» »

šifrirano sprintano besedilo-dekoder

šifrirano sprintano besedilo-dekoder

nekdo_ ::

Imam močno poslovno skrivnost, ki bi jo želel navesti v pogodbo na način, da bi bralec tega aneksa k pogodbi lahko razbral kaj piše le če bi dobil navodila za razšifriranje besedila. Razmišljal sem, da bi enostavno za vsako črko določil drugo črko in vse besedilo spisal s temi novimi črkami. Torej a bi pomenil d, b bi pomenil z, c bi pomenil k itd.
Zanima me ali obstaja program, ki bi to besedilo razšifriral in našel katere črke so zamenjane s katerimi. Pogodba bo s tujim podjetjem, zato sem še toliko bolj previden. Je način zamenjave črk dovolj varna poteza?

hvala

Gr0unD Zer0 ::

edit: okej, sem prebral naslov še enkrat:D:D:D

v openoffice vem da gre en simpl makro sprogramirat, ki ti kodira besedilo... ampak te vaje nisem na faxu nikoli naredil

Zgodovina sprememb…

Vesoljc ::

ja pa ja :)

noben nacin kodiranja ni 100% varen. gre samo za vprasanje casa/sredstev, oziroma kako mocno si nekdo zeli ugotoviti kaj tam je...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

nekdo_ ::

jaz bi zelel da lahko nekdo prebere tudi brez racunalnika ali brez da bi za to potreboval program. Ne bi pa rad da nekdo s programom to odsifrira. Je v tem primeru POVSEM varno, da samo zamenjam crke?

No Vesoljc pravis da se vse da odkodirati. Jaz mislim da ne ravno, ce bi te crke ki sem jih zamenjal potem se enkrat zamenjal je po mojem mnenju NEMOGOCE najti prave kombinacije ki te privedejo do besed in posledicno zamenjav. Toda a je potrebno se enkrat zamenjati ali je dovolj ze 1x?

morbo ::

Namesto črk lahko daš karkoli - rune, klinopis... in partnerju po pošti pošlješ listek z legendo... Popolnoma varno pred hekerji :D

Pravo kombinacijo pa se da vedno najti, ker človek na drugi strani rabi ključ po katerem si ti nekaj zakodiral da lahko on to odkodira... razen če držite algoritme v glavi...

edit:
aja, pa kar se tiče kolikokrat zamenjat črke - povsem isto je ali ti a zamenjaš najprej v ž in potem ž -> u, ali kar a -> u. V obeh primerih se da zadevo hitro dešifrirat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: morbo ()

Mavrik ::

Večje vprašanje je tukaj, koliko je to sploh legalno in koliko potem tisti aneks sploh velja.
The truth is rarely pure and never simple.

nekdo_ ::

edit:
aja, pa kar se tiče kolikokrat zamenjat črke - povsem isto je ali ti a zamenjaš najprej v ž in potem ž -> u, ali kar a -> u. V obeh primerih se da zadevo hitro dešifrirat.

Toda kako? Na kakšen način program ve katero besedo tvorijo skupaj znaki xxcvx? Mogoče bi za posamezne besede kot je besede otorinolaringolog že zaznal ker ne obstaja veliko besed ki bi bile tako dolge in vsebujejo 4 iste znake, ki so na 1., 3., 7., 14. in 16. mestu v besedi. Kaj pa če narediš še tako, da je za vsako črko presledek in moraš potem v odšifrantu zacahnati presledke? Tu pa mislim da je res že nemogoče ker program niti ne ve kje je pravi presledek in kje ni pravi presledek in kateri znaki tvorijo besedo. Ali se tudi tu motim?

morbo ::

Če si algoritem za šifriranje/odšifriranje lastita le ti in kolega in si sporočila predajata ročno, potem je taka enostavna oblika šifriranja dovolj. Čim pa so vmes tretji posredniki (internetni protokoli, recimo), se da stvar prestreči in tudi odkodirati (z dovoljšno mero časa in energije). Skupaj s kodiranim sporočilom je treba poslat tudi ključ, iz katerega pa se da razvozlat algoritem. V tvojem konkretnem primeru bi se sporočilo dalo razvozlati precej "enostavno" (z analizo pojavljanja vzorcev, recimo), še posebej če veš kaj moraš iskat. Sicer ne razumem povsem kakšna naj bi bila dinamika in namen tega, ampak če praviš da nebi uporabljal programov, potem predpostavljam da boš ciljnim osebam zadeve dostavil ročno - torej mu zraven pogodbe daš še ključ za odšifrirat aneks. Povsem varno. Le pazi da ni dotični 007 undecover... :)

nekdo_ ::

hvala za odgovore. Zadeva bo na internetu, zato bi rad toliko bolj varno zadevo. Kaj pa če naredim na naslednji način:
za vsake tri stavke vstavim drugo zamenjavo crk. Med vsako crko je presledek, isto kot navaden presledek, tako da niti ni razvidno iz koliko črk je beseda. Vse skupaj se obrnem da se bare od tretjine nazaj, drugi dve tretjini naprej. A je možno tu razbiti šifro?

