» »

Pregorele lučke in zamenjava?

Pregorele lučke in zamenjava?

daljaz ::

Nočem smetit s takimi vprašanji po forumu ampak: pokvarle so se novoletne lučke in ene par jih je pregorel (bolj konkretno 12). Lučke delujejo na 230V, pokurjo 0.83A jih je pa sto... zdej ko se jih je 12 pokvarlo sem jest mislu samo nadomestit z nekim uporom al nekaj takega. se pravi moram jest samo naredit voltage drop za 27.6 voltov in to je to??? pol morm dat kakšen upor? kolk vaten? al morem kej druzga nardit (kšna skica bi mi koristla:8) ) hvala:D
  • spremenil: daljaz ()

KandazaR ::

Sklepam da so zaporedno vezane. Upoštevaj moj nasvet in kupi nove (100 luč je približno 10€) če ne želiš da koga poškoduje ali pa imeti doma požar. Drugače pa lahko narediš tudi tako kot si rekel. Izbira je tvoja.

Azrael ::

Najbolje je res kupiti nove lučke, iskanje pregorelih žarnic požre ogromno živcev.

Ampak, če si že poiskal pregorete in bi vseeno rad uspodobil to kačo, moraš dobiti druge žarnice. Upori in ostale zadevščine ne pridejo v poštev, enostavno pride ali preštorasto in/ali prenevarno.

Nove žarnice imajo v nekaterih trgovinah (vsaj v Bauhaus in NEL), je pa vprašanje ali se ti splača, saj znajo biti cene včasih zasoljene, ni pa nujno.

Žarnic obstaja mnogo različnih in moraš kupiti izključno take, ki imajo enako napetost in tok, kot origialne in seveda tudi obliko. V nasprotnem specialni efekti niso izključeni.

Torej napetost 2.3 do 2.4V in tok 0.83A. Tok se mi zdi za te lučke precej velik, saj bi celotna veriga imela porabe 190W, običajno je moč moč 5 do 10x manjša. Pred morebitnim nakupom preveri tok še enkrat!

Druga varianta je nakup identičnih lučk in potem se počasi porabi lučke iz odslužene verige.

Na upor pozabi, v tvojem primeru bi se na njem kuhalo 23W. Za ilustracijo, koliko je to, če bi ta upor imel velikost grelca pralnega stroja, bi se segrel na prostem za več kot 40°C nad okolico.
Nekoč je bil Slo-tech.

daljaz ::

Avč... to je pa res kar hudo... 8-O uglavnem... bom tiste žarnice ki so mi še ostale nekak drugač porabu, ker lučk ne bomo rabil še kar lep čas, drugo leto je pa še čist dost časa za nakup novih :D Tnx Azrael!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen upor potrebujem, da znižam voltažo (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5411805 (11385) einstein :P
»

Napajalnik za LED svetilke

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4011365 (10633) IQ42
»

Utišanje kuhinjske nape

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
163529 (3303) marsovcek
»

ideje o predelavi napajalnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
303863 (3244) Azrael
»

Novi švohnejši žmigovci na motorju ne delajo-Prosim pomoč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
223557 (3226) DimmniBurek

Več podobnih tem