» »

Predvajanje in obdelava hd videa

Predvajanje in obdelava hd videa

pickle_rick ::

Moj problem je takšen:

Kupim sem kamero sanyo xacti 1000, ki lahko snema v hd format(1920x1080)60 frameov, ter kodira v mpeg4.

Specifikacije računalnika so: AMD Sempron 3000 (1.79Ghz)
1.5 Gb rama
Grafična kartica na matični plošči 64mb rama (ATI)
1. Če želim predvajati posnetek v full hd formatu se seveda zatika. Ali so kakšne možnosti da bi na tem sistemu predvajal normalno vsaj ločljivost 1280x1080? Kateri player uporabiti, katere kodeke?

Kaj bi moral zamenjati pri hardwaru da bi šlo vsaj predvajanje 1280x1080 videa normalno?

2. Obdelava
Kateri program bi bil primeren za obdelovanje ločljivost 1280x1080 v mpeg4 kodiranje?
Priložen je program Ulead DVD movie factory 5 s katerim je ločljivost 640x480 pretvoril v DVD format, vendar je za 10 minut posnetka porabil 3 ure.(skupaj z zapekom) V kakšen format bi bilo posnetke najbolje arhivirati?
Priporočate kakšen drug program?
Kaj bi bilo treba nadgraditi pri hardwaru da bi bilo obdelovanje kolikor toliko normalno?

Če sem kaj pozabil napisat ali pa je nejasno vprašte. Prosim za pomoč.

T-h-o-r ::

preslaba grafa...
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

bluefish ::

kar se tiče predvajanja, je tvoj trenutni sistem veliko prešibek za 1080p, 720p bi morda še šlo. Poskusiš lahko z ffdshow + CoreAVC+ AC3 kodeki in Media Player Classic predvajalnikom, kjer izklopiš vse vanj vgrajene kodeke. Seveda bo potem sistem lahko predvajal tovrstne filme, vendar bo premikanje po njih boleče počasno.
Če pa bi želel kolikor toliko tekoče delovanje, pa boš potreboval dvojedrni procesor.

pickle_rick ::

Ja saj to se mi zdi normalno da je prešvoh računalo... kaj pa samo arhiviranje da bi lahko gledal vsaj na dvd playerju (tv)? V kakšen format spravit pa če je to s tem kompom sploh možno?

bluefish ::

če se ne motim bi rad HD pretvoril v DVD oz. Xvid? Tole je recimo eden od načinov. Lahko pa še malo uporabiš google in iščeš x264 to Xvid.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

pickle_rick ::

Tako je rad bi spremenil v format, v katerem bi bila kakovost še vedno dobra, hkrati pa da ne bi bilo preveliko vse skupaj. Pa da bi mi vrtelo na računalu pa tudi dvd player (tv)

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

trenutno so filmi v ločljivosti 1080p veliki okoli 8GB, 720p pa toliko, kot DVD. Verjetno pa imaš v mislih pretvorbo v Xvid. Tako bo verjetno najbolje, če HD film pretvoriš vanj in narediš nekako tako, da bo en zavzel cca. 2 x 700MB. Kvaliteta slike bo še vedno dokaj zadovoljiva, na TV pa se zaradi velikosti pik tako ali tako ne bo poznalo toliko.

pickle_rick ::

Aha hvala ti za pomoč:)

pickle_rick ::

Aja pa še to: ali video urejam pred pretvorbo v Xvid ali kasneje?

bluefish ::

Najbolje pred. Lahko tudi po, vendar pa med pretvorbo izgubiš nekatere detajle. Če pa se gre za rezanje in podobno, pa je vseeno.

pickle_rick ::

Potem bom kar po convertiranju, saj prej računalnik ne prebavlja urejanja. Ker program je najboljši za konvertiranje iz hd v xvid?

dzinks63 ::

:)) Po moje je boljše, da prekonvertiraš kar v standardni DVD format.

blackbfm ::

Dvojedrni procesor ti nič ne pomaga. Potrebuješ dobro grafično kartico, če hočeš najboljši price/performance si kupi eno iz ATI HD serije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

bluefish ::

Buče. Trenutne kartice so sposobne le dekodiranja, pa še to le v določenih predvajalnikih (PowerDVD,...). Za resnično delo pa so pro kartice, ki pa stanejo več, kot povprečen računalnik.
Sicer pa lahko poskusiš, odpri HD film in ob predvajanju ali pretvorbi opazuj graf obremenitve procesorja in grafične. Procesor bo verjetno obremenjen polno, grafična pa bo spala. Dvojedrni pa si lepo razdelijo delo med posamezni jedri in tako je računalnik v tistem času uporaben še za kaj drugega.

KoMar- ::

Grafična kartica je čisto vseeno, kakšna je. Nehite pisat neumnosti :) Za obdelavo in predvajanje HD vsebin se nuca dober procesor in veliko rama ter hiter in velik disk.

pickle_rick ::

Keri program pa za convertirat iz HD mpeg 4 v Xvid?

