neandertalci, ali pa zdajšnje "ovce", kot jih imenuješ.
Grom in strela, nevihta, poplava, nenadne temperaturne spremembe, bolezni, nenadna smrt, tu pa tam kakšen asteroidek padel na zemljo...
Vse to povzroči strah. Iz strahu pa vera v nekaj nadnaravnega. Pripomorejo tudi "ljudska izročila", miti in legende, sploh recimo taki o Parkeljnih in Hudičkih, s katerimi (spet!) na osnovi strahu starši "umirjajo" otroke.
In imaš začaran krog.

Čez čas pa se najde kdo malo pametnejši in ta strah lepo izkoristi v svoje koristoljubne namene.
Imenujmo ga Krščanstvo kot inštitucija d.o.o., podjetje za trgovanje s sanjami, upanjem in odpustki, skrajšan naziv Cerkev d.o.o..
Kako enostavno je fevdalcu, ki ima vseh dobrin čez glavo, s pomočjo "ne kradi" držat lačne tlačane daleč od svojih prepolnih skladišč hrane? Kako enostavno s pomočjo "ne laži" izmolzti še zadnje ajdovo zrno v imenu desetine?

Saj nas niso v šoli učili laži, da si je Cerkev d.o.o. dolgo in na vse kriplje prizadevala ohranjat ljudstvo nevedno? Pridige v nerazumljivi latinščini brez prevodov? Nekaterim so sodili zaradi odkritij da zemlja ni ploščata in da se ne vrti sonce okoli zemlje? Pa tega niti ni tako dolgo nazaj.

Sorry, "nedolžnega" izvora vere jaz ne kupim.

/edit:
Inteligence pa ne povezujem z a(nti)teizmom.
Je zadeva žal preveč vkoreninjena na temeljih ljudske folklore.
Če se ne bi več kot polovica mojih znancev (tistih, ki so cerkveno poročeni) cerkveno poročila staršem in starim staršem na ljubo, bi ti dal kaj bolj za prav.
Le koliko tvojih vrstnikov je v osnovni šoli obiskovalo verouk prvenstveno zaradi "podkupovanja" s strani starh staršev, naslednja skupina pa iz strahu pred batinami s strani težke fotrove pesti?

/sarcasm on
koyotee:
a ne vidiš, kako napredno je krščanstvo?
Heretiki smo potrebovali skoraj 2000 let za rebirth umetnega oplojevanja...

P.S.: da ne začnem teme o tem, zakaj imajo Božje ekspoziture na zemlji™ strelovode...
Saj za potrese bi še razumel, ker prihajajo od vladarja podzemlja, ampak strela pa le nekak prihaja od zgoraj...
/sarcasm off

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Vanich ::

Franci Blašković (Gori Uši Winetou):

Turbo Cattolico, peste Balcanica

Namesto "balcanica" jaz vedno vstavim "umano". Je bolj prav, čeprav se potem ne rima.

(al se da mogoče potegnit "umanico" iz "umano" ? A kdo parlare špagetti ?)
*
*

Monster ::

eh si ni kaj studirat .. evidentirat vernike, jih obdavčit plus obdavčit cerkve, pa muslimane pa vse ko pac majo status ..pa smo reseni proračunskega primankljaja :)
Ka zaboga...

Vikking ::

No, jaz bi obdavčil tudi po istem sistemu ateiste, sej so takorekoč tudi verska skupina. Skupina ki pač veruje v "nič".

Če gledaš vsakdo v nekaj veruje, potem moramo popolnoma vse obdavčiti, tudi tiste ki pač ne verujejo v posvetno a verujejo v materialne dobrine... denar, avto...:\

Monster ::

kak lahko v nič veruješ, če nič ni :D
Ka zaboga...

Meamoto ::

No, jaz bi obdavčil tudi po istem sistemu ateiste, sej so takorekoč tudi verska skupina. Skupina ki pač veruje v "nič".

Mešaš ateiste in agnostike.

El Barto ::

Jaz verujem v .....



