» »

vesolje - nekaj teorij

vesolje - nekaj teorij

««
«
1 / 7
»»

wooted ::

zdej ene od teorij glede vesolja:
ljudje vidimo 3 dimenzije.. 4. dimenzija je čas, 5. dimenzija je vzporedna in še par teh stvari je..

s sosedom sva po večurni debati ugotovila, da kadarkoli hočeš potovati med katerokoli dimenzijo neki premakneš v vesolju.. (naprimer da človek zavzema 1m^3.. če se ti prestaviš skozi dimenzijo je recimo na zemlji kar naenkrat za kubik manj prostora in zemljina gravitacija se poveča, kjer se pa pojavič ga je pa kubik preveč in se tako gravitacija zmanjša. s tem ko se v realnosti gravitacija poveča začne privabljati recimo najprej luno (glejte da se to dogaja več miljard let) katera se dotakne zemlje in postane ena z njo. gravitacijska sila se poveča,
centrifuga se poveča...
vse skupaj se začne hitreje in hitreje vrteti in povečevati gravitacijo, kar pripelje do tega da začne vase srkati planete in karkol že obstaja.. se pravi je to črna luknja.. ko ta črna luknja doseže ogromno gostoto v enem malem prostorčku se zgodi veliki pok..
to je moja teorija tega, da če potuješ med dimenzijami, da vse zaj*beš po domače. samo se to seveda dogaja tolk in tolk miljard let.

moja teorija nastanka planetov:
sred ničesar sta se srečala 2 atoma, ki sta se privlačla in se začela vrteti. hitrost vrtenja je bila čedalje večja in večala se je tudi gravitacija.
zaradi dodatne gravitacije/privlačnosti sta začela nase vlečti druge atome. tako se je večala masa atomov in manjšala hitrost, privlačnost se je pa zaradi vse večje mase večala. to je nase vleklo in vleklo, dokler ni prišlo do tako velike gostote i mase, da je vse skupaj razneslo (veliki pok) in ta telesa z visoko gostoto so se razpršila po vesolju. ta telesa so privlačila spet druge atome, ki so tvorili planete...

potovanje skozi čas:
če bi se recimo dalo potovati v preteklost, bi se zgodil veliki pok.
recimo da se premakneš za 10s nazaj v preteklost in pristaneš nekje na zemlji in nisi v stiku s tistim, ki bo čez 10s potoval 10s nazaj..
v preteklotsti bi bil vsakih 10s en človek več, nakar bi privedlo do tega da bi na zemlji zmanjkalo prostora in bi se začeli prikazovati en v drugem. kmalu bi jih v preteklost toliko pripotovalo, da bi bila gostota in masa spet neznosna in bi pršlo do tistga zgorej ko vse raznese in se tej gosti delci razpršijo.

če mene vprašate, lahko pri katerikoli preskoku med dimenzijami podreš vse. lahko pa se to dogaja par miljard let (npr. prehod v vzporedno dim., ne velja za potovanje skozi čas), lahko pa je to v milijoninki sekunde (primer namnožitve pri potovanju v preteklost).


recimo da hočem potovat v prihodnost za 50 naprej.
ker bi odpotoval in izginil bi 50 let manjkalo (recimo) en kubik prostora, ki je bil prej, pred preskokom v prihodnost, saj je sedanjos 50 let potekala za nekatere normalno, čeprav se je spet zgodil premik zaradi manjšega prostora (1. teorija), kar pa na vse skupaj vpliva podobno kot prva teorija in privede ravno tako do poka. čeprav zna trajati x več miljard let.

vglavnem.. imo kakorkoli potuješ med dimenzijam uničiš minimalno 2. imo ti pok ne uide

seveda je bila debata konkretno daljša in se ne more to kar tako spisati. kakorkoli sva obrnila je prišlo do poka
  • spremenil: wooted ()

msms ::

Priporočam branje knjige Čudovito vesolje.

wooted ::

tema se je razpletla zaradi tega videa:
part 1
part 2

je pa kar zanimivo, ko se vse skupaj podre s potovanjem po teh dimenzijah.

