» »

Tih in zmogljiv računalnik

Tih in zmogljiv računalnik

eVro ::

Sestavil bi rad tih in predvsem zmogljiv računalnik. Uporabljal ga bom za praktično vse, igre bi igral tudi najnovejše (vendar ni nujno, da na high nastavitvah, važno da se da špilat magari na low ampak pri ene 35+ FPS) kupil bom tudi en dober pasivni hladilnik za procesor, ki bo E2180 navit na kolikor se bo dalo s tem hlajenjem in v parih mesecih (ko bojo razumne cene) zamenjan s kakšnim Quadom z malo več cacha (nekaj se o 12 MB govori, pa tudi z 8 se ne bi pritoževal :) ), upam pa tudi da bojo imeli 1333 MHz FSB. Q6600 je trenutno predrag za to kar potrebujem jaz. Ko pa bo enkrat notri laufal Quad, pa bo hlajen z istim pasivnim sistemom, vendar bo nenavit.

Disk že imam WD, "oblekel" ga bom v nekaj da bo tih in hladen. Ohišje tudi že imam izbrano, GMC-A31. Ventilatorje bom pobral ven. DVD tudi že imam.

Grafično razmišljam, da bi vzel kar pasivno hlajeno 8500 GT. Po moje se mi 8600 GT SilentFX ne splača. Bom raje poleti/jeseni kakšno 9600.

Osnovna plošča bo najverjetneje Asus P5K, ram pa 2x1GB 800 MHz TemGroup ali nekaj podobnega (ne mislim dati preveč denarja za majhne razlike, mi je bolj važno da ima hladilnik).

Tukaj pa pridemo do glavnega (in upam da edinega) ventilatorja. Enermax Liberty 500W bi šopal zrak ven iz ohišja (in mogoče bi potem ko bi bil quad dal še enega zelo tihega na hladilnik od proca ali ohišje (seveda zvezanega tako, da se vklopi samo ob loadu).

Vprašanje je: bi bilo to izvedljivo tako, da bi komponente delovale na normalnih temperaturah, računalnik bi bil pa hkrati tih in bi imel dosti moči?

Kato ::

Mislim ,da sta 8500GT in 8600GT stran vržen denar raje kupi 3850 in daš gor Accelero S1 . Poraba za to grafo v idelu je zelo majhna, v loadu boš pa najverjetneje rabil še en ventilator. Za procesor pa Ninjo in boš lahko laufal navitega pasivno.

eVro ::

Z grafično se ne mislim zezati in bom že kupil silent verzijo. Bom pa premislil o rešitvi da se ob loadu kakšen ventilator več vklopi, to bi šlo.

kixs ::

Vse je odvisno od tega kako tiho je tiho za tebe.

Moja odisejada :D

Pred leti, ko sem sel na K8 platformo (1800+) sem imel vse standardno. Midi ATX ohisje, noname napajalec 350W, neki hladilnik z ventilatorjem na CPU-ju in ventilator na graficni.

Potem sem malo zadevo sel navijat. Seveda hladilnik na CPU-ju ni bil dovolj. In sem menjal na bakrenega z 2000 obrati. Potem sem se malo navijal in sem zamenjal samo ventilator z 2500 obrati. Pa ni bilo neki zelo hrupno - vsaj ni se mi zdelo, ker sem vse delal po korakih in sem se sproti navajal na hrup.

Potem sem ugotovil, da bi bilo dobro namestiti kaksen dodaten ventilator za izpuh iz sistema. Ohisje je imelo prostor za 2x 8cm ventilatorja. Tako sem nabavil najprej enega. Mislim, da je bil nekje 3500 obratov - precej hrupen, nato se enega cca 2000 obratov.

Kot ze receno, se mi ni zdel zelo hrupen sistem. Se clovek marsicesa navadi 8-O

Vmes sem kaksno komponetno zamenjal - procesor na XP-M @ 2500Mhz, hladilnik na CPU-ju s Thermaltake BigTyphoon (precej tih).

Ampak potem sem zacel drugace razmisjat. Nabavil sem malo vecje ohisje Thermaltake Armor Alu, ki ga imam se danes. Ta ima 2x12cm @ 1300 obratov. Enega sem dal ven, ker imam na tem mestu namescene diske v rackih. Drugi je bil dovolj za izpuh in ni bilo potrebno dodati kaksne druge. Zamenjal sem platformo z AMD s939 Athlon X2 3800+. Hladilnik na CPU-ju je ostal isti. Grafike so se menjale. Prisel je kaksen novi disk.

Glede na prejsno konfiguracijo je bila ta za faktor 5X tisja. Sem bil kar precej zadovoljen. :))

Glede na mojo zadovoljstvo se potem nisem vec s tisanjem ukvarjal... do pred kratkim.

Moj X2 3800+ je tiktakal samo na 2550MHz. Imel sem moznost zamenjat samo procesor. Moj je bil Manchaster core, dobil pa sem Toledeo core, ki se dosti bolj navija. Za test dela tudi na 2900MHz, ampak se zelo greje. Zato imam zdaj samo na 2800MHz.