..... DENAR >:D
"You cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa - until you've
experienced that rollercoaster of pain, disappointment, and agony for that
brief moment when everything works and you're on a nice road". Jeremy Clarkson

ripmork ::

dober link

Sorry, I just had to...>:D

blaz022 ::

Pa še moje mnenje:

Sem rojen v katoliški veri in sem na njenem robu tudi odrastel. Mislim da cerkev kot ustanova skrbi za duševno stanje državljanov, nikakor pa ne bi smela skrbeti za svoje premoženjsko stanje.
Moti me ker ima cerkev zadnje čase vedno večji vpliv in vedno več denarja, ne more pa obnavljati svojih poslopij(cerkva).
Moti me tudi kako država skrbi za cerkev in duhovnike(plačuje jim zavarovanje in pokojninski prispevek).
Sem za ločenost države od cerkve, tako kot je zapisano tudi v ustavi.

Cerkev bi se morala vrniti k svojim koreninam, torej bi morala brezplačno skrbeti za duševno in versko stanje svojih vernikov in ne za svoje premoženje.

čav in srečno v 2007!!

MadMicka ::

blaz22, RKC lahko skrbi za tvoje duševno zdravje, za svoje bom skrbel sam, hvala.

Kakorkoli obračamo, RKC je totalitaristična organizacija in kot taka hudo skregana z sodobnim pojmovanjem človekovih pravic. Če namreč nekomu od otroštva pereš možgane, da obstajajo nebesa in življenje po smrti, ter da je RKC predstavnik Boga na Zemlji in moramo zato delati kot reče RKC, je s tem nekaj hudo narobe. Da pa se je RKC obdržala 2000 let, nič takega. Vsaka druga vera se je tudi. RKC se je le razmahnila nekolio bolj kot druge vere, ker je pač bela rasa vojaško in gospodarsko nadvladala ostale in se je eno širilo z drugim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Ted ::

Če potegnem vzporednico z nekaterimi ki tukaj širijo sovražni govor in z antisemitizmom mislim, da ne bom dosti mimo vsekal. Ne vem kaj počnejo moderatorji, da dopuščajo sovražni govor, ki ga prepoveduje tako ustava (človekove pravice!!!) kot tudi cel spekter slovenske zakonodaje. Konec koncev roko pravice zaradi nekaterih bedakov lahko faše tudi slo-tech.
Mnenja o cerkvi so seveda različna, dejstvo pa je da cerkev živi od vernikov. Če ne bo vernikov tudi cerkve ne bo več, govorim seveda na dolgi rok. Zasebna lastnina je že od Locka naprej naravna pravica in kot taka neodujljiva vsakemu posamezniku. Kakršnakoli je že vaša vrednostna sodba je ob tem dejstvu irelevantna. Posamezniki so se odločili, da bodo svoje premoženje donirali cerkvi in to je to.
Pa da razbijem še en stereotip. Če kdo misli, da cerkveni predstavniki, vodje in duhovniki živijo v razkošju se zelo moti. Cerkev je čista oblika skupnosti, kjer ni v ospredju posameznik in njegovo ugodje, pač pa organizacija kot taka in družba v kateri je. Lepo je bilo povedano, cerkev ne jemlje pač pa sprejema. In tudi če ne jemlje daje.

Pa da ne bi bilo pomote, nisem doben goreč zagovornik cerkve, nasprotno, kot katolik vidim v cerkvi zablode ki se vlečejo že stoletja, dogme ki ne vzdržijo pa tudi togost tako organizacije kot misli me izredno moti. Ampak jaz kot "član" te cerkve imam to kritiko pravico izražat, ker sem del te skupnosti lahko sicer zelo omejeno nanjo tudi vplivam. Vi, ki pa širite sovražni govor proti Cerkvi in njenim članom pa te pravice preprosto nimate. Še enkrat apeliram na moderatorje da počistijo temo.
Mah...

Poldi112 ::

Madmax.