mene bi pa zanimal kaj mislite glede teh ugotovitev, ki sva jih ugotovila. dobrodošla so vsa vprašanja in teorije

Pegaz ::

Zanimive teorije, ki pa na žalost drugam, kot za pogovor ob šanku ne spadajo. :)

Te dimenzije si predstavil malo smešno. Če so 3 dimenzije x,y,z in je četrta čas, potem peta ne more biti kar vzporedna. Malo si pomešal dve teoriji. Ena pravi, da so 3 dimenzije x,y,z in četrta je res čas. Druga pravi, da je četrta dimenzija nekaj več od tretje, peta nekaj več od četrte, tako kot je tretja nekaj več od druge.

S preskakovanjem med dimenzijami pa verjetno ne misliš na dimenzije, opisane v zgornjem odstavku, temveč paralelne svetove. Ti vsekakor so možni, prav tako kot je možno to, da živimo v simulaciji, da nas alieni obiskujejo že 50 let in da bog obstaja. A dokazati da stvar obstaja ali ne je popolnoma nemogoče. Le razmišljamo lahko o tem.

Glede velikega poka si lahko prebereš stvari na wikipediji, saj nimaš ravno realne predstave.

kotnikd3 ::

To so seveda vse teorije, tak da brez neumnih postov.:\

Glede potovanja v preteklost pa jst mislim:
Ti čakaš na časovni stroj, da se prižge. Za teboj ni nikogar! Ko se prižge, se z njim vrneš v preteklost za recimo pol ure. Sedaj si ti v preteklosti, kjer VIDIŠ SEBE ko čaka pol ure da se prižge časovni stroj. Recimo da gledaš samega sebe v hrbet. Ti MORAŠ videti samega sebe, ko čaka da se prižge časovni stroj, kajne?!? DA!! (Ker si se vrnil v preteklost za pol ure!)
No...ti lepo samega sebe opazuješ, ko pa se časovni stroj prižge, pa vidiš sebe, ko vstopi v časovni stroj. Ko vidiš samega sebe, da vstopi v časovni stroj, seveda izgine. Kje pa se pojavi?!?!? Na tistem mestu, kjer si se ti, ko si vstopil v stroj? OK. TO JE RES!! Ampak on MORA VIDETI samega sebe, ko vstopa v časovni stroj! Kdo bo pa sedaj vstopil? Ti ne! Sedaj ostaneta samo ti, in pa TISTI TI, ki si ga opazoval ko je vstopil v časovni stroj, in se pojavil na enakem mestu kot si se ti. Ampak on MORA VIDET sebe ko čaka da se prižge časovni stroj, točno tako kot si ti opazoval sebe. Ampak problem je v tem, da se ne vidi.
Zato je moja teorija ta, da ko stopiš v časovni stroj za potovanje v preteklost, prideš ven v vzporednem vesolju, v "normalnem" pa samo zgineš. Ko sebe opazuješ, ko vstopa v časovni stroj....in ko vstopi, se tudi ta znajde v še enem vzporednem vesolju, kjer opazuje sebe, ko vstopa...itd. :D

only teorije. PS: HAH

stalker ::

Iz fizike iz prvega letnika FE (in kakšni znanstveni knjigi) vem, da vrtenje ne povzroča gravitacije. Če je mase na Zemlji manj (če človek izgine naprimer), se gravitacija zmanjša (manj mase). Tvoja prva teorija je čisto mimo.

Druga teorija ravno tako: vrtenje ne povzroča gravitacije, povzroča pa centripetalno in centrifugalno silo.

Tvoja teorija o potovanju skozi čas mi je pa všeč. Če bi se človek iz prihodnosti prikazal v preteklosti (10s kasneje, kot si omenil), bi se v preteklosti v 10 sekundnih intervalih od trenutka, ko se "prikaže" prvi potnik dalje vsakih 10s prikazal novi. In če se ne bi umaknil z mesta, bi se prikazal v prejšnjem potniku.

