» »

31. marec - Svetovni dan podpore za Tibet - Vabilo

31. marec - Svetovni dan podpore za Tibet - Vabilo

skypeace ::

NAČRTOVANI PROTESTI PO VSEM SVETU OB PRIHODU OLIMPIUSKEGA OGNJA V PEKING, DNE 31.3.2008


Ljubljana; 31. marca, ko bo olimpijski ogenj prispel v Peking, bodo po vsem svetu potekali protesti, shodi in molitve v podporo Tibetu, kot opozorilo na trpljenje, ki ga tibetansko ljudstvo doživlja ob sedanjem zatiranju s strani Kitajske. Tibetanci v izgnanstvu in podporniki Tibeta pozivamo, se vsa tibetanska ozemlja izvzamejo iz potovanja olimpijske bakle, ob čemer poudarjamo, da bi bilo proslavljanje kitajske olimpijske bakle in njene tako imenovane »Poti harmonije« po Tibetu ob tem, ko so tibetansko ljudstvo zatrle kitajske vojaške sile, resnično odbijajoče in ga je potrebno zaustaviti.


Podporniki Tibeta v Sloveniji se bomo pridružili Svetovnemu dnevu podpore za Tibet, in sicer:


Dne: 31.3.2008

Čas: ob 13. uri

Kraj: pred kitajsko ambasado – Koblarjeva 3, 1000 Ljubljana

Dogodek: miren shod

Kontakt:

Gelong Lodreu 040-272-698 (za angleško govoreče), Danijela Stamatovič 040-125-512 (za slovensko govoreče)


Več kot sto petdeset organizacij za podporo Tibetu je pred dvemi tedni s pismom pozvalo predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja, da odpove načrtovane obiske olimpijske bakle na vseh tibetanskih ozemljih. Organizacije članice Mednarodne mreže za podporo Tibetu (1) smo tudi pokroviteljem olimpijske štafete - podjetjem Coca Cola, Lenovo in Samsung – poslale pismo, s katerim smo jih pozvale, da umaknejo svoje sponzorstvo, če Tibet ne bo izbrisan iz načrtovane poti; zdaj pa bomo za podporo svojim zahtevam zaprosile tudi nacionalne olimpijske komiteje.


(1) Mednarodna mreža za podporo Tibetu (International Tibet Support Network) je svetovna koalicija nevladnih organizacij, ki so povezane s Tibetom. Namen te Svetovne koalicije je okrepiti učinkovitost svetovnega gibanja za Tibet. Organizacije članice mednarodne mreže za podporo Tibetu imajo različna stališča glede vprašanja prihodnjega političnega statusa Tibeta, vse pa imajo Tibet za okupirano deželo in si prizadevajo za to, da bi se v Tibetu prenehalo kršenje človekovih pravic, in aktivno delajo na tem, da bi tibetansko ljudstvo pod mednarodno zakonodajo ponovno dobilo pravico, da samo odloča o svojem političnem, ekonomskem, družbenem, verskem in kulturnem statusu.

NavadniNimda ::

Moje spoštovanje Tibetancem. Upam, da jim bo uspelo pregnati okupatorja.:|

Luka Percic ::

Končanje okupacije, ter vzpostavitev česa?

sheldon ::

Vzpostavitev miru in harmonije:D Ja no rajše vidim da kitajska zapusti Tibet, kot da ostane in počne kar sedaj počne, potem pa povrhu še vse skupaj hoče prikriti! Res pa je da potem ne bo vse takoj tako lepo in fajn na začetku, je pač treba enkrat začet in začetki so ponavadi težki!

jype ::

Luka Veliki> Končanje okupacije, ter vzpostavitev česa?

Kaj nas pa to briga? A ni očitno, da smo dobri samo za demontažo režimov in osvobajanje, za karkoli po tem smo pa od 2. svetovne vojne naprej praktično kompletno nesposobni?