Tako sem se odlocil malo optimizirat hlajenje CPU-ja, samo z minimalnimi vlozki €€€. Po netu sem malo preveril razne teste novejskih hladilnikov in ugotovil, da je ta stari dobri BigTyphoon se cisto OK. Edino pocasi obrati ga pri vecjem navitju in obremenitvi povozijo. Moja maticna ima moznost avtomaticnega reguliranja hitrosti ventilatorja glede na temperaturo. Vendar si nisem mogel kaj bistveno pomagat, ker vent. ze deluje na 12V in 1300 obrati. Zato sem zamenjal samo ventilator na hladilniku z Zalmanovim, ki ima prilozen se en upor, za zmanjsanje iz 2000 na cca 1400. Tega sicer nisem rabil, ker sem vse kontrole nastavil v BIOSu. Tako se zdaj CPU ventilator vrti na 1000 obratih, ko je IDLE in pocasi se ta hitrost povecuje glede na obremenitev.Pri igrah je cca 1500 obratih. Pri Prime95 pa 1800. Kar je precej glasno. Vendar, ko igram, ne slisim nobenega ventilatorja ;)

Pravtako sem zamenjal zadnji prilozeni 12cm ventilator 1300 obratov, z Zalmanovim in dokupil FanMate 2, ki ima rocni potenciometer za nastavitev obratov. Ta se zdaj vrti s 1000 obrati. Sicer sem razmisljal, da bi ga vzporedno vezal na CPU kontrolo - vendar za1x ni potrebe po vec.

Naslednji ventilator je na graficni 8800GT. Z RivaTunerjem sem nastavil dodatno avtomaticno kontrolo obratov. IDLE na minimum kok gre. To je 25% in cca 1500 obratov. Ker je ventilator mali, je to prakticno neslisno. 12cm na 1500 se ze dosti slisi.

Zdaj je masina res tiha. Lahko tudi spim zraven.

Ker sem vse toliko utisal, se zdaj bolj slisijo sami diski in tudi napajalec, ki malo brni. Tako sem zdej dal 2 diska ven, ker sem kupil vecjega. Razmisljam se o menjavi napajalnika z Zalman heatpipe. Morda se uporabo PowerNow, za zmanjsanje frekvence procesorju in bi naceloma potem bil racunalnik skoraj neslisen :D

eVro ::

No za grafično že vem. Bom obdržal zdele še mojo 6600GT piščalko in zamenjal čez par mesecev za pasivno hlajeno 9600GT.

nodes ::

Antec P182 EU, Asus P5KR plato, CORE 2 QUAD Q6600 SLACR-G0 več kot odličen procesor (lahko tudi s stock ventom), Segate disk, tiho grafo, čim močnejši NesteQ napajalnik...brez navijanja bi tole z obrati na min. bilo še najtišje

eVro ::

No pa sem po toni reviewov in primerjav sestavil nekaj kar se mi zdi da bo dosti močno in tiho:


Procesor Intel Pentium Dual-Core E2180 (78 €)
Dokler ne pridejo ven boljši in ugodnejši Quadi. Navit bo kolikor se bo s takim hlajenjem dalo.

Pasivni hladilnik za procesor Scythe Ninja SCNJ-1100 (44 €)
Thermalright Ultra-120 je narejen bolj za vedno delujoči ventilator, Ninja pa za pasivno hlajen procesor z občasno (po potrebi) vklopljenim ventilatorjem.

Ventilator za procesor Scythe S-Flex SFF21E (15 €)
E je boljši od D pri undervoltingu. Scythi so boljši od Nexusa če so uporabljeni pri različnih (počasnih) hitrostih. Priklopljen bo na CPU Fan priključek na matični plošči in se bo vklopil po potrebi.

Termalna pasta za procesor Tuniq TX-2 ali OCZ Freeze (5 €)
Kupil bom tisto, ki se jo bo dalo dobiti. Vsekakor pa sta obe boljši od Arctic Silver 5 (delujoči na polno takoj po nanosu, se ne uničita čez čas, za par % boljši rezultati, nižja cena).

Matična plošča Asus P5KR (121 €)
Nekaj vmes med P5K in P5K-E (WiFi-ja ne rabim) za dobro ceno. Heatpipe hlajenje.

Pomnilnik GeIL Ultra 2x1GB (56 €)
Ne bom navijal pomnilnika, zato ne bom vzel Ballistixa. RAMi imajo pasivni hladilnik.

Sistemski disk WD 250GB WD2500AAKS (64 €)
Zelo hiter in tih disk.

Podatkovni disk WD 500GB Green Power WD5000AACS (115 €)
Hiter in zelo tih disk.

Ohišje Antec Sonata Solo (75 €)
Preprosto, funkcionalno, "tiho", v redu s "hladnega vidika". Ima tudi gumice, na katere bom obesil diske. Upam samo, da se ne bojo preveč greli.

Ventilator za ohišje Nexus Real Silent Case Fan D12SL-12 (12 €)
Povezan na enega izmed dodatnih ventilator kanalov na matični plošči, vklopljen avtomatsko po potrebi.