T-h-o-r ::

askgoogle
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

dzinks63 ::

pickle_rick ::

No convertiral sem iz HD v Xvid avi format. Ko le to spravim v pinnacle mi ne odpre nič. Ali rabim bonus dvd ali so kakšni dodatki za Xvid obdelavo?

neki4 ::

imam cpu amd athlon64 3000+ 1800mhz tray s939
2x256mb pc400
mb asus a8v-vm s939 viakm890
graficna geforce 6200

probal sem predvajat 1080p se mi zdi da kar steka brez razloga cim je malo vec gibanja, pri 720 p pa je kar bolje, vendar je procesor dost obremenjen in čim kaj premikam malo steka,ni glih dobro, žal. je pa občutno bolje kot 1080)

-je smotrna nadgradnja tega racunalnika toliko da bo stvar delala za 720 in 1080. ali je bolje morda kasneje cez kaksno leto ali dve nabavit boljsi racunalnik)
-me zanima tudi, ce zelim nabaviti dvojedrni procesor, kaj potrebujem, ocitno tudi drugacno plosco), koliko je kaj razlika v ceni , napram navadnem pc-en procesor)
-recimo rad bi nabavu da bi racunalnik delal tko kot dela sedaj ko gledam divx,dvd. Je mogoče smotrno nabavit navaden procesor, ki je pač močnejši od mojega sedaj?
lp

bluefish ::

Najprej si namesti CoreAVC kodek, ki kar uspešno razbremeni procesor. Dodatni korak je, da malenkost naviješ procesor.
Nadgradnja se ti samo zaradi tega ne splača. Če pa že, potem poskusi najti še kakšen dvojedrni procesor za to podnožje. Zadnji, ki so se pri nas še prodajali so bili X2 4200+. Sedaj so seveda zaloge že pošle, poleg tega so cene tam, kjer ga morda še imajo oz. ga naročijo, nesmiselno visoke.
Bi se pa seveda zamenjava pošteno splačala in poznala, vendar pa ne za vsako ceno.
Če si res tako obupan potem pač kupi ploščo z AM2 podnožjem in nek dvojedrnik zanjo. Izbira pa je tukaj seveda velika. Se mi pa bolje zdi, da potrpiš še kakšnega pol leta in potem kupiš popolnoma novo stvar.

edit: malo sem gledal cene in dokaj spodobno kombinacijo plošče in procesorja dobiš za malenkost več kot 100€. Po eni strani se ti morda splača razmisliti o tem.
Sam sem namreč prešel iz 3200+ na X2 4200+. Procesor je stal nekaj manj, kot 70€.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

neki4 ::

ja očitno tudi piše v knjigici od moje plošče kot da lahko dam notri dvojedrni procesor-X2?-sploh nisem vedel..katerega ocitno ni vec nikjer skoraj za mojo ploščo(bom malo se pozanimal), nekako je treba potem ce menjam vse ploščo, procesorr in ram vse drazje itd.(kar pomoje nima smisla), če bom poleg procesorja dal notri se ddr ram to je vse. hja. dobro mislim, nekako zacasno mi je navaden dvd ,divx film cist ok.

bluefish ::

jao, čisto sem pozabil na RAM, ki ga ima AM2 DDR2. Seveda moraš potem prejšnji ceni prišteti še ene 50€ za 2GB kit.

neki4 ::

jap, sam so pocen, samo potem bi bilo namesto 100 evr bilo nekje 140(ram, proc, plosca), se pravi šeenkrat drazje če bi sam en star dvojedrni s939 nabavu, rablen nekje 70evr.sam ce bi filmcki hd delali ok, pa recimo če bi nabavu digitalno kartico dvb-c, pa tko bi mel vse dovolj močno za 70 evr. pa še malo dragega starega rama pa stara kista rata zmaj:)

bluefish ::

ja, vredno razmisleka.
Sicer pa je šlo pri meni nekako tako - na obstoječih 2 x 512MB sem dodal še 2 x 1GB + dokupil dvojedrnika. Praktično sem dobil nov računalnik, če gledam z vidika odzivnosti,... Morda bom čez nekaj časa zamenjal še svojo legendarno 6600GT in računalnik bo nedvomno zdržal še dolgo (sploh ob tem, da igram vse manj, pa še to bolj strategije).

neki4 ::

aha torej gresta notri 2 ram para ki sta lahko razlicna po velikosti. hja dobro. en sicer na bolhi prodaja x2 s939 za 70evr, skupaj z hladilnikom Artic Freezer64pro(zdej nevem al je to hladilnik plus ventilator) sam potem takem je on tisto mazilo na hladilniku od spodaj(ki se nekako prilepi na procesor) moral locit od procesorja ali je vse to iz plošče skupaj ven dal? mah naceloma naj ne bi bil proc v okvari, sam pr rableno nikol ne ves.

bluefish ::

ne glede, če je procesor in hladilnik pustil zliman skupaj, moraš ti tako ali tako na novo namazati prevodno pasto (to je tisto mazilo), še prej pa seveda dobro očistiti oboje.