TESKAn ::

Tibet je IMO en tak specifičen primer, kjer je težko rečt, kaj bi bilo najbolje zanj. Je pa zanimivo videt, da se tega zavedajo tudi naši t.i. desničarji, pa čeprav se Tibet bori proti komunistom.

Sam raje vidim, da ostane, kot je - predvsem zato, ker še nisem zasledil resnega načrta, kaj bi se zgodilo po osvoboditvi. Ponovna inštalacija Lam se mi zdi slabša rešitev, kot trenutna okupacija, kaj se zgodi po osvoboditvi brez načrta, kaj potem, je pa lepo vidno v Iraku. Nič dobrega.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

gzibret ::

Podpiram neodvisni Tibet. Če hočejo bit za sebe, naj bodo. Koneckoncev je tudi Slovenija neodvisna, pa si pred 20 leti nobeden tega ni želel, češ, kaj pa bomo mi. Pri Tibetu je stvar še malo globlja, saj so ga Kitajci po II sv. vojni na silo okupirali.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Ni razloga, da Tibet je pod Čino. Čina naj se razcepi na toliko držav, kot njeni prebivalci hočejo.

Kot vsaka druga.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Čina naj se razcepi na toliko držav, kot njeni prebivalci hočejo. Kot vsaka druga.

In tisti ameriški staroselci, ki bi se odcepili od ZDA? Zanje to tudi velja?

Thomas ::

Tudi za Ameriko velja. Če hočejo prebivalci kakšnega teritorij proč, imajo referendum in naj to izglasujejo. Postopek je jasen. Najprej v okviru zvezne države, potem še federacije.

Velja tudi za Koprčane.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Spomin ti očitno ne služi več, kot ti je nekoč:

Thomas, 29.12.2007 11:38:51, slo-tech> Ni govora. Kamenodobne diktature sploh ne morejo biti predmet pogajanja.

Sicer se s tem strinjam, pa vendar je to v navzkrižju s "samoodločbo", ki je pa zdaj nenadoma sveta. Pogoji naj kar lepo ostanejo, tako za Kitajce, kot tudi za Tibetance.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Thomas ::

Ni možno, zakonito, narest nekaj nezakonitega. Odcepitev Indijancev na osnovi kamene dobe, ni možna. Je pa v okviru demokracije, jasno.

Spomin mene dobro služi, za leta nazaj, tebe ne. Niti za kakšen dan.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Kaj zdej klobasaš? Oni so se povsem demokratično in legalno zavzemali za odcepitev od ZDA, ker so dobili od države manj, kot so vanjo plačali.

Nobene kamene dobe ni bilo vmes. Vprašanje je bilo samo o tem, koliko se jim lahko zaupa lastno državo, če vemo, da bodo potem sami krojili svojo zakonodajo.

Double_J ::

Thomas, ti si bil donedavno za to, da se ne ustanavlja nobene nove države več. Niti Kosovo. Slovenija je leta 1991 ujela zadnji vlak.

Vikking ::

Sem za kitajce, a organizirajo kakšen protestni shod zoper protestnike za tibet?

Thomas ::

> Thomas, ti si bil donedavno za to, da se ne ustanavlja nobene nove države več. Niti Kosovo. Slovenija je leta 1991 ujela zadnji vlak.

To je res in se že pojasnil. Bil sem proti ustanavljanju novih držav, zdaj pa vidim, da je nekatere ceneje razkosati, kot jih vzdržavati pri življenju. Velja za Chino, Irak ... navsezadnje tudi za Slovenijo. Će Slovenci najdemo demokratičen način za izločitev Kopra ali Ljubljane, če bo večina prizadetih za, je bolje tako, kot da se ta tvorba, imenovana Slovenija, na silo drži skupaj.

A hkrati VEM, da Koper in Ljubljana nimata interesa Slovenije zapuščati.

Mislil sem tudi, da se bo dalo zrihtat Irak, a v enem kosu se ga očitno ne bo.

