» »

Terjatev za dolg za nazaj - iz sodišča

Terjatev za dolg za nazaj - iz sodišča

BlackHole ::

Junija 2006 je kolega osebno kupil digitalni fotoaparat pri podjetju v MB. Tam je z bančno kartico plačal okrog 7.719 (takratnih) SIT, razliko do 47.719 SIT pa je poravnal z gotovino. Cena za aparat je bila okrog 92.000 SIT. Za preostanek, torej 45.000 SIT je vzel pri njih posojilo na tri obroke, ki jih je kasneje plačal (ima potrdilo od banke).
Po približno enem letu je dobil od tega podjetja pritožbo, da plačilo tega posojila ni bilo izvršeno. Zato jim je poslal bančne izpiske, s katerimi je dokazoval nasprotno. Pravi, da ima vsa potrdila o plačilu, razen tistega, ki ga je opravil z gotovino (za blagajniški prejemek). Po tem se s tega podjetja niso več oglasili
vse do dva dni nazaj, ko so poslali dokumente, na katerih je odlok s sodišča, kjer so sklenili, da sodišče (ki zastopa upnika) dovoli predlagano izvršbo, to je rubež.
Meni je ves postopek zelo sumljiv. Zanima me predvsem ali je pravilen in ali se še da zadevo rešit brez odvetnikov. Predvsem me zanima ali lahko podjetje terja neka potrdila o plačilu oz. plačilo, toliko časa po nakupu. Kolega seveda je plačal aparat v celoti, le tega blagajniškega prejemka takrat pač ni ali vzel ali pa prejel (to mislim da niti ni pomembno). Zadevo sem poslal tudi na ZPS, vendar me zanima čimveč informacij.
Mama od kolega se je pogovarjala tudi s sodnico (znanko), katera pravi, da te terjatve ne bi plačala nikoli, vendar pa bi kolega rabil enega zastopnika, ker bi se sam težko znašel na sodišču. Torej bo verjetno moral poiskati odvetnika na koncu. Vseeno pa me osebno zanima ta postopek. Ali lahko neko podjetje zahteva račun oz. potrdilo o plačilu skoraj 1 leto po nakupu in te potem terja za plačilo, če tega dokazila nimaš. Kljub temu, da si plačal seveda.
Zadeva se mi zdi namreč sporna zato, ker je kolega aparat kupil osebno pri njih, torej je moral plačati po takratnem dogovoru, drugače seveda aparata sploh ne bi dobil v roke.
LP Marko

opeter ::

Ne razumem le to, če je tvoj kolega plačal tistih, kot ti praviš, - 7.719 SIT z bančno in 47.719 SIT z gotovino - 55.438 SIT ali ni dobil nekega računa, izpiska karkoli že? Saj le z računom skupaj lahko uveljaviš garancijo... ali mu je čisto vseeno, če ima aparat garancijo, ali ne? Meni tukaj nekaj zelo smrdi.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BlackHole ::

Kolikor vem, račun ima, vendar nima pa dokazila za to plačilo, ki gaje opravil samo z gotovino. Kolikor jaz stvar razumem, je problem samo v tem, ker ne more dokazat, da je to gotovino res takrat plačal. Vendar po moje mu tega sploh ne bi bilo potrebno dokazovat.
Včeraj zvečer sem na hitro preletel vse papirje. Torej račun mislim da je, vendar ne vem koliko je relevanten, ker se mi zdi, da ni nobenega štemplja ali pa podpisa gor.
LP Marko

Zgodovina sprememb…

Sims ::

A ni račun dokaz za plačilo? Če ga je dobil, pomeni, da je plačal?

Saj vseposod lahko plačaš z gotovino, dobiš račun ... pol bo pa nekdo priletel, pa reke: "dokaži mi, da si mi dejansko dal denar"?

LP.

Sims

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sims ()

imagodei ::

Tudi meni se to zdi jako čudno: če dobiš račun, si valjda zadevo plačal.

Menda imaš gor napisano, koliko je bilo plačano z gotovino, koliko s kartico in kakšen je dolg?