Napajalnik Corsair HX520W (95 €)
Zelo tih, modularen, močan in kvaliteten napajalnik. Ne bom investiral v pasivno hlajen napajalnik, ker bi samo dodatno grel notranjost, itak pa ohišje rabi vsaj en ventilator za pihanje zraka ven iz ohišja. V tem primeru bo to to.

Grafično kartico bom pa počakal, da pride pasivno hlajena 9600GT ven in se cene normalizirajo (upam na konec marca/april).

DVD pogon bom obdržal trenutnega, NEC IDE serije 4xxx. Ne vidim niti ene potrebe po menjavi, razen da so SATA kabli bolj urejeni, kar pa pri temu ohišju ne bo problem (pečem itak na 8x, tako hitrosti ne rabim).


Kaj pravite na vse skupaj? Bo sploh lahko računalnik v idlu hlajen samo z ventilatorjem od napajalnika ali bo eden od Nexusa ali Scytha vedno prižgan?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: eVro ()

neres ::

Sicer nimam teh komponent ampak zgleda v redu.
Edino to da se ti bojo ventilatorji vklapljali po potrebi meni osebno ne diši, mam raje da dela vedno enako. Ampak po drugi strani če je vse v idle tudi ne rabiš ravno nekega hlajenja, tako da zna bit vseeno v redu.

Moje naslednje ohišje bo tudi Antec Solo, ki je baje najtišje ali med najtišjimi. Prosim poročaj kako se obnese ta ventilator, ki je že na ohišju proti temu Nexusu ki ga misliš dat.

A Thermalright Ultra-120 je sicer boljši od Scythe Ninja SCNJ-1100 (s stalno vklopljenim ventilatorjem)?

eVro ::

Ja, s stalno vklopljenim ventilatorjem je za čisto malo (ampak res za las) boljši, vendar je to odvisno tudi od ostalih pogojev, tako da je lahko tudi Ninja boljši v nekaterih primerih.

Pa pazi: Ultra-120 model in ne XP-120.

kixs ::

Izgleda v redu konfiguracija.

Glede diskov. Vzemi samo WD Green Power, ker so res tisji od ostalih (sicer malo pocasnejsi) ali pa Samsung T166 serijo, za F1 serijo se nisem videl pametnega reviewja (verjetno? je tudi tih). Ker, ko imas enkrat ventilatorje pod 1000 obratov, se bolj slisijo samo se diski.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

nodes ::

>Kaj pravite na vse skupaj? Bo sploh lahko računalnik v idlu hlajen samo z ventilatorjem od napajalnika ali bo eden od Nexusa ali Scytha vedno prižgan?

če bi imel odprto kišto, ker drugače brez ventov enostavno ne gre ...ti časi so rezervirani za Amige, Spectrume...486DX80 je bil zadnji procesor brez venta v kombinaciji z zelo glasnim napajalnikom

vseeno bi bila bolša predlagana moja kišta, kjer napajalec zajema relativno (umazan samo od diska) svež zrak, dva počasi vrteča venta na vrhu pobirata zrak direktno iz kompa..

napajalc bo pri tebi potem "strapal" ...ker preko njega bo res nemogoče neslišno odšel ves topli zrak

več ventov imaš tišji je lahko računalnik..mal čudno se sliši, samo je povsem logično


P.S.

današnji kompi so zelo "pohlevni" v idle ( torrente lahko dol vleče tudi ruter) načinu, vse nad tem je hrup, z avtomatiko linearno... kako smo nanj "tolerantni" zavisi od tega kam je obrnjeno naše okno.

migaj ::

eVrO, kje pa si našel Ohišje Antec Sonata Solo za samo 75 EUR?

Big_Al ::

Sam sem pripravil nekaj tihih zmogljivih konfiguracij z Arctic Cooling Silentium ohišji, in rezultat je zelo soliden. Tiha ventilatorja, napajalnik in disk muffler naredijo svoje. Pri montaži je potrebno malo potrpežljivosti, ker je vse nekam tesno... predvsem srednji del okrog diska, grafike in napajalnika, CPU hladilnik ni problem.

eVro ::

migaj, na Amazonu. Seveda je še poštnina, tako da na koncu znese malo več.

bate ::

Po mojem tale tvoja konfiguracija ne rabi dodatnih ventilatorjev, bo tisti v napajalniku povsem dovolj, sploh ker je med ninjo in ventilatorjem napajlnika 1-2cm, če te zanima ti dam fotko. Sam sem bolj za odprto ohišje, čeprav se diske potem še bolj sliši. Po drugi strani potem ne potrebuješ več napajalnika z ventilatorjem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rad bi utišal računalnik

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
483585 (2609) jcb
»

Kako utišati tole konfiguracijo?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
362997 (2060) Steinkauz
»

Silent Comp

Oddelek: Kaj kupiti
212616 (1954) knap
»

Nakup tihega računalnika (Intel Q9450)

Oddelek: Kaj kupiti
453727 (2265) vir

Več podobnih tem