Tvoje mišljenje je primitivno (s tem mislim preveč enostavno in ne neumno). To je tako kot da bi enemu razlagal da kristjani ne verjamejo v evolucijo, ker imajo zgodbico o Adamu in Evi.
Pa ni tako simple.

In ni strah tisto kar ljudi vleče pri veri, ampak notranja izpolnitev in sreča. Ni strah pred smrtjo ali pred nesmiselnostjo obstoja, ampak želja po tem da čim bolj produktivno izkoristiš svoje življenje in da se trudiš vsak dan biti boljši človek. In posledično bolj srečen.

Si ti srečen? Kaj te osrečuje? Kaj je smisel tvojega obstoja? Samo materialno bogastvo te verjetno ne izpolni, ane? Kupi sosed boljši avto in s svojim naenkrat nisi več enako zadovoljen. Materialni svet ti lahko da samo kratkotrajno zadovoljstvo.

In Jezus ni učil kako bog strele cilja na zemljo, ampak kako živeti polno, srečno življenje. Vera ima zraven veliko vlogo, ampak tudi kot ateist lahko od njega precej potegneš, vsaj če se imaš za moralno osebo.

Zdaj kako v praksi izgleda rkc je čisto druga pesem. Tu je tudi precej tradicije zraven in ljudi ki hodijo v cerkev iz navade. In v tako veliki množici oseb je seveda tudi lep procent slabih. Zdaj ti imaš sovraštvo do cerkve in vidiš samo slabo stran, dobro pa ignoriraš. In te razumem, sam sem tudi sam bil sovražno nastrojen proti njim (ko ugotoviš da moraš hoditi k verouku te veselje mine). Ampak delajo pa tudi veliko pozitivnih stvari in tega ne moreš zanikati. Oz. ti mogoče zanikaš, jaz pa ne morem. Pa sem daleč od tega da bi bil kristjan.

Mi je pa seveda smešno ko berem buče tipa "en pajac na križu" od nekoga, ki v živjenju ni dosegel nič. Pač, ne morem si tega razlagati drugače kot ali zavist ali pa jezo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Keyser Soze ::

V bistvu bi jih morali tožit zaradi zavajanja. Jp, jp. Pa ob vsaki škodi, ki jo povzroči "višja sila" tudi. Jebi ga.

Če ima tipo svojo podružnico tule na zemlji bomo pač tožili njo. Ki dela v njegovem imenu.
OM, F, G!

steev ::

To je že res, da cerkev dobi, samo najprej jim operejo možgane, potem pa dobijo to. To je zame eno navadno pranje možganov.
:|

nicjasno ::

Dejstvo je, da ljudi bolj zene strah pred izgubo, kot zelja po nekem napredku. In cerkev cilja ravno na to. ce nebos naredil tega in tega, bos sel v pekel.... kdo si je pa upal temu ugovarjat?

steev: "pranje mozganov" je itak vse v nasem zivljenju. V bistvu cel proces vzgoje otroka je eno pranje mozganov, kjer starsi prenesejo na otroka svoja prepricanja o tem kaj je prav in narobe, kaj sme in kaj ne sme, svoje vrednote.... lahko samo locis na pozitivno ali negativno pranje mozganov, ce ze tako gledas.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nicjasno ()

Poldi112 ::

steev, navaditi se boš moral da smo si različni in da tisti ki ne mislijo enako kot ti niso nujno zaslepljeni.

nicjasno, od kje ti to dejstvo da večino žene strah. Ne rečem da večino žene to kar sem jaz napisal, lahko da jih več žene tradicija in strah, ampak redki so ki jih žene strah. Ali pa okrog mene sami napačni živijo.
Pa tu se ne pogovarjamo o dedkih ki par let pred smrtjo postanejo verni.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

steev ::

Sam povem vam svoje mnenenje. Drugega mi o cerkvi itak ne vcepite.

Edti: Nicjasno, ce pa ze tako locis, naj bo pa negativno.
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

*TV* ::

no Ted in mogoce se kdo.

