» »

Kaj je umetnost?

Kaj je umetnost?

sketch ::

Okej, tale tem se je izrodila iz Yohanove teme " Naj mi nekdo razloži jazz". Ker je tema že pošteno mutirala, sem se odločil, da odprem novo - mislim, da se okoli tega še lahko razvije debata ;)

Torej, naj se najprej nekaj dogovorimo; pod umetnost recimo, da ne razumemo zgolj slikarstva, kiparstva, glasbe in vseh ostalih "priznanih" umetniških zvrsti, ampak vse majhne stvari v življenju, ki nam iz nekega čudnega razloga dajejo zadovoljstvo, obenem pa niso nujno (zgolj) funkcionalne.

Nastavek za debato: Začelo se je v bistvu tako, da je Marjan trdil, da je umetnost zanemarljiv faktor v človeški osebnosti(Marjan, če temu ni tako - prosim popravi me; tako sem jaz to interpretiral).
Kot študentu ene izmed "umetniških" vej mi je rahlo popustilo na ventilih in sem temu nasprotoval.

Kakšno je vaše mnenje? Je umetnost zgolj prosti tek možganov, stranski iztrebek kratko staknjenih logičnih vezij? Ali pa je nujno potreben del človeške osebnosti, brez katere bi ne mogli živeti?
Ali pa kaj tretjega?
Adapt and overcome.
  • spremenil: sketch ()

Mercier ::

Torej, naj se najprej nekaj dogovorimo; pod umetnost recimo, da ne razumemo zgolj slikarstva, kiparstva, glasbe in vseh ostalih "priznanih" umetniških zvrsti, ampak vse majhne stvari v življenju, ki nam iz nekega čudnega razloga dajejo zadovoljstvo, obenem pa niso nujno (zgolj) funkcionalne.
Pomislil sem na iskanje Thomasove slike v sosednji temi. Me je nasmejalo. :D
Kakšno je vaše mnenje? Je umetnost zgolj prosti tek možganov, stranski iztrebek kratko staknjenih logičnih vezij? Ali pa je nujno potreben del človeške osebnosti, brez katere bi ne mogli živeti?
Umru še ni zaradi pomanjkanja umetnosti noben. Je pa fino, da obstaja. Bi blo zoprno brez.

kaninerror ::

Umetnost je ena od stvari, ki naredi iz našega življenja življenje in ne životarjenje. Potem so pa tu še ljubezen, šport, zabava, ...

Marjan ::

---------------
se navezuje na topic o jazz-u:
---------------

joco: "In konec koncev, se v umetnosti država sama tudi promovira. Takorekoč posredno vlaga v svojo reklamo..."
Ja, res se lahko. Vendar le iz razloga, da nekateri priznavajo umetnost. Žal (da jo priznavajo, zakaj? beri naprej)


Thrivial: Ja, to je moj navedek. Kaj ti je v njem neznanega?


sketch:"Začelo se je v bistvu tako, da je Marjan trdil, da je umetnost zanemarljiv faktor v človeški osebnosti(Marjan, če temu ni tako - prosim popravi me; tako sem jaz to interpretiral)."

No, jest sem trdil, da žal ni zanemarljiv.
In rekel sem, da o umetnosti sploh ne moremo govoriti. Lahko le o všečnosti!


----------------
Še en moj navedek, ki sem ga napisal nekje drugje (zato je malo izven konteksta, ampak nič ne de) že dolgo nazaj:

Nekateri (težko je določiti pravo ime za njih, ampak recimo) slabo-samo-zavedajoči-osebki so popolnoma izgubili stik z realnostjo. Če so ga sploh kdaj imeli?! Verjetno bom s temi besedami marsikaterega užalil, vendar zavedati se je potrebno, da so razne emocije v razikovalnih namenih zaviralne in celo destruktivne za dobre in pravilne odločitve. Torej, dejstvo je, da se večina ljudi, ki se ne zaveda pomembnosti znanosti, aktivno ukvarja z raznimi področji nedokazanih ved in "umetnosti".
Mimigrede, te besede v dobrem vokabularju sploh ne sme biti. Mogoče mora biti poleg nje napisano le, da je to nekaj izmišljenega kar sploh ne obstaja, in je zato tudi beseda popolnoma nepotrebna. Lahko si le zamišljate v kakšni zmoti in zadregi se znajdejo tisti, ki skušajo celo pojasniti kaj je to "guksjinhu" in pri tem verjamejo, da to nekaj je. Heh... :-)
------------------

Mercier ::

Svašta

Kaj si naj razlagam tole, da je treba "nektere" ščititi pred ono "všečnostjo"? Recimo nedolžne mladenke pred škodljivim vplivom romanov?