Vsekakor, če v trgovini nekaj kupim in dobim račun (izstavljen je šele po plačilu!!), potem ne more na parkirišče za mano priti varnostnik in me obtožit, da sem stvari v vrečki ukradel. Oz. mu pokažem račun in rečem, naj se pomeni s prodajalcem.
- Hoc est qui sumus -

BlackHole ::

Zadeva postaja čudna do kraja. Zdaj sem ravno poklical kolega, da mi pove kaj več o tem računu, pa pravi, da je klical na to firmo in jim je kao preko pogovora dokazal, da je vse plačano. In tip na oni strani je potrdil, da bo umaknil to izvršbo sodišča o rubežu. Sicer sem mu rekel, da mora dobit vse pisno, drugače en drek velja, tako da zadeva je še vedno aktivna do nadaljnjega.
Vseeno pa me še vedno zanima ravnanje tega podjetja, ali je korektno in kako hudiča je dobilo dovoljenje od okrajnega sodišča LJ za izvršbo rubeža. Seveda tukaj upam predvsem na odgovor kakšnega pravnika ali koga s podobnimi izkušnjami.
Primer: Pred pol leta sem kupil TV (račun sem izgubil). Ali me lahko trgovina terja (recimo da bi me), da nisem plačal Tv-ja oz. ali mi lahko izterja ta denar (še 1x)? Mislim, da je primer identičen.
LP Marko

MadMicka ::

Bistveno je, da mora zoper sklep o izvršbi v roku ugovarjati. Če rok zamudi, je vseeno, kaj je res in kaj ni res!

Sims ::

Da, ugovor je nujen ...

A ni tako, da tudi, če ti nimaš računa(ga izgubiš, zavržeš) ga morajo imeti oni(kopijo)-izdani računi. Če ga nimajo, ti niso prodali - cijam na davkarijo.


Oni tudi morajo z nečim razpolagat da so neko stvar prodali. Če so stvar prodali, imajo zavedeno, če imajo zavedeno so ti izdali račun, pomeni, da si plačal, pomeni ne more nekdo rečt nisi plačal TV-ja. Ti rečeš nisem kupi. Če pa on dokaže da si kupil, pa pomeni, da si tudi plačal ..

ali?


LP.

Sims

Icematxyz ::

Firma se je vrjetno znašla v nezavidljivem finančnem položaju in vrjetno tako amortizirajo zadeve.

BlackHole ::

Sims, točno tako tudi jaz mislim. Mad micka, zagotovo, (vem da) se bo treba pritožit v roku. In Ice???, tudi sam sam takoj najprej pomislil na to kar si ti rekel, da je firma v finančno slabem položaju. Namreč gre za firmo, ki je bila v času nakupa še v MB in je zdaj baje ni več, samo še v LJ menda. Lahko pa (mislim da) mirne duše napišem da gre za podjetje:
BIROTEHNA d.o.o. LJ. Pooblaščenec: TOŠ IN PARTNERJI O.P., D.N.O., LJUBLJANA, datum pooblastila pa (nekaj dni nazaj): 05.02.08.
LP Marko

xeon ::

Meni je to nekaj čudno. V trgovinah ni možno opravit eno plačilo na dva načina, en del z gotovino in drug s kartico. Vem da lahko plačaš samo z gotovino ali kartico. Če mu je to ratalo, pol je trgovina kršila pravila, po tem ne vem zakaj ga terjajo če so sami krivi. In sej vodijo inventuro v trgovini, in lahko preverijo če je stvar v celoti plačana, če ne so to po tem takem čisti prevaranti.

Sims ::

Sicer sem že plačal ločeno, nekaj na kartico nekaj z gotovino, sem pa prejel račun s končnim zneskom v vrednosti izdelka.

LP.

