» »

Referendum o pokrajinah

Referendum o pokrajinah

1
2
3 4

WarpedGone ::

Kako boš pa dosegel, da nihče ne more drugemu preprečit it glasovat?
Ali te to pač sploh ne zanima?
Zbogom in hvala za vse ribe

Karaya 52 ::

CrniE> Če je vprašanje neumno, ne greš na volišče. Naj vidijo, da so bedaki.

In potem se pokesajo... pa lepe sanje.

urban99> potem res ne vem kdaj se lahko začnemo za glavo držat. Pri 0.1%?

Js sm se že leta 2004, ko je bila volilna udeležba samo 50%. Bolje preberi drugič.

Barakuda1> Razen v tem, da je eden vsaj dal vedet javno, kaj si os zadevi misli.

Samo bistvo volitev si zadel, odlično.

Barakuda1 ::

Samo bistvo volitev si zadel, odlično.


Mislim, da vem kam meriš. A si zgrešil (moj) point.

Če bi na volitvah za parlament, kandiduirali štirje konji lipicanarji, ki bi jih kandidirala neka novo komponirana stranka in bi se po neki neumnosti zgodilo, da bi parlament takšne volitve (skupaj s štirimi konj) razpisal, bi pač s svojo neudeležbo dal jasno vedet, kaj si o takšnih volitvah mislim.

Dokaj podobno dam jasno vedet o kandidatih (vseh opcijh) na sploh, če se volitev ne udeležim.

Če pa se jih udeležim, pa je valda jasno, da želim, da nihče ne ve kako se se odločil.

Skratka, na volitve greš, če so le te legitimne, resne in smiselne, sicer ....


edit> dodan zadnji stavek

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Barakuda1 ()

Karaya 52 ::

Barakuda1> Dokaj podobno dam jasno vedet o kandidatih (vseh opcijh) na sploh, če se volitev ne udeležim.

Gotovo je med to množico veliko takih, ki na ta način volitve bojkotirajo. Jaz trdim da je v tej skupini še več ignorantov, ki jim je malo mar za "državo/demokracijo". Ta skupina ignorantov ne sme imeti pri veljavnosti volitev nikakršne moči. Če so proti, je posebej za njih na volilnem listu beseda "proti". Pa naj zmigajo svoje riti in jo obkrožijo.

Zgoraj napisano velja za demokratične volilne sisteme.

Barakuda1 ::

Sej se načeloma s tabo strinjam.

Sam volitve (referndum) mora imeti tudi svoj smisel.

Če gre samo za neko bolano (volilno-referndumsko) farso, je pač neudelžba edino primeren način pokazati kaj si oa takšnih volitvah misliš.

Zadnji (torej aktualen) referndum je en tak "šolski" primer.

borchi ::

> Če so proti, je posebej za njih na volilnem listu beseda "proti".

to menda veš, da "proti" ni vedno na razpolago na lističih s katerimi sporočaš svoje preference o stvareh (državnozborske volitve, predsedniške volitve, regije...)?
l'jga

dzinks63 ::

Šlo je za za posvetovalni referendum o uvedbi pokrajin, tako da njegov izid formalno ne zavezuje zakonodajalca. Torej vse skupaj bi lahko rekli, da je bila le neka vrsta anketa. Ljudje pa kaj takega ne jemljejo resno, saj je čisto vseeno kakšen je rezultat takega referenduma, katerega izzida se potem ne upošteva. Če bi šlo za zavezujoči referendum, bi bila volilna udeležba popolnoma drugačna. Volilci so pač odrasli ljudje in se ne grejo kar tako neke igrice in ne hodijo volit kar nekaj v tri dni.

djordjevic ::

Barakuda: podpis

Tudi jaz povsod in vedno zagovarjam princip udeležbe kot edini možen ter potreben način udejstvovanja v demokraciji, ampak tokrat je šlo za takšen blef, da sem ga tudi jaz veselo ignoriral, saj sem imel občutek, da se dela država norca iz mene.

djordjevic ::

Torej vse skupaj bi lahko rekli, da je bila le neka vrsta anketa. Ljudje pa kaj takega ne jemljejo resno, saj je čisto vseeno kakšen je rezultat takega referenduma, katerega izzida se potem ne upošteva. Če bi šlo za zavezujoči referendum, bi bila volilna udeležba popolnoma drugačna.

Tvoj namen je bil gotovo podati ciničen prispevek, kajneda? Prosim, reci, da je tako. Ker ne verjamem, da res tako misliš. Tole navsezadnje ni prvi posvetovalni referendum in zgoraj je nekdo nalepil link, kakšna je bila načeloma na ostalih volivna udeležba.