Yohan del Sud ::


Kaj vam pravi duša, kaj je res umetnost?
10 primerov "umetnosti":

1. Koncert Beatlov
2. Jaz, ko se iztrebljam na Prešernovem trgu
3. Warholova konzerva paradajz župe
4. Slo-tech dizajn
5. Kefrenova piramida v Gizi
6. Neonke v mojem računalu
7. Imac
8. Porcija slowfood škampov v buzari
9. Ko to tamo pjeva
10. Zeleni smeško s čekani

boogoo ::

God damn... Zdaj sem se razpisal, in čeprav sem prijavljen mi je javljo neavtoriziran prestop in je vse šlo v k****. ;((

Zato bom samo na kratko povzel kaj sem že enkrat napisal a je odšlo v slepo bitno luknjo.

A umetnost obstaja?
Seveda.

Kaj je umetnost?
Je veja človekovega ustvarjanja ki temelji na čutnosti. Je nasprotna znanosti, ki temelji na znanstvenih dejstvih.

Ali je umetnost potrebna?
Obvezno.

Ali je umetnost potrebna za vsakogar?
Ne. Obstajo različni tipi ljudi, tisti ki imajo bolj razvit čutni del, in tisti, ki imajo bolj znanstveno usmerjeni. Tisti ki so bolj čutno boljši izraz je čustveno usmerjeni, tisti potrebujejo umetnost, ne potrebujejo pa bitne logike. Tisti znanstveno usmerjeni pa potrebujejo "uganke" na svojem področju, in ker poskušajo pri tem zavirati čustva, zaradi tega postanejo poklicno deformirani, njih čutni del še bolj zamira, ne morejo dojeti umetnosti ki temelji na čutnosti, enako kot večina umetnikov ne more dojeti znanstvenih dejstev in najti veselja v njih.

Torej kaj je pomembnejše?
Znanost in umetnost sta enako pomemba za poljubno skupino ljudi, saj je določenim individuum ki imajo bolj razvito čustveno plat pomembnejša umetnost, tistim z bolj razvito zanstveno percepcijo pa je pomembnejša umetnost. Je pa družbeno bolj pomembna znanost saj ima družba večjo korist od nje kot od umetnosti, vendar zaradi tega ni umetnost nič manjvredna.

Torej tisti ki ima rad umetnost ne more imeti rad znanosti?
Ne. Razvitost leve ali desne polovice možgan odloča ali ima človek bolj razivto čustveno ali znanstveno plast. Pozabil sem točno katera je katera. Lahko se pa zgodi da ima določen indivduum dobro razviti obe polovici, tako je zelo čustveno nadarjen in ima tudi dobro razvito znanstveno plast. Eden takšnih je bil Leonardo DaVinchi, ki je bil dejaven v obeh nastronih si smereh človekovega ustvarjanja.

P.S. V tekstu je velikokrat namesto čustvenosti napisana čutnost. Vem da je velika razlika, ni se mi dalo na to paziti.

boogoo ::

Yohan del sud: Če Warholova konzerva paradajz župe v tebi prebudi čustva, (ne v smislu lej kak je lepa) temveč nekaj bolj globokega recimo otroško radost, ker ti je vedno mama devala toto juho ko si bil majhen. Potem je to umetnost. Če pa je kr tak slika v reklamah pa ni nič je samo statična in nič ne pove. Zato je dober umetnik tisti ki zna z določenim tipom izražanja (slike, fotografije, pesmi...) v čimveč ljudeh povzročiti neka čustva.

Yohan del Sud ::

Aha, in tale čimveč je lahko problematičen. Je umetnost, ki je všeč vsem, je umetnost, ki je všeč nekaterim, in je umetnost, ki ni všeč nikomur. Ampak, če je pogoj umetnosti, da je všeč vsaj nekomu, potem se larpurlartizem zruši vase...

LojzePek ::

Umetnost je shekat ruski vohunski satelit. Nič druzga bi rekel.

Sergio ::

Yohan:


Kaj vam pravi duša, kaj je res umetnost?
10 primerov "umetnosti":

1. Koncert Beatlov
2. Jaz, ko se iztrebljam na Prešernovem trgu
3. Warholova konzerva paradajz župe
4. Slo-tech dizajn
5. Kefrenova piramida v Gizi
6. Neonke v mojem računalu
7. Imac
8. Porcija slowfood škampov v buzari
9. Ko to tamo pjeva
10. Zeleni smeško s čekani


Da, nisem še videl, vsekakor, nedvomno, da, nisem videl, seveda, itak, SEVEDA, aha.

