» »

Nov vladni časopis

Nov vladni časopis

1
2
»

Thomas ::

Nič ni nerodno. Kdor bo prodal kaj "narobe", mu sleduje isti postopek kot pri ostalih mučkalicah.

Ma da se to proda, ker interes Slovencev je, da je Triglav dobra zavarovalnica. Nej se s tem ukvarjajo lastniki, da bo. Nej bo Trigav ko IBM. Če bi v Ameriki poznali to "slovensko foušijo", bi bil IBM pod ministrstvom za industrijo in bi še proizvajal zelene ekrane. Konkurenco bi pa že onemogočili v "nacionalnem interesu".

Socializem se vam je zalezel v kosti. Mnogim.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> mu sleduje isti postopek kot pri ostalih mučkalicah.

We're eagerly waiting to see that put in practice.

Do zdaj je bilo razočaranje pri vseh prodajah občutno (razen seveda ekskluzivnega prodajalca in ekskluzivnega kupca).

Thomas> Socializem se vam je zalezel v kosti. Mnogim.

Ja, saj zato pa kljub oviram, ki jih predstavlja državni aparat ustanavljamo podjetja in zahtevamo preglednost delovanja države. Kakšni strašni socialisti.

Thomas> Če bi v Ameriki poznali to "slovensko foušijo", bi bil IBM pod ministrstvom za industrijo in bi še proizvajal zelene ekrane.

Ahja, tele analogije ti pa ne grejo od rok. Če bi v Ameriki poznali to "slovensko foušijo" bi monopole v državni lasti, npr. AT&T prodali "kolegu predsednika" za $4, WalMart pa za $6. Pod mizo, kot se temu strokovno reče. Ampak ker pri njih nikoli niso bili v državni lasti pač ne moremo govoriti o tako direktnem primeru. So pa pri njih drugačna "mutiposla", ki so morda malo prekomplicirana za naše oblastniško-tajkunske naveze.

perci ::

Do zdaj je bilo razočaranje pri vseh prodajah občutno (razen seveda ekskluzivnega prodajalca in ekskluzivnega kupca).


Ni res. NKBM se je lepo prodala. Nekaj, kar prejšnji oblasti v 12ih letih ni uspelo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

borchi ::

> NKBM se je lepo prodala.

lepo je understatement. če vprašaš tiste "posvečene" vlagatelje, se je NKBM prodala FENOMENALNO (30% for free press...).
l'jga

Calligulla ::

Perci, jaz tudi lahko vwse kar imam zelo "lepo" prodam. Pac prodam pod ceno in bo slo ful gladko in lepo. Celo estetsko.

Samo, da jaz raje prodajam grdo, nagravzno, ce ze hoces in pa dobro. Ce bi hoteli drzavno lastnino lepo prodajati bi to pustili Damjanu Murku, misi Molk oz komurkoli, ki nima pojma. Pa bi lepo pod ceno prodali.

Vlado naj bi pa imeli sposobno. Tako, ki naj misli, da naj bodo lepi drugi, sami pa bodo v skupno dobro iztrzili najvec.

Thomas ::

Prodaja se predvsem zato, ker država je država, ne pa podjetnik.

Če se igra podjetnika, potem je sodnik kapitalistične tekme hkrati igralec. Konflikt interesov.

Država NI in NE SME biti kapitalist. Smo videli iz primera SZ, najbolj drastično.

Po modelu NKBM naj gre VSE, kar je komercialnega lastništva v državnih rokah. Vse.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

Ja, tale nkbm model je kar zvit. Če cena delnicam naraste, je zadovoljen narod, ker je zaslužil z nakupom. Če pa cena delnicam pade, se vlada lahko trka po prsih, da je prodala nad tržno vrednostjo.

Thomas ::

Na Libertarcu razlagajo, da država lahko kupi potem pa druge firme. Da naj se umakne le iz upravljanja, nikakor iz lastništva.

Po moje je to gledanje NAROBE.

Država ne sme biti kapitalist, to je ves point. Kaj s kupnino potem. Kaj drugega, kot zmanjševanje davkov in socialne transferje, jaz ne vidim. Lahko tudi kakšen UTD, v idealnih pogojih, ali pa negativno dohodnino. Ampak NOBENEGA reinvestiranja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Država sme pobirat davke, to je njen "izvirni prihodek". Dividende naj pusti drugim.