Utk ::

Ja če ne bi bil samo posvetovalni, bi blo pa 12% namesto 11. Če je to za koga popolnoma drugače, tudi prav.
Če v neki trgovini nimaš kaj pametnega za kupit, drugič ne greš v to trgovino.
Če v kinu nič pametnega ne vrtijo, ne greš v kino.
Če nimaš kaj pametnega za volit, ne greš volit.
Ne greš v trgovino, kino, na volišče da jim rečeš, sej nimate nič pametnega tu.

Gandalfar ::

V debatah na s-tju je zazeljeno vsaj nek minimalni nivo drzat. (Se nanasa na nekatera izbrisana sporocila).

drejc ::

> če pri dobrih devetih odstotkih ni prostora za cinizem, potem res ne vem kdaj se lahko začnemo za glavo držat. Pri 0.1%?

Sploh ne. Sekirat se loh začneš, ko ti bo država preprečila it na najbolj butast možen referendum, magari o prepovedi kastracije bikov.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

krneki0001 ::

Če bi bilo po moje, bi sedaj račun za referendum poslal tistim, ki so ga hoteli. Če ne morejo plačat pa u čuzo. Mislim 2.5 miljona evrov porabljenega proračunskega denarja za en usran referendum, na katerega pride 9% ljudi. Sramota, po drugi strani pa jokajo kok imajo prenalo denarja v proračunu.

Pa sej po eni strani jih čist razumem, porabit vse do volitev, pa uničit vse kar se da, da bodo po naslednji vladi spet lahko pljuvali, kako ne more nič narest (ker res ne bo mogla).

Zgodovina sprememb…

NorK ::

2,5M €? Jaz sem pa bral, da se je zapravilo 3,5M.

Itak pa v SDS niso preveč usklajeni. Janša seveda ne dvomi v legitimnost, Zver pa. V TV Klubu namreč ni direktno odgovoril na vprašanje glede tega, ampak je izjavil, da se bo udeležba še zvišala, ko bodo prejeli vse rezultate.

WarpedGone ::

Zanimivo. Tolk pljuvanja, ampak v 11-ih predlaganih pokrajinah je folk zadovoljen s predlogom. V eni pograjini folk ni zadovoljen s predlogom in to v tisti, kjer je predlog prikrojen želji - opozicije. Manjše presenečenje je le zavrnitev na primorskem. Bojo že zgruntali nekaj.

Tale referndum je imel ene 34x več smisla kot pa referendum o slovenskih železnicah ali o zaprtju trgovin ob nedeljah. Naši vrli ST demokrati pa nenadoma nasprotujejo referendumom? To je še najbljiže direktni demokraciji vendar njim tudi to ni pogodu. Koncept demokracije jim ne gre dol, kadar so njihovi omiljeni politki proti. Pravi slovenceljni. Ovčice. Beeeeee :D

Jokate zaradi udeležbe. Referendum ima legitimen rezultat tudi če se ga udeleži en sam volilec. Ostali so se odločili, da pač nimajo mnenja. Kot nimajo še marsičesa drugega. Naprimer veliko v glavi.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

T-h-o-r ::

"Referendum ima legitimen rezultat tudi če se ga udeleži en sam volilec"

kar je seveda popolna bedarija (po moje)

drugače pa ljudje niso šli zato, ker rezultatov tako ali tako nihče ne bi upošteval, tako kot niso upoštevali referenduma o občinah, kjer so se ljudje odločili, da imajo raje večje občine kot cel kup miniaturnih
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

NorK ::

Legitimen že, ampak slab. Zelo slab. Ker se ga da razlagati na več načinov in tako ne bo prišlo do poenotenja stališč.

Pokrajine so potrebne, ampak ne na tak način in ne v takšni obliki. 14 je preveč.

Folk bi bil zadovoljen tudi, če bi jih vtaknili v kakšno drugo pokrajino. Nekateri zato ker sledijo Janši, drugi zato ker bi jim bilo vseeno kje so in gredo vseeno na volišče, nekateri pa ker bi bili res zadovoljni.

Jebeš politiko, treba je upoštevati stroko. Bo pač SDS morala spremeniti obseg svojih regijskih koordinacij.

