» »

Domace omrezje

Domace omrezje

Neo32 ::

Ok fantje zadeva je taka. Nameravam povezat 2 comp tko da bosta obadva povezana v splet. Zej bi pa jest rabu nasvete, glede kva nej kupm al huba, switcha ali router al kva. In seveda k mas pol vse to skup zvezan kuko se pol to posmeka v windowsih. Obadva sistema bosta laufala winsi 2000. Vsak nasvet bib il zelo dobrodosel, linki do kaksnih strani pa se bol. Sej vem da obstaja Google, sam predn bi jest to najdu bi blo ze mal pozn.


Hvala!!!
Neo32 (c)

tec ::

Ce bos povezoval samo 2 racunalnika, ne potrebujes huba, ampak crossover utp kabel oz. bnc. V oba racunalnika vstavis mrezni kartici, posnames driverje in potem v Local Area Connection izberes properties in pri TCP/IP nastavis za vsakega IP stevilko. Najbolje, da uporabis 192.168.2.0 in 192.168.2.1, zadnji dve cifri lahko spreminjas po zelji. Netmask je 255.255.255.0. Bodi pozoren, da bosta workgroupa enaka na obeh PCjih ( System, Network Identification, Properties, workgroup). Ko postavis delujoco mrezo med njima (Preveri z ukazom iz shella "ping 192.168.2.0", posnames en proxy (AnalogX je zelo preprost) program na tisti racunalnik, kjer je modem, na drugem pa nastavis IE, Nescape,.. da se povezuje preko proxija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tec ()

ender ::

računalnik, ki ima povezavo v splet naj ima IP 192.168.0.1, netmask 255.255.255.0 (x.x.x.0 ni veljaven IP naslov za računalnik, to je IP podomrežja). na tem računalniku nastavi ICS (Internet Connection Sharing/Skupna raba internetne povezave; če je nimaš nameščene, pojdi Nadzorna plošča->Dodaj/odstrani programe->zavihek Windows-namestitev->Orodja za Internet->Skupna raba internetne povezave; ICS je vgrajen v Windows 98 SE in novejše).
na drugemu računalniku greš na Nadzorna plošča->Omrežje->TCP/IP-(tvoja mrežna kartica)->Samodejno dobi IP naslov (DHCP). to je vse, na ta način ti bo delovalo precej več programov, pa še z nastavitvami se ti ni treba ukvarjat)

Neo32 ::

Evo kul to sem nekak postudirov kva sta misla. Zej pa mene se zanima kaksno mrezno morm jest prbavt. A more bit taka k ma kvadratni prkljucek in ta okroglga, a bi luhko recmo tko naredu da ma mrezna kartica tm k je modem 2 kvadratna prkljucka (in, out) pa pol na drugem compu kartico s samo enmu prkljuckom? Kuko nardis da si racunalnika delita printer.

Hvala za odgovore!
Neo32 (c)

nemesis ::

sam pol mora imet en racunalnik skoz przgan, ce hoce prek druzga na net hodit...:\

||_^_|| ::

kupi UTP mrežno, torej s štirioglatim priključkom. Če hočeš met tm k je modem 2 priključka rabiš 2 mrežne.

Neo32 ::

A pol morm imet 3 mrezne da spravm 2 compjutera na net? A ne obstaja taka mrezna da bi bla na njej dva kvadratasta prkljucka??


MODEM>---navadn kabl--->MREZNA1>---crossover kabl--->MREZNA2

A si jest to zej prov predtavljam al se zmeri ne????
Neo32 (c)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Neo32 ()

nemesis ::

ja v bistvu si...

sam s tako konfiguracijo bos moral met MREZNO1 skoz prizgano (beri prizgan racunalnik1), ce bos hotel met tud MREZNO2 (racunalnik2) na spletu

Ta konfiguracija velja za navadne modeme, ki se priklopjo na COM port... Ce mas recimo ADSL modem, ki se priklopi na mrezno kartico, bos pa potreboval se MREZNO3:P

Pisk ::

Daj gor Windows XP Pro
Ti bom jaz enkrat zapiskal!!!!!!!!!

Tomi ::

Ali pa si nabavi oziroma snami program za deljenje povezave, kot je npr. Wingate..
metrodusa.blogspot.com

BigFoot ::

osebno bi jest na tvojmu mestu kupil en hub (4 portne dobis ze zelo poceni) tko da bosta oba PCa lahko normalno hodila na net.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

Neo32 ::

Ma sej glih to razmisljam, pride me sicer mal drazji ampak, kadar bom jest kej vrtov pa sravbov bo fotr se zmeri luhko na net hodu.

Hvala za vse nasvete!
Neo32 (c)

Ales ::

Hm... povej še, kako dostopaš do neta? Imaš ADSL, kabel ali kaj tretjega?

ADSL bo delal na obeh računalnikih, če povezavo pripelješ neposredno na hub, kabelski modem pa ne, ker so zaklenjeni na točno določeno mrežno kartico...

Neo32 ::

Mam kabl modem to se prav, se bom odlocu kar za huba al pa switcha, ne vem kulk bo kesa na voljo. Aja mal bo spremembe in sicer a bo to kej velik problem Ce bojo na enmu winsi 2000 na enmu pa win98SE?
Pa se neki a je treba huba kej sprogramirat upedenat, a sm tiste IP-je postimas pa netmask pa to, pa je ql, a se je treba podat se v kaksne hujse nastavitve??!?
Neo32 (c)

Milko ::

Se opravicujem, ampak se ne spoznam tko na mrezo. A ce mas HUB, to pomeni, da ne rabis mete skos przganih obeh racunalnikov? Mislim, a ti pol ADSL modem montirajo v HUB? Je treba pol se kej posebi nastavlat? Kateri hub mi pa priporocate za najvec 4 uporabnike?

ToniT ::

Milko: ADSL modem se obnaša v omrežju kot mrežna kartica - se pravi ga s kablom priklopiš na HUB. Siol omogoča hkratno prijavo dveh računalnikov na ADSL naenkrat - se pravi na dveh računalnikih zalaufaš njihov (ali kak drug) odjemalec za pppoe in delaš. Če pa hočeš kaj več, pa se zadeva zakomplicira (ali pa tudi ne) - rabiš nek router, ki ti celotno omrežje predstavlja navzven kot en računalnik.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako konfigurirati ICS? Need HELP!

Oddelek: Omrežja in internet
71391 (1317) Gwanaroth
»

Linux na disketi kot firewall/router (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
947047 (5430) Azrael
»

Računalnika v mreži se ne vidita

Oddelek: Pomoč in nasveti
131361 (1151) Pirmy76
»

ADSL povezava dveh racunalnikov

Oddelek: Pomoč in nasveti
51025 (846) l-note
»

freesco

Oddelek: Omrežja in internet
71724 (1550) mile

Več podobnih tem