Če kdo misli drugače, naj s somišljeniki investira nekje, kjer mu paše, pa naj od tega pobira dividende. Ne da mu davkoplačevalci "zavarujejo izgubo", ki je ravno tako možna.

Takoimenovano "gospodarjenje" ali "komercialno obnašanje" naj bo za državo taboo. Ker sicer bo kmalu kdo rekel, naj kakšno spufano okrožno sodišče (p)ostane večinski lastnik bližnjega mlina in žage, kjer "je veliko lesa za žagat in se ni bat za prihodnost".

Pa Slovenska vojska naj bo lastnica mreže kebabnic ... pa take oslarije.

See?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

borchi ::

> Če pa cena delnicam pade, se vlada lahko trka po prsih, da je prodala nad tržno vrednostjo.

drage državljanke, dragi državljani. verjetno ste že ugotovili, da so delnice, ki ste jih kupili po vladnem modelu privatizacije vredne samo še 10% cene. zasluga za to gre izključno trenutni vladi, ki vas je uspela dobiti na limance. zato, drage državljanke, dragi državljani, ne pozabite obkrožiti številke 4 na volilnih lističih... ??!! to je politično zvito?

mimogrede, zakaj je 30% šenkanega (NKBM) best thing after sliced bread in 100% šenkanega (triglav) zaničevanja vredna ideja? samo zato, ker pri triglavu nimaš diskrecijske pravice komu potalat?
l'jga

kopernik ::

Zvito zato, ker je recimo pokrita pred običajnimi kritikami o prodaji pod ceno. Neke vrste win-win situacija.

borchi ::

> Neke vrste win-win situacija.

win za vlado, ker je drago prodala in win za ljudstvo, ker je smelo preplačati delnice?! ne zastopim te...
l'jga

Luka Percic ::

Nemoreš prodat po "tržni vrednosti": če je cena malo čez "tržno vrednost", bodo cene zaradi "histerije" padle.
Če je malo pod, bodo cene zaradi "histerije" močno zrasle.

Če jih počasi spuščaš na borzo, je nevarnost da bo zaradi presežka delnic vrednost stalno padala.

Kakorkoli narediš, bo nekdo bemtil. See?


To je prvo treba vedet. Potem se šele vprašamo, če bi se dalo naredit kaj boljše.

borchi ::

> Nemoreš prodat po "tržni vrednosti": če je cena malo čez "tržno vrednost", bodo cene zaradi "histerije" padle.
Če je malo pod, bodo cene zaradi "histerije" močno zrasle.

spet ena za v "top lista slo-tech ekonomista".

če je cena čez tržno vrednost, bodo delnice zaradi "histerije" padle TOČNO na tržno vrednost. če pa prodaš malo pod tržno vrednostjo, pa bodo zaradi "histerije" zrasle točno na, ja uganil si, tržno vrednost. nič MOČNO zrasle!!!

> Če jih počasi spuščaš na borzo, je nevarnost da bo zaradi presežka delnic vrednost stalno padala.

na koncu je na borzi enako število delnic. se pravi cena delnic ni odvisna od trenutnega povpraševanja in ponudbe ampak od vrste "emisije"??!!
l'jga

Thomas ::

Eni smo za praktično vsakršno privatizacijo, eni so dobesedno proti vsaki.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Luka Percic ::

"Tržna cena" na borzi pač ni neka reč ki bi se jo dalo kaj natančno predvidet. Če bi vsa "opozicija" pred prodajo govorila da je cena previsoka, bi najbrž padla. Pa bodi enaka kot je bila.

Nikakor tukaj ni "prave" cene. Je le previsoka ali prenizka. Mogoče bi lahko bila manj prenizka, mogoče bi pa zaradi tega ker bi bila višja že bila previsoka. Zato se mi zdi zmrdovanje nad ceno problematično. Ne nujno napačno, problematično pa.

kopernik ::


win za vlado, ker je drago prodala in win za ljudstvo, ker je smelo preplačati delnice?! ne zastopim te...