neki4 ::

gledam to temo glede x2 tudi tukaj klik in morm nujno zamenjat, bi kar nabavu nov procesor če se bo sploh dalo še kje dobit, zdej konec, morm dobit.

bluefish ::

če imaš izkušnje oz. poznaš koga, potem lahko poskusiš tudi preko ebay, če pri nas ne boš našel nič ustreznega.

neki4 ::

ja sem se prijavu na ebay :) mi nic jasno, sem se zmenu z enim americanom k ma baje neko trgovino, pa da je mozno da plačam samo tko(ker nimam mastercard in podobno) da mu pošljem denar(mi je poslal po emalu tisto zahtevo, ki sm jo prosu kaksni bodo celotni stroski, ko dobi denar mi pošlje, imam časa 7 dni), sicer nevem tukaj jaz nisem popolnoma nic zavarovan, razen tega da morda mu dam kaksen minus oz. da se pritozim na ebay?

LP

neki4 ::

sem prisel na idejo da grem na ebay,že nekoliko prej kot si mi omenil, poročam ko/če dobim in sicer sem naroču: amd athlon 64 3800 x 2 2.0 ghz toledo s939 dual core. Upam da je pravo za mojo ploščo, malo me moti tale ime Toledo, ampak ok.
stroski naj bi bili vse skupaj 76,94usd, denar gre po pošti, upam da pride k meni kmalu ampak prej kot v enem tednu ziher ne. Preveč zaupam neznancem.
lp

KoMar- ::

Jasno, to bi moral s PayPalom plačat, pa magari če si sposodiš kartico od koga... poleg tega se splača naročat samo iz EU, ker boš iz ZDA plačal takšno carino in skladiščnino in vukojebino, da bo joj.

bluefish ::

kot že omenjeno, raje naročaj preko .de ali .co.uk.

neki4 ::

ko sem narocu (čeprav je bilo samo pošiljanje mozno samo v ameriki)sem dobil na email pač preko ebaya.com sporočilo kot da sem že kupu prakticno(thank you for your purchase?) pa zraven piše še besedilo verjetno od samega prodajalca(ki ga verjetno prilozijo k vsakemu ki naj bi bil potencialni kupec) in sicer:

Payment MUST be received within 7 days. Item ships within 1 to 3 business day of receipt of payment.

Od kje njemu MUST, če dobi denar dobi če ne pa pač naj da drugemu.

podtalje ::

Prosim, če se držite teme, ker bo šla v nasprotnem primeru pod ključ.

neki4 ::

Me pa še nekaj zanima glede predvajanje hd z dvojedrnim procesorjem, kako mi bo izkoristil oba jedra, ko dom predvajal 1080p, da ne bo efekt podobno kot enojedrnik. Neko mi je jasno, da bom lahko programe ki delajo v ozadju dal na drugo jedro, bsplayer, ki bo predvaju hd pa na drug. To pa nevem, ce bo dovolj močno za sam hd. Bolje bi bilo če bo hd izkoristu oba jedra, takrat bo verjetno vse šlo kot po maslu.

bluefish ::

po defaultu se proces porazdeli med obe jedri. Torej se bo vsako jedro ukvarjalo s predvajanjem, hkrati pa bo na voljo še dovolj moči za morebitna postranska opravila.

neki4 ::

torej če bi sedaj na enojedrnem recimo rabu teoretično 120% za nemoten hd, bo pri dvojedrem recimo nekje 60%-60%. zdi se super, vendar pa kot mi je znano znajo izkoriščat to samo bolšji in zahtevni programi, ne pa nek bsplayer.

bluefish ::

za bsplayer pri predvajanju HD nimam izkušenj, saj uporabljam KMPlayer, ki pa prav lepo porazdeli proces.

SasoS ::

Jedra izkorišča dekoder, v tem primeru coreavc. Sam player nima kaj dosti z dekodiranjem, saj samo kaže sliko.

ge ::

Kateri programi omogočajo obdelavo videa v full HD (1920x1080) ?
(posnetki so iz Sony HDR-SR10E kamere v zapisu AVCHD 1080/50i)

Do sedaj mi je obdelava uspela samo z pomočjo Ulead VideoStudia 11 Plus, ki pa ima omejene možnosti obdelave.
Ge

nitro2 ::

kateri player je še uporaben za predvajanje 720p poleg kmplayerja?
lp

T-h-o-r ::

windows media player classic
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

KoMar- ::

*sigh* vsi playerji ob pravilnih kodekih in splitterjih predvajajo "720p", karkoli že misliš s tem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HD na PC-ju, minimalne zahteve?

Oddelek: Zvok in slika
456052 (3225) zavajon
»

predvajanje filmov.mkv na AMD Athlon 3000+

Oddelek: Pomoč in nasveti
355163 (4617) gibaj
»

minimum za hd playback?

Oddelek: Zvok in slika
332229 (1545) _Sajmon_
»

HD codec (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
11117085 (9970) GrimReaper
»

Koliko Ghz CPU za .mkv ?

Oddelek: Programska oprema
403130 (3130) jan01

Več podobnih tem