» »

Sava ali Petrol?

Sava ali Petrol?

1 2
3
»

jeti51 ::

mpak jeti51, prej si omenil da ti vzajemni skladi ne dišijo preveč.

Najbrž si me napačno razumel... :) ne, da mi vzajemni skladi v splošnem ne dišijo, stvar je pravzaprav zelo dobra, ker ne rabiš veliko denarja, da dosežeš veliko razpršitev premoženja. Konkretno me motijo samo (pre)visoke upravljalske provizije. Na srečo se tudi vzajemni skladi ločijo med seboj in nekateri izmed njih ti poberejo tako malo kot samo 0,20% letno. Če poračunaš za npr. 10 let, dejansko vidiš, koliko s tem prihraniš v primerjavi z drugimi skladi. Da ne govorim o še bolj dolgoročnih naložbah (recimo za pokojnino).

jeti51 ::

Več dobiš kot pa na banki ali pa da prodaš delnice 100%.

100%? Aja? Kaj ne poveš. :P Za banko sicer še verjamem, za delnice pač ne.
Pa če minimalni donos vzameš vidiš da so skoraj vsi skladi nad 15% donosa.

In tako bo tudi prihodnjih 10 let in več? Lahko tudi to 100% zagotoviš? Mislim, da je jasno, da pretekli donosi ne garantirajo prihodnjih, prav tako pa zgodovina kaže, da je na dolgi rok 15% donos letno utopija.

Garantirano pa je, da dobiš denar, ki si ga vložil. Nisi nič v minusu.

Nominalno ne, realno pa. Če pa zavarovalni produkt predvideva, da je garantirana vsota najvišji do sedaj doseženi tečaj v posameznem mesecu, takrat pa ima tudi to svojo ceno, in to so dodatne provizije, ki jih zavarovalnica odtrga od tistega, kar naredijo skladi. Od nečesa pač morajo zaslužiti, ampak interes stranke je tu vsekakor drugačen. Stranka ne želi, da ji kdorkoli še kaj dodatno trga, zato (če zavarovanja ne potrebuje in le varčuje) pride skozi bolje brez posredovanja zavarovalnice.

Lahko morda informativno poveš, koliko provizij pobere zavarovalnica od donosa? Verjetno te podatke moraš imeti.

Pa še sam se ukvarjam s tem sem zastopnik za .Slovenica Življenje in KD.

Tega niti ni bilo težko ugotoviti.;) Saj te čisto razumem, da je v tvojem interesu, da prodaš čim več zavarovanj (in s tem ni nič narobe), ampak stvari le niso tako idealne, kot jih tržniki prikazujete. Pa če boš to naglas priznal ali ne. Dodatne provizije so namreč VELIK minus.

jeti51 ::

Še nekaj na to temo. Branje priporočam (ni predolgo), saj je omenjenih kar nekaj min, na katere lahko nepoučena stranka naleti, ko ji tržnik razlaga, kako so naložbena življenska zavarovnanja naravnost idealna stvar zanjo. :\

kekz ::

Pred kar dosti leti so meni prodajali življenjsko zavarovanje z donosom, kjer po 20 letih dobim 2x več ven v markah kot sem vplačal. Jaz sem agenta vprašal: "Kaj pa inflacija?"
Pa pravi on, saj je na marke vezano. Pa sva opravila. Sploh se nisem več želel pogovarjati. Ko me je vprašal zakaj, sem mu lepo pojasnil, da so imele marke v 20 letih 100% inflacije in mi v bistvu ponuja NIČ!

Kasneje so potem tudi zavarovalnice "priznale" nateg in so uvedli indeksacijo: povečevane obroke in z inflacijo korigirano premijo.
Včasih so to kar preskočili, kot da so bile marke absolutna mera vrednosti brez inflacije. Primerjalno proti dinarjem že mogoče, ampak ...

joker16_7 ::

Izredno dobra poteza. Vendar da lahko to narediš se moraš pa izredno dobro spoznati na te stvari, da ga lahko tako hitro pogruntaš kak te hoče ''nategnat''. :\
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

D-PaX ::

jeti51

Nominalno ne, realno pa. Če pa zavarovalni produkt predvideva, da je garantirana vsota najvišji do sedaj doseženi tečaj v posameznem mesecu, takrat pa ima tudi to svojo ceno, in to so dodatne provizije, ki jih zavarovalnica odtrga od tistega, kar naredijo skladi. Od nečesa pač morajo zaslužiti, ampak interes stranke je tu vsekakor drugačen. Stranka ne želi, da ji kdorkoli še kaj dodatno trga, zato (če zavarovanja ne potrebuje in le varčuje) pride skozi bolje brez posredovanja zavarovalnice.