Saj ni kaj razumeti. Če delnica raste, so ljudje zadovoljni (vsaj tisti, ki so kupili), ker so zaslužili. Če pa pada, odgovornost itak leži na kupcih samih, ker vsak, ki se spušča v ta biznis, pozna riziko. Zmagovita situacija za vlado ne v smislu, da so kupci/investitorji vedno presrečni, temveč zato, ker se ji po mojem mnenju težko kaj očita, ne glede na razplet. Zato mislim, da je tak postopek privatizacije nkbm premeten.

drejc ::

"Tržna cena" na borzi pač ni neka reč ki bi se jo dalo kaj natančno predvidet.


Tole sm opazu da komunjarom in leftyem na tem forumu ni čist jasno. Nazadnje so celo blodil, pri Mercatorju vsaj, da bo sodišče razsodilo da je bilo prodano pod ceno.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

borchi ::

> Zmagovita situacija za vlado ne v smislu, da so kupci/investitorji vedno presrečni, temveč zato, ker se ji po mojem mnenju težko kaj očita, ne glede na razplet.

ok. zdej pa še pojasni kako je pa win situacija, ko je prodano pod ceno. brez vpletavanja kupcev/investitorjev. ker meni se zdi, da si naredil logično napako. ko ugotavljaš win situacijo pri prenizki ceni, jo ugotavljaš na strani kupcev, ko pa zaznaš win situacijo pri previsoki ceni, jo pa ugotavljaš na strani prodajalca.
l'jga

MadMicka ::

kopernik, oprosti, a tebi se zdi normalno, da vlada "pod mizo" sama izbira komu bo prodala in za kakšno ceno. A ne bi bilo bolj transparentno, bolj pošteno, da proda tistemu, ki da več? Potem so se pa še lagali, da so izbirali takšne kupce, ki so kupovali dolgoročno!! Ja, a tisti iz nekih takšnih in drugačnih otokov so dolgoročni kupci? Pa koga ima ta k... od Bajuka za norca?

Thomas ::

Ker so "špekulanti z Bahamov" potegnili kakšen milijon, leftije zelo skrbi.

Ko "špekulanti iz Ljubljane" potegnejo kaj v Londonu ali Varšavi, jih pač ne.

Kako "zatreti špekulante ki samo potegnejo, pa nič ne delajo" - je samo bistvo socialistične ideologije. Ki se je zdej toliko "modernizirala", da domače špekulante nekako prenaša. Sploh če so družbeno politično primerni.

Čas vas je povozil, Mici.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Pa da se ne bo kdo počutil užaljenega zaradi mojega pisanja. Ponosen naj bo na to, da "se bori proti špekulaciji kot viru zaslužka". Če ni ponosen, ni socialist po duši, pač pa samo socialist za dnevnopolitične potrebe.

Tako kot sem jaz ponosen na to, da razumem, da "špekulacije" so absolutno vitalne za vsak trg. Da vloga špekulantov je zelo pozitivna. Tudi tistih z Bahamov in tudi raznih županov Ljubljane. Ni važno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

borchi ::

> "Tržna cena" na borzi pač ni neka reč ki bi se jo dalo kaj natančno predvidet.

še sreča, da obstajajo tudi taki načini privatizacije, kjer ne rabiš nič predvidevat tržne cene. ampak pri določenih ljudeh obstaja prepričanje, da je potrebno izumljat toplo vodo.

ampak, jaz sem ti itak samo razlagal, da "histerija", ki nastane zaradi malenkost previsoke/nizke cene, ni nobena histerija, ampak je enostavno stvar ustrezno malenkostne korekcije na borzi. če tega ne razumeš, ne moreš razumet praktično nobenega pojava v tržni ekonomiji, ker zanikaš fundamentalne principe tržne ekonomije.

> Eni smo za praktično vsakršno privatizacijo, eni so dobesedno proti vsaki.

ja. jaz sem že eden takih, ki so skoraj proti vsem dosedaj videnim načinom privatizacije. dva načina sta, ki pri meni pijeta vodo. zbiranje ponudb, kjer je edini kriterij ponujena cena za delnico, drugi je razdelitev delnic med vse državljane. čeprav se slišita to kot ekstremno robna in diametralno nasprotna primera, imata precej podobne posledice.

slovenski politiki, thomas prav ugotavlja, so pa praktično proti vsaki privatizaciji. desni nič manj kot levi. desni so praktično proti vsem privatizacijam, ki jih je izvedla levica. imajo celo posebno komisijo za te zadeve. enako velja tudi seveda za leve.
l'jga

tratto ::

Thomas, začni se ukvarjat s klekljanjem, kot pa da trošiš svoj in naš čas s pisanjem neumnosti po forumih. :|

Thomas ::

To je zate seveda neumnost, tratto. Si pač rojen in pečen levičar. Deep problem.