Daedalus ::

Če ti nekdo sune ključ, se da dešifrirat. In če boš ključ pošiljal naokoli...s tem nisi kaj pametnega naredil. Pa tudi, kot je rekel mavrik, je vprašljiva veljavnost aneksa, ki ga nihče ne zna prebrat. Poleg tega pa še premisli, kolko se bo ljudem dalo ROČNO dešifrirat zadeve. Pomoje daleč preveč kompliciraš.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

nejck ::

Da, sifro je mogoce razbiti, ne glede na to kako se trudis zakodirat... sploh ce zelis da se zadeva da odkodirat brez kaksnih dodatkov/programov itd....

morbo ::

Hja, gordijsko zavozlat zadevo ni težko, problem je da boš moral sestavit tudi kontra-algoritem, ki bo to odvozlal (kar je ponavadi težje). Razbit pa se da (vsaj teoretično) skoraj vse. Ampak recimo da za tvojo uporabo bi lahko prišlo prav kaj takega: Povezava

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: morbo ()

Brane2 ::

A ne bi blo bolje, da nehaš komplicirat in to poslovno skrivnost digitalno podpišeš in v pogodbi navedeš nekaj v stilu " poslovna skrivnost, katere digitalni podpis je B5-C3-22-97-.... ... " ?

Saj digitalni podpisi so namenjeni (tudi) takim stvarem.
On the journey of life, I chose the psycho path.

dzinks63 ::

:)) Kolk se spomnim je bilo najnovejše kodiranje , kar zapis zakodiran v sliko.
Preveri : Secure text encryption within a picture. FREEWARE
Tako kar pošlješ eno sliko, pa ne bo nobenem nič jasn, razen seveda prejemniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

nekdo_ ::

pa recimo da ne gre za pogodbo ampak sem dal pogodbo le za primer. Morbo hvala za uporabno informacijo. Mislim da bom uporabil res kar OTP, ker je baje nerazvozljiv.

BlueRunner ::

@nekdo_: To, o čemer razmišljaš, je znano pod imenom Cezarjeva šifra. Kako zelo je "varna" pa ti pove že samo dejstvo, da je "razbijanje" tovrstne šifre pogosto tudi domača naloga študentom, ki imajo v predmetniku statistiko (tudi na FDV-ju). Najhitrejši šifro razrešijo v nekaj minutah, najpočasnejši v kakšne pol ure, računalnik z primernim slovarjem pa v nekaj stotinkah sekunde. Vsako šifriranje, kjer se ne uporablja skrivnosti (bodisi skrivnega algoritma, bodisi skrivnih ključev) ni varen, temveč je z analizo trivialno razrešljiv.

@nejck: Nikakor pa to ne pomeni, da ni možno imeti šifrirnega postopka, ki je varen (odporen za analizo) in sočasno enostaven za ročno uporabo brez računalnika. Tako imamo že več kot 100 let na voljo primer šifriranih besedil, ki so bila pripisana nekemu Bealu, znan pa je bil ključ za dešifriranje. Čar je v temu, da algoritem ostane za človeka enostaven (premeščanje črk), hkrati pa moramo uničiti statistične lastnosti besedila, kar se doseže z uporabo skrivnega ključa, ki je znan samo opšiljatelju in prejemniku. Sodobna inačica tako ne uporablja več knjig (besedila ustave ZDA), ker ta niso dovolj naključna, temveč posebne, naključno generirane poljubno dolge nize znakov. To je še vedno sistem (enkratne) zamenjave, kjer pa obstaja skrivnost. Zaradi tega je informacija zaščitena pred vsemi, ki skrivnega ključa (pad-a) nimajo, s skrivnim ključem pa se besedilo brez težav dešifrira na roke.

Edina zahteva pri uporabi enojne zamenjave je, da skirvnega ključa nikoli ne uporabimo dvakrat. Če bi to storili, se bi izpostavili nevarnosti diferencialne kriptoanalize, s čemer bi se lahko odkrilo skriven ključ. Postopek ze enkratno uporabno skrivnega ključa za enojne zamenjave (one-time pad) je dejansko kriptografsko varen, če se ga pravilno uporablja. Hkrati pa je tudi neverjetno enostaven za ročno uporabo.