WarpedGone ::

>> drugače pa ljudje niso šli zato, ker rezultatov tako ali tako nihče ne bi upošteval,

11 predlaganih pokrajin, kjer je bil rezultat pozitiven, ostane v predlogu razdelitve. Kjer je bil rezultat negativen se bo predlog preoblikoval.
Seveda pa bodo Zahec, SD, LDS in podobni kljukci tudi proti takemu predlogu - češ da je to manipulacija, da jih hoče vlada prisilit. Ne vem pa od kdaj je potrditev rezultata referenduma prisila. Ampak folk je dost neumen, da bo te kljukce, ki ne upoštevajo niti rezultata referenduma - še vedno podpiral. It happened before.

Thor:
>> 14 je preveč.

Morda. Povej katero pokrajine je po tvoje potrebno ukinit - priključit drugim - ali pa bodi tiho. Ker pri celi zgodbi vsi tulijo dvoje: "pokrajin je preveč" in hkrati "vi morate obdržati pokrajino". Zahtevate trikotnik z 21-imi oglišči, kar je skrajno podlo in hinavsko.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

NorK ::

Ne moreš "sprejetih" kar zacementirati in se nato ukvarjati le s "padlimi".

V bistvu - kako lahko vlada sploh preoblikuje "padli" pokrajini? Ju še dodatno razdeli? Potem bo pa res še slabše.

WarpedGone ::

>> Ne moreš "sprejetih" kar zacementirati in se nato ukvarjati le s "padlimi".

Zakaj točno, da ne? Ker na primorskem nočejo predlagane razdelitve, je treba tudi prekmurje drugače razdelit, kljub temu da so prekmurci zadovoljni s predlogom? Mal premisli, ko ponavljaš "politične resnice".

>> V bistvu - kako lahko vlada sploh preoblikuje "padli" pokrajini? Ju še dodatno razdeli? Potem bo pa res še slabše.

Osrednja zna iti čez pol, kakršen je tudi predlog precej županov. Le politiki to fejst smrdi. Kaj bojo zgruntal na primorskem pa ne vem. Morda priključitev k eni ali večim drugim. Zna pa ratat več pokrajin, ja.
Zbogom in hvala za vse ribe

T-h-o-r ::

slovenija: ogromna država, ki rabi vsaj 200+ pokrajin ;)

od kod bodo pa denar dobivali pa itak več nobenga ne briga. oz. zakaj bodo nekatere pokrajine "več vredne" od drugih :P
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

NorK ::

Ne polagaj mi besed pod prste. Nisem nikjer omenjal vtikanja v Prekmurje zaradi Primorske. Potrebno je pogledati v soseščino in nekaj narediti. Če pa to slučajno pripelje do tega, da se spremeni tudi Prekmurje... tudi prav.

Če se bo Osrednjeslovenska razdelila na dva dela, bomo pač dobili eno pokrajino več kot se zdi primerno stroki. In ena pokrajina več bo pač zahtevala nova delovna mesta za raznorazne uradnike. Pri manjših občinah pa se število uradnikov bolj pozna kot pri večjih.

WarpedGone ::

>> bomo pač dobili eno pokrajino več kot se zdi primerno stroki

Katera številka pa se stroki zdi edina primerna? 12? 11? 13, 4,5,6,7? Tako imenovana stroka ni dala ene same cifre. "Splošni konsnenz" je, da bi bilo bolje čim manj. Problem je, da nihče in absoltutno nihče ni sposoben tega manjšega števila udejanit. Politika, župani, folk je proti. Še vseeno pa je bolje narest 20 pokrajin kot pa nobene sploh.
Zbogom in hvala za vse ribe

NorK ::

Največ se govori o številki 8.

Utk ::

Jaz bi razdelil tako kot so omrežne skupine, 6 je čist dost.

T-h-o-r ::

"folk je proti."
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Karaya 52 ::

Državljani, ki se niste udeležili referenduma, niste merodajni za komentiranje. Če ste se raje odločili, da boste dan preživeli nekje na obali oz. vam je za pokrajine vseeno tudi prav. Mnenje teh torej ne šteje in se ne more preliti "proti" pokrajinam.

djordejvic> da sem ga tudi jaz veselo ignoriral

Bodi dosleden in ignoriraj še to temo. Bo šlo brez hinavščine?

imagodei ::

Zadeva je skrajno butasta. Period. Butastih zadev se ne mislim udeleževati, ker niso vredne mojega časa.

BMK, kakšen feedback so dobili veljaki; ta "rekordna" udeležba je zame potrditev, da v takšnem razmišljanju nisem osamljen.

Zakaj rabimo krajevne skupnosti, občine in še pokrajine? Očitno v Sloveniji živi zdosti ovac, da se jim lahko vedno znova prodaja ACME pakete z napisom "Do it yourself - Master the craft of making Slovenia a better place in 24 hours", AKA "Jutri bo boljše".