(Brez skrbi, zraven tegale pisanja delam še nekaj "pametnega".)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Thomas, zate se bom še posebej potrudil:

Praviš, da me skrbi, ker tuji špekulanti zaslužijo. TO SEVEDA NI RES. Thomas je pač naredil napačen logičen zakjuček, kot že mnogokrat dosedaj.

Trdil pa sem: "Potem so se pa še lagali, da so izbirali takšne kupce, ki so kupovali dolgoročno!" Se pravi, problem je, da je vlada lagala.

Trdil sem: "A ne bi bilo bolj transparentno, bolj pošteno, da proda tistemu, ki da več" Se pravi, meni je popolnoma vseeno, ali da domačemu, ali tujemu, ali špekulantu, ali nekomu, ki do konca življenja naložbe več ne bo prodal.! Bistveno pa je, da proda tistemu, ki da več!!! Tako pač ravna skrben gospodar.

Na vsak način priporočam, da človek, ko bere tekst, nima predsodkov. Če namreč misliš, da bo ta in ta rekel tako in tako, potem v resnici človek pogosto narobe razume prebrano.

p.s.: skrbi me tudi, ker se nekateri delajo "pametne" na področjih, ki jim niso kos.

Karaya 52 ::

MadMicka> Bistveno pa je, da proda tistemu, ki da več!!!

Tajnikar in Mencinger bi te raztrgala.

borchi ::

glede na to, da so ti všeč tajnikarjeve ideje, naj to MadMicka razume kot kompliment? >:D
l'jga

donfilipo ::

Ker se ubadam zadnje dva meseca ravno z napovedmi na borzi, lahko rečem, da po mojih sicer ne ravno 'vsevednih' spoznanjih upam trditi, da skupna masa špekulantskega denarja na borzah ni niti 5-10%,(ostalo so strateško razvojne naložbe), res pa je da je ravno to denar, ki borzo naredi zanimivo. Kaj vam pomaga recimo kupiti delnico recimo AAPCIH, če je ta celo leto 24.66€. Pridobili niste nič, zgubili nič in v primeru, da na zemljo trči komet, bi bilo pametneje, da greste denar nekam zapravit, kot imeti delnice AAPCIH-a. Torej špekulanti so tisti, ki delajo borzo popularno, borza pa je tržnica, kjer menjajo proizvodna sredstva lastnike, po principu 'money talks, bullshit walks'. In ni treba, da se antilefty, da to veš. Lahko si ultra lefty, pa ti je to jasno. Kot tudi dejstvo, da trenutno zanimivejšega, transparetnejšega, demokratskega in s tem uspešnejšega načina menjanja lastnine proizvodnih sredstev ne poznamo. Pika.

Država kot kapitalist je psihološko, finančno in fiskalno povsem nelojalna konkurenca, V rokah ima, pravosodje, denarno distribucijo, davke itd. In potem ti konkuriraj. Pa rečejo lahko...no saj ne bomo nagajal...ne bomo pasji....ne bomo tekmovalni...se bomo malo bremzali....ej!!!! Skratka država kot kapitalist, ima cento punti prednosti pred ostalimi in če jo ne odtranimo s trga lastnikov proizvodnih sredstev, je samo od njene 'milosti' odvisno, kako dober izhodiščni korak imajo ostali. Pika.

Obstaja sicer fintiranje, kjer država služi v imenu delovnega ljudstva... ampak gospoda to se imenuje socializem in tega smo se odrekli.