Glede tega potovanja skozi čas pa sem dobil pomisleke: človek(1.0) se prikaže v neki časovni točki v preteklosti, recimo X. Ta človek(1.0) počaka 10s in vidi, kako se sam(1.1) odpravi v časovni stroj, kateri ga prenese 10s nazaj v času. Vendar človek(1.0) ne bo videl človeka(1.1) kako se prikaže za njim v tistem trenutku X+10s, saj ga je časovni stroj popeljal 10s v preteklost, torej se človek(1.1) nahaja v drugi (mogoče isti, samo v drugem času??) preteklosti v časovni točki X! Človeka nimata nikakršnega stika. Tako da se časovni popotniki ne bi nabirali v eni preteklosti vsakih 10s in se srečevali, ampak bi vsako popotovanje dobilo "svojo" preteklost.

Priporočam branje knjige Čudovito vesolje.

Pa tudi knjiga Kratka zgodovina časa od Stephena Hawkinga ni slaba na to temo.

Mojih 7 centov...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: stalker ()

wooted ::

ja pa bi se moral nabirat. recimo kot je rekel kotnik (moj sosed:D ) da greš za 10s nazaj in gledaš sebe kako greš v časovni stroj za 10s nazaj.
na tvojem mestu kjer si se prikazal se prikaže ta ki je šel v stroj in tudi on mora gledat kako nakdo vstopa v stroj. se pravi da se nekdo prikaže ki vstopa v stroj in ta bo šel spet za 10s nazaj. to bi se pa ponavljal v neskončnost da bi se nabrala taka masa, da bi recimo naredila svojo gravitacijo in bi vse posrkal vanjo...
jaz si veliki pok predstavljam kot neko pranasičenost z maso, ki je tako enormna, da vse skupaj raznese

Thomas ::

Vse spoštovanje razmišljanju tvojega soseda. Mora biti kar dober racionalni mislec.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

stalker ::

Ja, ampak z eno napako: čas bi moral stat pri miru, da bi se lahko ljudje nabirali.
Recimo, da potovanje v preteklost potrebuje samo trenutek. Ti potuješ za 10s v preteklost. Gledaš sebe kako stopa v časovni stroj. Ko je 10s mimo, človek v časovnem stroju izgine. Po tvojem, če bi se prikazal na istem mestu ob ISTEM času, ni potoval prav nič v preteklost, prej nasprotno, ostal je na isti časovni točki kot dosedaj, le lokacijo je spremenil (ali pa tudi ne).
Uf, težko je o tem premišljevati, tako da nadaljujem ko bom imel več časa.

wooted ::

to sva oba s sosedom nekako napeljala vse skupaj..

tisti ki ga ti gledaš ki gre v časovni stroj se vrne nazaj isto kot ti, saj razmišlja isto kot ti preden si odšel. ker pa se on vrne 10s nazaj gledat sebe sta tam kar naenkrat 2 ki gledata sebe. pomoje bi se v neskončnosti sekunde vse skup sesul in bi mal počl:D

keber ::

Mene zanima, kako lahko s tehnologijo in mišljenjem štiridimenzionalnega vesolja (v katerem pač smo) lahko zaznamo ostale dimenzije?
Pač bolj filozofsko vprašanje.

wooted ::

to nahitro razloži v videu, ki sem ga linkal višje

Thomas ::

> to sva oba s sosedom nekako napeljala vse skupaj..

Tudi prav. Meni je zelo všeč.

> kako lahko s tehnologijo in mišljenjem štiridimenzionalnega vesolja (v katerem pač smo) lahko zaznamo ostale dimenzije?