Ma, halo - če pogledamo malo čez planke, niso nič neobičajnega administrativne enote, ki so velike toliko, kot cela Slovenija. New York ima bistveno VEČ že samo PREBIVALCEV! Dajmo se nehat hecat, za božjo voljo. Ne more naša javna uprava imet zaposlenih več, kot polovica industrije! Že tako imamo izjemno drago upravo - a postavljamo svetovni rekord v zapravljanju?

Ja, sem za pokrajine, ampak najprej je treba ukinit občine v sedanji obliki. Upravne enote bi bile dober začetek - IOW, toliko občin, kolikor je registrskih tablic, pa basta. Ne pa, da davkoplačevalci financiramo nebroj raznih zajedalcev v obliki županov, podžupanov, svetnikov in njihovih svetovalcev. Če upravljanja in razvoja Slovenije ni sposobna voditi vlada s tropom svojih svetovalcev ter 10 županov, potem tudi 200+ županov ne pomaga. In niti uvedba pokrajin.

Žalostno je samo to, da se bedaki, ki jih volimo, niso sposobni učiti iz preteklosti, ampak ponavljajo stalno ene in iste napake. Žalostno, ampak edino pričakovano, saj jih volimo izmed svojih vrst - to smo pač Slovenceljni. Dajmo v naši vasi tudi uvesti svojo občino, da nas ne bo naša zdajšnja občina molzla in na naš račun dobro živela. Ljudje pa hop, na referendumu za svojo občino - življenje se jim ne bo spremenilo a-ma nič, samo še več riti bo treba rediti.

Je pa ta kratka pamet še kako značilna za veljake, pardon bedake, ki smo jih postavili na čelo države. Tudi prometni zakon je treba popravljat vsake 2-3 leta, predvsem zato, da se viša kazni. Ker s tem bomo pa res dosegli cilj, ane.
- Hoc est qui sumus -

NorK ::

Državljani, ki se niste udeležili referenduma, niste merodajni za komentiranje. Če ste se raje odločili, da boste dan preživeli nekje na obali oz. vam je za pokrajine vseeno tudi prav. Mnenje teh torej ne šteje in se ne more preliti "proti" pokrajinam.

Ni res. Čisto vsak lahko komentira. Vsak ima svoje razloge za neudeležbo - nekateri niso vedeli o čem se odloča, drugim je vseeno, tretji se ne strinjajo s pokrajinami v takšni obliki, četrti so bojkotirali zaradi izjav Janše, da bo rezultat PROTI razumel kot željo, da si ljudje želijo možnost, ki jo je vlada opustila,...

Bolje bojkotirati kot pa oddati neveljavne glasovnice, ki jih bi kasneje itak pozabili in se hvalili z visoko udeležbo.

WarpedGone ::

>"folk je proti."

"folk je proti" manjšemu številu.
Zbogom in hvala za vse ribe

imagodei ::

Karaya> "Državljani, ki se niste udeležili referenduma, niste merodajni za komentiranje."

Ne klobasaj o stvareh, ki jih ne razumeš dovolj dobro. Neudeležba na volitvah/referendumih zato, ker ti je enostavno vseeno ali neudeležba zaradi nestrinjanja, sta dve povsem različni kategoriji. Čeprav je žalostno in IMO skoraj moralno sporno, da se nekdo ne udeležuje volitev z razlogom, da mu je vseeno, je to prav tako njegova demokratična pravica in seveda ima kasneje tudi vso pravico komentirati.

Če pa se nekdo ne udeleži volitev iz protesta oz. nestrinjanja, je pa še toliko bolj upravičen do svojega mnenja postfestum.

Še najbolj smešno je pa to, da lahko vsak pravzaprav o svoji (ne)udeležbi laže, ti pa se usajaš, kdo ima pravico nekaj govoriti.
- Hoc est qui sumus -

WarpedGone ::

BigWhale
>> Ma, halo - če pogledamo malo čez planke, niso nič neobičajnega administrativne enote, ki so velike toliko, kot cela Slovenija.

Delitev na pokrajine nema najmanjše zveze s tem, da bi bila Slovenija prevelika. Sploh veš kaj je osnovni problem cele zadeve? To, da imamo 210 občin. Tukaj je jedro problema. Če bi imeli 10 občin, nebi potrebovali pokrajin. Ampak ne, vsako kurje selo hoče bit občina in odločat o sebi, hkrati pa nima niti osnovnih pogojev da bi lahko preživela z lastnimi viri. Ker se tako ljudje kot občinski veljaki niti pod razno ne mislijo odpovedat svoji občini in priključit sosednji je pač treba vzpostavit nek višji širši nivo upravljanja. Prehod iz 1 na 210 je žal prehud in neučinkovit.

