» »

Pedofilija ali ne? Prijavit ali ne?

Pedofilija ali ne? Prijavit ali ne?

poweroff ::

Kolega mi je povedal naslednjo zgodbo in prosi za nasvet.

Gre za vprašanje ali je neka oseba pedofil oziroma ali jo prijaviti na policijo ali ne. Situacija je precej neprijetna, saj gre za razmeroma znano osebo, s pravno izobrazbo (dela v neki odvetniški pisarni), oseba pa je sicer znana v kulturi.

Torej, ta oseba se je pri 33 letih zaljubila v 17-letnico ter ji začela pisati. Oseba je bila sicer precej vsiljiva in je to dekle tudi zalezovala ter ji ob različnih priložnostih "izpovedovala" svojo ljubezen. To je bil nekako prvi znak, da s to osebo morda ni vse v redu, vendar se starši te 17-letnice takrat niso odločili za ukrepanje.

Zdaj pa h problemu.

Pred dvemi leti (takrat je bila ta oseba stara 37 let) se je ta oseba zapletla s štirinajstletnico. Začela sta se precej družiti. Sedaj je to dekle staro 16-let in kolega pravi, da ima precej trdne dokaze, da imata spolne odnose.

Kolega se je znašel v dilemi - ali zadevo prijaviti na policijo ali ne, saj ni prepričan ali je tip res pedofil ali ne. Ker gre za znano osebo, želi biti z obtožbami še toliko bolj previden. Pravi, da je dekle konec koncev stara 16 let in dovolj zrela, da se sama odloča s kom bo spala in s kom ne.

Jaz sem mu svoje mnenje sicer povedal, pravi pa, da ga zanima več mnenj in da se bo potem odločil.

Torej - kakšno je vaše mnenje? Morda ne bi škodilo, če vsak na kratko napiše tudi utemeljitev svojega mnenja...
sudo poweroff

Ted ::

Seks z mladoletnicami je zakonsko prepovedan do dopolnjenega 15 leta. Pri 15 letih pa mladoletniki dobijo poslovno (in očitno še kako drugo:D ) sposobnost, tako da za pedofilijo v tem primeru zagotovo ne gre. Je pa res milorečeno čudno, da 37 letnik "hodi" s 16 letnico... Glede na to da je pravnik pa sem prepričan, da sam dobro ve kaj je dovoljeno in kaj ne. Kaj imata je med njima in njenimi starši.
Mah...

NorK ::

Ni pedofilija. Če se boji kakšnih posledic, ga lahko prijavi tudi anonimno in pove kaj in kako. Ker tole "druženje" s toliko mlajšimi pač ni ravno naključje. Obstaja dovolj voljnih in samskih 30+ žensk.
Dekle je zdaj staro 16 let. Takrat jih je imelo 14. Sicer se 2 leti ne sliši veliko, vendar se v tem času lahko v možganih človeka spremeni marsikaj. Zdaj je zrela, ampak kaj je vplivalo na to kako je dozorela?
Ima dokaze, da je sexal z njo, ko je bila stara 14 let?

Verjetno se človeku ne bo nič zgodilo.

Itak je pa 183. člen KZ napisan bedno.
Jaz sem lahko star 50 let in sexam s 13-letnico pa mi ne morejo nič, če dokažem, da sem zrel za 17-letnika. :D Ali pa, če je 13-letnica zelo zrela, jaz pa nekoliko manj kot bi se spodobilo za 50 let. Zrelost itak nima kaj dosti opraviti z inteligenčnim kvocientom.

poweroff ::

Težko reči, bi pa skoraj lahko stavil, da je z njo sexal vsaj, ko je bila stara 15 let.