Sims

BlackHole ::

Xeon, mislim da lahko plačaš brez težav en del z gotovino in drug del s kartico. Vsaj jaz sem tako že plačeval (razno pohištvo ipd.). Ne vidim težave namreč. Saj so sami odgovorni za način plačevanje, ki ga bodo kupcem dovolili. Če so pa naredili napako (denar kje založili) pa so vsekakor sami krivi.
Nič, treba po pač napisat ugovor, potem pa bomo videli kaj bo. Po moje je to samo en poskus na lahek način prit do denarja. Verjetno kolega ni edini, ki je dobil podobno pismo v zadnjih dneh.
LP Marko

Sims ::

Mene tukaj zanima, kaj so predložili organom, da so le ti izdali odločbo o izterjavi?

LP.

Sims

BlackHole ::

Hja, takle je. Sem malo boljše pregledal ta sklep. Piše spodaj:
Sklep o izvršbi je bil izdan le na podlagi podatkov, ki jih je posredoval upnik v predlogu za izvršbo in sodišče resničnosti njihove vsebine ni preverilo.
LP Marko

Bellzmet ::

Predlog lahko upnik sedaj vloži brez kakršnihkoli dokazil. Pač se izpolni predlog za izvršbo, notri se vpiše verodostojno listino (v tem primeru št. fakture). Označi se izvršilno sredstvo (npr. TRR, nepremičnina, delnice,...) in se to pošlje na sodišče. Sodišče avtomatično, brez preverjana fakture izda sklep o izvršbi. Ta sklep postane pravnomočen v 15 dneh od izdaje. Se pravi, če se v 15 dneh ne pritožiš, se banke vsedejo npr. na tvoj TRR in odvajajo denar, dokler faktura ni v celoti poplačana.

EDIT: predlog/sklep v prvi vrstici

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bellzmet ()

#000000 ::

Ja ampak preden izda bilokakšen sklep, razpiše narok in pošlje vsem strankam v postopku vabilo, če na narok ne prideš in izpodbijaš predloga za izvršbo, ti pošlejo sklep o izvršbi, na kerga pa mislm da se še vedno lahko pritožiš, če se ne si v pi**i, plačila se lahko ogneš le če izkažeš da si zadevo dejansko plačal.

Jest bi kontaktiral sodnega izvršitelja in mu povedal kako zadeva stoji, on ti bo itak reku da kontaktiraj firmo, če ti uspe bo firma izvršbo umaknila. To naredi čimprej, ker vsak obisk izvršitelja (tud če ti pusti obvestilo v nabiralniku) stane mislm da 100€. Srečno in LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Bellzmet ::

Ne ni nobenega naroka.

Sklep o izvršbi se pošlje vsem udeležencem in če se dolžnik v roku 15 dni na sklep ne pritoži, postane sklep pravnomočen in sodišče izda nalog bankam za začetek izvršbe na TRR (če je to navedeno kot izvršilno sredstvo).

lp

Bellzmet ::

Pa če je izvršilno sredstvo TRR ni tukaj nobenega izvršitelja, ki bi ti položnice za 100 EUR v mailbox metal.

#000000 ::

In če nimaš TTR al pa se v sližbi zmeniš naj ti dajo minimalac in ostalo na roke, kaj lahko pol vzamejo iz TTR ? Ti pa ko prideš dvigneš vse naenkrat ? A mislš da kr čakajo v nedogled kdaj boš mel gor kak fičnk da ti ga bojo vzel ? Lp

Bellzmet ::

Če nimaš TRR potem tudi sklep ne more biti pravnomočen, ker ni sredstva za izvršbo. Če pa na TRR nimaš denarja nimajo kaj za vzeti. Izvršba na TRR je aktivna 3 mesece, se pravi, če v treh mesecih ni prilivov na TRR se izvršba ustavi. Ko je enkrat izvršba ne moreš kar priti in vzigniti vse naenkrat, ker to stori banka in ona naprej nakaže upniku.

Seveda pa lahko poleg izvršbe na TRR, podaš izvršbo na avto, hišo, vrednostne papirje...samo če pa nekdo nima premoženja pa tudi denarja ne dobiš.