IMHO se da. Simulirati 100 dimenzij že v dveh, kaj šele v štirih. Sigurno, dimenzije niso nepremostljive. Na papirju lahko simuliraš s svinčnikom, štiridimenzionalni svet. In več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kotnikd3 ::

Glede tega potovanja skozi čas pa sem dobil pomisleke: človek(1.0) se prikaže v neki časovni točki v preteklosti, recimo X. Ta človek(1.0) počaka 10s in vidi, kako se sam(1.1) odpravi v časovni stroj, kateri ga prenese 10s nazaj v času. Vendar človek(1.0) ne bo videl človeka(1.1) kako se prikaže za njim v tistem trenutku X+10s, saj ga je časovni stroj popeljal 10s v preteklost, torej se človek(1.1) nahaja v drugi (mogoče isti, samo v drugem času??) preteklosti v časovni točki X! Človeka nimata nikakršnega stika. Tako da se časovni popotniki ne bi nabirali v eni preteklosti vsakih 10s in se srečevali, ampak bi vsako popotovanje dobilo "svojo" preteklost.


hm...kaj sem pa jst napisal, v mojem predzadnjem postu? :\
jst sm sosed od wooted-a :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kotnikd3 ()

Thomas ::

Trenutno spremljam samo ene par tem, tako da (te) nisem opazil.

Anyway ... ni slaba ideja, po mojem mnenju.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

wooted ::

vse te praralelne dimenzije pa to so nekako logično razložene v videu. pač recimo da obstajajo..

velikega poka pa to si pa ne znam drugač razložit kot v teoriji z atomi in to. mene so učas pr kemiji učil da ko se približata 2 atoma se začneta zaradi privlačnosti vrteti. mogoče se jima je pa usralo da sta oba bila zelo privlačna in sta nase navlekla maso ki je povečevala gostoto. neki tazga sva poštuderala na podlagi tega, da ima zemljina sredica tako veliko gostoto, da vse skupaj privlači

wooted ::

al pa je bil pred pokom en enormen atom, ki se je razcepil:D

kotnikd3 ::

mogoče se jima je pa usralo da sta oba bila zelo privlačna in sta nase navlekla maso ki je povečevala gostoto.


ni mi jasno, katero gostoto? Recimo da obstajata samo atoma..brez prostora in časa. Kako se pol sploh lahko vrtita? Kje in kako sta nastala? Za vrtenje je potreben čas in prostor, če pa že ta obstajata, potemtakem vesolje že obstaja ter iz tega je razvidno da se je veliki pok že naredil.:D

Da pa Zemlja privlači stvari k sebi zaradi svoje gostote, je pa že znanstveno dokazano. Čisto vsak predmet ima svojo-lastno gravitacijo (zarad teže/prostornine=gostote), vendar je tako manhna da je ne občutimo. To pravi 3. Newtenov zakon.

Thomas ::

Ni lih tretji Newtonov zakon to. To je kvečjemu njegov gravitacijski zakon, ki ne paše med une tri.

Ampak nič hudega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kotnikd3 ::

3. newtenov zakon: akcija-reakcija. Če prvo telo deluje s silo na drugo telo, potem tudi drugo telo deluje s silo na prvo.
4. newtenov zakon: gravitacijski zakon. Fg=G*(m1*m2/r"na kvadrat:D ")

wooted ::

recimo da so bili pred vesoljem samo atomi. dva atoma ki se srečata se zaradi privlačnosti privabita in tako skreneta s svoje poti ter se zavrtita.
bi ti naredu animacijo pa je ne znam :P ti pol zuni pokažem.
atomi pa sigurno obstajajo , saj z razcepom dobiš neko energijo. recimo da so pač pred vesoljem bli atomi nekje. tako si jaz predstavljam. drugače si ne znam
povejte kaj vi mislte. ta tema zna še lepo stečt, če se ne najde kakšen ki bo vse skupaj teroriziral

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: wooted ()

BigWhale ::

Pred vesoljem ni bilo. Povsem preprosto.

Najprej je bil veliki pok. Pred tem je pa unreferenced pointer. Recimo.

kotnikd3 ::

0 dimenzija :D

wooted ::

kaj pa če je nekdo pred pokom potoval v preteklost in sprožil veliki pok po moji teoriji?

