» »

Linux po instaliranju ne morem formatirat

Linux po instaliranju ne morem formatirat

MAČKON ::

A ma kdo več izkušenj z linuxom? Namreč inštaliral sem v računalnik z dvd-ja
linux fedora core, ki mi je zbrisal vse ntfs particije in win xp, zdaj imam pa vse v eni particiji, kar mi ni všeč. Zdaj pa:
prvo vprašanje: kako-s katerim programom lahko formatiram linux, da naložim zopet windows xp?
Drugo vprašanje:kako pa lahko razdelim zdaj to trenutno particijo na linuxu, ki ni ntfs ampak nekaj drugega na več delov in ali jo lahko spremenim v ntfs? [b
prosim za pojasnila, pa da ne bo zakomplicirano preveč. >:D linux po instaliranju ne morem več formatirat v ntfs?

Stratus ::

Čisto enostavno vstavi XP CD bootaj in pobriši particijo ki jo XP CD vidi kot UNKNOWN ter instaliraj kot na nov disk
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

MAČKON ::

Ne, to ne gre, sploh se ne zažene win xp cd, samo začne, kot bi hotel naložiti, pa ne more, :8) in mi izpiše:"win xp setup inspecting your hardware configuration"..., kot ponavadi, potem je pa stop! 8-O ne gre naprej, je samo temna slika! ;((

Še nekaj: jaz sem to naložil kot
"za server" ne običajno za "home", ko me je vprašal!

Da ni v biosu kaj narobe nastavljeno npr. Boot to os/2 ali kaj? Ja, šit ane.
Me je kar razočaral ta linux.

Zgodovina sprememb…

Stratus ::

v BIOS moraš met izklopljeno opcijo za OS/2 !!! Še najbolje bo če v biosu nastaviš vse na BIOS DEFAULT, tako ziher ne bo nobene piz... :) . Popravi edino boot order da se boota najprej s CDja
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

Roadkill ::

Dejmo najprej razčistit nekaj:

>> LINUX FEDORA CORE,ki mi je zbrisal vse NTFS particije in Win Xp, zdaj imam pa vse v eni particiji,kar mi ni všeč.

Tole NI RES. Inštalacija ti je ponudila, da si sam nastaviš particije po želji, pa TI NE ZNAŠ naredit tega.

Drugo kar bi pripomnil je, da ne inštaliraj zadev o katerih nimaš pojma, če jih pa inštaliraš pa bodi pripravljen sprejet posledice.

Tretje: Linux ti NI spreminjal nastavitev v BIOSu.

--

Kot so ti že napisali: Bootaj z original Win CDjem, poženi inštalacijo in tekom nje particioniraj po želji. Ali pa še bolje: Pokliči koga, ki to ZNA narediti, da ti pomaga.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

MAČKON ::

Stratus, naredil sem, kar si rekel, pa spet ista pesem! ;(( bootam z s cdja win xp prof. In lepo začne:"setup is inspecting your hardware instalation, kar je ok, sam potem pa stop! Kar zastane na črnem ekranu. Nikamor se več ne pomakne in morš resetirat!
Roadkill: pa človk božji, morš vedet, da jaz prvič uporabljam linux, kaj je tebi? 8-O ni to win xp, k je ful enostaven... No, pa če se že ti toliko razumeš, mi pa pomagaj, da vidim, če boš uspel razrešiti uganko. V čem je stvar?
(tist pa kar si napisal:ja to itak, da mi je fedora ponudila ročno particioniranje z disk druid in automatsko-no jst sem izbral autom., ker ročno je blo prezahtevno zame, saj to ni ntfs v xp, k je na izi. No in k sem dal automatsko, mi je pa vse ntfs zbrisal in spremenil v neke brezvezne particije-prekonvertirat jih pa tud ne morem z nobenim programom, saj noben noče delat, javlja da je dos)

Zgodovina sprememb…

sid911 ::

Ko se je meni nekaj podobnega zgodilo sem disk formatiral v S-T linux live CD-ju ( zdaj nevem ali sem zbrisal vse ali pa formatiral v NTFS) in potem se je lepo dalo nazaj winse naložit.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

#000000 ::

Snami dol madboot, LINK v disketar vstavi 1.4 disketo in zaženi madboot.exe ter počakaj da se zapiše na disketo. V biosu nastavi na da se boota iz Floppy-ja daj narejeno disketo not in ponovno zaženi škatlo.