Kot rečeno je ta oseba precej znana, in bi težko dokazala, da je zrela za 17-letnika.
sudo poweroff

ToniT ::

Sem oče dveh hčera in imam okrog takih stvari kar radikalno mneje.
Zadevo je potrebno prijaviti ne glede na "znane" osebe.
Bo "gospod" drugič vsaj malo pomislil na posledice, kajti prepričan sem, da mladenka ni njegova prva "žrtev".

svit ::

Moment... pa saj je punca stara 16 let. Po našem zakonu je "legalna", torej odpadejo vse možnosti prijave. Sicer ni lepo da 37 letnik natepava 16 letnico, toda to v naši državi ni kaznivo! O dokazih, da jo je že prej nategnil (ko je bila stara 14), pa ne verjamem, da so kaj bolj kvalitetni od "rekla-kazala"...
Ni ideje

poweroff ::

OK, še en podatek: zanosila je, ko je bila stara 15 let in pol. Ko je bila namreč stara 16 let in tri mesece je rodila.

Zdaj verjetno čakate na informacijo kdo je ta "starejši moški", ne?

Naj še enkrat povem, da je zelo znan, pozna ga praktično vsak Slovenec od osnovne šole dalje. In kljub temu dejstvu - da je imel otroka s 16-letnico v medijih o njem ni kaj dosti slabega napisanega.
sudo poweroff

ffka ::

čeferin

Ted ::

Prijava policiji je nesmiselna, saj človek ni ničesar prekršil v formalnem smislu. O higieni, družbeni sprejemljivosti, vzgoji ipd. pa ne odloča policija. Zato so bolj primerne Slovenske Novice, Direkt, Dnevnik, Žurnal, Slovenski Tednik:) .
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

Ted ::

Čeferin (mlajši) je star 40 let tako da ni pravi :) .

Edit: Sem zdaj še enkrat prebral prvi post... No, no comment>:D .
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

;-) ::

ToniT torej kaj boš naredil če bo tvoja hčer hotela seksat z 30 letnikom?

Nič ne moreš...potem je že hotela če ni prijavila.

svit ::

Kaj drugega, kot zgražanje "moralne" večine se temu modelu ne more zgoditi. Punca je bila po naših zakonih "legalna". END OF STORY.
Ni ideje

metalc ::

To je primer za zahtevo po priznanju očetovstva (in posledično alimenti pa to), seveda če je prepričana, da bi DNA testi dokazali njene trditve. Če hoče sebi in zlasti otroku narediti medvedjo uslugo, pa lahko štorijo proda še kakšnemu Požarju.

NorK ::

Je legalna, včasih pač ni bila. Če sta že takrat sexala je pa druga stvar. Saj se jo lahko vpraša. S pravim pristopom se da veliko stvari izvedeti.

Brane2 ::

Jaz ne vidim kje je tu material za frko, razen če ej šlo za prisilo.

Ja, če se je počila dol pred 15 letom je to lahko problematično z legalne strani, vendar če ni šlo za prisilo ali kak nekorekten pritisk in če je bil tip galanten, kje je bistven problem ?

Da ni imela 15 let ? Ne me smejat, danes se pribijajo 12-letnice.

MIslim, štekam da je tip mogoče kršil zakon, ne štekam pa zakaj je to novica za objavo, razen če gre za pritiske z njegove strani ( da je spravil punco v nekaj, kar sicer ni bila primarno njena ideja) in če ji je naredil otroka- da je froc njegov torej...
On the journey of life, I chose the psycho path.

NorK ::

Če njegov primer ne pride v javnost, bodo pedofili in "pedofili" mislili, da lahko počnejo takšne stvari. "Saj je nisem prisilil", "sama je hotela", "itak sva počakala, da je bila legalana",... in zna se zgoditi, da se bo to nekoč vsem zdelo povsem normalno in se bo meja še spustila.

Itak pa sexajo tudi 11-letnice. Pa tudi kakšne mlajše. "Prostovoljno", ker jih pač zanima kako to izgleda.

Do poroke na roke. :)

GLAVNI ::

Matthai, povej kolegu, da bo s to novico, v kolikor je oseba celo medijsko izpostavljena, zelo dobro zaslužil.