T-h-o-r ::

ne more potovati "pred" veliki pok, če čas ni obstajal
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

wooted ::

zakaj tako misliš?

kotnikd3 ::

če čas ne obstaja, ne moreš nikamor.

wooted ::

kaj pa če je nekaj blo pred pokom? kaj če je bil ravno nekdo s časovnim strojem al pa kšni atomi.. dost bi biu že en sam:D

MeGreat ::

ja kako je pa tisto nastalo?

wooted ::

to so se pa verjetno že tisti sprašval če so bli..hh
še zmer ostajam pr teoriji z atomi. prepričajte me drugače z neko razlago, ki se mi bo zdela vredu

Saladin ::

Ah...

Zgolj 3 varijante imaš:
- Večna materija oz. energija (večno vesolje ali večen substrat - torej ciklično ali oscilatorno vesolje)
- Ex Nihilo (Nastanek oz. Obstoj, Nekaj iz popolnega Neobstoja, Niča)
- Prvi ali Neustvarjen Vzrok (kjer imaš finitno vesolje, nastalo iz nečesa infinitnega; končno imanenco ter neskončno transcendenco. Ter nek Mastermind za to delitvijo.)

Prvo izbereš nekaj izmed tega, to utemeljiš in šele potem delaš nadaljne izpeljave.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Atos ::

OK, bi bilo koristno za zečetek prebrat kako knjigo z osnovami fizike. Bomo šli lepo po vrsti:

ljudje vidimo 3 dimenzije.. 4. dimenzija je čas, 5. dimenzija je vzporedna in še par teh stvari je..


Vzporedna čemu? Vidiš 5 dimenzijo? Jo občutiš? Lahko kako posredno oz. neposredno preveriš njen obstoj in njene učinke na prostor-čas? Še par katerih stvari je? Si mislil morda na pararelne svetove z drugačno realnostjo in jih zamenjal z dimenzijami?
Če paralelni svetovi obstajajo imajo prav tako tri prostorske dimenzije in eno časovno, prav tako kot naša različica vesolja.

s sosedom sva po večurni debati ugotovila, da kadarkoli hočeš potovati med katerokoli dimenzijo neki premakneš v vesolju.. (naprimer da človek zavzema 1m^3.. če se ti prestaviš skozi dimenzijo je recimo na zemlji kar naenkrat za kubik manj prostora in zemljina gravitacija se poveča, kjer se pa pojavič ga je pa kubik preveč in se tako gravitacija zmanjša.


Od tukaj naprej predpostavljam, da govoriš o potovanju med paralelnimi svetovi ne pa o potovanju skozi dimenzije (nenazadnje delaš to drugo vsak dan). Če še vedno vztrajaš pri potovanju skozi dimenzije povej.
Se pravi: kako pa veš, da pri potovanju v drug paralelni svet materija na tistem mestu, kjer se pojaviš ne potuje v tvoj originalni svet? Oz, ne samo materija na tvojem mestu, ampak toliko materije, da je po masi enaka tvoji masi? Da se vse ne izenači? Da obstaja pri potovanju v druge pararelne svetove nek zakon, ki skrbi za masno ravnovesje?

Že sam obstoj paralelnih svetov je bolj SciFi debata kot pa znanstvene, kaj šele potovanje med njimi (vsaj za ta čas).

s tem ko se v realnosti gravitacija poveča začne privabljati recimo najprej luno (glejte da se to dogaja več miljard let) katera se dotakne zemlje in postane ena z njo. gravitacijska sila se poveča,
centrifuga se poveča...
vse skupaj se začne hitreje in hitreje vrteti in povečevati gravitacijo, kar pripelje do tega da začne vase srkati planete in karkol že obstaja.. se pravi je to črna luknja..


Vrtenje in gravitacija nimata nikakršne povezave. Gravitacija oz. gravitacijska sila je odvisna samo od mase in oddaljenosti predmetov in od ničesar drugega.

ko ta črna luknja doseže ogromno gostoto v enem malem prostorčku se zgodi veliki pok..