Ko se ti pokaže tole


Pojdi na ymantec gdisk in izberi naj ti pobriše vse particije, ko si fertig rebootaj mašino in še enkrat ponovi vajo, klikni na windows xp v operating system installations (malenkost prej daj notri win xp CD če ga še nisi), in izberi avtomatsko.

LP

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

MAČKON ::

#0, bom probal, sam ne vem kako se v tem linuxu fedori formatira disketa in prekopira datoteka v njo! Če dam desni klik z miško, nikjer ne najdem "formatiraj"8-O kot je to v windowsu xp!
A poj pa ta madboot. Exe sam povlečem na disketo, pa je skopiran?

P. S. A se na tem forumu lahko prenese slika iz svojega rač. Gor, k če klikneš slika se odpre samo, da preneseš sliko z neta-url naslov)

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

Aja a maš samo eno mašino na razpolago ??

Ker ta madboot je treba zagnat na delujoči win 2000 ali win xp mašini, mogoče deluje tudi na win 98 ampak nisem probal. Lahko pa si snameš Hiren's Boot CD kjer je cel kup teh orodij. Šlo bi tud z kakim Live Linux CD-jem, probaj Damm small linux, ki mislm da ima manager za diske formatirat, tko da ti ni treba pisat v konzoli. LP


sliko je treba nekam uploadat recimo shrani.si in pol klikneš desno zgoraj na slika in prilepiš url od slike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

ank ::

Gre z vsakim orodjem za particioniranje/formatiranje. Če ne znaš je pa druga pesem

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ank ()

MAČKON ::

No in katero je to orodje za formatiranje diska za linux? Ank?
Vsako datoteko, ki jo shranim kot exe, mi noče odpreti! Probal sem recimo madboot. Exe za formatiranje, pa ne gre.
Piše tole:>:D "ne morem prikazati lokacije! Couldn't display "/home/mackon/desktop/madboot. Exe".

In kako sploh naj formatiram disketo, ko pa ne vidim v desnem kliku na njo ukaza"formatiraj" kot je v win xp! ;((

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

A nisi prebral tegale

Roadkill ::

lol #000000 a ti random menjaš stil na s-tju, al je to kak nov "varnostni ukrep"? :)
Ü

Urc ::

Fedoro lahko zbrišeš tudi v linux rescue. Do tega prideš tako, da daš dvd od linuxa noter. V Linux rescue napišeš dd if=/dev/zero of=/dev/hda
aja, če maš sata diske zamenjaj hda s sda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Urc ()

#000000 ::

:D :D Ne ne, sem samo v Photoshopu stisnu na sliko CTRL+i (invert) pa rata takele lepa barva. Nč ukrepov :D LP

MAČKON ::

Urc:fedoro lahko zbrišeš tudi v linux rescue. Do tega prideš tako, da daš dvd od linuxa noter. V linux rescue napišeš dd if=/dev/zero of=/dev/hda
aja, če maš sata diske zamenjaj hda s sda.

Odgovor urc-u: saj se mi je zdelo da mora tud sam dvd linux fedora nuditi formatiranje, kot vsak operacijski sistem! Bom probal to narediti, pa bom poročal o tem!
Imam sata disk, ne razumem pa, kaj si hotel povedati, da zamenjam hda s sda? :\

a nihče ne zna ali noče odgovorit na 3 vprašanja:

1 vprašanje:
Zakaj se noben program "exe" v linuxu ne zažene, pa niso vsi dos (windowsovi) programi, ker sem recimo snel antivirus za linuuuxx8-O, (ne za win! )pa se tuddddii noče zagnat! Torej:zakaj se noben program ne zažene-a ga je treba povezat-"open with other aplication"?