BlackHole ::

No, da malo updejtam podatke. Kolega je potem še enkrat poklical na to firmo, kjer so mu obljubili da bo dobil pisno po pošti, da umikajo ta sklep oz. izvršbo. Jaz sicer temu ne bi nasedel (in bi sigurno podal pisni ugovor).
Je pa tak, da je ta odlok dobil baje že prejšnji ponedeljek (ne vem zakaj ni prej ukrepal) in zdaj pravite sicer, da ima 15 dni časa, da se pritoži ali pa da sprazni TTR za 3 mesece. Kaj pa če recimo res dobi pisno, da odlok umikajo, potem ga verjetno ne morejo zajebavat, ker se ni pisno pritožil v roku? To bi bilo potem že res malo čudno, pa vseeno me zanima.
Ampak meni še vedno ne gre v glavo, da si lahko nekdo kar izmisli in kar dobi dovoljenje od sodišča (brez da bi le to podatke preverilo) za rubež. Zakaj se mora potem ta obtoženi zajebavat in letat po sodiščih ali pošiljati neke pisne pritožbe? Potem bi moral dobiti vsaj neko odškodnino od upnika, če se na koncu izkaže, da je bilo neutemeljeno.
LP Marko

Barakuda1 ::

Da ne boste več ugibali


Upnik lahko poda predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine, ne da bi (po novem) moral k predlogu karkoli prilagati.

Zadošča torej da navede le najbolj osnovne podatke, ki pa jih v tej fazi postoka ne rabi ne utemeljevat in ne dokazovat.

Na podlagi takšnega predloga sodišče izda sklep o izvršbi in ga vroči upniku.

Če se upnik s sklepom ne strinja, sme v roku 8 (osmih) dni vlagati obrazložen ugovor, sicer postane sklep pravnomočen.
Zato tisti, ki se ne spoznate na zdeve, ne kvasite tu neumnosti z nekimi 15. dnevnimi roki, ker boste človeka po domač povedano zaj.....


Torej, če misli, da upnik do plačila ni upravičen, je potrebno vložiti ugovor, in to pravočasno.


Pa še to (najbolj pogosta napaka laikov).
Roki tečejo prvi naslednji dan po prejemu in tečejo tudi v soboto in nedeljo, oziroma na dan državnih praznikov.

Če pa zadnji dan roka pade na dela prost dan (sobota, nedelja, državni praznik), je zadnji dan za vložitev ugovora, prvi delovni dan po dnevu zapadlosti.

Po domače - če je rok za ugovor potekel v soboto ali nedeljo, se lahko pravočasno (po pošti priporočeno) vloži še v ponedeljek.
Če pa je rok potekel v petek, pa pomeni, da je potrbno vlagati ugovor v petek in ne v soboto ali nedeljo, ali celo v ponedeljek.


A je zdaj vse jasnoi?
Ni?

Če ni, pa izvolte k najbližjemu odvetniku - vam bo povedal isto, sam zaračunal bo ;)

Ziga Dolhar ::

> Če se upnik s sklepom ne strinja, sme v roku 8 (osmih) dni vlagati obrazložen ugovor, sicer postane sklep pravnomočen.
Zato tisti, ki se ne spoznate na zdeve, ne kvasite tu neumnosti z nekimi 15. dnevnimi roki, ker boste človeka po domač povedano zaj.....

Ma - tole jim je povedalo tudi sodišče, na koncu prijaznega dopisa. Dejmo do konca in natančno prebrat, bemomast!
https://dolhar.si/

#000000 ::

Verjetno res drži kar si napisal, ampak vsak zakon še tako rigorozen ima vedno vgrajeno varovalko, s katero se ga da izničit. In sem 10000 da tudi ta, če se ga ne da, pol j nekaj narobe z našo pravno državo. LP

pablohasan ::

Če nimaš TRR potem tudi sklep ne more biti pravnomočen, ker ni sredstva za izvršbo. Če pa na TRR nimaš denarja nimajo kaj za vzeti. Izvršba na TRR je aktivna 3 mesece, se pravi, če v treh mesecih ni prilivov na TRR se izvršba ustavi. Ko je enkrat izvršba ne moreš kar priti in vzigniti vse naenkrat, ker to stori banka in ona naprej nakaže upniku.


to ni res. sklep je pravnomočen. to pomeni, da je pravnomočno razsojeno o tej terjatvi, da je dovoljena izvršba ter da stvar ne bo zastarala 10 let od pravnomočnosti sklepa o izvršbi.

izvršba se tudi ne ustavi nujno, če ni prilivov, v treh mesecih opraviš poizvedbe in se upniku usedeš na stanovanje, avto, plačo, itd...

