» »

Athlon - da ali ne?

Athlon - da ali ne?

Markoff ::

Zanima me, kaksne prakticne izkusnje imate z Athlonom in sicer predvsem v smislu stabilnosti in kompatibilnosti (predvsem Office in igre) - kako pogosto se sesuva, koliko tezav ima z igrami, pregrevanje ipd.
Baje vecino teh problemov resi dober napajalnik in dobro prezracevano ohisje?

Kaksne so razlike v praksi med cipovji KT266, KT266A in tako naprej? Je tehnolosko nemogoce, da bi recimo nabor cipov KT266(A) podpiral DDR 333 RAMcke?

Vsak drug nasvet bi tudi prisel zelo prav.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

tha_man ::

Cca pol leta imam XP1600 in plato DFI AD70-SC (KT266A čipovje). Zadeva je 100% stabilna in kompatibilna z vsem programjem kar sem do sedaj probal (veliko!), greje se pa tud ne tako zelo (max 45 stopinj pod obremenitvijo, okrog 35 na idle). Hladilnik je Volcano 7. Res da imam relativno veliko ohišje (ampak slabo prezračevano) in močan napajalec (350W), ampak tud prijateljem ki imajo različne Durone na 250W napajalcih in najbolj crappy ohišjih delajo zadeve brez problemov.

Čipovje pa mora biti najmanj KT266A, kar je itak najmanj kar dandanes lahko kupiš. No, SiS 735 je še cenejše, ampak se po mojem ne splača (slabši bios na dotični plati).

Podporo DDR333 lahko na KT266 dosežeš z navijanjem, tole pa se razlikuje od plate do plate. Če hočeš imeti DDR333 podporo je bolje kupit plato z ustreznim chipsetom, ki itak ni bistveno dražja, če sploh kaj.

d-mon ::

Plata s chipsetom KT333 je cenejsa kot KT266A.
To pa zato ker so plate s cipovjem KT266A bile narejene kao za highend machine in so opremljene s prevec krame. KT333 ima gor ata 133 kontroler pa uno za en kurc zvocno in to je to. Brez Firewire, Raid, USB2.0. Zato so cenejse.
Aja, KT266A ima ATA 100 kontroler in DDR2100 support, KT333 je nadgradnja tega chipseta v ATA 133 in DDR2700.

Toj to.

Epoxova je dobra pravjo.
[D-mon]

tha_man ::

Tudi med KT266A platami so obstajale bolj minimalistične a kvalitetne za malo denarja. Bili so nekateri modeli od DFI-ja in Gigabytea - DFI imam tud sam - zelo kul plata.

Epox je bil pa med KT266A platami sicer hiter, ampak lahko tud zelo problematičen če nisi imel sreče pri nakupu...

dr.J ::

Z Athloni imam odlične izkušnje, res da na dobrih osnovnih ploščah. V službi imam 2 x Athlon 900 na Asus A7V, doma pa XP1600+ na Soyo K7V Dragon+ (KT266A). Vse mašine so 100% stabilne (Linux) in z nobeno ni bilo niti najmanjšega problema. Uptime je takole pol leta ali še več...
Na www.TomsHardware.com pa imaš test KT333 DDR plat. Mogoče tole: edino Asus in Soltek imata ustrezno termično zaščito procesorja, kakor zahteva AMD. Se pravi, da če crkne hladilnik, ti mašino ustavi.

Pri nakupu se prepričaj, da bo tudi kakšen 0,13 mikronski Thoroughbred podprt.

Markoff ::

Wow, hvala za vse info. Da ne bo overload informacij in se bom skuril. :)

Tkole je: varianta je, da kupim Matsonicovo plato 8137 CA+, ki je bojda precej dobra stvar za svojo ceno (22k), a je KT266A in podpira XP le do 1800+.
Ali se mi jo splaca kupit ali je boljse, da vseeno poskusim sreco s KT333? Tako ali tako noben Athlon ne deluje na 166 MHz, tako da razen za overclockanje hitrejsi RAM ni uporaben? Ali se motim in Athloni nimajo zaklenjenega multiplierja?

Problem je v tem, ker za Matsonic plato lahko pricakujem ful dobro tehnicno podporo, pri vecini SLO firm pa samo cakajo, da kaj prodajo pol pa sljivi se. Katero firmo razen Bocoma (precej dobre izkusnje) mi lahko priporocite z dobro tehnicno sluzbo?

Katere plate s KT333 so recimo najboljse v razmerju cena/kvaliteta? Nocem najhitrejsih in najdrazjih, a tudi cenenih ne. Sploh pa mi je vazna stabilnost, ker Abitke so me v totalko razocarale s stabilnostjo.

Veliko denarja mi lahko prihranite z odgovori, tako da za najboljsi odgovor castim pir. :)

Markoff ::

Se to: je kaksen link, kjer bi se poucil o vsem, kar pritice AMD Athlonu, platah Socket A, DDR RAMu, ohisjih ipd.?

dr.J ::

Npr. http://www.amdmb.com/

333 MHz DDR trenutno ni hitrejši od 266 MHz variante.

Pri platah tudi poglej, koliko softvera dobiš zraven njih in kaj imajo prilotani gor. Zato sem jaz vzel Soyo K7V Dragon+: super zvok, mrežna kartica in RAID pa smart card reader. Od softvera pa Norton Ghost in Antivirus in E-book reader, pa Active share etc...
Tega vsega Matsonic nima.

tha_man ::

Dragon je fajn če hočeš imet čimbolj integrirano zadevo, jaz pa sem bolj pristaš minimalističnih plat, pa dam raje gor kartice po želji.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

a pozna kdo to plato?

Oddelek: Kaj kupiti
161242 (1019) zvitorepec
»

Duron 1.3 ali Athlon XP 1600+

Oddelek: Kaj kupiti
221674 (1323) HUDiR
»

Kako sestaviti dober računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
61679 (1440) giuseppe
»

p4 ali tb ?

Oddelek: Kaj kupiti
131323 (1166) krucymucy
»

katero mamo plato

Oddelek: Strojna oprema
411965 (1368) ChiefThunder

Več podobnih tem