» »

IPv4/IPv6 - seminarska

IPv4/IPv6 - seminarska

jack001 ::

Za maturo pišem seminarsko nalogo na temo omenjeno v naslovu. Osredotočit se morem torej na problem pomanjkanja IP-naslovov v protokolu IPv4 in napisat tudi rešitve tega problema, kar je glavno. Sem že vse mogoče iskal na googlu pa nisem našel konkretnih rešitev tega problema. Ve kdo za kakšno spletno stran, kjer bi to bilo lepo opisano?

bluefish ::

wiki si že prebrskal - vključno z navedenimi viri in nadaljnjim branjem?

netanyahu ::

Najhitreje in vse na enem mestu najdeš v kakšni knjigi. Dobre izkušnje imam z:

Silvia Hagen, IPv6 Essentials, O'Reilly 2006
Iljitsch van Beijnum, Running IPv6, Apress 2005

V slovenskih knjižnicah se ne dobita, a ker imaš očitno dostop do interneta ... znajdi se.

scorpio28 ::

To, da pri protokolu IPv4 zmankuje prostora še zdaleč ni res. Prava resnica je ta, da je organizacija RIPE (ameriška firma ki svetu dodeljuje ip številke), firmam, ki so bile prve pri začetkih inetrneta dala velike range ip številk. Recimo Hewlett-Packard ima rezerviran rang 15.0.0.0 - 15.255.255.255, ki ga seveda niti približno ne uporablja in če bi se to bolj racionalno razporedilo (delno se že dela na tem), bi bilo še dolgo časa dovolj ip naslovov za vse! In takih velikih rangov je kar precej - od 1.x.x.x pa vse čez 50.x.x.x, kar je seveda velika potrata!

Prav organizacija RIPE pa je kitajcem rekla, vi ste problematični, vam ne damo nič ip naslovov, zato so morali kitajci poskrbeti sami zase in imajo zato IPv6, pri kateri zlepa ne bo zmanjkalo IP naslovov. Pa še izolirani (in cenzurirani) so močno od preostalega sveta.

Upam da ti bo to kaj pomagalo pri seminarski! :P

netanyahu ::

Jaz pa upam da ne, ker nič od napisanega ni res.

RIPE je bil ustanovljen 1989, daleč po tem, ko je bil Internet že v široki uporabi in nima nobene povezave z razdeljavanjem IP naslovnega prostora v Ameriki in Aziji. Delež uporabe IPv6 na Kitajskem je natanko tak kot v ostalem svetu - razmeroma nizek. To je aktualen podatek star mesec dni. Zgodbica o RIPE in Kitajski je popolna izmišljotina. IP naslovni prostor dobi vsak, ki ga potrebuje in izpolnjuje tehnične pogoje, pa če je iz Kitajske ali ne.

Ponovna uporaba že dodeljenega prostora je ena od idej, ki pa jo je nemogoče izvesti in tudi ne bi prinesla veliko. Dejansko neuporabljeni bloki so bili vrnjeni že deset in več let nazaj, trenutno se na tem kaj dosti ne dela in se tudi ne bo. A blokov (/8), ki bi jih lahko ponovno uporabili še zdaleč ni 50. Te začetne velike dodelitve tudi niso bile slabe - poleg pomanjkanja naslovov so drug in prav tako hud problem prevelike usmerjevalne tabele, ki pa se z drobljenjem še povečujejo. Dodelitve v IPv6 so ravno zaradi tega na prvi pogled izjemno potratne. Trenutni IPv4 burn rate (ki se povečuje) je /8 blok vsakih pet tednov, tako da tudi ne bi pridobili veliko.

fiction ::

Del ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) je IANA (Internet Assigned Numbers Authority), ki skrbi za dolocanje IP naslovov v globalnem smislu. Ta samo dodeljuje vecje skupine IP-jev petim RIR (regional internet registry) po svetu, ki potem poskrbijo za razdeljevanje naprej (te so RIPE NCC, AfriNIC, APNIC, ARIN in LACNIC). Vsak od teh je zadolzen za en del sveta (http://www.iana.org/numbers/)

RIPE pomeni Réseaux IP Européens (ali Evropska IP omrezja) in je kolikor to stekam samo krovna organizacija, ki skrbi med drugim za RIPE NCC (network coordination centre).

ISP je ponavadi LIR (local internet registry), za kar placuje neko clanarino in dobljene skupine IP naslovov od RIR (oz. vcasih je v hierarhiji se NIR - national internet registry, cesar pa RIPE NCC ne uporablja) dodeljuje naprej strankam.
Pri tem je pomembno vedeti, da IP sam po sebi nic ne stane. Kdorkoli v tej hirarhiji pac vedno lahko rece rabim vec in bo v kolikor bo to mozno oz. smiselno to tudi dobil.

Torej RIPE nima cisto nic veze s tem ali Kitajci dobijo svoje IP naslove ali ne. Najbrz je v preteklosti pac direktno IANA prevec razsipno dodeljevala IP naslove. Ampak problem je, kot je rekel netanyahu, tudi v razdrobljenosti naslovnega prostora. Zaradi pomankanja IPv4 naslovov sedaj tiste /8, ki so bile dodeljene vecjim podetjem sekajo na manjse dele. Tako se dogaja, da recimo ISP nima nekega /16 bloka IP-jev, ampak en /24 od tam, drugega tam itd. kar povzroci, da je vse skupaj precej nepregledno ter usmerjevalne tabele postajajo vedno vecje. Varcevanje z IPv4 naslovi torej tudi ni najboljsi nacin.
Drugo pri tem je NAT za domace uporabnike, kar je v bistvu spet en tak "hack", kako prisparati par IP-jev s tem da ima popravljanje IP headerja tudi nek svoj overhead.

