» »

Napaka na Fujicu disku

Napaka na Fujicu disku

PIAS ::

Ko sm pržgau kompjuter, mi je takoj, ko je sčekiralo ram, polj je preverilo diske(mislim da je to bios-check) mi je odspodaj napisalo tekst:

Smart Failure Predicted in Primary Master:
FUJICU MPG3307A7
WARNING: Immediately back-up your data and replace your hard disk drive.
A failure may be imminent.

Odspodaj mi pa še napiše neki kot 1F to continu or Esc to ...

Zanima me če kdo ve kakšna napaka je to?
Podatke sm si skopirau na drug disk, ampak čudno se mi zdi da mašina še naprej dela....
Kaj naj nardim?
Disk je velik 30Gb in imam razdeljenega na 4 particije, na C-ju so WIN98, na D-ju so XP-ji, C in F so Fat32, D in E pa NTFS...
Res pa je da mašina včasih malo dougo melje, kar se mi zdi čudno....Disk je še v garanciji, pa me zanima če je to napaka na disku, in bi moral dobit drugi disk, al naj samo pobrišem particije, jih še enkrat nardim in ponovno naložim sisteme?

Hvala v naprej za odgovore!

LP

Gregor

boogoo ::

Najbrž so nastali bad sektorji na disku. Mislim da to ni stvar za garnacijo, se pa lahko motim. V glavnem najprej daj scandisk skozi, s pregledom površine, če so res bad sektorji na disku, ti bo javlo. Potem promaj normalno formatirat disk v dosu, če več nebo bad sektorjev vredu, če pa bojo še vedno, pa probaj low level format. Če pa še to nebo pomagalo, pa je stvar dalje malo zakomplicirana.
Torej ce low level format nebo popravil stvari, ugotovi kje na disku so bad sektorji, in tako ustvari particije, da particije ne bodo na bad sektorjih, tam ko so pa bad sektorji pa nebo nič. Varjanta je da tam ko so bad sektorji nardiš particijo ki je ne formatiraš in ne uporabljaš, tako se nebodo širili naprej disk bo pa zadovoljivo delal z ostankom prostora.

PIAS ::

Praviš da stvar ni za garancijo, kaj to pomeni, da ti ne priznajo garancije če so samo bad sektorji. Al je to mišljeno tak da mora disk crknit do konca, da ti priznajo garancijo?

druga stvar:
Kaj je to Low Level Format, kaj to naredi disku in kako se ga naredi?

LP

Gregor

boogoo ::

Ne vem kako je z garancijo s trdimi diski.

Na netu poiščeš programček lowlevel format, ta ti pa formatira disk, in sicer po celem disku zapiše nule, vrne ga v isto stanje kot je prišel iz tovarne.

tec ::

Vsekakor garancija, ne formatiraj nicesar. Prepisi serijsko stevilko diska in ga vrni prodajalcu, ter zahtevaj novega. Ce se enkrat pojavijo slabi sektorji, je 80% moznosti, da se bojo po formatu spet pojavili v se vecjem stevilu.

PIAS ::

Probau sm še en programček od fujitsu compani za testiranje diskov in mi je takoj na začetku javilo Smart napako, pol sm pa klicau na servis od firme kjer sm kupu disk in mi je tip reku da je to neki z elektroniko narobe in naj nč ne diram ampak prnesem disk, da mi ga bojo zamenjali!

Hvala za pomoč in lep pozdrav!

Gregor


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poskus oživetja diska z bad sektorji?

Oddelek: Strojna oprema
404236 (3218) amigo_no1
»

Del diska pokvarjen

Oddelek: Strojna oprema
353717 (2616) k4vz0024
»

Kaj bi lahko bilo narobe?

Oddelek: Pomoč in nasveti
91212 (1112) Tilen
»

Kako odstranit BAD SEKTOR?

Oddelek: Pomoč in nasveti
151796 (1560) YiMMi
»

Disk in Bad sectorji!!??

Oddelek: Strojna oprema
222920 (2621) XtX

Več podobnih tem