Zavarovalnica ti nič več ne trga ampak ti trga toliko, kot si ti določil oz. za kako vsoto si zavarovan. Če bi zavarovalnica nekaj več trgala potem bi ti pazil, nebi imel čez 10 ali 25 ali več let toliko denarja kot ti piše brez donosov. KD skladi, če črto potegneš iz preteklih let so vsi delali nad 25% balkan je delal eno leto več kot 25% donosa poglej galileota kaki donos je imel. Zdaj pa je priložnost Romunija zakaj glih Romunija? zato ker je prišla v EU in gospodarstvo je začelo rast.

To kar se patiče mark tega pa več ni :) zdaj so €€€€€€€€€€€€€€€€€. :D

Res je da skoz govorijo o penzijah jaz o tem ne govorim nič, ker lahko vsak posameznik denar porabi na drugačni način. :)
Paxy

kekz ::

zdaj so €€€€€€€€€€€€€€€€€

Z evri ni nič drugače. Imajo tudi do 100% inflacije v 20 letih.
To znese dobre 3% letno (v povprečju).

perci ::

Aja, zdej je pa romunija. Dobr da si povedal :D. Vsi torej vse dat v romunijo :\.

D-PaX ::

perci sej ni samo Romunija in :)
Paxy

perci ::

No, dej povej kaj je še in. Bolgarija, Vietnam?

Mater, ko da smo na modni pisti >:D.

jeti51 ::

Zavarovalnica ti nič več ne trga ampak ti trga toliko, kot si ti določil oz. za kako vsoto si zavarovan.

Ne razumem točno, kako to misliš, da ti nič ne trga?

SEVEDA ti zavarovalnica trga od donosov, ki jih ustvarijo skladi, prosim lepo. Od česa pa misliš, da sploh služijo pri teh zavarovanjih? Nenazadnje je to samo posel in zavarovalnica kot taka želi z njim nekaj zaslužiti. Če bi zavarovalnica samo pobirala vplačane premije stranke, jih vlagala v sklade, nato pa bi po preteku zavarovalnega obdobja vse skupaj izplačala, bi bila na izgubi. Od stranke namreč v tem primeru ne bi zaslužila nič, bi pa imela še nekaj stroškov z administracijo in podobno. Pa saj bi ja moralo biti jasno, da zavarovalnica od povprečnega zavarovanca mora več pobrati, kot mu izplača, sicer se računica ne izide.

Čisto tako informativno - nekaj let nazaj smo v podjetju, kjer sem takrat delal, imeli eno tako predstavitev naložbenih življenjskih zavarovanj. Predstavnik zavarovalnice (ne bom omenjal, katere) je povedal, da se donos, ki ga ustvarijo skladi, deli 80:20 v prid stranke. Torej 20% pobere zavarovalnica (garantiranja glavnice takrat ni nič omenjal). Verjetno je danes struktura provizij sicer malo drugačna, vendar s tem primerom sem želel pokazati, da provizije vsekakor obstajajo in še zdaleč niso zanemarljive.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeti51 ()

D-PaX ::

jeti51

Ti plačaš mesečno recimo 50€ za 30Let teh 50€ si zavarovan 100% tvoja ZV. je 18.000€ pri 11% donosu imaš v 30 letih 81.400 VP. zdaj pa da potegneš črto za par let nazaj in vidiš da ti je sklad delal 25% in še več se ta številka spremeni.
Paxy

Karaya 52 ::

Saj ravno v tem je, po mojem mnenju, problem da donos ni garantiran. Za primer recimo Nikkei. Poleg je še davek na dobiček in pa še 6,5% davek na vplačano vsoto (popravite me, ali se to plača samo če predčasno izstopiš?) ter inflacija, ki tudi veliko poje.

Pred kratkim je prišel k meni na dom tip predstavlat zavarovanje od Smiljana Morija (Merkur). Vse skupaj je bilo precej smešno. Apokaliptično besedičanje, ki te spravi v slabo voljo, poleg tega pa še zelo poenostavljeni in lepo oblikovani grafi. Vse skupaj je spominjalo na Top shop. In seveda zamolčijo davke ter inflacijo.