Kako lahko zagovarjas cerkev, ko pa dobro znano da je stoletja ubijala drugace mislece in zavirala tak ali drugacen napredek.
Oprosti, ampak jas nekomu, ki ima tako krvavo zgodovino kot cerkev, enostavno ne dam vec druge moznosti.

to je skoraj tako, kot da bi Silvu Plutu naredil spomenik in ga razglasil za blazenega.

Nekatere stvari se ne pozabijo nikoli.

MadMax ::

Poldi112:
Zakaj potem ti tako poenostavljaš?
Saj se vera ni rodila s Kristusom. Je poba praktično smrkavc, gledano kronološko.
Ali si samo še eden tistih, ki priznava samo krščansko vero?

In briga me, kak avto ima sosed. Jaz sem s svojim zadovoljen, pa če ima on fičota ali pa brand-new Porsche.

Dobro cerkve? Ammmm.... Karitas sem omenil že par postov nazaj. Pa kakšno skavtsko združenje se najde. In potem? Se počasi konča.

"Pajac na križu" je imel pač to srečo, da je postal slaven. A "slava" pomeni, da si kaj dosegel v lajfu? Ne me basat...
In še vedno je bil križan.
Kot še malo morje drugih.
Kolegov stari oča so imeli navado reči: "Heroji so padli. Pametni so preživeli.". Pa je hodil v cerkev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Poldi112 ::

Uf, daleč od tega da bi priznaval samo eno vero. Sem ti že povedal da nisem kristjan. A vseeno močno cenim Jezusa. Tako kot tudi ostale velike duhovne osebnosti. Ogromno resnic se skriva v njihovih besedah ki ti dajejo navdih.

In jasno da se vera ni rodila z Jesusom, je pa krščanstvo pri nas dominantno in zato je najbolj na udaru in najbolj ga razumemo.

Tudi jaz sem ti rekel da je Karitas pljunek v morje. Kaj pa recimo samo v slo miljon ljudi, ki jih cerkev osrečuje (kot vernike)? A to je pa čisto zanemarljivo? Veš koliko veselja dobi moja babica, ko jo župnik enkrat na mesec obišče na domu.

Pajac na križu ni imel sreče, da je postal slaven, ampak je živel življenje ljubezni in odpuščanja in je bil kljub brutalni smrti daleč bolj izpolnjen v življenju kot ti. Bistvo je da je premagal svoje nepopolnosti in odkril svoj pravi jaz. In pomagal drugim do tega kar je sam odkril. Tistim, ki to hočejo.

In kaj pomeni da je nekdo ki hodi v cerkev reva? Res je da si tist članek lahko razlagaš na različne načine, ampak če nekoga ki umre za ideale označiš za revo namesto za plemenitega potem moram malo podvomiti v tvoje moralne vrednoste.

Ne se ukvarjati z slavo, vojnami, ... Če hočeš razumeti preberi kakšne govore od Jezusa (ali Buddhe, Krishne,...). Njegovo življenje je tisto, ki ti daje vzgled.

edit:
Nisi odgovoril, kaj te osrečuje?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

MEDENA ::

poglejte cerkev ne bi nikoli bila toliko močna če ne bi imela toliko "vernikov" za sabo...nehajte hoditi v cerkve pa je rešen problem >:D

upam da bo kdaj kak referendum s katerim bi nehali financirati cerkev.....majo že tako preveč denarja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MEDENA ()

Poldi112 ::

Hehe, medena, to da imajo itak preveč denarja je tipična izjava iz zavisti. A te moti? Raje se sekiraj za njihovo vmešavanje v politiko.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Monster ::

ce imas denas pol se lahko gres politiko :) ... js osebno tud nevidim zakaj bi jih drzava sploh mogla sponzorirat, ker ce so preziveli 2000let pol ziher ne rabijo drzavnega dnarja ;)
Ka zaboga...

ripmork ::

malo offtopic sicer ampak se dotika tele teme:

knjiga Martina Kojca "Učbenik življenja"
knjiga Dalajlame "umetnost sreče"

Super branje (če vas ta tematika "iskanje jaza" zanima), podam kot super alternativo ali dopolnilo izpopolnujevanju samega sebe...
predvsem prvo knjigo priporočam za težke realiste, skeptike in ateiste... in za vse ostale.
:D

Keyser Soze ::

Ah kakšen denar neki. Cerkev???
A res? My ass! Ne verjamem!