V blizni prihodnosti bo torej nujen prehod na IPv6. Problem s Kitajsko je, da ni bila zraven pri prvi veliki delitvi IP
naslovov (sedaj pa ni vec dovolj IP naslovov). Poleg tega se najbolj hitro razvija in opazi, da kmalu ne bo vec mogoce
naprej z IPv4. Zato tudi bolj pospeseno uvaja IPv6.

Bakunin ::

balkanec ::

Nekaj bos nasel na :
- http://www.sixxs.net/tools/grh/dfp/all/...
- http://www-public.int-evry.fr/~maigron/...
- // IPv4 že četrt stoletja; RFC 791, september 1981
- // 10 letnica IPv6; RFC 2460, december 1998
- http://www.potaroo.net/tools/ipv4/
- http://go6.si/
- // 2005 - priklop IJS, prvi strežniki, npr. mail.ijs.si; IPv6 na SIX-u (Amis – Arnes)
- // 2007 - prvi "native" IPv6 priklop (Metulj Uni.Lj.)
- // 2008 - sekundarni DNS za .EU
- // IPv6 ni zastonj, problem storitev ipv6 in omrezja ipv6
- // Eduroam bo sel na V6 (kdaj ?), študentsko naselje v6 inet6num: 2001:1470:faca::/48

Upam, da ti bo dovolj. Ce mislis, da se vedno ni dosti materiala, mi sporoci na ZS.

Lep pozdrav.
Ti si ziher pozigalec !!!

c00L3r ::

Iz wikipedije
IP
IPv4
IPv6

To preberi, povzami/prevedi in mislim, da bo več kot dovolj za seminarsko. ;)

Goldee ::

Ni res, da zmanjkuje IPv4 naslovov.
Počasi že, a stanje še ni alarmantno. K temu je defnitivno pripomogla uvedba NAT (PAT) translacije internetnih naslovov. Malce se pozanimaj o tem, pa to vključi v tvojo seminarsko in preseneti svojega profesorja ;-)

/edit

Je pa res, da se Kitajska in Indija (ki predstavljata dobro tretjino svetovne populacije mimogrede) šele prebujata, tako da bo verjetno ravno zaradi njiju zmanjkalo teh IPv4 naslovov.
IPv6 pa je, vsaj na prvi pogled, precej pain in the ass zadeva, vendar pa je presneto optimizirana. Med drugim so recimo izločeni broadcasti - juhu! :-)

Z IPv6 imamo na voljo 2^128 naslovov.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Goldee ()

Struzzo ::


Z IPv6 imamo na voljo 2^128 naslovov.


Samo teoretično -- v praksi pa mnogo manj. Tipična lokalna IPv6 omrežja so velikosti /64. Če to primerjaš s tipičnim /24 iz IPv4 sveta, je razmerje števila IPv4 in IPv6 omrežij "tipske velikosti" 1:2^40 ali, pribl., 1:mio x mio. IPv4 je kot en pixel na monitorju z miljon-krat-miljon piksli. Ta številka je bolj realna kot astronomskih 2^128. Ljudje radi pretiravajo...

Goldee ::


Z IPv6 imamo na voljo 2^128 naslovov.



Da, to je samo v teoriji.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Lonsarg ::

Ja isto kot je 2^128 v ipv6 teorija je tudi 2^32 pri ipv4 teorija. Tako da razmerje še vedno velja.

V seminarski se ni treba posvetiti samo ipv4 pomankanju samemu, namreč to še zdaleč ni edini vzrok za prehod na ipv6.

Osnovna ideja interneta je da ima vsak računalnik svoj IP, za tako stvar pa je ipv4 IPjev premalo že 10 let, torej jih je že zdavnaj zmankal za polno delujoči internet.

Z ipv6 se pa lahko postopoma nazaj vzpostavi polno delujoči internet, prez nekih nastavitev portov itd., poleg tega da reši zdaj že dejansko pomankanje IPjev kljub temu da so to pomankanje premaknili za mnogo let, s tem da so rezali internet in ga skoraj spremenili v zmazek.

JanZorz_go6 ::

Ce koga zanima zanimiva primerjava velikosti IPv4 in IPv6, naj si prebere kako velike monitorje bi za to morali imeti :)

http://pthree.org/2009/03/08/the-sheer-...

Jan Zorz, go6.si
--
http://go6.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Še Severni Ameriki zmanjkalo naslovov IPv4

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3913069 (9340) Bakunin
»

IPv6 - Imam ga, mnogo njega

Oddelek: Omrežja in internet
243898 (2831) darkolord
»

RIPE razdeljuje zadnje evropske naslove IPv4

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3812325 (10040) JesusChrist
»

Vsak hip razdeljeni zadnji naslovi IPv4

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2610994 (8998) MrStein
»

Vrhovni strežniki z IPv6

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
405876 (4092) MrStein

Več podobnih tem