2. Vprašanje) a lahko že enkrat kdo pove kako se v linuxu fedori formatira disketa?! A je to tak problem za linuxaše? Ja, pismo...

3. Vprašanje) kako naj ustvarim ntfs particije, da svoj linux razdelim (na več ntfs particij), ker ima zdaj 2 dev/sda particije! Rad bi imel dva oper. Sistema gor! - windows in ta trenutni linux, vendar moram prekonvertirati (kako, s katerim orodjem oz. Programom) trenutno sda/dev particijo v več ntfs particij!

Če odgovarjate, raje prosim odgovorite na eno vprašanje, pa natančno. Ne samo, to maš kle, to je to, pa konc. Poj se pa ti znajd! Problem bo pa inštalirat particijski program, tud če ga snamem, ker se ne bo zagnal;(, kar sem opisal v 1. Vprašanju.

No, linuxaši... Pokažite svoje znanje pri pomoči. Ajde, da vas vidimo. Pa vsem hvala, za vaš trud, ki ste že svetovali! :)

Zgodovina sprememb…

Preseren ::

Mislim stari si pa upaš....
Napadaš ljudi, kako nepravilno odgovorajajo na tvoja vprašanja, in jih izzivaš, no dajte linuxaši....

Kakorkoli....

1. Vprašanje.
exe datotek pač ne moreš laufat v linuxih, ker pač ne delajo. To so programi za win/dos. Ni šans (ok, wine ali dos emulator, ampak to zdaj pustimo). Če si Dlal program za linux, ki ima .exe datoteko, to ni ql, očitno nisi pravega dlal. Vsak program za linux ima zraden readme.txt (ali kaj podobnega) v katerem ti piše, kaj in kako instaliraš program. (ponavadi najprej ./configure, make, make install). Preberi, po 10 isntalaciji ti bo veliko več jasno.

2. Pojma nimam. nimam disketnika

3. Jah, v osnovi najprej instalaj win XP. Na eno particijo ali dve, kakor želiš, to nastaviš med installom windowsov. Nato instalaš linux (moje izkušnje z Ubuntu), in mu nastaviš, da naj ti vzame iz placa od windows particiji in ti bo naredil dve particiji, eno linux in eno swap. Bootanje enega ali drugega sistema ti večina linuxov zna urediti kar samih, drugače pač moraš to sam narediti v grubu.

To je vse, če nisi zadovoljen, idi ven lovit snežinke v usta.
SEO na https://www.seos.si

MAČKON ::

Hahaha, prešeren, "napadam" jih? Moram hitro spustit orožje. Bodrim jih naj pokažejo svoje znanje in pomagajo, ne pa napadam. Ta tema bo sigurno prišla prav še komu, ki mu linux nagaja, oz. Nima izkušenj s tem op. Sistemom! Torej vas vabim, k odgovorom! (ne k napadu:|, jao kaj vse slišiš... )

Zgodovina sprememb…

Stratus ::

Mislim da ni problem v LINUX particiji, če si resetiral BIOS na default nastavitve pa še vedno ne moreš bootat s CDja, potem mogoče imaš pokvarjen XP CD, poskusi z live linux CD ali se ti boota, če tudi z drugim CDjem ne gre, poskusi odklopiti disk (oboje napajanje in data kabel) in potem probaj bootat z XP CDja boš videl ali se sploh zažene setup (moral bi ti priti vsaj do prvega screena). Če ja, potem je težava z diskom (verjemi da ne zaradi linuxa, verjetno je pač naključno crknil ravno sedaj).

EDIT typos :\
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Stratus ()

MAČKON ::

Stratus, ni to, cd win xp proff. Je nov, preizkušen, dvd linux fedora pa tudi, tko da onadva nista vzrok. Ja, z dvd linuxa se boota, normalno, ker mu paše, če je pa že isti op. Sistem gor!
Disk na sata ii vodilu pa tudi ni kriv, je nov. Smotana fora je pa v tem: linux lahko naložiš, sformatiraš ali pretvoriš ga pa težje. Zaradi njegovih smotanih dev/sda particij! Če bi ble to ntfs ali vsaj fat particije, poj ne bi blo problema!
Sam kaj, ko se linux poganja na teh particijah ki jih win xp cd zgleda ne prepozna. Zato pa tud zastane.