Torej prodati državno lastnino, pomeni zamenjati lastnike proizvajalnih sredstev, od tistih, ki kapitalisti ne smejo biti, -...saj niste volili Janeza za to, da bo upravljal s Playbojem, ampak zato, da bi, če zna, nabral ekipo šolanih strokovnjakov, ki bo celo slovenijo popeljala v boljše čase...če je zbral bando lopovov, ki upravljajo samo za dobro svojh firm KUD d.d. TUD d.d in ODOSMO d.d., vse ostalo gre pa v rit, se temu milo rečeno reče slab predsednik...-....do tistih, ki so zato poklicani. Skrbeti samo za finančni uspeh firme. Pika.

Pri transparentni prodaji vedno obstaja možnost špekulacij in celo moja malenkost trdi, da cela znanost tako imenovanih Hedge fondov ni neka atomska fizika, le plačati si pustijo bolj, ker 99% ljudi ne pozna obrestno obrestnega računa in naprednih pravil barantanja, 99,999% p 'z glavo' ne črpa podatkov s sveta financ in borz:) In ali se pri barantanju kupec kdaj zlaže?:)? Hej! Atomski fiziki, pa zaradi naravne superiornosti, rabijo le kakšno priznanje sem ter tja.

Tako, da jamranje o tujih obogatelih špekulantih trka direktno na demokracijo, prosti trg in odprte meje. Tudi avtrijec po tej logiki kmalu reče: 'Pa kaj ti čuši kupujejo pri nas, saj imajo svoje trgovine!!' in kmalu, če ga žandar ne klepne po tintari, svastiko iz notranje strani plašča obesi spet na zunanjo:) Je pa res, da gre nekaterim v nos, ker potem nekoč ne bodo sami imeli več kaj prodajati, ko pridejo na oblast. Zgleda, da se da prodajati tudi drugače kot na tržnici. Recimo: 'Samo za vas gospodin posebna cena, če boste plačali pivo!'
In na koncu, ni logika in ekonomija domena desničarjev. Nekatera spoznanja pač veljajo, volio ti desno ili levo:D Levičarji smo res živeli v zablodi, da je 'nauka' sposobna omogočiti višek dobrin za vse ljudi na tem svetu in zdaj nas daje doktrina, da pravičnejše plačilo za delavca in socialna država, omogočata bolj človeško družbo. Ampak tisto prvo, je recimo Thomas, trdil v mladih letih bolj srdito od mene. Tako da....
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

Ravno ko mislim napisat, da me Mici preveč dolgočasi da bi zazehal nad njegovimi posti ... pride bistveno zanimivejši don filipo.

V dvojem se moti. Količina "špekulacijskega" denarja je 90% ali še precej več. Če vzamemo za špekulativni tisti denar, ki ki prej zamenja delnico, kot se pojavi z glasovalno pravico na kakšni skušćini delničarjev.

> da je 'nauka' sposobna omogočiti višek dobrin za vse ljudi na tem svetu

Nauka je tega seveda zmožna. One day in the future. Samo ne toliko nauka, kot tehnologija.

Tehnologija BO spodkopala temelje načinu na katerega živimo zdaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

borchi ::

> V dvojem se moti. Količina "špekulacijskega" denarja je 90% ali še precej več.

če bi bilo tako kot pravi thomas bi se lastniške strukture delniških družb skozi leta brale kot random seznam. bejž no bejž...
l'jga

donfilipo ::

Thomas>>V dvojem se moti. Količina "špekulacijskega" denarja je 90% ali še precej več. Če vzamemo za špekulativni tisti denar, ki ki prej zamenja delnico, kot se pojavi z glasovalno pravico na kakšni skušćini delničarjev.
Nope ...špekulataiven je zame denar, ki ne gleda na lastništvo in interese firme..niti ga ne zanima kdo je lastnik. zanima ga le kratica GRVG in data delnice..In ali bo jutri ali naslednji teden potegnil kak groš.... Špekulativen je seveda tudi ves drugi denar...a je obenem tudi strateški. Sam sem imel v mislih tapkarjenje Thomas
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Aja za tiste, ki niste šli skozi obdobje Balkan uber alles in kina SLoge v Ljubljani. Tapkaroš je kupil 50 kart pred predstavo in jih potem skušal prodati po večji ceni, če je bilo na sumu, da se bo videlo v filmu pol poltrdega organa. Potem je bilo vse razprodano.Res>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Thomas>>Nauka je tega seveda zmožna. One day in the future. Samo ne toliko nauka, kot tehnologija.