Človeška narava ni tako benigna, kot sem še donedavna zmotno mislil. Zato bo najbrž potrebno nižati pritisk v loncu z odcepljanjem teritorijev. Pa naj gredo luzerji na svoje, kot slovenske občine. Če mislijo, da bo potem bolje.

Najbrž bo Tibet slabši kot samostojna država, kot bi bil kot provinca Kitajske v idealnih okoliščinah. A teh žal ni, zato bo v dejanskih v Tibetu kot je trenutno, dokler si Tibetanci ne pridobijo spet suverenosti. Zakaj bi še slabšali stvari?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

skypeace ::


Živjo,


pošiljam vam en ful zanimiv članek. Mi je dal mislit. Še posebej po tem, ko mi je net nehu delat po prebiranju Kitajskih sitov 8-O
http://www.theatlantic.com/doc/200803/c...

Lep pozdrav,

S.

opeter ::

Velja tudi za Koprčane. To je res in se že pojasnil. Bil sem proti ustanavljanju novih držav, zdaj pa vidim, da je nekatere ceneje razkosati, kot jih vzdržavati pri življenju. Velja za Chino, Irak ... navsezadnje tudi za Slovenijo. Će Slovenci najdemo demokratičen način za izločitev Kopra ali Ljubljane, če bo večina prizadetih za, je bolje tako, kot da se ta tvorba, imenovana Slovenija, na silo drži skupaj.


Heh, se v celoti strinjam. Tudi kar se tiče ZDA, Kitajska ipd... za nekatere države bi bilo boljše, če bi razpadli (čeprav je tudi EU na "dobri" poti).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

skypeace ::


Zivjo,

in še link do zadnjega pisma Dalai Lame, kjer zelo natancno opredeljuje v kakšni smeri predlaga rešitev.

Link: http://buddhism.kalachakranet.org/chine...

skypeace ::

Akcija za podpoto Tibetu 2

ZA MIR IN SPOŠTOVANJE ČLOVEKOVIH PRAVIC V TIBETU


Kontaktna oseba: 040-125-512

Ljubljana – Da bi opozorili na trpljenje tibetanskega naroda, ki traja že petdeset let in ki se je še poglobilo med nedavnimi dogodki, podporniki Tibeta organiziramo zborovanje, s katerim bomo zahtevali spoštovanje temeljnih človekovih pravic v Tibetu in začetek pogovorov med predstavniki kitajske vlade in tibetanske vlade v izgnanstvu za mirno in dokončno rešitev vprašanja Tibeta.

Datum: 8. april 2008 :)

Ura: 10:00 :)

Kraj: pred ambasado Ljudske republike Kitajske, Koblarjeva 3, 1000 Ljubljana

Dogodek: mirno zborovanje

Zavod Dharmaling je član International Tibet Support Network, svetovne zveze nevladnih organizacij za podporo Tibetu, ki si prizadeva za čim učinkovitejše delovanje svetovnega gibanja za pomoč Tibetu. Članice ITSN imajo različna stališča o prihodnjem političnem statusu Tibeta, vse pa se strinjajo, da je Tibet okupirano območje, nasprotujejo kršenju človekovih pravic v Tibetu, in si dejavno prizadevajo, da bi po mednarodnem pravu Tibetancem priznali pravico do odločanja o svojem lastnem političnem, gospodarskem, družbenem, verskem in kulturnem položaju.

Ostale info: http://zavod.dharmaling.org/za-podporo-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: skypeace ()

skypeace ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: skypeace ()

Starodavni ::

Odcepitev Tibeta brez dolgoročnega načrta obstoja Tibeta kot samostojne države je bedarija.
naj bodo raje kar pod Kitajsko, ne pa da se vrnejo na oblast fevdalni "duhovneži" lame, ki bodo celi tibet vrnili nazaj v srednji vek in potem bodo prebivalci spet nezadovoljni...