D-PaX ::

Master D.

o Merkurju nimam besed :)
vem kako poteka termin :) samo sprašuje te in piše na list potem pa ti natvezi celo 3x zavarovalno vsoto. :O Oni ti cel orečejo da ti garantirajo donos letni hahah to je največja laž.

ne rad govorim od drugih zav.

Mi imamo brez davka, ker ne more država davek zahtevat če si zav. in ob enem varč.
Paxy

jeti51 ::

Ti plačaš mesečno recimo 50€ za 30Let teh 50€ si zavarovan 100%

Mislim, da se ne razumeva čisto dobro. Ne govorim o tem, za kolikšen del vložka si zavarovan, ampak o tem, koliko za svojo investicjo na koncu dobiš. Če skladi, v katere vplačujem premije, naredijo recimo 10% donosa letno, od zavarovalnice dobim nekaj manj, recimo samo 8% letno, saj zavarovalnica nekaj donosa pobere zase. Če pa ne bi vlagal preko zavarovalnice, te dodane provizije, ki mi načenja donos, ne bi bilo, in bi jaz pobral vseh 10% donosa (pred davki). O tem govorim.

Skratka če zavarovanja ne potrebujem, potem je zavarovalnica zame samo dodaten strošek, ki se mu raje izognem, in raje kar direktno brez njenega posredovanja vlagam v izbrane sklade. Upam, da je sedaj nesporazum razjasnen.

In zdaj bi še enkrat vprašal - koliko znaša tisto "nekaj", kar zavarovalnica odtegne zase? Kajti to še zdaleč ni zanemarljiv podatek, saj stvar še kako vpliva na končno donosnost.

LP

jype ::

Mene pa zanima, zakaj ni nihče avtorju teme podal najbolj enostavnega in varnega odgovora: oboje.

jeti51 ::

Preberi debato pa boš razumel. Kupvanje dveh delnic za pičlo leto ni nič drugega kot loterija.
Varno? Ne bi moglo biti dlje od resnice. Še posebej pa pri tako visokih cenah domačih delnic, kot smo jim priča sedaj.

Klemenn ::

Mogoče če malo obudim temo...

Kako bo :
odkup vseh istrabenzovih dolgov

vplivalo na delnice petrola?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Klemenn ()

Zeberdee ::

To je master plan Jamnika in takšnih in drugačnih playerjev na KADu in SODu.

Petrol bi s tem utrdil svojo mesto najpomembnejšega playerja na slovenskem energetskem trgu. Vprašanja, ki se postavljajo so:
a) Ali je energetika (http://www.istrabenz.si/slo/energetika) dovolj dobičkonosna, ali bo tudi tam potrebno rezati. Informacij o plinih in pretovarjanju plinov nimam, Skupina Istrabenz Gorenje pa naj bi bila zlata jama.
b) Kdo bo kupil hotele?
Tukaj bi znal napisati največ - http://www.lifeclass.net/ je majhna a moderna hotelska veriga. Kupca za celotno verigo bo, v teh časih težko najti. Verjetno bi se hitro prodalo nekaj vročih objektov, nekaterih pa se ne bi tako lahko znebili. V Sloveniji je edina firma, ki bi se v to spustila tudi v naslovu te teme, v povezavi z NFDjem (oz. Bernardinom) pa bi v Portorožu skorajda prevzela monopol. Denarja za to pa verjetno ni.
Pri hotelih je vprašanje tudi svinjske pogodbe s Kempinskim, ki je znan po tem, da... lahko začne šele po preteku pogodbe nositi dobiček.
c) Droga - Kljub vsem naslovom mislim, da v okolici ni firme, ki si trenutno lahko privošči prijateljski prevzem, ali pa bo cena zanjo nizka.

Njihove informatike (ki je, ne vem kje prebral, tudi dobra zadeva) ne poznam, prav tako pa njihovih naložb ne.

Kako bi to vplivalo na Petrolovo delnico? Četudi bo vplivalo ne boš med posvečenimi, da bi ob pravem času kupil njihovo delnico. :).
Je pa res, da bi se zadolženost Petrola še povečala, četudi na kratki rok bi to negativno vplivalo na finančne rezultate. A ne tako hudo kot stečaj...
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9926168 (16397) Mr_Globus
»

Trgovanje z delnicami

Oddelek: Loža
2312002 (11329) LoneWolf
»

Vzajemni skladi

Oddelek: Loža
433955 (3108) nicjasno
»

Kam naložiti denar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5210538 (9168) Cr00k

Več podobnih tem