Imagodei
>> Če pa se nekdo ne udeleži volitev iz protesta oz. nestrinjanja, je pa še toliko bolj upravičen do svojega mnenja postfestum.

Maš prav. Problem je, da ma folk N razlogov, da se ni udeležil. Tule pa vsak predvideva, da imajo vsi ostali neudeleženci kar isti razlog kot on sam. Ne veste tega in če tako sklepate manipulirate. Jasno je le, kaj so rekli tisti, ki so se udeležili. Ja, Ne, neveljavno. O neudeležencih lahko rečeš le, da se niso udeležili. Sklepanje, da vsi mislijo da je vprašanje brezveze - je totalitaristična manipulacija.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

@W1:
Narobe si citiral, tisti prvi citat je prav tako moj. In v odgovor na tvoje vprašanje, če sploh vem, kaj je osnovni problem cele zadeve: Preberi si moje sporočilo do konca. Večkrat pomaga, če prebereš tudi tisto med prvo in zadnjo vrstico sporočila. Od moderatorja na forumu (dasiravno v drugem oddelku) bi najmanj to pričakoval.

W1> "O neudeležencih lahko rečeš le, da se niso udeležili. Sklepanje, da vsi mislijo da je vprašanje brezveze - je totalitaristična manipulacija."

Totalitaristična manipulacija je, če bi rekel, da si dejasno prav vsak posameznik misli, da je vprašanje brez veze. Ostalo je pa stvar statistike. Očitno se mnogim, premnogim zdi to vprašanje brezvezno oz. mislijo, da ni vredno njihove pozornosti, časa, napora.
- Hoc est qui sumus -

djordjevic ::

Bodi dosleden in ignoriraj še to temo. Bo šlo brez hinavščine?

Kaka hinavšina, lepo te prosim. Lepo sem argumentiral, zakaj (prvič doslej) nisem šel na referendum/volitve. Dokler me bo idiotska oblast spraševala stvari v smislu, ali naj podražijo PEZ bonbone ali ne, ker se vlada in stroka pač ne moreta uskladit, ali je bolj primerna cena 15 ali 17 centov, tako dolgo se pač teh idiotenfestov ne bom udeleževal. Kaj, pri hudiču, je ta referendum razjasnil? Povej, da te slišim. Bi mar dali enotno vprašanje - na koliko pokrajin naj se razdeli Slovenija - ker pokrajine bodo, to je najbrž jasno vsakemu tepcu. 6, 8 ali 10, recimo. Potem bi ljudje šli na referendum, si drznem celo trditi, da bi bila udeležba izdatno višja. Imeli bi občutek, da bodo dejansko doprinesli k nečemu. Ob vprašanjih, ki smo jih pa bili deležni včeraj ... Samo še en brezvezni predvolilni manever, nič drugega. Ob tem pa en velik flop, če želiš. In oblast vidi v tem uspeh. Jao, kam smo zabredli.

WarpedGone ::

@imagodei:
Narobe si citiral, tisti prvi citat je prav tako moj.

Uh, 100% sem da sm vidu napis BigWhale. Sorry obema.

Očitno se mnogim, premnogim zdi to vprašanje brezvezno oz. mislijo, da ni vredno njihove pozornosti, časa, napora.

Ja, dokler navedeš cel seznam možnih izbir (vsaj glavnih) zakaj nekoga ni blo na volišče, je to ok. Nekaj drugega je pa "volilci so z bojkotom pokazali, da je referendum nesmiselen". Niso. Manipulacija.

djordevic:
vlada in stroka pač ne moreta uskladit


Vlada in stroka se nič ne usklajujeta sploh. Stroka poda svoja mnenja in priporočila. Vlada to pogleda in pogleda še politične interese po občinah in iz tega skuha predlog. Ta predlog da na mizo opoziciji, ki ga totalno spljuva. Nato proba vključit še kak predlog opozicije ampak opozicija spljuva čisto vsak rezultat.

djordevic:
Kaj, pri hudiču, je ta referendum razjasnil?


To, da je ENAJST predlaganih pokrajin sprejemljivih za prebivalce v teh pokrajinah. Torej je 84% predloga je OK.