Brane2 ::

To vsekakor. Sploh če gre za kakega genijalca, za katerega je bil tudi Plut nedolžen.

Zanimivo bo slišati njegove poglede na moralo, tudi če pošlje novinarja nekam ampak toliko da "udže u zapisnik" in se mu bo to postavilo pod nos naslednjič, ko bo zaradi interesov svoje "nedolžne stranke" sam iskal stik z novinarji.

Seveda, če gre za koga omenjenega kalibra...
On the journey of life, I chose the psycho path.

poweroff ::

OKIE, čas je za veliko razkritje imena tega tipa.

Torej, ta tip je dr. France Prešeren. Slovenski pesnik, delal pa je v odvetniški pisarni kot odvetniški pripravnik prijatelju Blažu Crobathu. 17-letnica, ki jo je nadlegoval je bila Primičeva Julija, 14-letnica v katero se je zaljubil pa Ana Jelovšek.

Ana Jelovšek se je rodila 6. julija 1823, prvega otroka pa je Francetu Prešernu rodila 15. oktobra 1839. Prešeren je bil takrat star 39 let.

Idejo o tem, da je bi bil Prešeren po današnjih kriterijih pedofil sem slišal od sodelavca.

Seveda je razlika med današnjim in tistim časom. Je pa vsekakor zanimivo kako se je v tem času spremenila percepcija in odnos do "pedofilov".

Zdaj pa še manjša provokacija: ste za to, da zaradi tega dogodka podremo Prešernov spomenik v Ljubljani? :-)

edit: typo
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

Ziga Dolhar ::

Matthai, kaj bi sploh rad dosegel?

Gre res za neko 'zgrazanje' (wtf? Mene prav nic ne moti, ce osemdesetletniki seksajo z mladoletnicami.) Ce slucajno moti njene starse, bodo ze ukrepali. Neke popularne akcije se pa tu ne bi sel. Kaj sploh mislis 'prijavit'?

P.s. Dopuscam pa, da gre pri temi za fdvjevski eksperiment o obcutljivosti okolice in sosedov na vse 'sumljive' osebke in opazovanje pripravljenosti ljudstva na reagiranje in prijavljanje.
https://dolhar.si/

Brane2 ::

V bistvu se mi je zdela obravnava Prešerna vedno nekako izkrivljena.

Tip je živel predvsem za to da bo kaj spil in PREDVSEM kaj nabil na ku*ac, sedaj pa ga slavijo zaradi tam nekega sonetnega venca alkajježe.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ziga Dolhar ::

Hihi, sem zgleda clo mal zadel ;-)
https://dolhar.si/

poweroff ::

Ziga - po moje si malo prehitro stisnil "pošlji". Preberi moj prejšnji post. :-)
sudo poweroff

NorK ::

Spomenika mu ni treba podirati. Ne bi imel pa nič proti, če bi se kdaj tudi to omenilo in povedalo, da to pač ni prav. Vem, da pri nas nismo nikoli govorili o starosti njegovih deklic.

Ziga Dolhar ::

'Ni prav'?

To je pa zelo, zelo mocna ideoloska teza. Pa ne, da so mi osebno 'vsec' sestnajstletnice z stiridesetletniki, ampak takale 'vzgoja' mi je pa se manj pri srcu.

Kako dalec bomo v imenu presvitle 'javne morale' omejeval svobodo intime? Tudi v primerih, ko gre ze za skoroda 'zrele' punce? Saj je res, da mnoge se pri dvajsetih ne vedo, 'kaj je dobro za njih' - a pa dejansko obstaja potreba, da ze 16-letnicam paternalisticno predpisujemo, kaj smejo pocet s svojimi custvi in telesom?
https://dolhar.si/

ToniT ::

V časih Prešerna so bile take stvari sprejemljive.

Danes pa niso!

O Prešernu in tudi o Mohamedu smo imeli zadnjič debato v družbi in smo prišli do zgornje ugotovitve.