Dobro si uokviril umetnost :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

jRk0 ::

Umetnost se je v okrogli sobi v kot postavit.:D
You fuck up once, you loose two teeth.

Filo ::

Kaj je umetnost?
Umetnost je vse to kar si napisal že v samem zaćetku:

Je umetnost zgolj prosti tek možganov, stranski iztrebek kratko staknjenih logičnih vezij? Ali pa je nujno potreben del človeške osebnosti, brez katere bi ne mogli živeti?
Ali pa kaj tretjega?

Prosti tek možganov

Umetnost je lahko tudi prosti tek možganov, če gledam iz točke, kjer umetnik ustvarja. Prosti tek možganov se pa ustvari saj pri meni ko delaš določen projekt in samo vlečeš, dobesedno, effekte, ki bi naredilo npr. tvojo sliko, rizbo , komad še boljši.

Stranski iztrebek

Heh. Tudi to je izvedljivi, glede nato, da je neki "umetnik" si v anus našopal klistir, obarvan modro in ga nato v stoječem položaju vrnil na platno, ob katerem je očitno dobil ne vem ker super duper umetnino....

Je pa sigurno pomebno po osebnem mnenju za razvoj, ne samo osebnosti, ampak tudi človeštva, glede na to, da lahko tudi posamezniki krojijo usodo sveta.
V srednjem veku se je (oprostite če je napčen, ampak pomoje je pravi) Jean Jack Ruso razpisal o tem ali umetnost in znanost izpridi človeka. Prišel je do zaključka, da ga. Moje mnenje o njegovem zaključku je polovično strinjanje. Npr, znanost lahko veliko lažje izpridi človekovo dušo. Medtem ko namen umetnosti se mi zdi predvsem v plemenitenju človeške duše z nečim boljšem lepšim, lahko pa seveda tudi opozarja in govori zgodovino in čustva.

Predvsem pa se mi zdi pa zanimivo mnenja ljudi, ki bodisi opazujejo abstraktne slike ali kipe in nerazumejo njihov pomen. To mi je govoril prof. iz naše šole (oblikovna) in sem se kar strinjal z njegovim mnenjem oz. razlago. Fore ni v tem kaj ti prepoznaš v geometričnem ali organskem liku ali objektu. Ja mi na določenem objektu sedimo zato je nam prepoznaven pod pojmom stol ali objekt z krošnjo in deblom nam je znano kot drevo, uredu. Problem pa nastopi, ko hočejo take podobne in drugačne objekte prepoznati v bodisih kipih , slikah , komadih kakor koli... Ni Fora v tem kaj prepoznaš v sliki ali kipu ali kašni drugi stroki. Fora je v tem da tisto JE, OBSTAJA ima svojo svoje bistvo, ki pa nam ni znano pod nobnim pojmom je pa možno da bodo prišli nezemljani in bodo rekli o to je pa naš cukopak 8-) in ga bodo odnesli...

In to se mi zdi strašno pomembno da veste ko razpravljate o umetnosti.
Kajti tudi meni je ta razlaga čisto drugače odprla svet umetnosti, če ga razumeš je v redu, če ga ne ga pa boš..prej ali slej in ko ga si že na pol umetnika..rečmo..he he

boogoo ::

Yohan: nisem govoril o všečnosti, ampak o prebujanju čustev. Umetnost ni če prebuti čustva v 1, 2eh ali 10ih miljonih, ampak če prebudi čustva. Če pa prebudi čustva 10 mio ljudi bo pač umetnika 10 miljonov ljudi pomnilo.

Filo:
Prosti tek možganov, si me spomno da je, ni pa prosti tek čustev.... Je bil tud en tip ki je stal pred belim platnom pa gledo v njega pa ni vedo kaj bi nardil, pa je vzel nož pa ga šol rezat, pa je nastala umetnina. So bli možgani prisotni ja, samo dokler ni nastala uemtnina, pol pa se je razkuro pa jo kr razrezo, produkt čustev.
Je pa mel tvoj profesor ful prav glede tistega, da ni pomembno kaj je na sliki, ampak njeno bistvo, lahko je tudi slika paradajz juhe v konzervi, ampak če ma svoje bistvo (prebudi tvoja čustva), pa jo lahko tud alieni odnesejo.