Lame hočejo oblast, nič drugega. LJudstvo je samo njihovo orodje, ki ga več kot odlično izkoriščajo.

Vikking ::

Naj se zamislijo vsi tisti slovenčki ki podpirajo tibet, kako bi zgledalo ko bi cerkev, z Rodetom na čelu, začela proces odcepitve/samostojnosti od Slovenije. Vemo koliko zemlje si lasti...

Ne bodite navini vera in njeni fanatični privrženci nimajo kaj iskati pri ustanavljanju svojih držav.

gzibret ::

> Odcepitev Tibeta brez dolgoročnega načrta obstoja Tibeta kot samostojne države je bedarija.

Pred kitajsko invazijo je država obstajala preko 1000 let. Zakaj bi rabili potem dolgoročni načrt.

> Naj se zamislijo vsi tisti slovenčki ki podpirajo tibet, kako bi zgledalo ko bi cerkev, z Rodetom na čelu, začela proces odcepitve/samostojnosti od Slovenije. Vemo koliko zemlje si lasti...

Če bodo imeli volitve vsake toliko časa ni načeloma nič narobe z versko oblastjo. Če le ne preganjajo nevernikov.
Vse je za neki dobr!

TESKAn ::


Pred kitajsko invazijo je država obstajala preko 1000 let. Zakaj bi rabili potem dolgoročni načrt.


Zato, ker država, kjer vlada peščica verskih liderjev iz svojih palač s tisoč sobanami ni nekaj, kar bi si danes želeli imet. Pred kitajsko invazijo ni bil Tibet noben raj na zemlji.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

jype ::

TESKAn> Pred kitajsko invazijo ni bil Tibet noben raj na zemlji.

Zdaj pa je?

TESKAn ::

Ne. Ampak menjat en pekel za drugega ni lahka odločitev. Posebej če ne moreš z gotovostjo trdit, da bo nov pekel vsaj malenkost milejši od starega. Dokler ne bodo nove "leader wannabe" osebe povedale, kaj točno bi naredili po osvoboditvi, da bi bilo to izboljšanje stanja in bodo pri tem delovali kredibilno, jim pač ne morem dat podpore.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Karaya 52 ::

TESKAn> Ampak menjat en pekel za drugega ni lahka odločitev.

Imam predlog. Kaj če bi to odločitev prepustili njim (Tibetancem)? So ti protestniki srečni pod Kitajci? So Tibetanci (kolikor jih še je ostalo, zaradi intenzivne Kitajske kolonizacije) srečni? Kakšen dolgoročen načrt pa je imela "Slovenija" po letu 1918, 1945 ali celo 1990? Dozdeva se mi, da kitajski partiji ni jasno kako impresionirati zahod. Z nošenjem bakle na Mount Everest pač ne.

TESKAn ::

Sej jim prepuščam, koneckoncev. Do tega vprašanja sem indiferenten, ker ne verjamem, da bo menjava komunistov z lamami prinesla kakršnokoli spremembo. Če pa želijo, da na glas povem, da jih podpiram v njihovem "osvobodilnem boju" - naj pa najprej pokažejo, kako bodo izboljšali trenutno stanje v Tibetu.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

drejc ::

Tkole kaj je bilo pred Kitajsko invazijo tam.

http://www.michaelparenti.org/Tibet.html

Ni nujno da bo to tudi po osamosvojitvi a vseeno je treba stanje pred invazijo, nekako preprečit (sistem, ne samostojnosti).
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA pri zaveznikih lobirajo proti Huaweiju

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4513150 (10238) Manu
»

Dalajlama

Oddelek: Loža
192680 (1984) Thomas
»

Kitajska napada podpornike Tibeta?

Oddelek: Novice / Varnost
113988 (3079) poweroff
»

Krutost ki se dogaja v Tibetu

Oddelek: Problemi človeštva
162474 (1881) drejc
»

Tibet

Oddelek: Loža
131907 (1463) pr2501

Več podobnih tem