Le z DVEMA predlaganima pokrajinama njihovi prebivalci niso zadovoljni in tle bo treba najt drugačno razdelitev. Tudi če se ponovi referendum za nov predlog, se ga ponovi le v območjih kjer so kake spremembe. Posavci so rekli, da so zadovoljni s predlogom za njihovo pokrajino. Kaj jih ćeš še enkrat spraševat ali še vedno hočejo svojo pokrajino? Potegni glavo iz riti in razmisli, kaj se dogaja.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

svit ::

Vseeno bi se jaz na mestu Janše pošteno zamislil. Ne moreš vendar trditi, da je referendum uspel, če je nanj prišlo okoli 10% ljudi. To lahko izjavlja samo nekdo, ki je preveč zaslepljen z oblastjo in je izgubil stik z realnostjo. Zdaj pa forsirati neko odločitev (ki jo podpira 6% ljudi) na celotno Slovenijo, se mi pa zdi bolno.

Skratka, upam da se vseeno ne bodo šli blamirati in na silo ustanavljati pokrajine.
Ni ideje

Daedalus ::

Sploh veš kaj je osnovni problem cele zadeve? To, da imamo 210 občin. Tukaj je jedro problema. Če bi imeli 10 občin, nebi potrebovali pokrajin. Ampak ne, vsako kurje selo hoče bit občina in odločat o sebi, hkrati pa nima niti osnovnih pogojev da bi lahko preživela z lastnimi viri. Ker se tako ljudje kot občinski veljaki niti pod razno ne mislijo odpovedat svoji občini in priključit sosednji je pač treba vzpostavit nek višji širši nivo upravljanja. Prehod iz 1 na 210 je žal prehud in neučinkovit.


Prvi del si prav pogruntal. Drug dela pa si mimo vstrelil. O načinu financiranja občin odloča parlamentarna večina. Tu občinski veljaki razen jamranja in lobiranja nimajo kaj. Če bi katerakoli vlada mislila resno, bi porezala financiranje občinam in bi bil kmal mir.

Aja, pa pokrajine bojo na tak razdrobljeni podlagi povečale učinkovitost občin za točno 0. Sam en dodaten layer pri drobljenju sredstev več. Ki bo mel svoje bwane, svojo administracijo in svoje, ne lih male, stroške. It's fucked up by design.

Aja, pa manj kot 10% volilnih upravičencev je za pokrajine. Kdor iz tega vleče kakršnokoli omembe vredno legitimnost... je zabluzil. V bistvu je ta referendum zgodovinska polomija, glede na udeležbo. Jaz sem pa precej ziher, da rabimo en decent prag (recimo, 40+%) udeležbe, da je referendum veljaven. Ker to, da je odloča en sam udeleženec, je mim. Ko bo pa enkrat poštiman minimalen standard glede udeležbe, bomo pa vidli, s kako lahkotnostjo se bo razpisovalo referendume. Zdaj je pa to priročen način za generiranje logitimacije na "voljo ljudstva". Pri čemer sploh ni pomembno, kak delež volilcev predstavlja to "voljo ljudstva". Bananarepulic.si

Državljani, ki se niste udeležili referenduma, niste merodajni za komentiranje. Če ste se raje odločili, da boste dan preživeli nekje na obali oz. vam je za pokrajine vseeno tudi prav. Mnenje teh torej ne šteje in se ne more preliti "proti" pokrajinam.


Dokler mamo v Ustavi zapisano svobodo govora, se bom usajal. In nimaš kaj tupit o tem, čigavo mnenje šteje, čigavo pa ne. Bomo vidli na volitvah, ko se pa bomo oni, ki nismo šli na referedum, zmigali do volišča, OK?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

WarpedGone ::

Svit:
Ne moreš vendar trditi, da je referendum uspel, če je nanj prišlo okoli 10% lju


Na celo stvar se splača pogledat kot na 13. različnih referendumov: V vsaki predlagani pokrajini je bilo drugačno vprašanje: Se strinjate z ustanovitvijo te in te pokrajine, kjer bodo vključene naslednje občine ....

In če v eni pokrajini ni na referendum prišel nihče, v drugi pokrajini pa vsi, nebi reku da je bila udeležba 50%. Bila je 0% in 100%.
Referendum je uspel v 11ih predlaganih pokrajinah, v 2 pa padel.
Zbogom in hvala za vse ribe

imagodei ::

W1@ "Ja, dokler daš cel seznam možnih izbir zakaj nekoga ni blo na volišče, je to ok. Nekaj drugega je pa "volilci so z bojkotom pokazali, da je referendum nesmiselen"."

To je definitivno legitimen način gledanja na zadevo.