Ampak... A resno vztrajate pri tem? Čisto zares?
Mi lahko kakšen vernik ovrže to? Prosim lepo. Cerkev naj bi bila "revna" in naj bi gledala na dobrobit ostalih, se žrtvovala za uboge.:O Vi mi pa govorite o tem, da nabira denar na kupu in z njim ustvarja dobiček za lastne potrebe in razkošje?

Cerkev da je postala tako izkoriščevalska? A ni Jezus nekako enkrat popiz*** ko je videl kako se služi v "nedrjih" našega milega pribežališča?

Torej? Lahko to kdo ovrže?:O
OM, F, G!

zee ::

ta prilika se je zgodila v jeruzalemskem templju, ko je Jezus nagnal iz njega vse trgovce in preprodajalce.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Poldi112 ::

Sicer nisem ravno najprimerjenša oseba da branim krščanstvo, ampak zakaj bi morali biti revni? Da bodo manj uspešni pri svojem služenju? To bi bil res napredek, ja.

In kje v današnjih templjih oz. cerkvah vidiš trgovino?

Tudi župnik v naši fari ni ravno reven, ampak bogat tudi ni. Živi v stari hiši, avto ima, ampak to so osnovne potrebe. Jezus nikoli ni zagovarjal asketstva. To je bil Buddha, pa še ta je ugotovil da ni efektivno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Vanich ::

Ne smemo se zajebavat s cerkvenim premoženjem, ker si lastijo T2.
Če to zjebemo, nam ostane spet samo Telekom.
Bolje, da smo lepo tiho.8-)

Monster ::

lol :D .. od kod pa ti to :)
Ka zaboga...

ToniT ::

Mogoče od tukaj?

jype ::

Ted> Vi, ki pa širite sovražni govor proti Cerkvi in njenim članom pa te pravice preprosto nimate.

Torej, če nisi fašist, nimaš kaj govort čez fašiste? Če nisi komunist, nimaš kaj kritizirat komunizma?

Zanimivo. Še dobro, da večina tega ne razume.

*TV* ::

Zanimivo branje...
Iz danasnjega casopisa vecer!

Telekomunikacije - največja naložba KC?

Štirideset milijonov evrov že investiranega denarja v izgradnjo optičnega omrežja ali celo 400 milijonov evrov načrtovanih naložb je očitno ena največjih investicij povezanih družb, za katere skrbi slovenska Katoliška cerkev. Naložbeni portfelj največjega sklada, Zvon Ena Holdinga, ki je v večinski lasti mariborske nadškofije, znaša namreč okrog 300 milijonov evrov, naložbeni portfelj Zvon Dve Holdinga pa okrog 125 milijonov evrov, k temu pa je treba prišteti še okrog 60 milijonov evrov vredne investicijske sklade Skala, Klas, Most in družbo Zvon Ena id, ki jih upravlja Krekova družba. Kot je znano, je konec leta 2005 pravosodno ministrstvo ocenilo, da je bilo v postopku denacionalizacije Cerkvi vrnjenega za okrog 135 milijona evrov premoženja.

In pol cerkev nima denarja za socialni prispevek duhovnikov :)

Monster ::

huhu :D nism vedal .. zanimivo ni kaj :)
Ka zaboga...

jype ::

Predvsem mene bega, zakaj tako redki katoliki vedo, da je RKC tako močna kapitalska družba, tako pri nas kot v svetu...

Lahko kdo razloži ta pojav?
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali so RKC navodila za donacije v duhu vere? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30339425 (34143) jype
»

RKC : Država (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10915863 (15863) Daedalus
»

RKC d.d. (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18113727 (4813) borchi

Več podobnih tem