» »

Laptop in ventilator(vročina)

Laptop in ventilator(vročina)

timek ::

Zdravo!

Ta teden sem pustil laptop prižgan 3 dni skupaj nonstop. Seveda se je resertiral. Sklepam da zaradi vročine. Temperatura na procesorju se je povzpela tudi na 72 stopinj celzija.(je to normalno)

Danes sem ga prižgal(čez noč je bil ugasnjen) in ventilator je začel delati s polno paro, čeprav je bil laptop prižgan komaj 5 minut. Program za temperaturo je kazal temperaturo procesorja 68 stopinj celzija kar je nelogično, saj je bil leptop celo noč ugasnjen.

Sedaj me pa zanima če bi kaj pomagalo če bi zamenjal termalno pasto na procesorju, seveda če se to da. (prvič bom odprl laptopa)

In če ima kdo kakšen nasvet kaj bi lahko še spihal oziroma sčistil pri laptopu?

Uporablajm Gericom Hummer 2840c.

Lp, timek

_mOuSe_ ::

Hm... temperatura procesorja se mi res zdi previsoka. Menjava termalne paste bi verjetno pomagala, lahko pa da gre le za slab stik med procesorjem in hladilnikom(ali je le-ta crknil) Če se odločiš za menjavo, priporočam Arctic pasto. Mimogrede lahko potem notranjost očistiš še prahu in ostalih ˝navlak˝:D Za splošno hlajenje razmisli še o kakem hladilniku za prenosnike enaA, mimovrste.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _mOuSe_ ()

zcetrt ::

Po mojem je prah. Čeprav... Tale gericom ima verjetno kar desktop procesor notri (vsaj moj je imel), ki je vroč.
4.

dj cotto ::

Tudi jaz mislim, da imaš zaprašen izhod. Očisti in poročaj.

l-note ::

Ravno pred par dnevi sem odprl en starejši model prenosnika Compaq N1020v z desktop procesorjem Pentium 4 2,4 Ghz (ki velja za bolj vročega :)), ker je bila glasnost ventilatorja že praktično neznosna. Ventilator se je namreč vklopil po par minutah delovanja in se tudi med popolnim brezdeljem ni več ugasnil. Med gledanjem kakšnega youtube videa pa so se obrati povečali na maksimum in hrup je bil podoben fenu.
No, po odstranitvi hladilnika z ventilatorjem tam na moje veliko presenečenje skoraj da ni bilo prahu. Vendar pa sem na procesorju opazil zanimiv odtis stare termalne paste, kot da bi bil dober stik le na nekaterih delčkih, skupno okoli 1 cm^2. Pasta je bila tudi že precej trda, mogoče celo "zapečena" :D. Zato sem s toaletnim papirjem najprej odstranil vso staro pasto, tako iz CPUja kot iz hladilnika in natanko ter enakomerno namazal z novo Titan Silver Grease. Zadevo sem sestavil nazaj ter prižgal...
Po novem se ventilator med normalnim delom (brskanje po netu...) sploh ne prižge več. Le ob daljšem gledanju youtube videov se prižge in ostane na mislim da najnižjih obratih.

Torej, kot so ti že predlagali predhodniki, preveri kakšno je stanje s prahom in nanovo namaži procesor.

timek ::

Zdravo!

Sem uspešno odstranil hladilnik in na novo nanesel termalno pasto. :D Temperatura procesorja je padla na 50 stopinj celzija in laptop je bil na otip hladen.(prej je bil seveda vroč)

Samo sem pa opazil nekaj drugega. Ko sem računalnik prižgal in s tem se je tudi ventilator prižgal in je laufal cel čas ko sem gledal film.(sklepam da se je vrtel pri nizkih obratih, ker me ni motil).
Potem sem moral nujno nekam iti in računalnik se je dal stand by pozicijo.
Ko sem prišel nazaj sem ga zalaufal in ventilator se ni prižgal. (mislil sem da je hladen in da se mu ni treba prižgat)
Začel sem gledati film in ventilator se ni prižgal celo uro in ko sem pogledal temperature so bile neznansko visoke.(68 stoponj celzija :S)

Mislim da so šli senzorji na matični v maloro, tudi če so temperature visoke se ventilator ne vklopi.(razen ob noven zagonu se prižge in laufa, ko pa dam enkrat računalnik v stand by pozicijo in ga potem spet pržgem se ventilatro ne zavrti nič več.)

Kot da ventilator ne zazna kdaj je prevroče da bi se vklopil.

Bi menjava ventilatorja pomagala ali se je pokvarila matična?

Lp, timek

zcetrt ::

Meni se podobno dogaja ob uporabi downclock programov. Znebi se kakšne take sumljive šare (v testne namene, se razume. Sicer so ti programi čisto srčkani in uporabni.).
4.

timek ::

Edino kar imam na njem je Hmonitor in Everst.
Oba programa sta pa za temperature preverjat.
Bom pa sprobal da vidim ce kaj pomaga.

Hvala za nasvet.

Lp, timek

_mOuSe_ ::

Preveri še temperaturo v BIOSu
Ql program je tudi PC Wizard

Pyr0Beast ::

Mhm, po navadi držijo venti temperaturo na okoli 60°C ...
Sm včerej X2-ja priteral najbrž do kake 100°C al še čez. (Pozabil vent vklopit ... 1 uro :D ) .. in potem sem se čudil, zakaj je zmrznu >:D
Stvar je taka, da proci preživijo tako temperaturo, samo ne dolgo. Možno, da se je vent 'zasušil', kar se pogosto dogaja pri cenejših različicah, ki včasih tulijo, brnijo, klokotajo in podobno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

timek ::

Sem zbrisal Hmonitor in Everst. Pa nič ne pomaga.

Ima kdo še kakšno idejo?

Lp, timek

timek ::

Zadeva je začela delovati normalno. Zgleda da sta bila res tista dva programa za temperaturo.

Hvala za odgovore in pomoč.

Lp, timek

Neumann ::

Da ne odpiram nove teme vas bom vprašal kar tukaj.

Imam laptop HP G62 in se mi je pokvaril ventilator. Menjava ne bi bila problem, če bi se dalo lepo odpret pokrov samo nad ventilatorjem. Ampak ta laptop ima ohišje narejeno tako, da če hočeš pridit do ventilatorja, moraš pomojem celega razdrti. Je mogoče kdo že menjal ventilator pri tem modelu? Zanima me postopek ali pa kakšen namig, kaj moram paziti če se tega lotim. Zanima me tudi če mogoče kdo ve koliko stane skupaj nov ventilator + menjava ?

Hvala
Lp

solatko ::

Delo krepa človeka

Neumann ::

Uoo lepa. Hvala solatko!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pregrevanje prenosnika

Oddelek: Strojna oprema
341678 (1151) mulc007
»

HP overheating

Oddelek: Pomoč in nasveti
406485 (5867) fr4nc
»

I: servis za prenosnike na nivoju menjave elementov

Oddelek: Pomoč in nasveti
191236 (900) Alen T 1978
»

počasen, pregret prenosnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7011569 (10565) pobalinka2
»

Ventilator pri laptopu

Oddelek: Pomoč in nasveti
71073 (940) residual

Več podobnih tem