Lahko pa pogledaš še iz drugačne perspektive. Dajva se vprašat, zakaj npr. na parlamentarne volitve ali pa na volitve predsednika (oba kroga) pride bistveno več ljudi?

Je razlog (vedno) slabo vreme, pa družina ne more na piknik/smučat/na Obalo in gredo zato na volišča? Je razlog morda tudi letni čas, v katerega so postavljene? (Morda se je pa komu zdelo fino razpisat referendum v čas neposredno po koncu šolskega leta, ko družine s šoloobveznimi otroki večinoma lahko že brezskrbno kliznejo na morje?) Mogoče je razlog v tem, da je tako pomembno vprašanje dobilo veliko manj medijske pozornosti, kot npr. volitve protokolarnega objekta (rdeče preproge (tm)) - predsednika države? Mogoče je bil razlog v tem, da so ljudje kljub vsemu prebrali, da gre za POSVETOVALNI referendum, ki ni zavezujoč? Morda se je kdo zgrozil nad tem, da naši IZVOLJENI predstavniki neprestano razpisujejo referendume in prelagajo odgovornost za odločitve na neznana Janeza Novaka in Matejo Vzorčnik, ko pa je jasno, da smo jim zaupali mandat?

Kakorkoli obračaš in ugotavljaš, kakšne razloge so imeli ljudje, da se niso prikazali na voliščih - lahko je to razlog zgolj, da so sedeli na pikniku - vedno prideš do sklepa, da so ljudje te konkretne volitve/referendum postavili precej nizko na lestvico prioritet za ta dan. Ergo, večini se je referendum očitno zdel dovolj nepomemben, da so lahko cel dan uživali na Obali, se hladili v senci, ali pa šli na izlet.

Morda to ni bil načrten bojkot; je pa menda jasno, da se ljudem referendumsko vprašanje ni zdelo toliko vredno, da bi zanj izgubljali pol ure časa na sončno nedeljo.
- Hoc est qui sumus -

djordjevic ::

Vlada in stroka se nič ne usklajujeta sploh.

In to se ti zdi prav?

Nato proba vključit še kak predlog opozicije

You're joking, right?

To, da je ENAJST predlaganih pokrajin sprejemljivih za prebivalce v teh pokrajinah. Torej je 84% predloga je OK.


Ker jih je izglasovalo povprečeno 10 odstotkov prebivalstva vsake pokrajine? Bravo. Če ne kdaj prej, pa ta referendum zagotovo kar vpije po določitvi minimalnega praga za veljavnost. In poplačilo stroškov s strani predlagateljev v primeru neuspelega referenduma.

To, da je ENAJST predlaganih pokrajin sprejemljivih za prebivalce v teh pokrajinah. Torej je 84% predloga je OK.

Glej, v 10. referendumskem območju je bil denimo folk tako zmeden, da je z večino obkrožil obe predlagani imeni za pokrajino. Kaj natanko je referendum pokazal tam?

Tudi če se ponovi referendum za nov predlog, se ga ponovi le v območjih kjer so kake spremembe.
Jej, gremo še več denarja zapravit za neumnosti.

Potegni glavo iz riti in razmisli, kaj se dogaja.

A taste of your own medicine wouldn't hurt, it seems.

WarpedGone ::

>> Ker jih je izglasovalo povprečeno 10 odstotkov prebivalstva vsake pokrajine?

Koliko ljudi se je u Lj udeležilo referendumina nima najmanjše povezave s tem, koliko se jih je udeležilo v Posavju. Vsak je odločal samo o "svoji" pokrajini.

>> Glej, v 10. referendumskem območju je bil denimo folk tako zmeden, da je z večino obkrožil obe predlagani imeni za pokrajino. Kaj natanko je referendum pokazal tam?

Da so ljudje zadovoljni z obema predlogoma. Res tako teško kapirat? No, tebi očito da ja.
Zbogom in hvala za vse ribe

djordjevic ::

A pa daj, no. Ni namen referenduma, da se o neki zadevi ODLOČI, ne pa da izpraševani rečejo, da sta jim od možnosti a in b všeč obe?

urban99 ::

/offtopic

@warpedone

se ti ne zdi, da bi že kot moderator lahko uporabljal nekoliko bolj prijazen, da ne rečem normalen, način komunikacije? Malo se zamisli nad svojim tonom in bodi malo bolj sproščen.

WarpedGone ::

>> A pa daj, no. Ni namen referenduma, da se o neki zadevi ODLOČI, ne pa da izpraševani rečejo, da sta jim od možnosti a in b všeč obe?

Namen posvetovalnega referenduma je - posvet. Nobene odločitve.