Zakaj bi se že zgodil veliki pok? Po definiciji je veliki pok začetek našega vesolja. Predstavlja začetek časa in prostora kot ga mi poznamo, ko je bila vsa materija na enem mestu, v eni točki. Po definiciji tvoja masivna črna luknja ne more povzročiti velikega poka, ker bi potem morala vsa materija spet biti na enem mestu. To pa, kot kažejo zadnje meritve, se ne bo zgodilo, ker se vesolje širi z dovolj veliko hitrostjo, da se bo širilo v nedogled.

V tvoji "teoriji" predpostavljaš, da je gravitacija vedno večja, potem pa bi naenkrat črno luknjo razneslo... Ja kam je pa odšla tista vedno večja gravitacija? Se je naveličala držati materijo na enem kupu?

sred ničesar sta se srečala 2 atoma, ki sta se privlačla in se začela vrteti. hitrost vrtenja je bila čedalje večja in večala se je tudi gravitacija.
zaradi dodatne gravitacije/privlačnosti sta začela nase vlečti druge atome. tako se je večala masa atomov in manjšala hitrost, privlačnost se je pa zaradi vse večje mase večala. to je nase vleklo in vleklo, dokler ni prišlo do tako velike gostote i mase, da je vse skupaj razneslo (veliki pok) in ta telesa z visoko gostoto so se razpršila po vesolju. ta telesa so privlačila spet druge atome, ki so tvorili planete...


To z vrtenjem pa gravitacijo smo verjetno sedaj že razčistili. V tem delu predpostavljaš, da je prostor-čas nekaj statičnega, ne upoštevaš pa, da se naše vesolje (vsaj trenutno) širi. Se pravi se ne premikajo samo delci v vesolju ampak se tudi prostor-čas širi. Planeti, galaksije, itn. so najbolj verjetno posledica neenakomerne porazdelitve delcev v prajuhi. Bi se nebesna telesa formirala, če bi bila porazdelitev mase kmalu po velikem poku enakomerna? Kateri delec bi se prvi odločil z malce večjo gravitacijo privlačit sosednjega, da bi se sploh kaj zgodilo? ;)

kaj pa če je nekaj blo pred pokom? kaj če je bil ravno nekdo s časovnim strojem al pa kšni atomi.. dost bi biu že en sam


Nas ne zanima, kaj (če sploh kaj) je bilo pred velikim pokom. Veliki pok predstavlja neko singularnost - gostota je praktično neskončna, energija prav tako, posledica tega je, da verjetno o gravitaciji in o ostalih treh silah sploh ne moremo govoriti v kontekstu, kot govorimo sedaj. V tej singularnosti zaradi vsega naštetega vse naše teorije odpovedo. Zaradi tega dejstva ne moremo izvedeti, kaj je bilo pred tem in iz enakega razloga kar koli je že bilo pred tem nima nikakršnega vpliva na to, kar je sedaj. Iz tega razloga pravimo, da sta se prostor in čas začela komaj z velikim pokom. Kaj je omogočilo veliki pok? Zaradi mene lahko tvoje teorije, lahko tudi en nori znanstvenik v preBigBang CERN-u (>:D), lahko sam Bog. Znanosti to ne zanima - tistega ne moremo nikakor preveriti.

Glede potovanja skozi čas: to delaš vsak dan pa se verjetno tega niti ne zavedaš. Tudi pospešeno potovanje v prihodnost je realnost - samo tečt začni (ali pa se giblji še hitreje za večji učinek). Potovanje v preteklost pa je nemogoče :) Zakaj razmisli malo sam:)

Na koncu povem še samo to: teorije lahko ustvarjaš vsak dan zaradi mene, jih lahko tudi imaš za edine pravilne. Ampak ti je verjetno do tega, da prepričaš čim več ljudi o njihovem prav. To boš pa tako naredil, da boš poskrbel, da bodo imele neko vrednost. Neko vrednost pa imajo takrat, ko imaš kaj od njih, da ne sedijo samo na papirju. Od njih pa boš imel nekaj takrat, ko bodo nekaj napovedovale z neko mero točnosti (po možnosti čim večjo). Se pravi jih moraš preizkušat, dokazovati na realnih primerih njihovo vrednost. Če pa pred tem obstajajo kake druge teorije pa moraš poleg tega še pokazati, da nekaj napovedujejo z večjo točnostjo kot tiste, ki že obstajajo. Drugače so samo za v koš - no ali pa za tvojo dušo. In vse te stvari, ki si jih ti naštel imamo bodisi že dokaj uveljavljene teorijo (del o Big Bangu, črnih luknjah) ali pa ne obstajajo (ali pa obstajajo samo na papirju), ker za nas nimajo nobene vrednosti (potovanje skozi čas, paralelni svetovi,...)

