» »

Lekarne in cene

Lekarne in cene

TESKAn ::

Da ne bom smetil teme o Airbusu...

TESKAn:
/off topic, ma morem napisat

Trenutno popularen primer pri nas so lekarnarji.



Sploh veš, koliko imajo lekarne marže? Če poračunaš, pri zdravilih na recept je marže 8%. Če gledaš skupaj vsa zdravila, pride tam 12%. Ja, Avstrijski sistem z 20% maržami bi bil v naših lekarnah pozdravljen z odprtimi rokami. Tako da ne mi nakladat o bajnih zaslužkih lekarn, če veš samo to, kar ti po TVju bluzi šef vzajemne. Ki bi IMO lahko uspešno kandidiral za sluzavca desetletja.

/off


Mondeo:

prosim?

hehe, lekarnarji ja.... primer Bephanten mazilo 100g:
lekarna v LJ (ena izmedmnogih), cena cca 8.20€
lekarna v Kočevju (edina), cena cca 9.30€

figure this out!! ;(
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

TESKAn ::

Ok, i figure. Lekarne nimajo takega kartela, kot se ga poskuša po medijih prikazat. Poglej si recimo cene v Merkatorju v Lj in Merkatorju v neki vasici bogu za hrbtom. So iste? Ne? My point exactly.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ReBi ::

ja teskan... od kje ti pa podatek, da imajo lekarne maržo pri zdravilih na recept? pri teh se obračuna storitev, ki je za vsa zdravila enaka. enaka je pri škatlici ki stane 3€ in pri tisti, ki stane zavarovalnico 300€. marža je le pri zdravilih brez recepta.

ToniT ::

Neumnost!

Lekarne pri zdravilih na recept niso plačane po vrednosti zdravila na receptu, temveč po številu receptov. Cene so objavljene na spletni strani www.zzzs.si.

Glavni biznis so zdravila brez receptov, zato se tudi upirajo prodaji aspirina v specializiranih trgovinah.

kekz ::

Objavljeno je bilo, da v ZDA stane aspirin 1,5€ za 100 tablet, pri nas okoli 4€ za škatlico (20 tablet). Od kod taka razlika?

Včeraj po radiu je bilo, da so v Italiji pred slabim letom uvedli, da lahko veleblagovnice prodajajo nekatera zdravila. Cene so menda padle do 30% - tudi v lekarnah. V oddajo so bili vključeni tudi italijanski lekarnarji, ki so omenili ta podatek.

TESKAn ::

Če preračunaš dobiček v maržo (sej veš, promet xxx €, dobiček yy€, marža je zz%), potem dobiš približno 12% skupno. Od kod vem? Mama dela v lekarni, tako da ja, sem malo 'biased', ampak imam pa informacije iz prve roke:).

Lekarne pri zdravilih na recept niso plačane po vrednosti zdravila na receptu, temveč po številu receptov. Cene so objavljene na spletni strani www.zzzs.si.


To je šele neumnost. Plačane so storitve, imaš tudi cenik v lekarni, kaj in kako se obračuna. Torej pri zdravilu se plača storitev - izdaja zdravila in je enako, ne glede na ceno zdravila. Tako lahko tupijo o 'velikanskih zaslužkih', ko dajo eno relativno poceni zdravilo in potem jasno zgleda, kot da lekarna pokasira polovico cene. Ne pokažejo pa dražjih zdravil, ker bi jim to pokvarilo pravljico o 'bajnih zaslužkih'.

In še nekaj o cenah. Ceno določijo veledrogeristi in država. Potem lekarne gor dajo samo še DDV in 'storitev', ki pa je tudi določena, koliko je lahko. In z (preračunano) 12% maržo ni kaj dosti manevrskega prostora za prilagajat ceno. Nasploh me pa čudi, da v oddajo, kjer govorijo o cenah zdravil, povabijo predstavnike zavarovalnic...ne bi bilo bolj logično, da soočijo predstavnike proizvajalcev (Krka), veledrogeriste (sanolabor, farmakon) in predstavnike lekarn (lekarniška zbornica)? Tako bi pričakoval...razen, seveda, če je bil namen oddaje pumpat ljudstvo proti lekarnam.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ReBi ::

podpis pod zadnji odstavek...