če kdor koli namerava normalno služiti je bolje izvršbo poravnati, ker kolikor toliko usposobljen upnik bo vsakemu dolžniku zelo zagrenil življenje.

glede zgornjega primera: se naredi. pač poslovne knjige so boljše in slabše, tudi meni se na vsake toliko časa zgodi kaj takega. pač računaš, da so knjige ok, potem te pa enkrat nekaj preseneti.

glede začetnika teme, če bi bil tako ziher, da ni nič dolžen bi šel do odvetnika, napisal ugovor, stroške bi mu itak kasneje poravnal upnik. ampak najbrž tip ni imel ravno čiste vesti.

Zgodovina sprememb…

Barakuda1 ::

Verjetno res drži kar si napisal, ampak vsak zakon še tako rigorozen ima vedno vgrajeno varovalko, s katero se ga da izničit.


Kako to misliš?

A da ga strgaš, al pa skuriš, al kaj.

Daj, ne kvasi traparij. Še najmanj pa takih

če se ga ne da, pol j nekaj narobe z našo pravno državo.


Z državo je marsikaj narobe, sam to kar ti tle kvasiš, pa ziher ne.

BlackHole ::

glede začetnika teme, če bi bil tako ziher, da ni nič dolžen bi šel do odvetnika, napisal ugovor, stroške bi mu itak kasneje poravnal upnik. ampak najbrž tip ni imel ravno čiste vesti.

Ne ne, tu se motiš. Kolega ima popolnoma čisto vest a kot kaže je eden takih, ki se rad uči na lastnih slabih izkušnjah. Kratko rečeno, nima pojma o pravu in podobnih primerih in če po pravici povem, je precej naiven, da je takole ignoriral opozorilo o pritožbi in 8 dnevnem roku. Saj če se postaviš v njegov položaj in si predstavljaš celo zadevo, ni moglo bit drugače kot da je plačal, kar mu je bilo rečeno. Sicer sploh ne bi dobil fotoaparata v roke. Ok, saj ni važno, bomo videli kaj bo, ali bodo res umaknili izvršbo ali je pa bila to le pretveza, ker je rok za oddajo pritožbe že potekel. Po kakšnem času pa ponavadi trgajo iz TRR, če pride do izvršbe?
LP Marko

Bellzmet ::

@barakuda: yup to sem zajebal je res 8 dni (kar piše tudi na sklepu, napisal tudi Ziga Dolhar).

Pritoži pa se v roku 8 dni oz. da ugovor DOLŽNIK in ne upnik. Zgleda da niti osnovnih pojmov nimaš račiščenih. Če je bila pa tipkarska kot pri meni, v redu, ni panike. Drugače se pa malo skuliraj, kdo kvasi neumnosti.

Omeniti je tudi potrebno, da če se pritožba poda na zadnji dan roka 8 dni mora biti nujno poslano priporočeno po pošti.

@pablohasan: če v 3 mesecih ni prilivov, se izvršba na to izvršilno sredstvo ustavi. Lahko pa se potem predlaga sodišču novo izvršilno sredstvo (premičnine, nepremičnine,...).

Postopek je pa tako "avtomatiziran", ker je v gospodarstvu ogromno takšnih izvršb in takšen način naj bi pospešil zadevo.

lp

poweroff ::

Eno teoretično vprašanje.

Kaj če si neko podjetje izmisli, da sem jaz nekaj dolžan. Poda predlog za izvršbo, meni pošljejo obvestilo, vendar sem jaz v tujini in zamudim rok za pritožbo?
sudo poweroff

MadMicka ::

To ni problem, ker obstaja institut vrnitve v prejšnje stanje. Je pa res, da je zoprnija, ker bi ti lahko npr. med tem že pobrali denar iz TRR in bi verjetno trajalo, preden bi ga dobil nazaj.