@urban:
Thank you but no thank you.
Zbogom in hvala za vse ribe

Daedalus ::

Namen posvetovalnega referenduma je - posvet. Nobene odločitve.


Narobe. Namen posvetovalnega referenduma je izkoriščanje tistih par % udeležbe kot legitimacijo za neko odločitev, ki se jo rine z glavo skoz zid in se na tak način omogoči sklicevanje na "voljo ljudstva." Če uspe, seveda. Če pa ne uspe, se pa reče, da je to sam posvet in da kot tak ni zavezujoč.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

djordjevic ::

Namen posvetovalnega referenduma je izkoriščanje tistih par % udeležbe kot legitimacijo za neko odločitev, ki se jo rine z glavo skoz zid in se na tak način omogoči sklicevanje na "voljo ljudstva."

In kot tak eno blatantno zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

solatko ::

Za en kurčev žleb v bloku popravt mora bit 75% soglasje a zate WarpedOne je pa 5 - 6% odločitev prebivalcev za pokrajino legitimna, popolnoma drugače bi bilo, če bi bil referendum veljaven v primiru vsaj 50% udeležbe, v nasprotnem primeru, pa bi morali predlagatelji propadlega referenduma kriti vse stroške. Švica za katero nihče ne more reči, da ni demokratična država, ima tako urejeno, zato ne predlaga referenduma vsak kurji tat in tudi teme so take, da so za prebivalce pomembne za politiko pa obvezujoče. Referendum o pokrajinah je bil na zahtevo SDS (ker ima dosti poslancev, ni bilo potrebno zbirati podpisov) in floskula "volilci so tako odločili" je iz nekih drugih časov in baje drugačnih vodij. Nobena stvar, za katero se ne odloči vsaj 50% ljudi ne more biti legitimna, lahko je pa legalna, vendar se osebno z 10%-no udeležbo ne bi hvalil naokoli, temveč bi se kot predlagatelj skril v najglobjo mišjo luknjo in vsaj eno leto ne bi prišel ven. Blagor demokraciji v kateri je 6% za + 4% proti = 100% sprejeto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Mavrik ::

V čem je točno problem? Tistih 11% volilcev, ki jih to dejansko zanima, se je odločilo, da so za pokrajine. Ostalim pa je očitno vseeno. Zakaj bi jih trebalo upoštevati? Ker so preleni da bi premaknili rit do volišča in obkrožili "PROTI"?
The truth is rarely pure and never simple.

djordjevic ::

Mavrik: Spet še nekdo, ki očitno ne zna brati. Sem prepričan, da je večina med nami zagovornikov pokrajin, zato, jasno, ne daš odklonilnega glasu predlogu, ki ga načeloma podpiraš. Prav tako pa ne moreš podpreti predloga, ki je kilav, da kar smrdi. In ne, še zdaleč marsikomu izmed nas ni vseeno, v kakšni in kako urejeni državi bomo še v bodoče živeli.

Daedalus ::

Problem je točno v tem, da se na praktično zanemarljivi številki dela "volja ljudstva." Problem je v tem, da si lahko za al pa proti, ne moreš pa nikakor drugače kot z neudeležbo sporočit vladi, da se naj neha zajebavat, ker to ni stvar, o kateri po nedeljski maši odločajo stare mame in ostali neinformirani volilci. Problem je v tem, da se pol neudeležbo preprosto odpiše in si ga Janša meče na tisti praktično zanemarljivi procent. Pa v tem vidi nekakšno "voljo ljudstva" in neko legitimacijo za cel projekt. Problem je v tem, da mamo strahopetno vlado, ki si za tale projekt ne upa stopit, je pa z veseljem pripravljena za legitimacijo izkoristit nek glup in omembe nevreden referendum in se pol pripravno skrivat za "voljo ljudstva." Zloraba določene institucije, namenjene malo bolj resnim vprašanjem je to. Še tolko bolj, če greš v tako početje s figo v žepu, ker ti je jasno, da rezultata, v kolikor ne bo ugoden, ni treba upoštevat. Če pa je ugoden, je pa iz njega treba naredit najmanj konsenz 110% večine.

Kurc pa tako vlado in politike.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kurdistanski in Katalonski referendum (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38164029 (46307) gus5
»

Vzroki za propad referendumov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
32042711 (35628) Karaya 52
»

Sprememba zakona o RTV SLO (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
35360535 (53772) noraguta
»

Histerija v DZ in medijih (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20812704 (8789) Vajenc
»

Referendum 4. aprila (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1038436 (6346) ali3n

Več podobnih tem