Kako bomo zdaj pretvorili dev/sda particije v ntfs windowsove(vsaj en del, da se lah naloži win)?
Noben particijski program, (exe)ki ga dam z neta dol, se mi v tem linuxu ne zažene! Kaj naj naredim? Najraje bi dal kšn particijski program na floppy, pa pol startal z njega, saj kaj če se ne odpre niti kot exe, niti, če je "zazipan"

Zgodovina sprememb…

Preseren ::

MAČKON, verjemi, res, ni šans, da boš pognal .exe program v linuxih. Nikakor in nikoli.

In stvar se boota iz cdja preden pogelda kaj spljoh ima na disku (zato mu v BIOSu nastaviš, najprej iz CDja bootaj, potem iz diskete in potem šele iz diska). Tako da to enostavno ne vpliva.

Kaj pa če narediš takole. Vzameš disk ven, ga neseš na drug računalnik (v sosednjo sobo, k kolegu, bratu, punci, ateju ali stricu) ki ima gor delujoč Win ing a tam za katerimkoli programom za particijo reparticioniraš in formatiraš?

P.
SEO na https://www.seos.si

Stratus ::

Lej MAČKON nima veze kaj imaš na disku ko bootaš s CDja ker dokler ne odpre možnosti da dejansko štartaš setup ne bere NIČ z diska niti ga ne povoha. To da se ti ustavi prej nima nobene veze kaj imaš ti na disku. Nekaj ne štima s tvojo nastavitvijo ali v bios ali pa CDromom
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Stratus ()

zee ::

da bi komplicirali:
1. Računalnik poženeš s CDja z Windows XP Professional/Home.
2. Ko odmelje svoje in te vpraša, kaj želiš storiti, izbereš novo inštalacijo.
3. Pobrišeš vse Linux particije in narediš nove NTFS particije.
(če hočeš pisat po njih v Linuxu ti svetujem naslednje: C:\ naj bo NTFS, ena naj bo FAT32 (po tej bo Linux pisal) )
4. Ko se Windowsi udobno namestijo in jih zrihtaš, si greš najprej nekajkrat prebrat navodila za namestitev Linuxa, šele NATO si zadevo namestiš.

Zgoraj omenjeno proceduro sem uporabil n-krat na svojem prenosniku in osrednji mašini in dela 100%.

posebej @mačkon:
1. Ne zmerjaj drugih uporabnikov.
2. Pred spraševanjem uporabi Google.
3. Tem, kako začeti v Linuxu je na tem forumu več kot dovolj.
4. Antivirus v Linuxu ni potreben.
5. Poganjanje Windows aplikacij v Linuxu načeloma ni mogoče.
6. Pisanje po NTFS particijah v Linuxu ni mogoče (zaradi M$-a, ki ne izda specifikacij svojega datotečnega sistema).

Bodi dovolj.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

MAČKON ::

Zee, nikogar ne zmerjam. Ne vem kje si to prebral. Kot drugo pa: sem vse probal, bootat s cd win xp ampak ljudje božji a razumete-ne gre! Ustavi se. |O
zdaj sem pa pogruntal nekaj drugega in sem sformatiral vse! Cel linux. Tako da imam spet svoj draaaagii windows xp profesional! :) in nikoli več ga ne zamenjam, kašn linux.. Sami problemi so z njim! Hvala pa vsem vseeno za pomoč. zaključujem temo!