Je pa hecno, da lahko vsak še tako znikrn d.o.o. ali pa s.p. meni nič tebi nič vlaga predloge za izvršbe brez kakršnihkoli dokumentov, po drugi strani pa mora človek, ki ima v roki pravnomočno sodbo, pošiljati originale, ga pred tem poštempljati z vseh strani. Nobene logike.

Yossarian ::

Matthai, če greš za dlje časa v tujino, pooblasti nekoga, da na pošti lahko dviguje tvojo pošto.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Bellzmet ::

@matthai: na sklepu o izvršbi natančno piše, da je rok za pritožbo v 8 dneh po vročitvi sklepa. Se pravi, da moraš sklep fizično prevzeti in potrditi prevzem, da začne sploh teči ta 8 dnevni rok.

lp

Ziga Dolhar ::

(Pa fikcija vrocitve? Verjetno obstaja tudi v izvrsbi?)
https://dolhar.si/

poweroff ::

No ja, meni se to tudi zdi nekoliko nenavadno, razumem pa, da sistem hoče zaščititi upnika.

Je pa fajn vedet tole, če si skregan s kakšnim sosedom >:D . (Hecam se, povsem jasno mi je, da bi mi sosed lahko "uslugo" vrnil nazaj v mnogokratniku).
sudo poweroff

Barakuda1 ::

Pritoži pa se v roku 8 dni oz. da ugovor DOLŽNIK in ne upnik. Zgleda da niti osnovnih pojmov nimaš račiščenih. Če je bila pa tipkarska kot pri meni, v redu, ni panike. Drugače se pa malo skuliraj, kdo kvasi neumnosti.


Neč bat o razčiščenosti osnovnih pojmov.

Je pa res, da sem se zatipkal, ker sem pisal zelo na hitro preden sem šel spat:8) .

Za opozorilo na napako, se ti vseeno zahvljujem.

Dodal bi le še to, da osem (8) dnevni rok za ugovor teče tudi za eventuelne dolžnikove dolžnike ali tretej osebe (ugovor tretjega). Vendar je to bolj izjemoma in s konkretno zadevo nima nič skupnega, zato tega tudi nisem posebej obdelal.

Barakuda1 ::

Omeniti je tudi potrebno, da če se pritožba poda na zadnji dan roka 8 dni mora biti nujno poslano priporočeno po pošti.


Čeprav dobronamerno, pa je vendarle malce nedosledno, kar bi lahko koga stalo sivih las.

Pritožbe in ugovre (kot tudi vsa pisanja, ki so vezana na prekluzivni rok) se zmeraj pošilja s priporočeno pošto (če pošiljaš po pošti).

Če tega ne striš, namreč nimaš dokaza kdaj si poslal po eni strani, po drugi strani pa je tudi določba Zakona o pravdnem postoku (v nadaljevanju ZPP) tozadevno jasna in nedvoumna.


Zato le še na kratko nekaj o vročanju (da ne bo spet kdo mislil, kako se lahko izmakne in vlaganju (pošiljanju) pošte na sodišče)

Določbe Zakona o pravdnem postoku - v nadaljevanju ZPP (ki se subsiduarno uporablja tudi v izvršbi) so jasne in ne dopuščajo dvoma, zato jih velja tudi upoštevati.

..............

Način vročanja
140. člen

Če se tisti, ki mu je treba pisanje vročiti, ne najde v stanovanju, se pisanje vroči tako, da se izroči kateremu od njegovih odraslih članov gospodinjstva, ki so ga dolžni sprejeti. Če se tudi ti ne najdejo v stanovanju, se pisanje izroči hišniku ali sosedu, če v to privoli.

Če se vroča na delovnem mestu tistega, ki naj se mu vroči, pa tega ni najti tam, se lahko vroči pisanje osebi, ki je zaposlena na tistem mestu, če ga hoče sprejeti.