To upam tudi sam. Naj pa ponovim temelje prva lekcija osnove ekonomije tako na oko. Ekonomičnost je veščina razporejanja dobrin, ki niso razpoložljive na pretek, pomeni so razpoložljive v omejenih količinah. Ekonomija pa je veda, ki se ukvarja s tem, da ekonomičnost privede, do, za vse ljudi koristnejših nivojev....

In če vse dobrine narediš rapoložljive na pretek si zamenjal marsikatero prepostavko v ekonomiji. Če že ne vseh>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

perci ::

borchi: Ma dej ne seri. 30% pod ceno, si ti z lune padu? Na podlagi česa si dobil to številko? Ti jo je Lahovnik izračunal?

borchi ::

čist možno, da jo je lahovnik naračunal. al pa kdo drug, se ne spomnim. ker mi je pravzaprav vseeno. tukajle itak velja prepričanje, da tržna cena delnice ne obstaja. morda mi pa lahko ti poveš koliko je ta cifra. 40? 15? 10? se dam takoj prepričat v tole novo matematiko, če bo za kaj?

če sem čisto iskren, sem mislil, da te bo bolj zbodel drugi del posta. o poučenih vlagateljih. če se prav spomnim so celo nekateri, ki precej glasno navijajo za bajuka, menili, da ko prodaja država, je diskrecijsko določanje kdo bo lahko postal lastnik banke slabo. ti pač ne meniš tako. mogoče meniš, da mora država poskrbeti, da dobi banka preko IPO-ja strateške lastnike? samo je potem vprašanje zakaj ni država že prej odstavila predsednika uprave, ki je rekel, da mu je všeč, da je lastniška struktura razpršena. no, ampak zdaj ti že polagam besede v usta. povej sam, zakaj ti je tako všeč, da država požegna lastnike?
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

perci ::

borchi: Ne pravim, da je bilo vse pri prodaji NKBM dobro. Pravim pa, da je bila to najboljša izvedba privatizacije pri nas doslej. In ja, glede "pridobivanja strateških lastnikov" se strinjam s tabo. To je bil tak neprimeren socialistični manever.

Ampak cena je bila pa OK. Izračunana je bila na podlagi ocene priznane svetovne institucije. In čisto komot bi se lahko zgodilo, da bi cena ob uvrstitvi delnice na borzo začela padati. In potem bi se spet našel Lahovnik, ki bi razlagal, kako je vlada opeharila vlagatelje. Kot verjetno veš pa ima KBMR trenutno razmerje knjigovodska/tržna vrednost precej višje kot priznane evropske banke. Res ne vem po čem je KBMR toliko boljša oz. kje so njene ključne strateške prednosti napram tem evropskim bankam, da bi moral Bajuk pri IPO postaviti ceno 40 EUR?

borchi ::

> Ne pravim, da je bilo vse pri prodaji NKBM dobro

res je. ti samo praviš, da se je prodala lepo.

jaz pravim, da če bi si bajuk prišparal trud s pisanjem preferenčne liste (in neizogibno kritiko) bi lahko privatiziral boljše. tebi to ni všeč in me zato mečeš z lune, thomas in luka pa izumljata novo ekonomijo, da bi bajukova privatizacija izpadla popolna...

pa ni bila. če ne bi bilo preferenčne liste, bi pa moj post bil praktično identičen, le da bi izpustil press.
l'jga

perci ::

res je. ti samo praviš, da se je prodala lepo.
In za tem še vedno stojim.
jaz pravim, da če bi si bajuk prišparal trud s pisanjem preferenčne liste (in neizogibno kritiko) bi lahko privatiziral boljše.
Se strinjam.
tebi to ni všeč in me zato mečeš z lune,
Z lune te mečem, zaradi komentarja o 30% popustu.
thomas in luka pa izumljata novo ekonomijo, da bi bajukova privatizacija izpadla popolna...
Nobena privatizacija ne bo popolna.
pa ni bila. če ne bi bilo preferenčne liste, bi pa moj post bil praktično identičen, le da bi izpustil press.
Če ne bi bilo "preferenčne liste", potem ne bi bilo t.i. "posvečenih", tako da mi ni jasno, kako bi lahko tvoj post ostal isti?