A imate na FDV-ju spet kako provokativno raziskavo?

Ice-Heki ::

Matthai pa zakaj si povedal, kdo je to ...
Sem ravno hotel povedati svojo "teorijo" o vsem tem ...

No, jo bom mogoče ob kaki drugi priložnosti

Saladin ::

Če sama punca ne misli ukrepat proti dediju, nima smisla iti naprej z tožarjenjem.

Morala je tukaj irelevantna - bilo je zakonsko (borderline) sprejemljivo, ni bilo znaka prisile pa še žrtev ne bo ukrepala proti storilcu.

Dedi je definitivno sumljiv in bi trebalo preveriti, če ni kaj hujšega zgrešil. Ampak to se stori nevpadljivo.
Zgolj zaradi suma nima smisla osramotit žrtev, krivca ali na konc koncev - sebe.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Ziga Dolhar ::

''žrtev''?
https://dolhar.si/

Saladin ::

''žrtev''?

Da, pozabil sem narekovaje.

Takšni borderline primeri se razlikujejo od primera do primera. Lahko da gre za zlorabo - lahko da ne.
Ampak če je bilo v zakonskih okvirjih, če ni znakov zlorabe in če "žrtev" ščiti "krivca", ne boš dobrega veliko naredil niti kaj dokazal.

Bom pa omenil da zna kakšna poroka omenjenih ob polnoletnosti biti pozitiven znak.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

poweroff ::

Seveda danes take stvari niso sprejemljive. Ravno to hočem pokazati, kako se je spremenila perspektiva.

In pa to, da nekateri verjetno težko požrejo, da imajo njihovi nacionalni simboli tudi napake. Podobno kot muslimani verjetno težko požrejo napake preroka Mohameda...
sudo poweroff

zcetrt ::

Če boš danes napisal sonetni venec tudi ne boš slaven.

Človek je bil pač romantik :)
4.

Genetic ::

Če boš danes napisal sonetni venec tudi ne boš slaven.

Človek je bil pač romantik :)


Vseeno pa napisati sonetni venec ni macji kaselj.

_sem_ ::

Dejte še mal o Janezu Vajkardu Valvasorju preštudirat...

poweroff ::

Hehe, Valvasor se je poročil s trinajstletno Ano Rozino Graffenweger, s katero je imel 9 otrok.

Boljš da ne začnemo gledat še drugih... :-)
sudo poweroff

svit ::

No... treba je biti malček bolj "življenski". Včasih so ljudje umirali pri starosti 40 let in zaradi tega je bilo bolj normalno, da so se "žgali" že prej...
Ni ideje

Saladin ::

Seveda danes take stvari niso sprejemljive. Ravno to hočem pokazati, kako se je spremenila perspektiva.

Obstajajo precej hujše stvari, ki nikoli niso bile sprejemljive, pa se še vseeno odvijajo.

Saj ne zagovarjam seks z mladoletnicami (sploh pa ne pod 15 let), ampak če se že zgodi, potem naj bo sporazumno, informirano in varno. Potem zna to bit zgolj "manjše zlo".
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Hardstyle ::

Prijavit pa konec! Če je kriv potem treba ubit na licu mesta. Če pa ni kriv pa žali slučaj. Boljše preventiva kot pa... primer iz Avstrije je dober. Vedel je podnajemnik in pa soseda pa oba2 tiho. VSI TRIJE SO BOLANI!

dukenukem ::

hehe ,a si ti bral za kaj se gre ?

zee ::

hoce bit cinicen.

bi pa bila zanimivo vedet, ce je seks sporazumen...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mayer (Planet TV) "lovi pedofile" po TV (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7611495 (9111) vostok_1
»

Pedofilija- definirajmo! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12527651 (17398) Oldi
»

Dvolična Poljska (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
605867 (4326) urban99
»

To res ni normalno (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
848039 (5594) robert512

Več podobnih tem