Zgodovina sprememb…

arjan_t ::

Stratus, ni to, cd win xp proff. Je nov, preizkušen, dvd linux fedora pa tudi, tko da onadva nista vzrok. Ja, z dvd linuxa se boota, normalno, ker mu paše, če je pa že isti op. Sistem gor!
Disk na sata ii vodilu pa tudi ni kriv, je nov. Smotana fora je pa v tem: linux lahko naložiš, sformatiraš ali pretvoriš ga pa težje. Zaradi njegovih smotanih dev/sda particij! Če bi ble to ntfs ali vsaj fat particije, poj ne bi blo problema!
Sam kaj, ko se linux poganja na teh particijah ki jih win xp cd zgleda ne prepozna. Zato pa tud zastane.

Kako bomo zdaj pretvorili dev/sda particije v ntfs windowsove(vsaj en del, da se lah naloži win)?
Noben particijski program, (exe)ki ga dam z neta dol, se mi v tem linuxu ne zažene! Kaj naj naredim? Najraje bi dal kšn particijski program na floppy, pa pol startal z njega, saj kaj če se ne odpre niti kot exe, niti, če je "zazipan"


Sploh nimas razjasnjenih osnovnih pojmov:
sha, sdb itd. so samo imena mountanih particij, kot v windowsih C:, D: itd.
Linux uporablja svoj datotecni sistem npr. ex3, riserfs itd. windowsi pa svojega, tak da spet bluzis nekaj v tri dni...
Windows bo prepoznal linux particije (oz jih ne bo prepoznal) kot unknown in jih lahko lepo formatiraš v ntfs ali fat, ne pa v po tvoje debilen linux datotecni sistem :\

Kot so ti ze 10x povedali, a ti ocitno ne znas brat: exe je program namenjen windowsom in ga pod linuxom ne bos pognal, razen ce uporabis wine ampak tudi tam dela 60%, gnome ima svoj particijski program

arjan_t ::

Zee, nikogar ne zmerjam. Ne vem kje si to prebral. Kot drugo pa: sem VSE probal,bootat s cd Win Xp ampak ljudje božji a razumete-NE GRE! Ustavi se.|O
Zdaj sem pa pogruntal nekaj DRUGEGA in SEM SFORMATIRAL VSE!! Cel Linux. Tako da imam SPET svoj draaaagii WINDOWS XP PROFESIONAL!:) In nikoli več ga ne zamenjam,kašn Linux..Sami problemi so z njim! Hvala pa vsem vseeno za pomoč. Zaključujem temo!


Instalacija linuxa ni nic zahtevnejsa od instalacije windowsev :\
Ti pac obdrži svoj windows XP in srečno živi naprej :\

Karlos ::

6. Pisanje po NTFS particijah v Linuxu ni mogoče (zaradi M$-a, ki ne izda specifikacij svojega datotečnega sistema).

Že nekaj časa mogoče
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

Urc ::

@MAČKON

Imam sata disk, ne razumem pa, kaj si hotel povedati, da zamenjam hda s sda?


No če imaš SATA diske napišeš tako dd if=/dev/zero of=/dev/sda namesto dd if=/dev/zero of=/dev/hda

MAČKON vidim da si stvar uredil tako da: good luck with your Windows Xp!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Urc ()

Roadkill ::

>> sem VSE probal,bootat s cd Win Xp ampak ljudje božji a razumete-NE GRE! Ustavi se.|O
...
>> Tako da imam SPET svoj draaaagii WINDOWS XP PROFESIONAL!:)

Dej pa ti men razloži, kako ti je uspelo inštalirat winXP, če ti windows cd ne boota? :D
Ü

zee ::

@Karlos: se opravičujem...že nekaj časa sem izključno v Linuxu in na ReiserFS-ju tako, da me NTFS ne zanima pretirano.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

'FireSTORM' ::

ma to mislim da ni problem niti z linuxom
ker CD bi ti moral bootat
ali pa probaj v linux z cfdisk pobrisat vse partice in ustvarit nove FAT32 ali NTFS(če podpira) particije

ok že rešeno :)
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

grex ::

Nekaj mi ni jasno. A pol, ko je reparticioniral se je pa XP disk kar normalno zbootal al kaj?

Da bi XP instalacijski CD zastekal, ce disk ni pravilno particioniran?????