Lep dan,
Pero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

borchi ::

> Če ne bi bilo "preferenčne liste", potem ne bi bilo t.i. "posvečenih", tako da mi ni jasno, kako bi lahko tvoj post ostal isti?

vsi bi bili "posvečeni". kaj je narobe s tem? poleg tega je meni vseeno ali je 30% ali pa 50% "popust". jaz sem itak za 100% popust. naj raztalajo delnice, tako kot pri prvi privatizaciji. "desničarji" itak pravijo, da je boljše, da vsak posameznik sam spiči denar kot pa da ga država namesto njega. tu sem jaz pravi desničar. je pa res, da je zaradi makreokonomskih posledic, včasih bolje izbrati privatizacijo pri kateri se proda najvišjemu ponudniku. v prvem primeru je posameznik instantno bogatejši in plačuje nekaj časa višje davke, v drugem primeru pa se mu finančno stanje s privatizacijo ne spremeni, država si pa lahko privošči nižje davke. prvi primer je lahko tudi ena taka samoprisila, ki si jo nadene država, da postane manj razsipna. zavestno se odpove prihodku iz privatizacije (v korist državljanov) in obdrži trenutno obdavčitev (ali jo celo zmanjša) in se zavestno da na "shujševalno kuro".

btw, koliko so potem realizirali poučeni vlagatelji? jaz niti ne vem po koliko se je prodajalo v prvih dneh, ko je baje veliko poučenih prenehalo biti strateških vlagateljev? sploh ne spremljam, ker sem kupil delnice samo za froca in mi je vseeno ali bo čez 15 let imel za končni izlet, bicikl ali pa sladoled...
l'jga

Luka Percic ::

thomas in luka pa izumljata novo ekonomijo, da bi bajukova privatizacija izpadla popolna...

Kako bi imo izgledala "popolna" privatizacija?

Prvo se da na borzo 1 % banke po hitrih ocenah. Nato se po enem mesecu pogleda ceno, odbije določen procent, ter proda naslednjih 10%(ter takoj uvrsti na borzo). Tako se počne dokler ni banka razprodana v določenih časovnih obdobjih (v naprej znanih). Prodajalo bi se po možnosti le fizičnim osebam z slo državljanstvom.

Ampak sej vemo da cvikl nebi bil zadovoljen ane? Lahovnik bi mogoče bil, pa bi poslali drugega moža iz iste "stranke" ki se pač ne strinja.

Bajuka je težko upravičit ker take napake dela- ampak nekaj drži- dosedaj dela še najmanjše. Osebno vedno izbiram med dvemi opcijami, in boljše od sedanje prodaje pač nevidim- zato nočem da se neha. Eni bi pa radi da se proda čez 100 let, ko bodo ljudje končno doumeli da je maksimiziranje cene praktično najpomembnejši pogoj.
To bi bila katastrofa.
In zato zavračam borchi-jeve očitke, ne zato ker nebi mel skoraj prav.

Njegova opcija ni realna, "Bajukova" je pa že sedanjost.
Prodat je pa treba čimprej, ker se neve kdo bo naslednje 4-8 let vodil to vlado. Če bo sls med njimi, potem bo pač kriza. Dosti večja od te, če se sedaj kaj pod preprogo proda.
Dosti večja.

Thomas ::

Strinjam se, da denar od prodaje delnic gre za socialne transferje. Ne pa za "reinvestiranje" države. Strinjam se tudi naj država gre na proračunsko shujševalno.

Tako, da če bi razdelili delnice Triglava in podobnih ustanov brezplačno in enakomerno vsem državljanom, bi to bilo pa še bolje. Potem naj jih vsak proda ali hrani ali karkoli.

Bistveno je, da državo očistimo dobičkonosnega premoženja. Država ima davke, s katerimi se hrani.