V zgodovini je bila najbolj znana uporaba tovrstnega postopka na koncu 2.sv. vojne in skozi celotno hladno vojno na strani ZSSR. Kot zanimivost velja omeniti tudi to, da so se tovrstna sporočila prenašala iz ambasade, preko javnega telegrafksega omrežja, američani pa so vsa ta sporočila pridno shranjevali. Edina sporočila, ki pa so jih uspeli dešifrirati pa so bila tista, pri katerih so šifrerji v ambasadi pomotoma uporabili že uporabljen skriven niz (napaka pri uporabi algoritma). Imajo pa američani še vedno kupe in kupe tovrstnih shranjenih sporočil, ki jih tudi še po 60 in več letih, z uporabo vedno modernejših računalnikov še vedno niso uspeli dešifrirati. Če pa bi izvedeli kakšen je bil skriven ključ, pa bi jih lahko človek na roke dešifriral tako hitro, kot lahko z roko hitro piše.

Da ne bom več izgubljal preveč besed pa je kratek opis algoritma (v angleščini) tukaj.


Tako... kratka lekcija iz šifriranja...

nekdo_ ::

hvala :) Ni mi le še to jasno zakaj se istega ključa oziroma besedila na sme uporabiti dvakrat? A to velja le v primeru, če je bil prvič ključ že izdan ali tudi v primeru, da v prvič in drugič ključ đe vedno ni izdan?

Kako dolg pa mora bit ta ključ, a mora imeti toliko znakov kot je znakov v šifriranem besedilu ali se lahko odstavki ponavljajo?

morbo ::

Isto besedilo lahko uporabiš dvakrat, le z drugačnim ključem. Isti ključ pa ne smeš uporabit dvakrat, ker se s primerjanjem tekstov da vsaj delno rezvozlat, še posebej če je zadeva spisana v naravnem jeziku. Ključ mora bit dolg najmanj toliko kot je dolgo besedilo in njegovi odstavki se lahko ponavljajo (čeprav to ni priporočljivo, ker se tako izda vzorec, če to ponavljaš večkrat), le v celoti mora bit vsakič unikaten. Ključ sestavljen iz samih "aaaaaa...." je teoretično enako varen kot "mkxqdzus...", če ga le uporabiš samo enkrat. Običen generator random števil bo zadevo opravil odlično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: morbo ()

yeti ::

Mah... ne izumljaj preveč. Vzami kaksen znan cipher, dovolj dolg ključ, zadevo zakodraj in encodaj v printable text. Na roke ne moreš več dekodirat ampak je besedilo treba pretipkat/OCRat, whatever, ampak bo pa precej bolj varno kot home made packarije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

TRIROG ::

kaj pa če bi zadevo rešu tako da bi dal med vsako črko besede druge črke ... in bi pol meu eno šablono da bi samo bistvene črke ven pobral ...

al pa recimo med 1 in 2 črko so 3 vrinjene med 2 in3 jih je 7 med 3 4 1 ... itn ... pol pa samo razbereš in si zmagu ...

JutriPS3 ::

al pa recimo med 1 in 2 črko so 3 vrinjene med 2 in3 jih je 7 med 3 4 1 ... itn ... pol pa samo razbereš in si zmagu ...

lol, ja. Sam ti še vedno rabiš nek ključ po katerem bo to potekalo. Nekako dvomim da boš to znal dekodirati čez recimo 10 let...

noben nacin kodiranja ni 100% varen. gre samo za vprasanje casa/sredstev, oziroma kako mocno si nekdo zeli ugotoviti kaj tam je...

No malce smešno. Resda verjetno NI 100% varnega načina če imaš ti za razbitje kriptograma ene 100000000000let časa in več>:D Vendar pa za časa veljavnosti kakšne take pogodbe ki bi jo avotr teme rad se vsekakor najde marsikaj pametnega... Resda obstaja verjenost (malce majhna>:D ) da boš recimo random nekaj zadel samo to je spet nevredno omembe. Dejansko je v doglednem času razbijanje kriptograma z 256 bitnim ključem nekak sizifovo delo kajne? Vsaj na današnji opremi... Verjetno je onemu ki na vsak način hoče priti do podatkov najlažja pot da te dobi fizično in se izogne mukotrpnemu razbijanju>:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako šifrirati zunanji disk Bitlocker ali WD?

Oddelek: Pomoč in nasveti
162188 (1519) MrStein
»

Razbijanje gesel z GPU je realnost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
10229054 (23485) MrStein
»

Kako razvozlati šifro ?!

Oddelek: Loža
172666 (2078) Smrekar1
»

idiot guide to encryption

Oddelek: Informacijska varnost
172107 (1668) fiction
»

Kriptografija in kriptoanalitika (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
828922 (7013) [D]emon

Več podobnih tem