Izročitev pisanja drugi osebi ni dovoljena, če je ta udeležena v pravdi kot nasprotnik tistega, ki naj se mu pisanje vroči.


141. člen

Če vročitev po prejšnjem členu ni možna, se vročitev fizični osebi opravi tako, da vročevalec pisanje izroči sodišču, ki je vročitev odredilo, če gre za vročitev po pošti, pa pošti njegovega prebivališča, na vratih oziroma v hišnem ali izpostavljenem predalčniku na naslovu prebivališča pa pusti obvestilo, v katerem je navedeno, kje je pisanje, in rok 15 dni, v katerem mora naslovnik pisanje dvigniti. Na obvestilu in na pisanju navede vročevalec vzrok za takšno ravnanje in dan, ko je obvestilo pustil naslovniku ter se podpiše.

Če naslovnik pisanja ne dvigne v 15 dneh, se šteje, da je bila vročitev opravljena na dan, ko je bilo na vratih oziroma v hišnem ali izpostavljenem predalčniku puščeno obvestilo, na kar je treba naslovnika v obvestilu opozoriti.
.........

Obraten dokaz (torej dokaz, da obvestila sploh nisi prejel je možen. Je pa precej zapletena in zoprna zadeva)


Še določbe glede načina pošiljanja pritožb (Ugovorov in podobno)

......
112. člen (ZPP)

Če je vloga vezana na rok, se šteje, da je vložena pravočasno, če je izročena pristojnemu sodišču, preden se rok izteče.

Če se pošlje vloga po pošti priporočeno ali brzojavno, se šteje dan oddaje na pošto za dan izročitve sodišču, na katero je naslovljena.

Če se pošlje vloga po elektronski poti se šteje čas, ko jo je prejel informacijski sistem, za trenutek izročitve sodišču, na katero je naslovljena.

Za osebe, ki so v obvezni vojaški službi, se šteje dan izročitve vloge pristojnemu vojaškemu poveljstvu za dan izročitve sodišču.

Določba četrtega odstavka tega člena velja tudi za druge osebe, ki službujejo v vojaških enotah oziroma v vojaških zavodih ali štabih v krajih, kjer ni redne pošte.

Za osebo, ki ji je odvzeta prostost, se šteje dan, ko izroči vlogo upravi zapora ali drugega zavoda, v katerem prestaja kazen ali ukrep odvzema prostosti, za dan izročitve sodišču.

Če je bila vloga, ki je vezana na rok, izročena ali poslana nepristojnemu sodišču pred iztekom roka, pa prispe k pristojnemu sodišču po izteku roka, se šteje, da je bila pravočasno vložena, če je mogoče vložitev pri nepristojnem sodišču pripisati nevednosti vložnika, ki nima pooblaščenca iz tretjega odstavka 86. člena oziroma iz tretjega odstavka 87. člena tega zakona, ali očitni pomoti vložnika.

Določbe prvega do sedmega odstavka tega člena veljajo tudi za rok, v katerem se mora po posebnih predpisih vložiti tožba, in pa za rok zastaranja terjatve ali kakšne druge pravice.


..............


Upam, da ni več kakšnih nejasnosti

BlackHole ::

No, naj omenim, da je kolega res dobil pisno potrdilo od upnika glede umika izvršbe. Malo nenavadno meni.
LP Marko

TESKAn ::

So očitno poskusili na "probajmo - sej nimamo kaj izgubit". Verjetno marsikdo ob pogledu na "sodišče", "izvršba", "rubež" in podobne besede raje takoj plača (relativno) majhen znesek, kot da bi se prepiral.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zoran Vaskrsić zaradi dolga ob hišo (strani: 1 2 3 431 32 33 34 )

Oddelek: Problemi človeštva
1668228416 (155554) matjash
»

T2 "terjanje za nazaj" (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5012044 (8504) MadMicka
»

eizvršbe - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7523983 (17364) MajorM
»

Neupravičena izvršba...

Oddelek: Loža
4913289 (11790) MoRp
»

elektronska izvrsba top agent d.o.o??

Oddelek: Loža
455914 (5084) TheJack

Več podobnih tem