Kdor bo ponudil tak model privatizacije, je zmagal na prihodnjih volitvah. Po moje. Samo ne bo noben.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Luka Percic ::

Jaz na to gledam bolj kot na naslednji korak. Ni sile, prvo se moramo znebit "emocionalne navezanosti" na tale denar. Tega reinvestiranega bo mala malca prodat, če bo za to volja. Osebno bi predvsem hotel da se vsakemu (ki si zasluži, ostali pač do "minimalne" premije) vplača v pokojninski sklad, ter da se čimprej neha dolagat denar iz proračuna. Druga varjanta pa je da se vsakemu začne izplačevat udt, in se ta denar porabi za "zapolnjevanje vrzeli".

borchi ::

> Njegova opcija ni realna, "Bajukova" je pa že sedanjost.

"borchijeva" privatizacija je izvedljiva sedaj. ob 99% podpori državljanov. oziroma ob vsaj 1990 referendumski podpori. se pravi, s tako privatizacijo smo se strinjali pred slabimi 20 leti. lukata smo prehiteli za 120 let, sedaj pa zaničuje državljane, ki da niso več sposobni razumet tistega kar so že razumeli.

seveda je realnost tudi to, da smo se zmenili, da bo nekaj premoženja šlo za upokojence, povračila iz naslova denacionalizacie... ker se je bajuk nekaterih obvez očitno (hence, referendum o zavarovalnici) odločil znebiti, bi bajuk pravzaprav z lahkoto razdelil delnice triglava. realnost je, da bajuk ne razume sedanjosti.
l'jga

borchi ::

> Prodat je pa treba čimprej, ker se neve kdo bo naslednje 4-8 let vodil to vlado. Če bo sls med njimi, potem bo pač kriza. Dosti večja od te, če se sedaj kaj pod preprogo proda.

nehaj že to ponavljat! ker nobena privatizacija ne zahteva koruptive oz. preferenčne obravnave kogarkoli. sls-ov argumenti nič ne pridobijo na teži, če je nkbm prodan brez preferenčnih seznamov...
l'jga

Thomas ::

Nevarnost je ta, da država prestrukturira svoja lastništva in postane še bolj bogata kot je. Seveda ima Luka prav, da se akumulirano bogastvo lahko zelo hitro razdeli med ljudi. Vendar če bi se zgodilo, da bi se s prodajami nekako filal proračun, potem bomo kmalu imeli "javni sektor", ki bo žrl proračun iz davkov, ko bo denarja od sedanjih prodaj zmanjkalo. To je treba paziti!

Razlika med prvo privatizacijo in tole je v tem, da so takrat razdeljevali "bone", zdej pa že lahko "konkretne delnice", ki imajo takojšnjo vrednost na tržišču.

Podpora ljudi bi nedvomno bila "plebiscitarna", če bi vsak lahko dobil ene 10000 € "kr tko". Ene toliko sigurno je tega denarja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

Eno mnenje glede privatizacije. Pa ni Mrkaićevo, tako da ga lahko preberejo tudi tisti, ki so občutljivi na zbadljivke o neuki raji.

borchi ::

sem šel prav gledat, kdaj je damijan napisal tale članek, da ne prepisuje slučajno iz "našega" foruma :))
l'jga

borchi ::

ker jaz sem bil za "certifikatno" privatizacijo (triglava) že v eni temi na slo-tech-u. tam me je podbevna popolnoma pošteno (sicer na tehnikalijah, ki so za samo privatizacijo nepomembne) sprašil kot malega otroka.
l'jga

Thomas ::

Certifikatna privatizacija ima to prednost, da dezinfecira državo denarja, ki pri njej tako ali tako nima kaj početi.

V primeru 15+ let nazaj je bil problem tudi ta, da smo dobili neke papirje, ki niso bili takoj vredni nič, koliko pa čez leta, je bilo pa vprašanje "pooblaščenosti". Zaposlenim in njihovim sorodnikom je bilo dovoljeno nekaj, ostalim spet nekaj drugega. Itd.

Te težave zdej odpadejo. Državljanu toliko delnic Triglava, Save, Telekoma ...

Zdeleč taboljš, se strinjam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tajkuni in naše gospodarstvo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21644466 (3904) WizzardOfOZ
»

Referendum o Zavarovalnici Triglav (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
503532 (3532) Avby
»

Kam bo odletel škrjanček? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
10010849 (7768) borchi
»

Keeps coming back...Mercator (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
896763 (4728) upirna
»

Peticija proti Telekomu Slovenije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
817192 (5904) Thomas

Več podobnih tem