Al je kdo bil full of shit cel čas pa sedaj noče priznati zmote??? ali pa je XP inst. CD res čist zanič?

roscha ::

Bolj berem tole, bolj mi je jasno zakaj ljudje bežjo od Linux-a. Toliko polovičarske pomoči na enem mestu pa še ne.

1. dd if=/dev/zero of=/dev/hdX je zaendrek nasvet, ker ti ves disk prepiše z nulami. To pa pri velikih diskih traja par ur!
bolje: dd if=/dev/zero of=/dev/hdX bs=512 count=1000 povsem zadostuje za radiranje particijske tabele.

2. Disket v Lin sploh ni treba "formatirat". Lin pozna RAW način pisanja in branja.

3. Za igračkanje s particijami se v Lin uporabi fdisk in cfdisk, verjetno tudi kako klikable orodje, ampak ga osebno ne poznam, ker ne rabim.

4. Kreiranje FSja se izvede z: mxfs.XXX XXX= ext2, ext3, vfat, reiser, ...

5. za Win style (brez mount-a) dostopa do /dev/fdX si lahko namestite paket mtools

CCfly ::

M: prvo vprašanje: kako-s katerim programom lahko formatiram linux, da naložim zopet windows xp?

Čisto enostavno vstavi XP CD bootaj in pobriši particijo ki jo XP CD vidi kot UNKNOWN ter instaliraj kot na nov disk

M: Ne, to ne gre, sploh se ne zažene win xp cd, samo začne, kot bi hotel naložiti, pa ne more, :8) in mi izpiše:"win xp setup inspecting your hardware configuration"..., kot ponavadi, potem je pa stop! 8-O ne gre naprej, je samo temna slika! ;((

M: zdaj sem pa pogruntal nekaj drugega in sem sformatiral vse! Cel linux. Tako da imam spet svoj draaaagii windows xp profesional! :) in nikoli več ga ne zamenjam, kašn linux.. Sami problemi so z njim! Hvala pa vsem vseeno za pomoč. zaključujem temo!

Jojmene. Samoustvarjeni problemi, namesto da bi bral vsebino prikazano na tvojem monitorju. Potem se pa roscha čudi, da je dobil v odgovor polovične nadomestne rešitve.

1. Fedoro si namestil tako da si izbral možnost naj Windowse zbriše, namesto da bi prej pripravil prostor na disku, kamor bi lahko namestil Linux (to je možno narediti v Windowsih s Partition Magicom),
2. ko si Fedoro že imel nameščeno, si nenadoma ugotovil, da nisi spremljal obvestila ob namestitivi, ki te izrecno opozori, da ti bo šla vsebina prej obstoječe namestitve Windowsev v maloro (če bi prej pripravil prazen prostor, bi seveda lahko rekel, naj jo namesti tja in poof, delujoči Windowsi ter Linux),
3. ko si dobil nasvet, da vstavi v pogon Windows XP namestitveni CD ter pobriši Linux particijo, ti stvar nenadoma ne dela, čeprav se kasneje izkaže da to ne drži in da ponovno ali ne znaš vprašati ali pa ne razumeš odgovora,
4. poskušaš stvar rešiti na meni neznan način po nasvetih, ki so bili usmerjeni k temu, da pobrišeš Linux particijo, ne da namestiš Windowse kdo ve kam, na neobstoječ prostor na disku,
5. na koncu so pa seveda samo z Linuxom problemi, čeprav si kot rezultat dobil točno to, kar si želel. Delujoč Linux sistem, po navodilih, ki si jih dal namestitvenem programu.

Noro.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boot particija

Oddelek: Operacijski sistemi
202309 (734) MrStein
»

Premaknitev diska s Fedoro 5 v novejši računalnik

Oddelek: Operacijski sistemi
111135 (908) Saintek
»

dostop iz linuxa do datotek v win xp

Oddelek: Operacijski sistemi
232155 (1704) palma
»

kako iozbrisat računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
61101 (1005) amigo_no1
»

Formatiranje diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
61248 (1174) Yohan del Sud

Več podobnih tem