BlackHole ::

Kaj pa če človek, ki potuje 10 sek. v preteklost in gleda samega sebe, ubija tega "dvojčka", da ne more vstopiti v "časovni stroj"? Kaj pa pol dobimo?
LP Marko

T-h-o-r ::

paradoks :D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

BigWhale ::

Odgovor je v bistvu sila preprost: Nobenega paradoksa ni. V casu se ne da potovati. Nazaj ne. Naprej pa kar lezemo.

Vse ostale definicije in predvidevanja so (vsaj zaenkrat) void, null, se to ne. Unreferenced pointer. :)

Thomas ::

Samo nekaj bi pripomnil. Večina fizikalnih teorij, ki jih sklafajo ljudje, je totalno brezveznih. Oziroma še to niso. Unreferenced pointer, ja. Še manj. Unreferencable pointer mogoče. Nakladanje v tri prazne. Bullshit.

Takšen misticizem, se je šel tudi Newton. Polno enih rigmarol in totalnih traparij. En majhen del vsega tega crapa, je bila pa Newtonska fizika. Biser v kupu gnoja.

Tko znanost deluje, zgleda. Bolj nekdo bulazni, manj verjetno je, da imajo lahko njegova izvajanja (ali kakšen njihov del), kakršenkoli racionalni smisel. Ampak mora po drugi strani precej v neverjetne vode, če hoče povedati kaj novega.

Majhna verjetnost zadetka, a toliko bolj pomembno postane, če zadetek potem vseeno je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

wooted ::

hvala atos za razlago...

sam kako bi se lahko iz nič kar nekaj zgodilo? men to ne potegne in rabm eno logično razlago

Kaj pa če človek, ki potuje 10 sek. v preteklost in gleda samega sebe, ubija tega "dvojčka", da ne more vstopiti v "časovni stroj"? Kaj pa pol dobimo?


potem naj bi ta ki ga je ubil zginil, un pa umrl. meni se edino tako logično zdi

gzibret ::

> Vzporedna čemu? Vidiš 5 dimenzijo? Jo občutiš? Lahko kako posredno oz. neposredno preveriš njen obstoj in njene učinke na prostor-čas? Še par katerih stvari je? Si mislil morda na pararelne svetove z drugačno realnostjo in jih zamenjal z dimenzijami?

Zakaj vas te dimenzije tako motijo? To je matematično orodje, da lahko opišeš nek pojav. Jaz lahko mirne duše trdim, da ima jabolko na drevesu najmanj 500 dimenzij, verjetno še mnogo več. Vektor, ki v nekem trenutku opisuje to jabolko, sigurno vsebuje: trenutno težo, osončenost, čas od oploditve cvetu, količino vode, ki jo ima na razpolago, temperaturo, višino nad tlemi, količino glukoze v njem.....

Ali pa drug primer - zrnce mivke na plaži: položaj (3 dimenzije), vsebnost SiO2, vsebnost CaCO3, vsebnost MgCO3, totalni ogljik, vsebnost Pb, vsebnost Zn.......... Tako brez problema dobiš 50 dimenzij, s katermi pol operiraš.

Torej - vsakemu neodvisnemu parametru lahko priredimo svojo dimenzijo. Prav tako lahko priredimo tudi odvisnim parametrom svoje dimenzije. To je matematika, nič drugega.

Če gremo na vsesolje, lahko brez problema dodajamo nove dimenzije: električno polje, gravitacijsko polje, svetlobni tok....
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

True, kar pravi gzibret, true.