Samuel ::

@Teskan:
kaj naprimer ima Mercator veze tukaj? To kar prodaja Mercator, prodajajo tudi drugi konkurenčni ponudniki.. Tuš, Špar.. privatniki..
Lekarna je pa enostavno edini ponudnik določenega blaga v nekem okrožju in je čisti monopolist. Kočevje NI zakotna vasica, poba.
Širše okrožje ima cca 12-13.000 prebivalcev in Mercatorjeve cene v centru tukaj so zelo primerljive s tistimi v Ljubljani.

Gre za čisti monopol... ;(

ToniT ::

Oddaje sicer nisem gledal, vendar če je bil v oddaji šef Vzajemne, potem je vse jasno!
Gre za to, da ima Jaklič očitno zelo dobre zveze v vladi, ker bi sicer pri vseh barabijah, ki jih počne, že zdavnaj letel. Tisti trenutek, ko so lekarne zahtevale večji odstotek provizije pri vzajemni, ker jim pošiljajo vse podatke, so začeli z vsemi topovi streljati na njih. Poslali so jim protikorupcijsko komisijo, Bručan je izdajal protizakonite odloke itd...
To, kar poćne zadnje čase Vzajemna (Jaklič), je še en poskus kraje našega denarja in bo verjetno celo uspel....

TESKAn ::

Mondeo - veze ima toliko, da pokaže, da se cene razlikujejo glede na to, kje kupiš zadevo. To je pa nekaj, kar se očita lekarnam - da imajo vse enako ceno, da imajo kartelni dogovor. Če najdeš dve lekarni, ki imata različne cene, potem pač ne moreš trdit, da so se vse dogovorile, da bodo imele enako (visoko) ceno.

Kot sem že povedal, cene so določene s strani dobaviteljev, države, zavarovalnic. Lekarna samo doda DDV in tisti del točke, ki je določen za storitev (izdaja zdravila). Če pa je lekarna v Kočevju povezana s kakšnim dobaviteljem, ki ima za 1€10 višje dobavne cene, je pa to problem kočevske lekarne in njenega dobavitelja, ne pa tega sedaj posploševat na vse. Ne bom zanikal, če boste rekli 'ta pa ta lekarna ima navite cene'. Zanikal pa bom, ko nekateri posplošujejo to na vse lekarne in jamrajo, kakšne bajne zaslužke imajo (vse) lekarne.

P.S.: šef ZZZSja je rekel, da gre za zdravila 15% denarja ZZZSja. Zakaj se noben ne vpraša, kam gre ostalih 85%?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

zee ::

dobro vprašanje, kam gre 85% denarja ZZZS?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Samuel ::

ne spomnim se, da bi karkoli posploševal...

gre za kočevsko lekarno, ki je prve vrste nategator in izkorišča svoj monopolni položaj.

ljubljana je večje mesto, več konkurence in seveda
cene so različne tudi v Ljubljani (ne vem kdo to govori, jaz osebno ne), tako da se ta Bephanten v Ljubljani najde tudi za 8.50€.

borchi ::

> dobro vprašanje, kam gre 85% denarja ZZZS?

predvidevam, da velika večina teh 85% gre za plače.

tako kot v vseh drugih storitvenih dejavnostih.
l'jga

ToniT ::

Preostalih 85% denarja pa gre v bolnice, zdravstvene domove, zasebnim zdravnikom koncesionarjem, fizioterapevtom itd....

Sc0ut ::

Tako je, kot je rekel TESKAn, prikazali so samo zdravila, kjer "marža" izgleda res velika. Kakšen interferon, ki pa stane 200000 starih sit, pa ni noben omenjal. Tam pa ne bi bila več "marža" tako visoka:)
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

zee ::

interferone se da dobit v Sloveniji? waw!
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jype ::

Na recept, ja.

dr.J ::

Smo rabili adaptirano mleko za otroka. V trgovini Kolinske 2700SIT, v lekarni 4600. Lahko rečem samo: oderuhi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Placljivo svetovanje v lekarnah (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8715029 (12586) zmaugy
»

Zakaj rabi dimnikar koncesijo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13233987 (31211) šernk
»

Zdravniska napaka?

Oddelek: Loža
323530 (2415) BlueRunner
»

FDA se bori proti ilegalnim spletnim lekarnam (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
777663 (6521) gruntfürmich

Več podobnih tem