Filo ::

ja sej njeno bistvo, ampak bistvo nje je da ima sama umetnina svoj obstoj in se ne da primerjati s ničemer kar obstaja v slovarju ali naravi.
To se mi zdi, da se lahko še najbolj razume če primerjamo določenim abstraktnim kipom ali sliko.(ne vem, če sem se dobr izrazu, ampak vseen he )

Če povzamemo vse to - Se pravi neka abstraktna oblika ni pojemljiva in ima svoje bisvo in ekzistenco v času in prostoru (- live long and prosper) he he

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Filo ()

DoloresJane ::

Meni osebno zelo pomembna. Ne samo visokoleteča umetnost (glasba, slikarstvo, arhitektura, ples... čeprav mi tudi brez teh živeti ni) ampak recimo lepota tega, kako znaš nekoga spraviti v smeh. Kako lahko triletnemu otroku razložiš, kaj je smisel življenja ali kako devetletno sestrično naučiš risati grafe kvadratnih funkcij. Lepota ne kot pojmovanje lepega, ampak ena od oblik umetnosti.

Vsekakor pa je največja umetnost vseh občutek, ko te nekaj gane. Pa ne tako - do solz (tukaj ne gre za melanholično solzava pojmovanja) ampak tisti prijetni občutek toplote v telesu. :D

Oh! Lepota smeska "z zelenimi čekani" :)

Mercier ::

A fiziki so pa obupali? OK, Thomas je trenutno pri partizanih. Pa saj vas je več. Ni valjda konc fajta? >:D

Pobi pa punce bodo v cca. 20-ih letih zakoličili in unulili stvarstvo. Vse bodo znali pomerit, celo nadzirat. Vse bo realno in nič umetno. Naj jih Bog blagoslovi s hitrimi računalniki!

Ampak: če moram čakat na jogurt 20 let - kupim le burek. Res ni to polnovreden obrok, v želodcu mi pa le ne kruli. Vse ostalo je poza, pa nasilje nad lastnim telesom. :D

Marjan ::

Dejstvo je da je zdaj dolgčas v Loži. S tem ko je Thomas odšel (zaradi nespametnosti adminov) so odšli tudi "the thinkers", saj nimajo kaj več pametnega za brat.

Glede vaše umetnosti vem povem še tole:

Nekateri tukaj enačijo (po teži oz. pomembnosti) umetnost in znanost. Tukaj se zelo motijo, saj ne dojamejo slednjega:

-> znanost proučuje okolje, naravo okoli sebe, čimbolj objektivno, nepristransko. Odkriva torej realnost sveta v katerem živimo. Vsak (kolikortoliko razgledan) pa bi rad spoznaval realnost v kateri živi. S tem je znanost pomembna za "vse" zemljane.

-> "umetnost" (ki si imena sploh ne zasluži, kar sem že obrazložil) pa podlega nerealnemu, nestvarnem, subjektivizmu. In zato v splošnem nima nobene vrednosti. Lahko je le všečna individuumu.

Sergio ::

Marjanu glede nespametnosti adminov: imel je Ložo. Hotel je preveč. Ni prenesel zavrnitve. Kaj naj mu naredim, če ni zadovoljen z največjim oddelkom enega največjih forumov na slovenskem spletu?

Thomas, srečno. Ako se premisliš ter vrneš, kar veselo. Ker sem pa doumel, da te več ne bo - ti bom še izključil moderatorstvo nad Ložo. Saj te itak ne bo več na stran.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

DavidJ ::

sociologija opredeluje umetnost kot del kulture, to pa opredeli na 5 razlicnih nacinov

- dobesedni pomen (lat) - rastlina
- kultura je umetnost
- nacin vrednostnega oznacevanja
- kot vzorce vedenja
- kot celovit nacin zivljenja neke druzbe

ce se vrnem k drugemo delu
umetnost - vse oblike duhovnega ali intelektualnega ustvarjanja -> produkt tega je kultura

evo, sem sel za vas v knjigo gledat :)

ce pa mene vprasas kaj je umetnost - izrazanje samega sebe na samosvoj nacin, ki ga lahko vsak razume drugace. in v tem je car umetnosti.
nesmisleno bi bilo v umetnosti iskati smisel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programiranje kot umetnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16420672 (17585) noraguta
»

naj mi nekdo razloži jazz (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
615590 (4695) Tr0n
»

Umetniki! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
1025753 (4812) Marjan
»

Koliko denarja naj država nameni kulturi?

Oddelek: Sedem umetnosti
491922 (1457) Marjan
»

Družboslovci vs. Naravoslovci (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1628397 (6572) nevone

Več podobnih tem