Dimenzije so dokaj poljubna stvar. Figure of speech, so to speak.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kotnikd3 ::

dobar! :D
Sj vemo da potovanje v preteklost ni mogeče, ampak tu se pogovarjamo samo o teorijah (kaj če bi...).
Pa vesolje ni neskončno, eno enačbo je en na slo-techu napisal: velikost vesolja=starost*hitrost svetlobe. Ampk to naj bi držalo v primeru, da je vesolje okroglo. Kaj če je pa kvadratno?:D
Glede teh vzporednih konzumov pa mislim: "sj ni noben dokazu, da je biu veliki pok samo eden"! Tako da si jst predstavljam 4. dimenzijo kot čas, 5. dimenzijo pa "portal", ki te popelje v eno izmed teh vzporednih vesolij.

Valentin ::

>potem naj bi ta ki ga je ubil zginil, un pa umrl. meni se edino tako logično zdi

Glej, če ubiješ sebe v preteklosti, preden vstopiš v časovni stroj, potem pač nisi šel v preteklost, torej se nisi mogel ubiti - to je paradoks časovnih potovanj, podobno, kot če bi ubil svoje starše, preden si bil rojen. Tisti, ki verjamejo v takšne izlete, so se tem paradoksom izognili s teorijo vzporednih vesolij...

BigWhale ::

True, kar pravi gzibret, true.

Dimenzije so dokaj poljubna stvar. Figure of speech, so to speak.


Ze, ze. Ampak aure jabolka ne spravis v nobeno dimenzijo. Oziroma, po domace povedano, ne mores matematicno opisati necesa ceasr ni.

Lahk se samo delas, da nekaj opises. Potem pa dobis osnovno enoto bioWatt ali kaj podobnega. Tako je (po mojem) z vsemi pojavi, ki se ticejo eksistence in podobnih zadev. Zapadejo v paranormalno.

Thomas ::

In hkrati v nerealno, ja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kotnikd3 ::

Valentin
dobr razmišlalš.0:) Na to pa še nisem pomislil... (da če sebe ubiješ v preteklosti, ne moreš it v časovni stroj in zato sebe ne moreš ubiti) :P

wooted ::

če je potem tako kot pravi valentin, odpotuješ v preteklost in postaneš ti iz preteklosti nesmrten?

Thomas ::

Ja, nesmrtnost bi bila logična posledica potovanja v preteklost. Sta to s sosedom poštudirala?

Ker je res.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

wooted ::

to z nesmrtnostjo sem jaz izpeljal.. verjetno se je tud njemu sanjalo kaj o tem. sva se kmal po njegovem postu vidla pa se nisva nč pogovarjala o tem:\

Saladin ::

Kako pa to, da Thomas dopušča možnost neskončnosti v končnem vesolju?

Če izključiš paralelna vesolja, potem bi se najverjetneje ta cikel napihnil kot balon, dokler ne bi počil in odnesel vesolje (ali del njega) k vragu.

Cosmic censorship hipoteza tukaj najbolj verjetna. Ali se bi šlo za lokalno sklenjen krog, ali pa bi se nekaj "resetiralo", če že samo potovanje ne bi bilo povsem nemogoče (slednje je IMO najverjetneje).
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

BigWhale ::

Mozno je edino potovanje v 'prihodnost'. Na neki ladji, ki skoraj s svetlobno hitrostjo. To bi bila zabavna zadeva. Hitrejsa kot je ladja, hitrejse je potovanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

wooted ::

seveda.. če bi leteli s svetlobno hitrostjo bi se vsi nahitro postarali 8-)
««
«
1 / 7
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj naj se ne bi bilo možno gibati hitreje od svetlobne hitrosti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
25950741 (41895) jype
»

Svetlobna hitrost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17146450 (42709) kunigunda
»

Črne luknje in črvje luknje ter potovanje skozi slednje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
18911425 (8725) jest10
»

Časovni stroj (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
827442 (5599) Nejc Pintar

Več podobnih tem